Ako naklepať klasickú kosu, aby bola ostrá?

Ahojte, chcela by som požiadať tých, ktorí kosia klasickou veľkou kosou - ako správne nakovať/vyklepať úplne novú kosu, aby bola riadne ostrá? Všetky postrehy a skúsenosti uvítam. Chceli by sme takto kosiť - len ako nováčikovia asi niekde robíme chybu - kosu sme vyklepali, ale stále to nie je ono. Vďaka za rady.
Odpovedať
Dajte si ju naklepať človeku, čo s tým má skúsenosti. Tiež som skúšal - neúspešne. Zobral som ju starému otcovi, ktorý klepali svoju kosu aj 5-6 razy za sezónu a podarilo sa. Síce až na tretí raz, že bola dosť tvrdá. Potom mi povedali - zaves si kosu na prst a cinkni po nej - musí zazvoniť, ináč to bude trápenie..
Odpovedať
@dedo758 hm, aj som som si myslela, že toto bude asi jediná schodná cesta....😞 lebo akokoľvek sme klepali, brúsili - kosa tupá, ešte tak trávu áno, ale steblá väčšej buriny už len ohla. No pohľadáme niekoho takého.
Odpovedať
V kinekuse predavaju naklepavac kos asi 18 eur su tam dva nadstavce najprv naklepes na hrubo potom na tenko naklepes to fajne rovnomerne jednoducho.
Odpovedať
@matrtaj1979 je to jednoduchšie že nemusíš pridržiavať kosu na babke, no tiež musíš vedieť ako silno klepnúť, lebo ju tiež možno pretrhnúť,pamätám z rozprávania ako sa niekedy opravoval parný stroj, stačilo ozaj kladivko no musel si vedieť kde kedy klepnúť, jeden nevedel nikto opraviť pozvali odborníka ten len chodil okolo a poklepkával a zapýtal si po pol hodine toľko čo niekto zarobil za mesiac,,musíš vedieť kde kedy ako klepnúť, tak je to v každom odbore, za vedomosti sa platí najviac, vid dnes IT
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba -naklepavanie kosy je skor umenie, treba k tomu dlhorocnu prax alebo par dni s nejakym starym panom, ktory to ovlada. Nas ako stredoskolakov naucil naklepavat kosu palier p. Pivovarci, ked sme na letnej brigade v TANAPe nemohli pocas dazda saskovat v lese a v bude sme sa nudili (zapis v denniku NP=Nepriaznive pocasie nami chapane ako Nerobime, Pijeme). Kosu sme naklepavali na 2-3x, prvy krat na takej ovalnej babke, finish na takej uzkej, ale dalo sa to spravit aj na kolajnici (kto vie ten vie). Okrem ineho finta bola v tom, ze kladivo si musel mat v uhle, aby si ostrie rozklepaval len na malickej ploche (2-3mm), robili sa ti take vlnky ako sa material roztiahol. Potom si to zrovnal kamenom (rozsutec, alebo my sme mali lokalnu bridlicu z javorinky), aby ti nepraslo ostrie. Ak pokukas na youtube, urcite to najdes dakde. Alebo treba ist na sutaz v koseni, tam ti to nejaky stary pan s radostou za flasku slivovice aj ukaze, aj vysvetli. Nova kosa je prilis tvrda, preto ju stari gazdovia na prvu zimu strcili pod odvap alebo do hnoja aby zmakla. Mam staru kosu (nemecka), ta sa naklepava krasne.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx "kladivo si musel mat v uhle, aby si ostrie rozklepaval len na malickej ploche (2-3mm), robili sa ti take vlnky ako sa material roztiahol." lepšie sa to nedá popísať, v tom je celý princíp, ostrie nie je priame ako pri noži
Odpovedať
chlapci, vďaka za cenné postrehy a rady, niečo z toho určite najprv skúsime a ak nepochodíme, prisám vačku, návšteva súťaže v kosení bude v pláne ako výlet. Aj s tou dobrou flaškou. 🙂
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=yyroG...
Odpovedať
@1gugu díkes, mrknem.
Odpovedať
Ak sa smiem spytat, preco chcete kosit prave takto?
Odpovedať
@jabadaba jedna taka sa konala pred mesiacom v obci Pohorela https://www.pohorela.sk/obec/udalosti... byva to kazdy rok
Odpovedať
@bpe Cez víkend ďalšia akcia https://m.facebook.com/10637340763351...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavka7_7 príde nám to ekologickejšie, účinnejšie, aj ľahšie a potom - argument za je tiež faktor hluku - kosou môžeme hocikedy, aj v nedeľu, kedy chce mať každý svätý pokoj. Plus - ten záber širokou kosou je neporovnateľný než vyžínačkou. Máme totiž okolo pozemku pás neudržiavanej zelene - kosou nám to príde ako najlepšie riešenie.
Odpovedať
@dedo758 jéj! To znie super! Že kurz tradičného kosenia, škoda, že tak ďaleko, ale budeme sledovať takéto akcie - to by sme šli! Díky.
Odpovedať
@jabadaba ""Máme totiž okolo pozemku pás neudržiavanej zelene - kosou nám to príde ako najlepšie riešenie."" No napíšem Ti že nie vždy, pretože s kosou pokiaľ je to iba tráva tak ok, ale keď narazíš na nejaké korene tak zbohom už si dokosil ]-( ..Zničíš kosu.. ;-) Vyžínačka- trojzubec Ti zoberie všetko.. Najprv by som si to preveril a potom by som tam šiel s kosou.. ;-)
Odpovedať
@technik007 ... a svah, čo i len priekopa, to tiež treba vedieť kosiť :-) Starý otec ma učili, otec ma učil - a išlo sa nakosiť pre kravu na pár dní, len do prívesného vozíka, tak oni dvaja, aj s mojím bratom, kosili a ja som za nimi stíhal hrabať :-D No, každý sme na niečo iné...
Odpovedať
@dedo758 Ja teraz ak by som použil kosu tak iste by som musel volať ako asistenciu v prípade "odkosenia čongále" lebo je to fakt a obdivujem tých čo to vedia a tak ja sa do toho z vlastnej bezpečnosti nehrabem. :-D :-D
Odpovedať
@technik007 ako moj brat hovori, hned dve agrotechnicke procedury v jednom. Kosba aj hlboka orba. Inac on vie kosit kosou, aj kosu naklepat. Dedo ho zacvicil. Este nedavni mi vyklapaval kosak, ked som zala matu. Z nejakej nostalgie aj kosu odkladame. Aj kosisko, aj babku, aj oslu, ale neviem ci to este niekto niekedy s nou bude skusat.
Odpovedať
@zita19 "" aj kosu odkladame. Aj kosisko, aj babku"" chudák babka ju kde odkladáte?? :-D :-D Čo si o Tebe pomyslí??? ;-)
Odpovedať
@technik007 babka ta trapi, ale pani somarova nie :-D
Odpovedať
@technik007 toto už máme preverené - je to splanírované bagrom, takže zostal pomerne rovný povrch, na kosenie bujnejúcej buriny do pohody. Inak jasné, ak by to malo byť ako píšeš, čo aj bolo na začiatku, tak tam by sme kosou nepohli a asi ani tou vyžínačkou. Teraz je to však v poriadku.
Odpovedať
@zita19 tak som sa už úplne stratila - čo je osla? 😬
Odpovedať
@jabadaba ""tak som sa už úplne stratila - čo je osla?"" Je to žena osla :-D :-D A čím brúsiš najemno /prebrusuješ/ naklepanú kosu?? Alebo pri kosení??? jemná brúska čo sa volá osla-oslička...a namáča sa to do vody... 8-) ;-)
Odpovedať
@jabadaba https://www.kinekus.sk/katalog/produc...
Odpovedať
No mna to este ucil dedo, nezabudnem jak sedaval pri pniku s okuliarmi a cinkal s "kladivkom" klepal pre celu ulicu. Veru niet nad osvedcene stare techniky bez mechanizacie. To dnes vezmes jemny busny koruc a mas to za paaaar. Take kosy boli aj predmetom dedicstva, az ma udivuje ako to vedeli robit v ramci ekologie a trvale udrzatelneho hodpodarstva. Ziadne bzucanie so strunovkami ako dnes, :((
Odpovedať
@janopopovec Pozri, keby si žil cca 40-50rokov do zadu aj tak keby si chcel "bzučať" strunovkou aj tak by sa nedalo lebo ešte neboli, takže gazda musel vytiahnúť iba nabrúsenú kosu.. :-D :-D Vtedy ešte frčali Pionierky. ;-) . :-D :-D typ 03,neskôr babetta Stadion, atď... :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec - kosu brusnym kotucom poriadne nenabrusis. teda nabrusis, ale rychlo si znicis ostrie. MUsi sa rozklepavat. Priebezne ostrenie robis normalne oslickou (alebo hocijakym kamenom s gritom 3000-6000). Ja mam napriklad rozsutec a nejaku bridlicu z javorinky, ktoru som si flexou vytvaroval do tvaru oslicky. Obtahujem len zospodu. CO sa tyka rychlosti :) https://www.youtube.com/watch?v=gsfIH... https://www.youtube.com/watch?v=1I4RN... ALe ak mas kosit nejake prielohy, v kamenoch, rigole, nerovny povrch tak s kosou si vyrazne pomalsi ako krovinorez. Ale zasa nemusis dychat tie exhalaty 2taktu, + nie si cely zadrbany od travy :)
Odpovedať
@technik007 😄 ahááá! Už som v obraze, takže oslou sme brúsili...
Odpovedať
@zita19 tak už som úplne v obraze....takú máme aj doma na nože...nuž, človek sa učí celý život. Díkes. 😉
Odpovedať
@janopopovec dottore, ten tvoj komentar o bruseni kosy flexou mi hned evokoval Santosa, on to pred casom riesil. Som musela 2x pozriet, ze to nie je on
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?