Ako efektívne založiť trávnik na tvrdej pôde?

Prestahovali sme sa pred dvoma tyzdnami a za tyzden sa mi zo zahrady cca 450m2 podarilo vytrhat burinu pod prsia. To mal byt dom so zatravnenou zahradou od developera ]-( Plna optimizmu som vzala vidli, ze idem skusobne zakopnut, aka je tu zem. Ciel bol snad za dalsi tyzden zrylovat zahradu a nasadit travu. Hm, vidli vliezli 1-2 cm, nebolo miesta, kde by to islo lahko, vsade sami strk. Co teraz. Krvopotne muz skopal asi 10m2, prerylovat takymto tempom a vysledkom, to bude trvat do vianoc. Dalo by sa prebehnut kultivatorom? Neposkodi strk kultivator (no, niekde su v zemi poschovavane aj sutre ako moja past), pripadne, bude efektivny? Ak ano, ako dlho bude zoravka trvat pri 450m2 takejto nekvalitnej zeme? Mali ste niekto podobny problem? Ak to nepojde s kultivatorom, da sa na takuto betonovu zem vobec posadit trava, ja o tom osobne velmi pochybujem. Vybrat na pol metra zeme a zohnat od niekoho lepsiu, nemam na to financie a kedze takmer vsetko doma realizujem sama, tak je to aj dost nerealne. Mame male deti a tesila som sa na travu. Momentalne mam za barakom akurat tak podu ako z mesiaca :-S
Odpovedať
1
2
5
Som trocha zvazila moznosti, mozno by s tou vymenou zeminy to nebolo az take zle, neviete prosim kolko by stalo vybagrovanie a odvoz 450 m2 ma zahrada, ja neviem, do pol metra?
Odpovedať
Profilova fotka
načo pol metra? ved si daj doviezť ťolko zeminy aby si po rozpestrení mala 10 cm novej ornice a do toho nasad trávu, vybabené.
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika najlepsie by bolo vybrat pol metra a nanosit novu zem, cernozem. Toto je drahsie riesenie... staci ak to prekultivatorujete :D :D to je ale slovo... kamene vsetky co sa budu dat vybrat prec, najlepsie bude ak nechate naviest aspon 12m3 (tatrovka) cernozeme, to je vynutena investicia!!! Inak v takej kamenitej pode nema ziaden vyznam siat travove semeno. Najlepsie by bolo ak by ste to premixovali s trochou piesku ak mate moznost zohnat. Urobite 7-10cm vrstvu, uvalcujete, prehrab rozosej a uvalcul, vela vody a travnik sa dostavi...ale nezabudaj ze burina rastie rychlejsie ako travnik. A na dlho neudrziavanom "poli" sa bude vzdy darit burine viac ako travniku, az pokial travnik nebude tak husty aby znicil burinu... nebodaj tam budete mat este pyr.... Takze zasiat husto, polievat, prisiat pri prvych naznakoch vyhanania travy znova. Najlepsia varianta by bola kladeny travivy koberec, ale na 450m2 x 2.80 to je 1260eur iba travnik. zase vela :(( tak nech sa dari.. hlavne povyberajte kamene to je zaklad.. a neboj sa toho kultivatoru ten zvladne vsetko :) a hlavne nech ma siroky zaber, nie kultivator z Lidlu so sirkou 28cm
Odpovedať
@robertoba to nie je dobry napad, teraz mame zem v urovni terasy a chodnikov, navozenim ornice sa mi bude poda vyplavovat. Ak by som ju prehnala s kultivatorom, co by som predtym musela, kedze ta zem je totalny beton a myslim, ze keby zaprsalo, tak voda tam bud nevsiakne, alebo rychlo vsiakne a strati sa, kym by zem ako tak zlahla, tak ju budem mat hodny kus nad urovnou terasy. Nechcem robit polovicne riesenia, bojim sa, ze co teraz usetrim spekulovanim, tak neskor mi tam trava aj tak neporastie a urobim si za prve dvojitu robotu a za druhe skor preplatim ako by som usetrila.
Odpovedať
@andyfoto ja som povodne mala taky plan, ze skopat, prehnat tu zem cez sito a tak sa zbavit strku, potom doplnit zeminou. Ale je to strasna makacka, netrufam si na to. Citala som o tom na nete, ze na takuto podu pomoze cisto len sustavne vyberanie kamenov, ale vies si predstavit, s kamenmi je zem tazka a keby som to robila len v case, ked mi mala spi, cca 2 hodiny denne, tak za prve v domacnosti neurobim absolutne nic a bude mi to trvat do aleluje. Burinu som sa snazila povyberat co najlepsie, mas pravdu, je tu aj samy pyr. Ked si pomyslim, ze rada mojich rodicov bola, aby som tu burinu len kosila, ze trava sa tam zjavi sama ]-( Poslala som zatial dvom firmam, ze mam zaujem o vykop, odvoz a navozenie zeminy plus terenne upravy, nech to nemam ako velhory, tak uvidim, ale realne to so siatim travy vidim az buduci rok. Som zvedava, co si za to zapytaju, ale je to investicia do buducnosti, na tom sa neoplati setrit. Dakujem pekne za rady, uvidim, co z toho nakoniec bude, tak toto som si nepredstavovala ani v zlom sne :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika hned ti poradim, mesacne si odloz 100 eur minimalne a na jar sa do toho pusti.
Odpovedať
@andyfoto pocuvaj, prisla mi prva ponuka na to moje vyhrabanie a nahradenie ornicou ze 5070 eur bez dph. Chces rozpis? len za ornicu rataju 1900 eur bez dph, ja som len pozerala. Odkopávka 250m3 x 2,45= 612,5 Presun a nakladanie 250m3 x 3,05 = 762,5 Odvoz a dovoz Dolný Bar 16 otočiek po 44km= 704 km x 1,3 = 915,2 Navážanie a rozprestrenie 250m3 x 2,47 = 617,5 Vyrovnanie terénu, príprava pod trávnik 450m2 x 0,64 = 288 Ornica 250m3 x 7,5 = 1875 Spolu bez DPH 5070 euro Ak budu ostatne ponuky rovnake, tak zostava len ten kultivator a zahrabem tam par vriec nejakej zeminy zo zahradnictva, som hlboko sklamana :( Tuto sumu by som setrila kolko, 5 rokov?
Odpovedať
@nanika v kupnej zmluve ste mali popisane aj v akom stave ma byt pozemok ? Ak ano, skusila by som tom tou cestou- reklamaciou Ale ak dobre chapem tak ci tak vas developer uviedol do omylu...a teraz pozeram, ze momentalne v inzeratoch na take domy ako mate pisu, ze `zatravnena plocha zahrady`....
Odpovedať
@han27 ano, ale pochybujem, ze to vyhadame. Presne, v inzeratoch je rec o trave, realita je niekde inde. Ale je to evidentne nasa chyba, kedze sme dom v tomto stave prebrali :( V zmluve o tom nie je ani zmienka. Prva obhliadka bola v dazdi, ja si vazne neviem spomenut, ci tam v tom, zeby aprili? bola taka mesacna krajina, ako mame dnes, alebo tam bola uz ta burina. Mne sa tak mari, ze to bolo aspon pokosene, moc sme tam nepozerali, kedze bol lejak ale riadny. Druha obhliadka - to bol len muz, premeraval izby , takze zase vonku nic. Pri preberani som zostala v soku, som dotycnu pani pre vsetko od developera upozornila, ze toto mala byt trava, ale reakcia bola len pokrcene plecia. Momentalne vyjednavam aspon o kultivatore, ale ked sa mi nepodari vybavit, tak zatnem zuby a poziciam z pozicovne.
Odpovedať
@nanika hm no ano najlepsie ked sa vady zahlasia pri preberani, lenze nemyslim si, ze tym, ze ste to neohlasili vtedy by ste stracali nadej, za pokus to stoji, predsa len nie je to lacny spas. Drzim palce, ale je to smutne ze takto zavadzaju ludi...
Odpovedať
@han27 No, tusim nam to prebehnu aspon s kultivatorom, neuverim, kym neuvidim. Nasledne mam v plane az do jari kupovat po par mechoch zahradnickej pody mesacne a troska ju zmiesat s tunajsou podou. Tak snad to bude dobre :)
Odpovedať
@nanika dufam, ze to vyjde, drzim palce :) daj potom vediet
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andyfoto, ahoj, mozem sa s tebou poradit ako s odbornikom znalym veci pls... ide mi o to ako poriesit zahradu co sa tyka zeminy, sietky proti krtom a automatickej zavlahy... zeminu sme sa rozhodli ze dame cernozem lebo cast chceme mat ako uzitkovu zahradu, ale nie je mi jasna postupnost a centimetre.. ak navozime zeminu, dava sa najsor sietka proti krtom a potom zavlaha? treba nam na vyrovnanie pozemku cca 20 cm zeminy na vysku - bude zarovno s terasou, tj v akej vyske by mala byt sietka a v akej zavlaha? a co potom ked chcem uzitkovu zahradu, dat sietku aj tam ci nie? vies pls poradit... alebo dat nejaky odkaz na link kde najdem strucny postup? dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedian zavlaha sa urcuje podla toho aky druh si vyberiete... kazdy vyrobca ma ine vysky postrekovacov, (rozdielu su len na par cm)... najskor cernozem, sietka na vrch zeminy (prichytit proti posunutiu - nie je nutne) a potom ulozit koberec. Toto bol asi najstrucnejsi postup... ak chcete siaty travnik tak sietku min. vazne MINIMALNE 5-7cm pod povrchom, aby sa nezacala vytahovat popri chodeni. A do uzitkovej zahrady tam som este nepocul zeby daval niekto sietku.. ved ta zem sa bude prekopavat, pestovat sa tam, to keby sa ti korene pustili do sietky uz to nevytiahnes.. takze v uzitkovej bez.
Odpovedať
@andyfoto, vdaka za instruktaz, to znamena ze nad tu sietku este pride zavlazovaci system, pochopila som spravne? co sa tyka zavlahy, co si myslel tym ze aky druh si vyberieme - treba zohladnit este nieco okrem vysky postrekovacov? lebo teda nepotrebujem na postrekovanie nejake super zariadenie ale strednu triedu aby bola spolahliva ... ci je to uplne jedno?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedian nie,,, najskor sa instaluje komplet zavlaha.. to sa rozkopava cela zahrada krizom krazom, podla toho ako vam to navrhnu... myslim zavlazovane miesta. potom to ukotvia zasype sa vsetko , to uz robite po finalnej navazke zeminy, az potom ta siet proti krtkom a travnik... a zohladnit? asi nic.. da sa vyberat ci strieka v urcitych uhloch, cim mensi uhol tym viac postrekovacov a tu kto nevie tak firma zaraba - pozor na to, nech vam to poriadne rozpocitaju... inak preplatite zbytocne. Dalej si mozes vyberat ci sa tocia alebo su staticke, ci vodu rozstrekuju , prasia, alebo vytvaraju prudy vody aj to staticke alebo rotacne... vyberas si znacky podla toho.. niektore maju priemer (toho co vidis v travniku) 2cm niektore 5cm.... to je iba o tom co sa ti paci... spolahliva je kazda ak ju dobre spravia.. ja som robil kamratovi zavlahu, aj ked na rucnu tocku vody, lebo nechcel to mat moc drahe a stalo ho to cele 160eur. Takze da sa aj za lacno mat pohodlie... a na tocku si das iba casovac a nestaras sa zase o nic :))
Odpovedať
@nanika zdravím nanika, ak sa môžem zapojiť, tak možno pár našich skúsenosti ti trochu pomôže :) Ak máte veľa peňazí tak najrýchlejšie riešenie je to čo ti napadlo - vyvoziť staru zem, dať novú a trávné koberce, ale pre nás to neprichádzalo do úvahy nakoľko máme pozemok 12 ár, takže by to stálo majland. Takže sme bojovali sami ;-) ;-) Najprv mrkni či to máš celkovo cca rovné alebo potrebuješ vyrovnať terén nahrubo bágrom. Potom riadne prerýľovať, vybrať kamene a pýr - odporúčam zohnať pár študákov z intráku alebo cez servis čo sa cez víkend nudia ;-) Inak podľa mňa najlepšie ručne leb ak máš pýr tak kultivátrm to len riadne rozsadíš. Prvý krok je fakt riadne dobudriniť bud ručne alebo t postriekaj. Potom manžel dával závlahu vraj to nie je žiadna veda. Zem sme nevymieňali ale pdľa kvality treba pod trávnik zem vyľahčiť a pohnojiť. Dávali sme na vyľahčenie piesok a rašelinu. potm už len siať a polievať a je bto. :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@martuska75 Ahoj Marti, my sme zelinu vytahali, takze zem je cista, na par zabudnutych korenov, zrylovat to nie je mozne, proste stacilo, ze som teraz vykopavala kus roxoru zabudnuteho v zemi, aby sa dal zrezat a odkopala som okolo neho za pol hodiny asi 60 cm kruh a na hlbku tak 30 cm. Des a hroza, ked ides kopat a zakopnes s vidlami, dostanes sa na 2cm, dalej nie. Ten kusok som vyskrabavala zahradnou lopatkou a starou trojnozkou, inak to neslo :( Takze inak ako na kultivator to nevidim. Peniaze nemame a chvala bohu aspon za to, ze je to cca rovne. Takze teraz cakam na ten zazrak, ci ho vybavia, ci nie :(
Odpovedať
@nanika tak daj vedieť ako ste dopadli. ;-)
Odpovedať
@martuska75 No, veci sa zacali hybat, dnes prisli zdarma skultivovat zahradu a po asi metri sa kultivator pokazil, asi na tych fesnych sutroch looooooooooool. Tak druhy pokus je v pondelok, asi to do tej jari nejako dame do kopy, nech mozeme konecne travu sadit :)
Odpovedať
@nanika tak držím palce :-) ale isto pred trávou dajte závlahy ! ;-)
Odpovedať
@martuska75 myslis akoze riadne popolievat? :)
Odpovedať
@nanika no to tiež :-D, ale myslela som najprv naťahať rúry aby si to potom nemusela za rok rozkopávať ked sa ti nebude chcieť polievať hadicou. :-) Tiež sme najprv šetrili a potom aj tak išli "polievače" A nie je oto ani drahe. Dali sme obyčajné gardeny a fičia ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika ahoj nanika, práve čítam ako sa trápite s pozemkom. my sme sa sťahovali cca pred dvomi rokmi a trávnik máme len od tohoročného júna. tiež novostavba a na záhrade zasypané všetko možné. najlepšie je, ak sa tomu osobne povenujete, čo je najnáročnejšie ale aj najeefektívnejšie. najprv sme zeminu poriadne porýľovali, hrabali, vybrali kamene a všetko ostatné a to sme robili minulú jeseň a túto jar. neuveríš, ale v tej zemi sú ešte stále kamene..... potom sme nasadili trávnik, bolo sucho a neujal sa. tak sme to opätovne prerýľovali a povyberali zvyšné kamene, odvodnili (my máme opačný problém) a nasadili trávnik. tentokrát je krásny a hustý. ale výsledok je zaslúžený ;-) držím palce
Odpovedať
@daniela6 Blahozelam. Mna presne toto napadlo, ze ak to poriadne neurobime teraz, kto mi zaruci, ze tam ta trava bude? Muz na mna stale tlaci, aby sme tam len vysypali travu. No, poorane, par takych 2 kg sutrov som vylovila, zopar vedier malych a teraz prsi, takze nic. Ked sa troska vycasi, idem to prekopavat vidlami, aby som sa dostala k tym kamenom, co len nie su vidno, ale su hned pod povrchom a pozberam zvysok buriny a korenov. Potom zem necham ladom az do jari a jednorazovo vykopem este vyrastenu burinu, takto by sme to mali zvladnut aj bez pesticidov a hura, potom ideme na travu :) V tom case ale uz musi stat domcek na naradie, nech sa nenarobim aj tam, kde bude stat :)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte, jar sa blizi a ja zacinam uvazovat nad zalozenim toho travnika. Aka trava by bola vhodna? Sprchne tu malokedy a fakt len sprchne, skor su tu riadne horucavy. Vacsina pozemku je taka. Az na asi meter od zadneho plota, tam je trocha vlhkosti a rastie tam mach. Uvazujem, zeby som vysiala travu na suchu podu - akoze druh travy, nie ze ju budem vysievat bez zalievania. Ale vsimla som si, ze sa ponuka special trava aj do tiena, to ta trava na suchu zem mi v tom tieni neporastie? Ako to mam vyriesit, bojim sa, ze ak nasadim obycajnu travu, co byvaju druhy na besnenie deciek po zahrade, ze mi ani polievanie nepomoze a trava bude za chvilku fuc. Nemame studnu, musim zalievat vodou z vodovodu, vodne aj stocne, a neviem si predstavit to polievat kvalitne viac raz denne. Bolo by riesenim ta trava na suchu zem? A co pri tom plote, mate niekto skusenost? Dakujem
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?