Aké rastliny vysadiť do ílovitej pôdy?

Profilova fotka
Dobrý deň, chcem sa spýtať, aké rastlinky vysadiť do ťažkej ílovitej pôdy. Keď je sucho - popraská, keď je mokro, je ťažká :-N No som z toho zúfalá ..... trávy by tam prežili?
Odpovedať
Profilova fotka
@zofiac presne takuto podu mame my. Uchytili sa nam vyborne borovice a ine ihlicnany. Mam aj trvalky ale aj kvitnuce kriky ale pri sadeni som miesala v jame podu s pieskom a kvalitnou zahradnou podou. Neboj sa - trava sa chyti ale siala by som odolnu ihriskovu travu. Dolezite podla mna je aby ste mali dobre urovnany, usadeny pozemok, kde sa nebudu tvorit jamy na mlaky. My uz byvam 3.rok a kazdy rok po zime trosku este vyrovnavame, pretoze poda nam sada.
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto caka aj nas :( uz teraz sa tesim kam s dazdovou vodou, lebo vsak do pody bude nula bodov...
Odpovedať
Profilova fotka
@brano36 taka poda ma aj vyhodu, drzi velmi dobre ziviny a vlahu, cize co raz vsiakne to tam zostava dlhsie. Tiez som zistila ze poda sa aj zurodnuje tym ze tam sadis a kosis travu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zofiac aj nas praska ked je sucho a to nemame ani ilovitu :(
Odpovedať
@meamea - a ako to zarovnavate? Daj prosim postup. Dakujem.
Odpovedať
aj my mame ilovitu..aspon co sa tyka zahradnej casti. mne sa napriklad dobre ryluje.vyhodou je aj to ze sice navrchu je suchsia, ale hlbsie je mokrejsia, tak pre zahradne ucely lepsie drzi vlahu.. a tiez je celkom urodna.. tento rok som pridala piliny a nejake listie tak bude mat snad aj viac zivin. okrasnu zahradku zatial nemam. caka nas prerabka dobu. ale mam maly kutik a cibulkovinam sa celkom dari, ale aj kriky, stromky ovocne..minuly rok som prvykrat tam sadila.. predtym vsade metrova trava, burina, bordel.. a uroda celkom fajn.
Odpovedať
Profilova fotka
@evikg mame na pozemku kopu urodnejsej hliny - ziaden zazrak ale nie je az taka ilovita ako zvysok. Z tejto kopy berieme na jar hlinu a rozmiestnujeme ju na miestach kde nam hlina sadla. Hlinu rozhrabeme do roviny. Kamarat (zahradny architekt) hovori, ze niekedy je treba aj 3 zimy kym si poda najde stabilitu a usadi sa. Nas dom sme osatili vyssie ako bola uroven pozemku a tym sme museli dom "zakopat" znovu do roviny a pretoze sme navazali viac vrstiev, hlina stale na niektorych miestach sada. Tento rok uz to nie je take hrbolate, najhorsie to bolo prvy rok po nastahovani, ked sa zakladal travnik.
Odpovedať
Profilova fotka
Na ťažké a ílovité pôdy sú tiež rastliny. V takejto pôde určite nepestujte suchomilné trvalky a dreviny, ktoré neznášajú trvalo zamokrené a ťažké ílovité pôdy. Vhodné sú ihličnany, smreky, borovice aj tuje západné Smaragd, tis, trojpuk, vajgelia, liesky, okrasné čerešne sakury, okrasné trávy -miscanthus. Pokiaľ chcete vysievať trávnik, treba zvoliť osivo na zaťažené plochy, trávy odolné voči zašľapávaniu. Pri výsadbe treba zeminu zmiešať s nejakou výživnou, čiže dostatočne vyhĺbiť jamu a doplniť nový substrát. Alebo vytvorte vresovisko a pôdu vyberte a nahraďte rašelinou. Je to síce nákladné ale záhradu máte už navždy a bez starostí.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak dnes som sa trošku počičrala v tej mojej mini záhrade.Posadila som si 2 ozdobné trávy, názvy neviem, ale jedna je vysaká, pásikavá a tá druhá nižšia, s klasmi. A môžem potrdiť - tujám sa darí, i keď mi ich na jeseň obžrali susedove kozy :-( Ešte uvidím, ako to bude s vŕbou previslou a smrekovcom. A darí sa aj hoste - tak myslím, že sa to volá.Klematis vykapal hneď.Veď ja na to postupne prídem, čo tá pôda vlastne chce :-) @rastlinky_sk
Odpovedať
Profilova fotka
Vysadili ste miscanthus sinensis zebrinus a pravdepodobne Pennisetum – perovec, týmto trávam by sa tu malo dariť. Vyššie sme Vám písali, ktoré druhy sú tu vhodné, aby ste zbytočne nevysádzali, neskúšali. Vŕbe sa bude dariť. V tejto pôde je dosť vlhko, čo majú vŕby rady. Z popínaviek sa bude dariť ešte divému viniču, to je nezmar....ak chcete pestovať plamienok . clematis, skúste pestovanie v nádobách s oporou.
Odpovedať
Profilova fotka
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rady. Trávy pomaly začínajú rásť, pomohol im včerajší dážď. A začina vyháňať aj kríčková ruža. Ešte jej dokúpim kamošku, nech nie je sama :-D Pekný deň všetkým :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk A čo levandula , liatra ... stačí, keď ich posadím do kvalitnej zeminy?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Levanduľa vyžaduje skôr piesočnaté suché pôdy a veľa slnka a dlhodobé vlhko v ťažkej pôde jej neprospieva. Pokiaľ ju budete pestovať v nádobách, bude sa jej dariť viac. Liatris pre svoje pestovanie vyžaduje slnečné polohy a priepustné pôdy, dobre znáša aj dlhodobé sucho. Obávame sa však, že ak bude dlhšie v lete mokro, vo Vašej ťažkej pôde by mohla začať hniť. Na zimu sa vyberá z pôdy. Skúste jej vytvoriť záhon, kde vyberiete časť ílovitej pôdy a doplníte priepustný substrát.
Odpovedať
@meamea ale ten dom ste mali nechať osadený vyššie ako ostatný terén ,aby nevytápalo ani s prudkých daždov
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu nastastie, vdaka tomu ze sme dom posadili vyssie, nemame problemy s dazdami. Vsetci susedia okolo nas maju probem s dazdovou vodou, okrem nas.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Ďakujem...
Odpovedať
tiez mame tazku ilovitu podu, ale 3 rocnu levandulu mam krasnu a rozrastenu. Dari sa jej rovnako ako tej, ktora rastie na chate na suchom kopceku. Levandula je velmi odolna a ja by som to s nou riskla (aj preto, ze to nie je financne narocna rastlinka, ale ak sa jej dari potesi o to viac). Liatru som pokusne vysadila na 2 miesta, ze ju doplnim tam, kde sa jej bude darit, ale na tom vlhkejsom to dobrovolne po sezone vzdala ... a z pody ju na zimu nikdy nevyberam, mala by som?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@katrin21 Lebo praskanie pôdy závisí od zasolenia pôdy (draslík,horčík, vápnik, chlór, sírany, uhličitany, hydrogenuhličitany, SODÍK) "Zasolené pôdy sa u nás vyskytujú v podobe väčších-menších ostrovčekov a celkove zaberajú malú plochu. Ich najväčšia časť sa sústreďuje na aluviálne nivy (laicky - polia pozdĺž vodných tokov) s blízkou hladinou zasolených podzemných vôd v teplých, suchých oblastiach Podunajskej a Východoslovenskej nížiny. Na Podunajskej nížine nájdeme soľné pôdy najčastejšie v priestore Šurany, Sládečkovce, ŠaIa, Nové Zámky, na Žitnom ostrove medzi Komárnom a Čalovom, na J od Štúrova atď. Na Východoslovenskej nížine sa solené pôdy najviac vyskytujú v priestore Streda nad Bodrogom, Rad, Leles, Kráľovský Chlmec, Strážne a medzi Velikými Kapušanmi a Hraňou. Na Záhorskej nížine sa soľné pôdy našli v okolí Kostolišťa (pri Malackách) a Perneku. Mimo nížin sú zistené v Ipeľskej a Lučensko-rimavskej kotline"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Zdravim, cital som ze na zkvalitnenie pody predovsetkym tej ilovitej sa okrem piesku pouziva aj vapno? Je to pravda? Ake vapno pouzit: hasene, ci nehasene? v akom mnozstve ? Dakujem za radu :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja len pridam, ze tiez ilovita poda je u nas a levanduli sa velmi dari...krasna a vonava...
Odpovedať
@dragonito presne nas pripad, mozem sa opytat, ako zabranit tvorbe prisusku? Povrch je taky tvrdy a suchy, ze ledva sa prederu mlade rastliny zo zeme, ale hlbsie v zemi je vlhka poda. Pomohol by drevny popol?
Odpovedať
V období sucha býva ílovitá pôda tvrdá ako betón, praská a počas dažďov neprepúšťa vodu. Jedná sa o veľmi ťažký druh pôdy zložený z najmenších fragmentov. Pre zvýšenie kvality sa pôdu odporúča odľahčiť primiešaním piesku, rašeliny, maštaľného hnoja, lístia a pod., a následne preorať. Napr.pieskom sa zvykne trávnik posýpať aby sa pôda odľahčila, prevzdušnila a voda lepšie vsakovala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?