Ako má vyzerať krásna záhrada?

chcem sa spýtať akú máte predstavu krásnej záhrady? ako by mala vaša záhrada vyzerať? ja som sa stretla s názorom že len anglický trávniček, mulčovacia kôra pod stromami a žiadna tráva pri stromoch, len tujky pri plote........ ja mám rada bylinkovú trávu nie moc vysokú trochu pokosenu aby sa dalo stúpať nemám rada čistú rovinu a je toho veľa .... napíšte mi Váš názor prosím ;-) ;-)
Odpovedať
1
2
Neni to sice nazor muj, ale meho nastavajiciho - nejlepsi zahrada je beton natreny na zeleno :-D Ale ja se priklanim k tve verzi - podobne to ma strejda a je to moc krasne.
Odpovedať
:-D omcamauta: Můj manžel má podobný názor, jen by ten beton nemusel natírat :-D Jinak představa má: Tůjky u plotu určitě....anglický trávník a JAPONSKÁ ZAHRADA x-)
Odpovedať
Já jsem pro francouzskou zahradu nebo park. A pro co jsem určitě, pro projekt zahrady od architekta.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak mně se líbí zahrada v podobném stylu, jaké má v albu irbis :http://www.modrastrecha.cz/album/album.php?vAlbumID=160814&vReferer=%2Fphotos%2Firbis Ale tůje u nás určitě nebudou, páč jsem bydlela přes 20 let pod hřbitovem, tak je mám tak nějak hřbitovně zafixovaný :-N Teď jen musím vymyslet, co místo nich, páč máme ze 2 stran pole a nechci, aby se nám tam moc prášilo. Nemá někdo nějaký typ, na vzrostlý živý plot, nejlépe neopadavý?
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja sa už neskutočne teším na záhradku moja predstava je záhrada ako jedlý les, s lúkou namiesto trávnika, s množstvom byliniek a liečivých rastlín, v ktorej by bolo stále niečo na zobnutie priamo zo stromu a zároveň by bola nízko údržbová na inšpiráciu www.ekozahrady.com
Odpovedať
Jooo, to já bych si taky nechala udělat zahradu od architekta,ale za 200 tisíc si radši postavíme dvojgaráž a bazén. :-D
Odpovedať
ja mám predstavu podobnú ako má irbis v albume, plus neaké posedenie pod stromami, bazén aspoň aby som si mohla nohy namočiť. :-D
Odpovedať
ved práve záhradný architekt je drahý ]-( za tie peniaze sa dá už vymýšľať krásna záhrada x-) ja mám takú predstavu aby záhrada neboli len kusok kvety, kúsok tráva...ale aby všetko kvitlo celý rok postupne a kvetinky boli zakomponované v tráve, viem že je to náročnejšie na udržbu ale milujem farby kvetov x-)
Odpovedať
Profilova fotka
čau holky, jsem ráda, že se Vám moje inspirační album líbí, ten můj styl zahrady dá ale hromadu práce, podle mě není vhodný pro pozemky nad 1000 m. Protože byste se uplely k smrti. Ale má výhodu, že stále něco kvete, dokonce i v zimě, to je hlavně o výběru rostlin. Na zahradě není nejdražší návrh ale terénní úpravy, dláždění a především kameny případně půda pokud se musí upravovat a to je u novostaveb skoro pravidlo. Pokud chcete anglický trávník v pravém slova smyslu, tak je nejdražší a časově nejnáročnější ten, do toho bych v životě nešla. Já mám štěstí, že mám na zahradě vesměs hlubokou hlinitou humózní a úrodnou půdu, která má ovšem místy tendenci přemokřovat. To je ale výhoda staré zástavby, kde se půda intenzivně zůrodňuje už bezmála 90 let, takže letos založený trvalkový záhon vypadá jak na jinde po 3 letech. Jinak mám taky ráda japonské zahrady, ale aby to vypadalo, chce to hodně disciplíny a pokud možno žádný děti ani zvířata, hrabat rovnoběžné drážky v písku, které vydrží přesně do příštího větru nebo deště, je možná dobré pro člověka uvyklého tantrické meditaci ale mě by to přivedlo do blázince i tak znamená každý týden v zahradě minimálně dvojí kompletní přepletí. I takové ty moderní městské nebo atriové zahrady se štěrkem a solitérními rostlinami či travinami jsou super, ale jednak se mi nehodí k domu a jednak je to trošku nuda, já chci taky občas smočit ruce v hlíně. A vřele doporučuju na zahradu aspoň něco jedlého, já toho teda nejsem moc přítel v obytné zahradě navíc máme další užitkovou zahradu kus od domu , ale chlapi prostě chtějí mít co sezobnout ]-( Ještě, že dnes lze sehnat spoustu neobvyklých rostlin s dekorativním a atraktivním vzhledem, kde se dájí i zobat.... např. muchovníky, různé jeřáby, arónie, dříny apod.
Odpovedať
to>spaagetka Sdílím tvou nechuť k tůjím :) Pokud chceš živý plot jehličnatý, může být hezký třeba z našich jehličnanů (smrk), ale vyžaduje tvarování do lichoběžníku (nahožře zúžený). A nebo ho můžeš mít listnatý - mně osobně to připadá mnohem hezčí, dynamičtější a méně hřbitovní. Neopadavý je zimostráz, je krásný, ale pomalu roste. Jestli nejsi z moc studeného kraje, tak úžasně vypadá plot z bobkovišně, ten bych chtěla, kdybych neměla zahrádku jak dlaň :) A variegata má nádherně skvrnité listy, ajaj. Pak můžeš použít taky brslen, ten roste rychle a panašovaný je moc dekorativní. A pak třeba cesmínu - z té má živý plot i Buckinghamský palác, takže je to tuze vznešená rostlinka :)
Odpovedať
Profilova fotka
ma prestava zahradky,.. je travicka a bazen :-D nejsem zadny zahradkar,.. kyticky a ani stomky nemusim,.. takze travicka, bazen a sezeni .. jo a moc se mi libi mostek.. jeden dam do alba ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pozemek mame do mirneho svahu, nahore bude dum, dolu chci dat ovocne stromy, spousty druhu, od kazdeho jeden staci, aby bylo cele leto co zobat, jak rikate :) Nejake ty kere k nim, maliny, ostruziny, do strane jahody, k tomu nejake ty prirozene nepratele pro mysi apod., takova samoudrzovatelna dzungle. Vedle domu okrasna zahrada, bazen, zivy plot, urcite co nejvic prolejzacek pro deti. Vrbovy domecek, piskoviste, mala lezecka stena, idealne s klouzackou...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
veľa veľa kvetov, nech je pekne farebná ..pivonky, orgovány a tulipány sú moje najmilšie :-) ďalej krásny trávnik bylinky - medovka, bazalka, mäta, žihľava.. ovocné stromy - broskyne a marhule (len 3-4 ks) drobné ovocie ako maliny, jahody, brusnice, čučoriedky, ríbezle... a záhradný gril murovaný 8-) spolu s altánkom a príjemným posedením bazén len taký, čo sa môže po lete uskladniť..na tie 3 horúce mesiace v roku sa nám neoplatí zapustený..čo už, keď nemáme bazén ako súčasť domu..to by som raz moooooc chcela ;-)
Odpovedať
ahojte, aj my sme rozmyslali nad nasou zahradou a este pred stavanim domceku a presadil sa moj manzel. Takze mame jazierko. Sice este nie sme hotovy, ale uz to nabera finalnu formu. Mame naozaj len minimum travniku - nase privatne golfove ihrosko, a kopec kamenov a strku. Vid foto v albume. Zial mame aj tuje (ciprusteky) a to iba kvoly susedom, aby sme mali co najskor sukromie. No verim ze to casom neolutujeme. Mam aj moje bylinky, ovocne kriky, bambus, hrozno.... no kopec veci by som este chcela, ale..... ;-) Gala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Elise.... po letech jsem se dočkala na naší zahradě kouska ideálu.. dalo to dost práce, ale opečovávání není tak náročné http://www.modrastrecha.cz/album/view...
Odpovedať
Profilova fotka
Moja predstava: nemám nič konkrétne, ale určite živý plot, červený javor a kučeravá vŕba tam nebudú chýbať.nejaký altánok, veľa kvetov. práce architektov sa mi až tak nepáčia ( a sú drahé), takže určite vlastná réžia, moja a manželova. a samozrejme úžitková záhrada, kde dopestujeme všetko od jahôd, melóny cez zemiaky až cherry paradajky :-N a kedže máme pozemok 48 á tak to nebude problém ;-)
Odpovedať
Moja predstava - krasna, oddychova, velka zahrada s upravenym travnikom, jazierko s fontankou, moze byt aj mali vodopadik, kt. sa da pekne upravit a oblozit kamenim ci roznymi druhmi rastlin. Stromy by som uprednostnila ihlicnany, listnace by som vynechala, zaviselo by o aky typ zahrady ide. Rada by som sa zamerala na nieco drahsie napr. na bonsaje. Nesmie chybat hojdacka, lavicka, kvety a dalsie dekoracie. Beriem do uvahy, ze bazen nebudem stavat, takze ak by zostalo miesto a celkovo by sa dizajn zahrady nepriecil tomuto hore uvedenemu, tak by som ho zakupila na letne-horuce chvile ;-) Co sa tyka pestovania - tak by som vyclenila urcitu cas na pestovanie zeleniny a ovocia, aby mi tato cast nenarusala harmonicky upravenu oddychovu cast. :-D
Odpovedať
Tak já mám ráda anglické trávníčky, oblázky, dekorační kůru, okrasné trávy a z kytiček hortenzie a chryzantémy podél cestičky do domu, až bude na podzim pošmourno, tak ať mě aspoň něco rozveselí. :-) A posezení na dřevěných křesílkách pod pergolou - klasika. A před vchodem nebude samozřejmě chybět jahličnan, ze kterého o Vánocích udělám vánoční stromeček. x-)
Odpovedať
alcar - mne sa tiez anglicke travnicky pacia, ale musia byt starostlivo upravene :-)
Odpovedať
Přiznám se, že se mi moc nelíbí anglické trávníčky a sem tam tújka nebo keřík. Zahradu zrovna kolem domu tvoříme, takže kombinujeme ovocné stromy, keře s něčím jedlým, sem tam máme břízky a takové zvláštní borovičky. Prostě to u nás na zahradě vypadá jako v sadu, který přechází v les. V předzahrádce mám spoustu kvetoucích kytek. Dávála jsem je tak nějak ladem skladem, aby nebyli přesně podle lainy a musím říct, že to vypadá hrozně dobře. Teda spíš bude vypadat, ještě je na tom hromada práce.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi je to také otázka toho, kdo má jaký pozemek a kde umístěný. nám sousedí pozemek s lesem, takže taková tak okrasná zahrada s anglickým trávníkem , jezírkem a pár keříky by u nás vypadala dost divně... :-D ale na pohled se mi taková zahrada líbí moc. měla jsem jeden čas možnost v domě s tímto druhem zahrady pár týdnů žít a nakonec mi ta krásná, pečlivě udržovaná zahrada se střiženými keřy do tvarů lezla taaaak neskutečně na nervy. ]-( vůbec jsem se tam necítila dobře, strašně vše strojené, člověk měl vlastně strach po tom trávníku se jen projít. :-D takže na pohled je to pro mě jiné, než v tom pak žít natrvalo.jsem ráda za náš pozemek u lesa se vzrostlými borovicemi, modříny,smrky...časem též bude zahrada upravená, ale zcela v přírodním stylu... základy zahrady, jako celkový koncept si necháme udělat od zahradní architektky,zbytek už pak pomalu časem sami....a těším se nato už teď moc :-)
Odpovedať
Ako napr. vyriesit zahradu 10x10 m (ta velkost je ako priklad)? ;-) jedine strojene... s peknym travnikom, par kvetiniek, maly stromcek a je to... aby clovek aspon mohol rano vyjst a vychnutnat si tu pohodu na tom malom kusku zeme a vypit si kaficko ;-)
Odpovedať
Mna len ako cloveka milujuceho zahradnu architekturu ci interiery napadne vzdy otazka co s takym domom, kde nie je moznost vyjst si von a vychutnat si aspon tu malu cast zo svojej zahrady... |-| denno-denne prechadzam popri takychto stavbach a zamyslam sa nad tym, ako ludia prezivaju v takychto domoch, ako su stlaceni vo velkomestach a uzavreti v jednej velkej krabici nazvanej 'moj dom' ... mne by to hrozne chybalo... milujem velky exterierovy priestor... hlavne nech je to zive a pozitivne sa tam clovek citi... tolko moje zamyslenie ;-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
asi každý , kdo má tu možnost má na kousku zahrady,třeba právě těch 100m upravený kousek zahrady... ;-) ale je asi individuální věc na každém z nás,jak tento kousek zahrady využívá. mně osobně vůbec kávička na takové zahradě nechutnala, a nakonec jsem došla tak daleko, že poslední dny našeho pobytu v domě jsem ji pila raději uvniř domu :-D je to otázka priorit každého, někdo raději velkou, hůře upravitelnou zahradu, někoho naopak oslovuje malá, strojená zahrádka. ;-) ale nejlépe je , když má člověk možnost si vyzkoušet žít v obojem :-D :-D , a pak si jasně uvědomí, co ho oslovuje na žití, ne na chvilkový pohled....
Odpovedať
gigi - no to je pravda... je to na kazdom cloveku, je to o zmysle zivota, chuti a dispozicii mat spravnu velkost pozemku a spravne si naprojektovat dom a k nemu patricnu zahradu :-D Ale ja to hodnotim ako clovek, ktory zil aj v inych krajinach a ktory zije stale mimo svojho domova. Viem, ake zahrady su na Slovensku, viem ake su napr. na juhu, zapade ci severe EU a ako si ich niektori cenia alebo ich vobec nevyuzivaju a uzamykaju sa v domoch. ;-) Mna oslovi vsetko zaujimave, hlavne ze sa mam chut na takom mieste relaxovat. Zahrada by mala byt vsestranna a zamerana na typ vyuzitia alebo by mozno mala charakterizovat osobnosti kt. v prislusnom dome ziju. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
radlinka:přesně, lidé jsou hodně rozdílní a každému vyhovuje něco jiného. např. naši sousedi se k nám přistěhovali před cca 5 lety, ale za celou dodu jsme je na zahradě viděli cca 1Ox.a to ji mají přes 800 m velkou.žijí trvale uvnitř domu,zahradu vůbec nevyužívají.ale jsou tak spokojeni. ;-) pro mě je třeba nejdůležitější, aby po zahradě se mohly kdekoliv pohybovat děti a naši 2 psi...a těžko bych psům vysvětlovala : sem můžeš, tuhle kytičku musíš překročit ,a na trávu nesmíš vykonat malou potřebu, neb by začala žloutnout... :-D
Odpovedať
toto je velmi zaujimave tema a tu by sme mohli sediet az do vecera... takze mozno sem obcas hodim nejaky ten zazitok alebo historku zo zivota ;-) gigi - tak ja by som tie psi kludne nechala behat, nech sa vyblaznia, ved nato je to vsetko stvorene... ;-) napr. ostatne narody drzia psi vo vnutri domu a to by som ja zas nemohla. Tak ked tam trosku poslapu zahradu, ci ich anglicky travnicek, tak maju z toho velku paniku.... je to v pohode...tak co narastie novy :-D Napisem to takto : kazdy narod je iny, kazda krajina, kultura je odlisna. Slovaci maju radi tiez svoj styl, ale s odstupom casu si uz niekedy pripadam (ked sa vraciam domov), akoby sme sa snazili vela kopirovat a zabudali na to, co bolo vzdy u nas krasne.... :-| A na druhej strane zase to co mame my a s cim sme spokojni v strednej Europe, tak to nevedia ocenit v inych krajinach a oni si musia vzdy presadzovat len svoj stary styl ]-( Proste su narody, ktore nedokazu napredovat vo vyvoji (tu nejde len o dizajn ci modu), nedokazu sa jasne s totoznit s tym, ze svet sa vyvija a prichadzaja nieco nove, co mozno by bolo vhodne vyskusat. Chyba tu tzv. chut experimentovat a podielat sa na novych projektoch a zveladit si uz len to okolie svojho domceku, bytu ci apartmanu. Vsetko je to rovnake a take utriedene (na jedno kopyto)...nic odlisne...niekedy sa citim ako za komunistickeho rezimu. ]-(
Odpovedať
mně se taky moc líbí japonské zahrady líbila by se mi velká zahrada ale nezvládala bych se o to starat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@elise ja preferujem zahradu v ktorej si clovek oddychne... max. pokosi travnik a na jesen pozbera par listov aj to vynimocne! Na pohlad su najkrasjie zahrady na svete brane ZEN a JAPAN garden... to su unikatne kusky s citlivostou a zmyslom pre detail, na slovesnku nie moc roziserene... ale zahradu si predsa urobi kazdy aku chce :) ak chce niekto travu pod stromami bude ju tam mat, ak chce niekto 200druhov kvitnucich bude ich mat :) ci male alebo vysoke.... komu sa co paci.. horsie je to s buducnostou ked vseko prerastie jedno cez druhe... preto treba pri tvorbe zahrady mysliet hlavne na tento faktor, potom, si tam mozte zasadit aj baobab :D :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
Já mám ráda tu svoji...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?