Aké kvety majú rady tieň či málo svetla?

ahojte, mam velmi rada kvety a rastliny a planujeme na jesen zbudovat zahradu...taku malu...cca 10x11...z toho bude asi 3x11 terasa...zvysok trava a nejake kvety a rastliny. poradite mi vsak ake rastliny a kvety maju radi tien pripadne doobedne chvilkove slnko? za kazdu radu a tip vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
nikto nevie poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
Nejsem žádný odborník, ale my máme na sever již roky zasazeny růže, magnolii, daří se tam i konvalinkám a kosatcům a skalkovým azalkám a nevím jak se odborně říká - srdíčko jak obyčejné, tak i skalkové, buxus a lýkovec. Přijde mi, že těmto rostlinkám i docela vyhovuje, že netrpí nedostatkem závlahy. Tak snad i u vás by se jim dařilo. Půdu máme spíše písčitou.
Odpovedať
Ahoj. Tak ja mam skusenost, ze taketo podmienky oblubuju hlavne fuchsie, netykavky a datury - anjelske truby.
Odpovedať
My budeme mat tiez za domom taky 5m pas orientovany na sever a rada by som si tam nasadila daku zeleninu popr. Jahody, maliny. Poradte comu by sa tam najlepsie darilo.
Odpovedať
@jirinapezl , vazne sa ti dari aj ruziam na severe??? straaaasne by som chcela ruzovy zahon...ale vsade citam, ze oni maju radi slnko a teplo
Odpovedať
@evitka75 , cize skor kvety v kvetinacoch? alebo take, co na zimu potom schovat.
Odpovedať
@gerdusha zase ved ani na tej severnej strane zahrady v lete nesnezi. :) Vrelo odporucam hortenzie. Tie nemaju rady prudke slnko, dari sa aj levanduliam a jahody nam rastu ako dive! Mame aj velky ruzovy ker a ten je velmi spokojny. Toho severu sa netreba bat. :)
Odpovedať
@gerdusha a kde je napisane, ze fuchsie a daturu musis pestovat v kvetinacoch, ja to pestujem aj v zahonoch..:)
Odpovedať
jeeeej, to ste ma teda velmi potesili...ja som sa bala, ze budem odkazana len na travy
Odpovedať
ja by som sa nebala ani tak o porast...krsna ma zahradu otočenu na taku stranu...a nie su spokojny..su bez slnka..terasa studena..maju jedinu vyhodu..maju 50m dlhý pozemok a tento rok si idu robit terasu s altanom dalej za domom kam sa to slnko aspon čiastočne dostane kedze nie je tienene domom...nuž drzim palce..ja som pri kupe pozemku apelovala na svetove strany a mame Juho-zapadnu...
Odpovedať
@katarinka2010 No ten jih-zapad taky neni zrovna vyhra. Maji to tak nasi a o nejake letni podvecerni grilovacce a prijemnem posezeni si muzou nechat leda tak zdat. Ted pokud se nechteji ugrilovat spolu s masem. Da se tam sedet opravdu az okolo tech 21h vecer.
Odpovedať
@katarinka2010 @zupra , byvame v radovej vystavbe, takze moznost vyberu strany az tak nebola...a suhlasim so zuprou. zatial co my budeme mat v lete prijemne posedenie, susedia oproti sa napriklad minule leto museli stretavat namiesto na rozpalenej terase v studenkavej garazi otocenej na nas severovychod :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katarinka2010, @zupra, @gerdusha taky máme terasku na JZ a je pravda,že bez zastřešení se tam nedá v parém letním vedru vydržet. Tak to zatím řešíme párty stanem a celkem pohoda i ve vedru. Letos snad budem terasu zastřešovat,tak to bude ještě daleko lepší. Jednu výhodu navíc,ale JZ-ní terasa má. V dubnu a v říjnu už je odpoledne na S-ní a V-ní straně zima,ale na JZ se dá krásně sedět a vychutnávat si první jarní nebo poslední podzimní sluníčko. Máme ještě takové provizorní, dočasné sezení přímo u baráku. Na východě lavičku a jihu plastové židle. Podle počasí a větrů si pak s manželem vyberem, kde si sednem. A opravdu, když jou dobré podmínky,tak si pochutnáváme na venkovním kafíčku už i v únoru. x-) x-) Severní stranu jsme zatím neměli potřebu využívat ;-).
Odpovedať
je jasne, ze severna prip. severovychodna strana je chladnejsia ako ine...bez debaty... no a mne ide v tejto diskusii najma o to, aby som zistila, ako si to tam urobit pekne...a najma ake rastliny a kvety tam dat
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha -omlouvám se odběhla jsem od tématu :-N. Je hodně rostlin co mají rády stín. Napadá mě sice jen bohyška a medvědí česnek-(spíš užitková),ale podívejte se na diskusní forum Zahrada.cz , nebo Konev.cz. Je tam spousta dobrých rad o pěstování čehokoliv. Možná existuje i slovenská verze. ;-)
Odpovedať
@gerdusha No to je tiež pravda...ale pravda je aj taka že rok ma 365 dni a take ozaj leto je kolko 2 mesiace? My sme to riešili krytou terasou (http://www.katalogprojektov.sk/Detail... na JZ terase je ozaj "hic"..
Odpovedať
@zupra Sice JZ terasa nie je až taka vyhra...ale Severna terasa nieje vobec vyhra...mne to max vyhovuje...mali sme tam predtým chatku s nekrytou terasou a už na jar sme sa tam ohrievali až do neskoreho septembra...je to super..mat terasu na inu stranu asi som bola schovana v dome...a na to sme dali aj tu krytu terasu..jednak koli daždu, druhak koli slnku...
Odpovedať
baby, ja som tu naozaj nechcela riesit, ktora strana je vyhra...je mi nad slnko jasnejsie, ze severna strana je chladna a slnko tam nezasvieti, preto som chcela riesit KVETY...
Odpovedať
@gabal , dakujem, pozriem sa na tie stranky. ;-)
Odpovedať
Nam sa osvedcili aj frezie, a take tie stvorlistky s ruzovymi kvietkami.
Odpovedať
@danaxi , fakt aj frezie? tie milujem, diky za tip...tusim to nebude take zle, ako som si myslela...
Odpovedať
@danaxi , prave som si nieco malo precitala o pestovani frezii...a teda neviem neviem...
Odpovedať
@gerdusha u nas sa im dari, ale mozno, ze sme len kupili dobry humus s mnozsvom zivin. V kazdom pripade nam krasne vyrastli.
Odpovedať
@danaxi , vsade co citam, tak je nutne, aby mali slnecne stanovisko...a ze to nie je vobec jednoduche ich pestovat... tak ti tisko zavidim...:)
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha něco málo jsem našla na zahrada.cz. Funkie, čechravy, kapradiny, waldsteinie, bergénie, barvínek, okrasné trávy, konvalinky, tiarella, fialky, jarmanky, orlíčky, brunnera, čemeřice, sasanky, zvonky, jírnice. Některé ani neznám.
Odpovedať
v podstate aj na S a SV orientovanej zahrade vyrastie cokolvek (okrem snad juznych rastlin ako oleander) a to z jedneho dovodu, ze sice nemaju rastliny priame slnko, ale pokial nezapadne, tak svetlo - ake-take k rastlinam dopadne. :-) Podla mna vsak treba zvazit, ci sa tam vysadia stromy a rastliny, ktore budu brat vela vlahy, to je dolezite a takisto aj vhodna poda - kyslost zeminy a jej struktura. Je dobre zohladnit aj ci je to len severna orientacia rovinateho pozemku, alebo je to severny svah, lebo ten je narocnejsi na ochranu pred severnym vetrom.O vhodnych rastlinkach na severnu orientaciu je popisane v casopise zahradkar (teraz neviem v ktorom starsom cisle) no a mnoho na webe. Rastlinky hlavne vyzaduju dobru opateru a odmenia sa krasnym vzrastom a kvetenstvom. A dobra opatera v sebe zahrna viac nez len vysadbu. Podla mojej skusenosti - treba skusat a nenechat sa odradit ani od ruzi a frezii. :-D
Odpovedať
A este mi napadlo, este trava rastie ako diva :-D :-D :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha na jesen? preco nie na jar? ak bude jesen kratka a hned pride zima , to sa mozete skor rozlucit s vysadenymi rastlinkami :(
Odpovedať
@andyfoto , hm..tak potom asi az jar 2012...este nemame terasu, plot...nic...
Odpovedať
@katkadr Pozeraám že ti asi nikto nezareagoval, takže podľa mojich skúsenosti na severnej strane sa dobre moze darit: rôznym šalátom, zeleru, reďkovke, cibuli ale tej pomenej. Inac skúšal som aj paradajky a tým sa jeden rok dobre zadarilo a druhým rokom poslabšie. A čo sa týka malín tak tie máme doma stále v tieni a tiez sa im dari, len treba dávať pozor majú tendenciu sa veľmi rozrastať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?