Aké druhy stromov zasadiť?

Dobry den, chcel by som Vas poprosit o nazor a pripadne odporucanie ake druhy stromov by bolo vhodne zasadit okolo domu. Kedze teren je z dvoch stran vyvyseny (oporny mur), vhodne by bolo aby mali stromy korene smerujuce nadol, teda nie plytku korenovu sustavu. Poda je ilovita hnedocervena, v mieste stromov su vyhlbene kapsy a zasypane ornicou. Pozn. s krikmi neuvazujem, preferujem radsej listnate stromy. Moj prvotny navrh je nasledovny (podla obr.): 1 - Albízia julibrissin umbrella 2 - ? neurcene 3? - Catalpa bignonioides 3? - Platanus acerifolia 4 - Javor - Acer platanoides Drummondii 5 - Javor - Acer platanoides Globosum 6 - Catalpa bignonioides Nana 7 - Prunus serrulata Kanzan 8 - Marhuľa/ Čerešňa 9 - Jabloň / Broskyňa 10 - Marhuľa/ Čerešňa 11 - Jabloň / Broskyňa 12 - (Stĺpové jablone) dakujem.
Odpovedať
hm, nie som odbornik, ale zvazil si aj velkost koruny, ktoru jednotlive stromy dosiahnu? Aby si potom nemal privela tiena. Platan sa mi javi prilis brovsky. Neuvazoval si nad sakurami? Su aj stlpovite, koruna je teda subtilnejsia. Inac sa mi tvoj vyber ako taky paci. Rada sa inspirujem. :-)
Odpovedať
@jabadaba Praveze chcem tien, je to juzna strana ktora by bola inak v lete prilis pehriata. S tym platanom som si tiez nie isty kvoli velkosti ale velmi sa mi inak platany pacia.
Odpovedať
@markus238 ach tak...ano, platany su nadherne, len obrovitanske. Tak stastnu ruku pri vybere. ;-)
Odpovedať
Mozno namiesto Platanu Laliovnik? ten je tiez dost velky ale nie az tak, alebo Ambrovnik (Liquidambar styraciflua)? A ako 2 ak potrebujes nieco mensie, tak mozno hloh (Crataegus laevigata Paul´s Scarlet), alebo Prunus cerasifera Nigra ma tmave listy...
Odpovedať
@santana Ten laliovnik - Liriodendron tulipifera vyzera velmi pekne, asi ho naozaj zasadim. dakujem za tip:)
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 na moj vkus sa tymi stromami chces obkolesit až moc :( budes to mat moooc vysoke.. kolko tam mas miesta?? ber do uvahy, ako narastu.. toho listia co bude, tiena.. vsetkeho... neviem neviem... od coho sa potrebujes tak vizualne oddelovať? Platany su rozne, sa sa kupit aj kultivar, ktory ti pojde do vysky ale do sirky az tak velmi nie.... tien vytvori a nepojde zbytocne do ozrutnychh rozmerov... Zvazila by som ale aj nejake ihlicnany.. jednnak su bezudrbove, a jednak napr. cupresocyparis leylandii vie narast za rok skoro meter, takze krasne urobi stenu po par rokov aj 6m vysoku, ked ich kupis cca. 180cm vysoke už..... vhodne hlavne tam, kde nemas az tolko miesta ( blizsie domu ) , elbo sa daju strihať a tvarovať, ako potrebujes.... a su krasne, ked zahustia....
Odpovedať
Profilova fotka
@santana presne Prunus Nigra je nadherna, odporucam.... krasny strom (2 foto) alebo acer chrimson sentry... krasna cervena koruna, stihla , vysoka (1 foto) Urcite by som tam dala aj take farby, lebo len zelene , to nebude dobre.... Tiez javor mliecny je krasny... biele zelene listky ma inak @markus238 pocitaj s tym, ze albizia vie narast po 10-15r do oooooobrovskych rozmerov, do vysky aj sirky.. to si vela ludi neuvedomuje... prerastie v pohode poschodovy dom...
Odpovedať
@katrin21 vdaka, no budem musiet teda najst vhodny kultivar toho platanu. Aj ked neviem ci je mozne takyto strom kazdorocnym zastrihnutim pribrzdit v raste a vytvarovat. To obkolesenie stromami je zamerne, je to JZ strana a nic nie je v lete lepsie nez tien stromov. To listie je v pohode, taky jesenny relax s hrablami (uvidim po par rokoch). Ja prave nemam rad velke rovne plochy travy a do toho letne slnko. Stromy tomu daju atmosferu. A vyhoda listnatych je ze v zime zhodial listy a prepustia nizke zimne slnko aby svietilo do okien. Priestoru tam nemam moc (vid planik medzi obr.), tak ich budem musiet vhodne usmernovat.
Odpovedať
To budu vacsina mega stromy, uff na tak malom pozemku. Farebne super je aj Prunus Schubert, na jar zeleny, biele strapce kvetov a postupne scervena a cele leto je cerveny-teda bordovovinovy.
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 no ak nemas maly pozemok , tak tie stromy nedavaj take velke... naozaj... chapem, ze stromy robia atmosferu a tien, ktory chces, ale treba si vybrať take, aby si nemal LEN tien, pod ktorym ti ani len trava nebude rast, ani nic nemozes zasadit, vypestovať ... a sediet v machu tiez nie je bohvieco... tak ako to mas na vizualizacii je to MOOOOOC ... to nebude dobre :( moc blizko domu su tie stromy a zaberaju vsetko miesto.. nemas deti? ak ano, kde sa budu hrať? z tych mensich ten javor mliecny ( aj tak narastie dost, ale je to isto menej ako velikansky platan....) katalpy tiez spnia ucel, vedia ist pekne do sirky... Sused ma napr. kultivar lipy malolistej, ktora nepojde do ozrutnych rozmerov, kvety sa daju normalne zbierať na caj a vyzera krasne, lebo ma bohovsku gulovitu korunu ... momentalne ma po 4 rokoch asi 6-7m vysku a koruna priemer mozno 3m :) Poobzeraj sa skor po tych prunusoch, mensich javoroch , krasny a nie ozrutny ( ked tam skor do vysky a nie sirky) je ten chrimson sentry co som pisala... no, najlepsie sa popytat priamo v zahradnictve a pozrieť si tie stromy nazivo.. a pocitat s tym , ako narastu.. Strihať sa da vsetko..
Odpovedať
@katrin21 ok, dakujem, budem este nad tym spekulovat:)
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 v prvej vete mam blbost, malo tam byt " ak nemas velky pozemok" tak velke stromy nedavaj
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 pri tom strihani treba pozerat aj ako bude strom vyzerat - kmen bude mega velky,koruna mala,navyse strihat Catalpu OK, ma velikanske lsity a koruna je vzdy pekna, vzdy pekne obrasi, podobne ako smutna vrba, ale taka lipa strihana pekna nebude, teda klasika velka lipa, nie zmenseny kultivar. @markus238 dobry je liriodendrum tulipfera,rastie pomaly,nema mega rozmer, kvitne vsak neskor, ja som mala teraz prvy kvet aj to jeden jediny, Ginko je fakn, kupis aj pekne tvarovane. A este katrin ma pravdu za 5-7 rokov tam budes mat vecne vlhko, machy, huby v travniku...... Ved okna sa daju zatienit zaluzkami, a kvalitny pekny tien pre lavicku ci stolik s dvoma stolickami na kavicku sa da docielit aj jednym peknym velkym stromom a soliterom.
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 k spomínaným stromom toľko, albízia patrí k stredne vysokým stromom má rada suché stanovisko a priepustné pôdy, čiže ak tam je ílovitá pôda odhnijú jej korene a nebude dobre rásť, umiestnenie chránené pred vetrami a teplejšie podnebie - južné/juhozápadné Slovensko. Catalpa - na tvarovanie koruny je vhodná Catalpa nana s guľovitou korunou. Platan - exitujú kultiváry s guľatou korunou, bežný platan neodporúčam kvôli malým rozmerom pozemku. Javor Drumondi - ak je na úpalnom stanovisku v lete mu osychajú listy a nevyzerá to vôbec dobre patrí medzi stredne vysoké stromy. Na pôdu je nenáročný. Javor Globosum - kompaktná koruna, na pôdu a stanovisko nenáročný Prunus Serrulata Kanzan - stredne vysoký strom, rastie rýchlo, krásne kvitne - odporúčam máme v záhade 3ks Bol tu spomenutý Tulipánovník - ten by som do malej záhrady nedala, je to obrovský strom(25-30m), rastie rýchlo, na pôdu nenáročný, bežný kultivár sa dá výškou porovnať k našim Topoľom. Mám v záhrade 2ks ale naša záhrada je obrovská. Ak tak jedine jeho kultivár Fastigiatum, rastie pomalšie a stĺpovito jeho výška je 7-13m a šírka cca 3m Strom ktorý spomenula @katrin21 - Javor Crimson Sentry je pomerne nízky strom 3-6m s bežnou šírkou do 3m rastie veeeeľmi pomaly, vhodný do malej záhrady.
Odpovedať
Profilova fotka
@donya no ved prave, oni velku zahradu nemaju :) @atlaska ver tomu, ze ta lipa vyzera krasne, ved tym ze je to kultivar, ona ani kmen nema nejaky hruby, uplbe v pohode.... oni to maju napr. v predzahradke :) je to idealny trom ked nie je vela miesta, ale tien spravi :). Ju netreba strihať vobec, ona si drzi taky tvar :)
Odpovedať
ved ano kultivari ako napr.catalpa nana a podobne sa nestrihaju,ale lipamalolista bude megastrom a strihana nic moc. @katrin21
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska este raz--- chapes, ze to je kultivar lipy, ktory sa nestriha a NEBUDE mega strom??
Odpovedať
Profilova fotka
nasla som fotku, aj ked je mala, kde je tu lipu v pozadi vidno.... ona si drzi krasne svoj tvar a viac ako do 6-8 epojde.
Odpovedať
@katrin21 Vľavo je pes? Prečo si ho vybielila? Vidím biely ňufák, 2 uši a 4 nohy.
Odpovedať
@katrin21 no ved o tom cely cas tocim:-)
Odpovedať
Profilova fotka
he he, jasne, pes drži rýl :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no.. napisala si, ze lipa malolista bude megastrom... a ja pisem ze nie.. tak asi netocime o tom istom :-D :-D :-D ja pisem stale nie o klasickej lipe, ale o kultivare pre bezne male zahradky :) uz to nechajme tak...
Odpovedať
@katrin21 Je problém zrezať lipu na svojom pozemku keď vyrastie viac ako treba? Povedzme že by to bol neznámy páchateľ v kukle. @katrin21 Mali sme veľmi zvedavého psa. Možno zovšeobecňujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ten moj aj rozprava, obcas frfle, vie soferovať auto, vie rylovať, stavať, kosit ... :-D no vsestranny je :-D A fakt ma dve usi, ale aj nohy :) mne je jedno, ci je problem ju zrezavať, lebo tuto o ktorej pisem , urcite nebude :) ale ine stromy v pohode.... :) pokial je to odporucane.... Dnesne kultivary si drzia tvar koruny aj bez strihania, to je na nich uzasne :) aj ten Chrimson sentra Acer ... ale keby ho clovek ostrihal na jar, nic sa nestane, prezije to :) ako kazdy strom.
Odpovedať
Vdaka vam za typy. Ta lipa by sa mi pacila, pokusim teda zohnat vhodny kultivar. Javor Drumondi - ten radsej vynecham, ako pisala Donya, ked ma mat osychave listy, radsej nic. Trochu ma mrzi ta albizia, na tu som sa tesil avsak neviem ako by to v tej ilovitej zemi zvladala. Teda aj ked by bola v jame s ornicou. Podobne aj ten Laliovnik, velmi pekny strom avsak neviem ci by bolo mozne ho kazdorocnym pristrihnutim udrzat na uzde v rozumnych rozmeroch. Ten platan by snad predsa len mohol byt - Platanus acerifolia Alphens Globe : Koruna v dospelosti dorastie do pravidelnej gule o priemere 4-5 metrov. Celá rastlina (spolu s kmienikom) teda v dospelosti dorastie do výšky 6-7. Takéto kmenné tvary s guľovitou korunkou patria medzi najmenšie stromy a veľmi sa hodia aj do malých záhrad. Používajú sa často na vytvorenie tieňa na príliš slnečných terasách alebo parkoviskách. Nezatienia budovu ani neohrozujú jej strechu. Listy z koruny síce na jeseň opadajú, no kosačka ich pri posledných jesenných koseniach hravo pozbiera. Odporucali ste aj stromy s cervenymi listami no radsej ostanem pri odtienoch zelenej, je to samozrejme vec vkusu, no mne tie cervene akosi nesedia.
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 toto je platan globe u kamošky na záhrade - jesenná foto.
Odpovedať
@donya Tak ten je paradny, presne nieco take si predstavujem.
Odpovedať
Chcel by som Vas poprosit este o radu ohladom popinavych rastlin. Je to sice rozoberane aj na inych forach ale mam asi ine poziadavky nez zvycajne:) - hustota listov tak aby cez ne aj trochu svetla preslo, teda nie cierna stena - listy skor svetlejsie zelene nez tmave - mal by znasat priame slnko - na zimu opadave listy (otvori vyhlad z terasy) Do uvahy pripada asi len brectan a pavinic. Existuje vobec brectan ktory splna uvedene poziadavky? Pavinic - nie je prilis agresivny a nezacne dvihat stresne skridly?:) Pouzitie na zatienenie terasy a na bet.plot - JZ strany :
Odpovedať
Profilova fotka
@markus238 my máme na zatienenie altánku z JZ strany vistériu ktorá sa ťahá po konštrukcii, je opadavá a na jar kvitne. Prikladám foto. Raz za čas ju treba ostrihať aby sa neťahala mimo konštrukciu. (Prikladám foto). Na plote máme použitý aj brečtan aj pavinič trojlaločný. Pavinič trojlaločný sa dobre prichitáva o betónovú stnenu a veľmi rýchlo rastie aj na Južnej a JZ strane je pre neho vhodné stanovisko. Na jeseň sa vyfarbuje do červena a na zimu opadáva. Brečtan - je neopadavý, rastie spočiatku pomaly. Vhodnejšia je pre neho tienistá strana - S, V. Len panašované kultiváry majú rady slnečnejšiu stranu.
Odpovedať
@katrin21 A koľko zožerie? Oplatí sa ho chovať? :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?