Ako na burinu?

ahojte. potrebujem poradiť čo s burinou v záhrade. kúpili sme pozemok, doteraz sme stavali, takže nebol čas starať sa o záhradu. ale na budúcu jar by sme už chceli niečo zasadiť. samozrejme momentálne je tam hrozná burina a tráva. na jeseň by sme to chceli poorať a minimálne tam, kde budú záhony chceme dať maštaľný hnoj. ale je nám blbé pozerať celé leto na tú burinu, takže by sme s ňou chceli niečo spraviť už teraz/počas celého leta. takže čo by ste mi poradili? ako začať? ja som si niečo čítala, na burinu sa odporúča napr. plečkovacia motyčka a vypichovač burín na buriny s kolovým koreňom. tú motyčku som našla v eshopoch, ale je dosť drahá :( samotná stojí od 10 do 13 eur a ďalších 12 eur násada. čo sa mi zdá za motyku dosť. nevraviac o tom, že v záhradkárskych potrebách ani nevedeli o čo ide, takže asi len z internetu objednať. máte s takým niečím skúsenosti? lebo som ochotná tolko investovať, ak to ozaj bude mať dobrý efekt. ale ak sa to dá docieliť aj niečim iným, tak asi zbytočne tolko dávať.
Odpovedať
1
2
1. pokosiť, napr.krovinorezom. 2. po pár dňoch, keď začne rašiť, postriekať totálnym herbicídom (Roundup, Fondo) 3. poorať.
Odpovedať
@tomas_g a ten herbicíd nebude mať žiadny vplyv neskôr na zasadené rastliny? keď sa dostane do pôdy. a keď to spravím napr. o mesiac, tak do jesene to tam nebude naspäť? ja som totiž plánovala niečo také, že raz za týždeň dva to prebehnem tou motykou, aby som znovu vytrhala burinu ak by narástla. a takto až do jesene, kedy to chceme poorať.
Odpovedať
@verra66 Na dalsie rastliny to vplyv vraj nema, ale do jesene to tam bude spat. Navyse si myslim, ze po poorani si akurat zasejes semena buriny do zeme. Na semena herbicid neucinkuje. Pokial mas cas a chut, tak pekne kazdy tyzden ryl a obycajna motyka a mozes sa realizovat. Mas to zdarma a ekologicky. Ale priprav sa na to, ze to, co spravis jeden tyzden, bude o tyzden naspat. My sme si pockali do jesene, ani sme to nevyberali, presiel nam to bager a zrovnal, zasypali sme to ornicou a nasiali sme travnik. Nie je ako z katalogu, ale nam to tak vyhovuje.
Odpovedať
@verra66 celú záhradu postriekaj postrekom RANDAP, tak 3x do roka a máš pokoj. záhrada bude ako púšt...postrek spáli všetku burinu do cca 10dní. mám to odskúšané
Odpovedať
@verra66 my sme mali taký velky kus (na konci pozemku) kde bolo vela žihlaavy a neviem čoho do skoro 2metrovej výšky...pokosili sme to s krovinorezom a potom ručne prekopavali a davali preč korene..robili sme to minulý rok..tento rok je tam sahara a žiadna burina..postrek nam nepomahal.. možno sme použili zlý postrek alebo čo..ale ked by sa to pooralo aj tak by trebalo dat tie korene preč..boli velmi hrube (v priemere ako ludský prst) ..narobili sme sa ..išlo to pomaly ale bolo to učinne..teraz takto pracujeme na dalšej časti..(ale ta je už chvalabohu za pozemkom)..
Odpovedať
Profilova fotka
My sme pouzili Fondo, vsetko vykapalo.
Odpovedať
@madein1974 spali to aj korene? lebo pred pozemkom mame take rastliny..je to tam snad 15 rokov a ne a ne to vyhubit..pokosi sa to postrieka a potom..i ked je jednu sezonu trebarz pokoj..tak na jar to zasa vyrastie..ma to aj 2m
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka2010 Kosit nie. Fondo vnika do korenov prave cez listy! Takze dobre postriekat listy, nechat 1-2 tyzdne kym to vsetko vykape a potom vybrat zo zeme alebo zaorat. My sme to vyberali. Samozrejme ze nova burina zas narastie, vetrik semiacko priveje a uz to rastie znova...
Odpovedať
@madein1974 no ved preto vyklčujeme aj to čo mame za pozemkom..lebo my už to trebarz na pozemku nemame ale za plotom to raste a tak sa to k nam širi..včera sme to pokosili s krovačom..na lavo je to trošku vidiet ake to bolo vysoke..
Odpovedať
tak som dnes bola v záhradkárskych potrebách. poradili mi jeden herbicíd, tak som zvedavá, čo to spraví. vraj to zničí celú rastlinu, aj s koreňmi. mám to potom nejako z tej pôdy povyberať? buď to do jesene spravíme 2 krát(lebo vraj po 2 mesiacoch to bude späť) alebo počkáme ešte mesiac, a až potom to dáme. a potom na jeseň poorať a pohnojiť. som zvedavá...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Tiez som najprv pouzil Roundup a zdal sa mi akysi malo ucinny.Fondo zaucinkoval famozne a do tyzdna,mozno 10 dni bola burina uplne prec.Uplne zozltla,niekde az scernala.Stacilo iba hrabalami zhrabat a hotovka.Chemia ako piiip to musi byt,ale co narobime.Vykopavat to rucne bolo nad nase sily.
Odpovedať
Profilova fotka
dobré by bolo to postriekať ešte raz po zime , keď vyrašia semienka.. ale vy tam máte skôr jednoklíčnolistové, ako dvoj.. takže.. postriekajte a niekoľko krát opakujte! ja som robila už dva postreky najskôr Roundap - krásne poschla, ale zásoba semienok je na 100 rokov, takže teraz som to postriekala ešte s Fondom, tak uvidíme.. :)) veľa šťastia prajem!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ako už bolo spomenuté, v prvom rade to treba pokosiť a burinu navoziť na kopy, nenechávať voľne na ploche. Neodporúčame ju dávať ani na kompost. Semená by mohli zostať v komposte a znovu by ste ich dostali na plochu. Totálny herbicíd je vhodné použiť na ploche, na ktorej sa nič nenachádza, ani pôvodná výsadba a v krátkej dobe ani neplánujete záhradu zakladať. Po postreku nie je vhodné vysádzať na plochu asi 3-4 týždne žiadne rastliny, dreviny, siať trávnik. Inak nemá vplyv na budúce založenie záhrady ani na kvalitu rastu. Možno by bolo vhodné spomenúť aké druhy burín tam máte. Postrek sa aplikuje na listy, takže pôvodnú vysokú burinu skosiť, nechať podrásť ďalšiu a potom postriekať, nechať pôsobiť a potom o týždeň plochu poorať alebo použiť rotavátor, kultivátor. Vybrať korene, burinu zostalú a suchú. Plochu vyrovnať a ďalšie buriny odstrániť. Pred zimou by mala plocha zostať nahrubo opracovaná aby všade existujúce buriny a semená vymrzli. Na jar znova prebehnúť kultivátorom, urovnať, prípadne doplniť kvalitný substrát, upraviť nerovnosti alebo vytvoriť terénne depresie, podľa Vašich predstáv a začať s prípravou trávnika a záhonov. Aby ste zabránili náletom semien burín aspoň čiastočne zo susedných neupravených pozemkov, treba použiť tieniace siete, buď dočasne alebo je to vhodné aj ako estetický doplnok.
Odpovedať
Jednoznačne poliať, do 14-21 dní to máš ako na púšti, do druhého roka nič nenarastie. pozhrabuješ, poorieš, a keď bude sadiť tak sa budeš starať aj o burinku a pretrhávať, no budeš mať 10 krát menej ako máš teraz. my máme obrovský dvor a dosť veľkú plochu kde je zložený stavebný odpad ktorý postupne riešim, takže kosenie je možné tak na 30% toho priestoru, pravidelne to postriekam a celý rok mám pokoj. Budúci rok to zoriem, vyčistím od koreňov, naveziem čistú zem a zasejem trávou.
Odpovedať
Profilova fotka
AHOJTE PORADTE NAM CO S POZEMKOM PRI ILOVITEJ PODE? chceme zarovnavat....treba novu hlinu a tak zasadit travu alebo ako ?? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@walir my mame velmi zlu, velmi ilovitu podu, dali sme si stiahnut vrchnu vrstvu pody - na travnik 20-30 cm, na zahony 50 cm a stromy okolo 80cm, v tejto pode nic poriadne nerastie, ti susedia, ktori si novu podu nedali mali velke problemy s rastlinami..takze odporucam dat vrchnu vrstvu prec.
Odpovedať
K postrekom Roundup, na severe europy (tusim v Norsku) ho zakazali pouzivat. A osobne pokial nezabranite naletu semien burin tak to tam mate znova. Ten postrek akurat vysusi porast, ktory aj tak musite nejako zozbierat. Ja osobne uz len z principu by som nedal na zahradu nic z dielne Monsanto.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
preboha ludia preco pouzivate Roundup a podobne chemikalie. burinu treba znicit fyzicky - napr. vytrhat a potom kosit a kosit. caste kosenie prezije len ta najodolnejsia burina = trava. PS: Roundup je vynalez firmy Monsato. pozrite na nete co je to za svinstvo :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ano pozor na Roundup, marne potom ludia vyplakavaju ze je vyse 100% vzostup rakoviny: http://www.hlavnespravy.sk/europska-k... Toto potom jeme a posobi to aj na vase deti. Navyse travnate plochy velkych rozmerov a ich nevyuzivanie na pestovanie stoji za uvahu a chorobnost tejto poskodenej doby. Kedy sa ludia prebiehaju kto ma krajsi travnik, kde vlastne neprezije ziadny zivocich, resp. len tie skodlive. Clovek by sa cudoval keby zobral atlas bylin a zistil by, ze ta "burina" co mu rastie na dvore je vo vacsine liecivo na vsetko mozne....avsak ludska lenivost a hlupost nema medze. Cudujeme sa, ze ti prachaci maju lepsiu zdravotnu starostlivost. Prt maju, maju prvotriednu strave bez pouzitia chemie.....lebo sme taki zdravi, ako zdravo jeme....Zidia si to zabezpecuju kosher jedlom...tiez nie su blbi.... PS: aj Fondo obsahuje karcinogen Glyfosfat
Odpovedať
Profilova fotka
Este je moznost pouzit totalny herbicid na baze Kyseliny Pelargonovej , len je tazko zohnat a je podstatne drahsi ako herbicidy na baze Glyfosatov....
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc ano, pozor a nejest cervene maso, to je v rovnakej kategorii karcinogenov ako ten glyfosfat.
Odpovedať
@majkoj ano to vyudene chemikaliami podla EU je este karcinogennejsie a taktiez to napichane hormonmi a ATB vratane mucky a inych bordelov pri vychove napodobne...tieto odpady k nam vsak nejdu z Polska ale z Nemecka.... Ja si maso davam udit v domacej udiarni....a co si nezozeniem od znameho z drobnochovu...tak v obchode uz nekupujem, alebo radsej nejem....takze tak:)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc to nema s hormonmi a chemikaliami nic spolocne a akekolvek udenie je karcinogenne (na to na rozdiel od glyfosfatu, existuju studie), ale je to fajn strategia si vyberat zo sveta len to co sa cloveku hodi :)
Odpovedať
@radoslavc a co take jete? vsetko si zadovazis z vlastnych zdrojov? oleje, muky, vsetko ovocie zeleninu....?
Odpovedať
Profilova fotka
Na to by som sa pozrel ako si zadovazi muku alebo olej z vlastnych zdrojov =-)
Odpovedať
@majkoj vy pracujete v zdravotnictve, ked idete lekara poucovat co je karcinogenne? a ako vznikaju a liecia sa choroby?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc za prve so slovenskymi lekarmi mam ja aj cela rodina svoje skusenosti, takze tymto by som rozhodne neargumentoval. A ty ako lekar na tom, ze udenie je karcinogenne NIC nezmenis.
Odpovedať
Reagoval som na glyphosphate a ten karcinogenny je. https://scholar.google.sk/scholar?hl=... Avsak studie su sporne, podobne ako ked madarsky odbornik na GMO studoval toxicitu a dopad GMO na potkany, zistil ze sposobuju sterilitu, rakovinu. Vid Pusztai fenomen: https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai... A taktiez odporucam nieco o Vietnamskej vojne, ludi tam posypovali USA glyphospatom a preto ma dnes Vietnam nnajviac vrodenych vyvinovych poruch, za co stale vedu sudy s USA: http://www.dailymail.co.uk/news/artic... /preco po 40 rokoch...lebo to je v pode a podzemnej vode/ Chemoterapia, ktora predlzi zivot cloveka o 3 mesiace vychadza rocne 30 000 Eur a viac. Pre koho to je biznis a pre koho je biznis pribudanie rakoviny uz necham na zvazenie. Neodsudzujem vsak vsetky typy chemoterapie, su aj ucinne formy...len to je na dlho. Pri ludoch ako vy mi pride smutno ked vidim pacientov na paliativnom oddeleni. Vlastne do velkej miery si za svoje choroby moze kazdy sam. Skoda je vsak, ze potom uz je neskoro... Navyse rapidne pribuda psychickych poruch, tiez z ukladania roznych chemikalii, ktore telo nedokaze rozlozit - ateroskleroticke procesy, autoimunitne reakcie, alergie.... ono staci si uvedomit coho je dnes vela: Rakovina, sterilita, demencia, psychicke problemy...a pouvazovat...je to na dlho, ak by mal niekto zaujem viest diskusiu rad sa s vami stretnem vo vacsim pocte a preberieme si to...som otvoreny nazorom...napisat to na par riadkov mozne nie je... A k tomu udeniu. Aj udenie doma je mozno karcinogenne, avsak podla mna podstatne menej ako chemicke udenie odproucane EU. Nasi rodicia si udili a zili nezdravo AVSAK JEDLI SVOJE a dozivali sa V PLNOM ZDRAVI aj 70 rokov...dnes je plne zdravie do 50tky....
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc mozno ? tu je kratky kus studie este z cias tazkeho socializmu : Abstract Smoking is a well-known source of food contaminated caused by carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons. Epidemiological studies indicates a statistical correlation between the increased occurrence of cancer of the intestinal tract and the frequent intake of smoked foods. As observed during the last 10 years in a certain district of Hungary with a Slovenian population, the percentage of stomach cancer among all types of cancer is nearly twice as high (47-50%) as in Hungary altogether (29.9%). In this special district, predominantly home-smoked meat products are consumed. Using identical techniques, the authors investigated the contamination of smoked foodstuffs by carcinogenic, cocarcinogenic and other polyaromatic hydrocarbons in the German Democratic Republic and in Hungary. No significant differences have been found either in the average values or in the ranges of the benzo(a)pyrene (BaP) contents in meats smoked by industrial processes used in the GDR and in Hungary. In the GDR, industrially smoked foods contain on average 0.43 micrograms/kg, products smoked in handicraft workshops 0.76 micrograms/kg, home-smoked products 0.74 micrograms/kg. The mean BaP content of all smoked meat and sausage products amounts of 0.55 micrograms/kg. In Hungary, the following average values have been found: 0.6 micrograms/kg for industrially smoked products, 0.74 micrograms/kg for home-smoked products, the total being 0.7 micrograms/kg. The average BaP value of home-smoked (softwood) products of the Slovenian population in Hungary is as high as 4.16 micrograms/kg. Apart from this particular case, the techniques used in both countries permit the production of smoked meat and sausages with a BaP content of less than 1 microgram/kg. Takze mozeme sa bavit o teoretickom dopade glyfosfatu (ale to by si bolo treba nastudovat aj ine statitiky), ale zaroven mozeme propagovat domace udenie, takze to smutno z inych bude asi vzajomne ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?