Aké rastliny by ste tu zasadili?

Ahojte, Chcela by som sa opýtať na tipy čo odporúčate, pripadne aj čo máte doma s fotkami v úzkom páse medzi zamkovou dlažbou (viď foto). Rozmýšlame co tam nasadit. Je to východná strana takže slnko svieti rano a už okolo obeda tam začína byť tien. Závlaha tam nebude tak asi skor nieco bezúdržbové alebo málo náročné. Je to miesto pred domom a malo by to byť niečo max po kolená. Dakujem za tipy aj s konretnymi rastlinami 🙂
Odpovedať
kedze je to celkom uzky priestror tak nieco male, ako mne by sa tam celkom pacil aj buxus, vies take tie zelene gule
Odpovedať
Nizke nenarocne trvalky v spojeni s okrasnymi travami. Alebo len nizsie okrasne travy, :-) Buxus urcite nie, je to rastlina narocna na vlahu a v poslednych rokoch trpi na vela skodcov,a vyzaduje velku starostlivost.
Odpovedať
@luiuka ja by som tam nasadila rôzne skalnicky a rozchodniky a dodekorovala so skalami,alebo rôzne okrasné trávy.Tieto rastliny sú nenáročné na pestovanie,vlahu a slnečné podmienky .
Odpovedať
Profilova fotka
Sused má podobný úzky pás a nasadil tam trávu. Vyzerá to ..... no strašne, prestrašne. Celé popoludnie tam perie slnko, okolo samý betón, čo vysáva vodu a nedostatočné polievanie k tomu. Mali by ste s takým kúskom iba robotu. Tiež si myslím, že posadiť tam niečo, čomu nevadí málo vody .... nejaké pekné druhy skalničiek. Aby to vyzeralo nejako aj v zime.
Odpovedať
kebze to bude bez zavlahy a este medzi dvome betonmi, oddeluje to chodnik tak neco co znesie sucho, alkalicku podu, nebude vysoke a zapoji sa do suvisleho porastu, znesie obcasne prislapnutie. Z toho mi vychadzaju kobercove a vankusove skalnicky. NIzke rozchodniky, tymiany, skalnickove vankusove klinceky, lomikamen, skalne ruze, mozno nejaka nizka ozdobna trava.
Odpovedať
Dakujem Vám všetkým za tipy. 🙂 Takže skalku z toho odporúčate urobiť viacerí. Bol to aj moj prvotný nápad 😄 a viete niekto o nejakých mulčovacích rastlinkách, ktoré sa dajú použiť miesto mulču? že to vlastne ťahavo prerastie a zakryje celú zeminu?
Odpovedať
Profilova fotka
materina dúška .... tú treba občas celú zostrinúť, aby zostala kompaktná a teda pekná. Čo by asi nemusel byť problém to 2x za sezonu prejsť kosačkou. Má rada slnko, znesie menej vody, je voňavá. Len v zime nevyzerá až tak efektne ako kobercové skalničky. Ono v zime takmer nič nevyzerá efektne 🙂
Odpovedať
@lifelike dakujem za tip. a zvládla by aj tien? alebo tam by sa trapila? chcela by som ju k plotu, len tam mame skoro non stop tien....
Odpovedať
Profilova fotka
materina dúška zvládne aj polotieň, ale slnko má radšej. Ja som pred 3 rokmi posadila dve rastlinky materinej dúšky pod stlpové jablone. Tienia na ňu aj nižšie vyvýšené záhony. Má aj tieň aj slnko a prosperuje náramne dobre. Svoj objem zväčšila minimálne dvadsať násobne. Dáš viac rastliniek na meter štvorcový. Ja ju budem na rok sadiť aj pod ďalšie také jablone, lebo sa mi osvedčila.
Odpovedať
Profilova fotka
Okrasné trávy by som tam dala, môže to vyzerať krásne, také oživenie 😉
Odpovedať
@luiuka do tieňa Vinca mi or, zbehovec, ten má veľa farebných variant, machovicka, ale ta je náročná na vlahu
Odpovedať
Bez problémov tam môže ísť vres. Zvládne to aj bez vody, krásne kvitne od zimy do leta, inak je vždy zelený a dá sa zastrihávať. Sadiť tak 30 cm od seba. Ja mám tak urobené pásy v skalke a je to super.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
okrasne travy vresy vavrinovec buxusy alebo tie mini ihlicnany na kmienku. ako da sa nakombinovat mnohe zalezi na tom co sa ti paci
Odpovedať
Profilova fotka
určite rôzne druhy rozchodníkov - sedum, sempervivum, thymus, campanula, phlox subulata, prípadne mydlica, iberka, stálozelená alebo pachysandra. Prípadne by boli zaujímavé heuchery, nízke kostravy a v kombinácii s modricami a krokusmi, pre efekt na jar.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme pred domom rododendrony Je to severná strana . Ešte rozmýšľam ako uoraviť tú bočnú stranu na rohu
Odpovedať
Profilova fotka
@kuratko22222 aká je to orientácia?
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Je to sever . Ráno tam trochu svieti slnko z východu , to potom zmizne za bok domu, cez deň žiadne priame slnko a večer trochu zase z druhej strany zo západu z toho boku rohu ale viacmenej západne slnko v lete . Lebo v zime je západné už príliž nízko .
Odpovedať
Profilova fotka
@kuratko22222 pekné by boli astilbe, hosty, heuchery, skimmia, pieris, vresy a azalky, taký ostrov vytvoriť. Do toho vysoké cesnaky zasadiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Ďakujem za radu.
Odpovedať
Tak zalezi cichces zelene alebo daco co bude aj kvitnut. Rododenron by sa tam podal mna hodil. Mini zelene travy, mini plazice, zakrsle stromky, na vyber je toho podla mna dost. A mozno aj levandula by nebola zla
Odpovedať
Mne sa osobne pacia skalne ruze. Aj tym, ze znesu vsetko. Vidat ich aj na severnej strane v tieni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?