Aká je to burina a čo robiť, aby nezničila trávnik?

Profilova fotka
Prosím vás čo je to za burinu a ako sa jej zbaviť aby sa nezničil aj trávnik, vdaka...
Odpovedať
@nicicka podľa mňa je to rozkvitnutá tráva, bežne som ju vídala na lúkach alebo aj v trávnikoch, to nie je burina. Len druh trávy netuším. :-p Možno pomôže tento link: https://www.ireceptar.cz/zahrada/okra...
Odpovedať
alebo to je toto: http://gymnaziumuh.cz/edu/bi/biologie... alebo tu: http://www.cestyvenkova.cz/index.php?...
Odpovedať
Je to lipnica. Do osiva sa pridáva kultivar - šľachtená odroda, aby zahustila trávnik. Toto nie je kultivar, je to vykvitnutá lipnica. Čo sa týka likvidácie - záleží od druhu trávniku. Ak je to športový trávnik, tak by som to osobne neriešil, paradoxne lipnica pomôže počas leta, kedy trávniky vinou nesprávnej údržby zahnívajú (nie je odstránená vertikutáciou plsť). Lipnica vtedy pomerne rýchlo zahustí trávnik a prežije aj vysoké teploty.
Odpovedať
Tiež ju máme, bola v osive. Nezvykne ale často takto kvitnúť, iba ak nekosime dlhšie. Na nízkom nám nezakvitla ešte, vyzerá pekne zeleno :). Ale Google rieši : http://www.pluska.sk/izahradkar/nasi-...
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato @mishkabb @jabadaba Dakujem pekne, no bolo nam to divne, kdeze to vyzeralo naozaj ako ostatna trava. Na zaciatku toho bolo len sem tam a teraz je toho celkom dost a naozaj je to najviac vidno ked je trava velka.
Odpovedať
@mishkabb clovek si mysli, ze ked kupi osivo, ze to bude iba pekna trava a normalne som ostala prekvapena, ze tam davaju aj nieco taketo. no aspon som zasa o nieco mudrejsia ;)
Odpovedať
@emiliee a co ti brani pred nákupom precitat zlozenie. Na kazdom jednom baleni je uvedzene ake druhy trav obsahuje a v akom pomere. A to ze sa tam dava aj "tento bordel" ma svoje dovody, kotre tebe ako amaterovi nemusia byt jasne, ale zlozenia travnikovych zmesi su zalozena na dlhorocnych skúsenostiach. Dalsia vec je, ze travne zmesi su preto take pestre, aby sa vytvoril co najoptimalnejsi pomer travnych druhov. Ale napriek vsetkej snaha vyrobcu semien o optimalizaciu zlozenia v prspech zákazníka, sa casom v travniku aj tak vyselektuju hlavne tie druhy, ktore na danom mieste najdu najlepsie podmienky a castokrat vytlacia druhy, ktore tie podmienky nenajdu. O optimalizaciu podmienok pre vsetky druhy sa ma postarat zakaznik, pravidelnym a spravnym osetrovanim. Ak sa mu premnozil niektory nezelany druh, nebude chyba v zlozeni zmesi ale niekde inde... Poda ma na tom celkom maly podiel, ale aj tu ma do optimálneho stavu pripravit zakaznik, nie vyrobca semena A za dalsie, a to teda tiez treba brat do uvahy, semena nezelaných druhov trav sa na vas vycipkany travnik dostavaju aj inými cestami ako travnikoveho semena. Doveje ich vietor, donesu ich vtaky, donesies si ho nalepene na topánkach z vonkajsieho prostredia... Rovnako sa tam dostanu semena pupavy, sedmokrások, dateliny, skorocelu a mnohých iných bezne v prirode sa vyskytujúcich rastlin, ktore v travniku dostavaju hnusnu nadavku "burina"
Odpovedať
@emiliee oni majú dôvod prexo miešaju viac tráv... Ver či nie,je aj horsia vec v trávniku ako táto tráva. A to sú kadejaké tahave potvory:))práve idem vytrhavat celý kus "trávnika" a dosievat.
Odpovedať
@mishkabb vidime len to, co chceme vidiet, prichadzam na to, ze to je velkou pravdou :-) je horsie na travniku riesit plesne, suche miesta, huby a nie totok :-) nam tiez takato travicka narastie zakazdym, ked flaka muz kosenie a par dni tak kvalitne poprsi, vtedy jej je viac jak dost :-D
Odpovedať
@zita19 nic mi nebrani, len som nemala pocit, ze to treba, ze by tam nieco viac mohlo byt, ale uz aspon viem, ze aj pri tomto budem kukat na zlozenie, jak aj pri potravinach, dakujem, ze si mi to takto napisala a vysvetlila :-)
Odpovedať
@nicicka Ak je to lipnica rocna tak dovidenia..pomoze len casta vertikutacia a ubrat zavlahu..Ona vysycha ako prva.Tiez som si s nou uzila svoje:) teraz ju mam pod kontrolou..Vie spravit v travniku nepekne svetle flaky.Nekoste moc na nizko.Ona vie kvitnut uz pri 2cm..Je velmi invazivna, ja som vertikutovala 4x za sezonu a krasne som to potlacila..nieje lipnica ako lipnica..Precitajte si o nej nieco,mne to velmi pomohlo..https://www.golfonline.sk/odborne-clanky/greenkeeping/kontrola-lipnice-rocnej/
Odpovedať
Profilova fotka
@karfunka ďakujem krásne. Ak je zakvitnuta tak tie fľaky vidno, ak je tráva nižšia tak je to fajn. No uvidíme čo s tým teda. Vďaka za link ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nicicka Ako som písal vyššie, je to Lipnica a jej kultivar. Kosením na nízku výšku sa ešte viac rozšíri, ale na druhej strane zahustí trávnik. S chlapcami z Prorainu sa už iba na tom smejeme, že sme veľkopestovatelia lipnice obecnej :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato a oplatí sa toho zbavovať?
Odpovedať
@nicicka Ak ide o bežný trávnik určený pre deti na vybláznenie sa a nie nejaký super prezentačný, tak nie. Na Slovensku máme mierne povedané prevrátené myslenie. Všetci si myslíme, že anglický trávnik je trávnik iba z 1 druhu trávy, bez náletov, kvetov a pod. To nie je pravda, nič to nemá spoločné s anglickým trávnikom. Názov anglický trávnik je preto, lebo je kosený na extra nízko - zhruba okolo 1cm (podľa toho či ide o športový alebo parkový, atď.). Keď som bol niekoľko krát v Anglicku kvôli trávnikom, nikto tam neriešil či je v ňom ďatelinka, lipnica, koľko kostravy a podobne. Tam to kosia na nízko vretenovými kosačkami a to je podľa nich ten pravý anglický trávnik. Čím častejšie sa trávnik kosí, tým menšia pravdepodobnosť, že sa tam uchytia náletové časti burín. Robím s trávnikmi už nejakú tú dobu a pozorujem, že ľudia sa delia do dvoch kategórií: 1. tých, ktorí chcú mať všetko perfektné bez akejkoľvek buriny a potom to vyzerá strašne umelo a plné chémie. 2. tých, ktorí si zvykli žiť v symbióze s prírodou, starajú sa o okolité prostredie, vyzerá to u nich prirodzene a týmto ľudom tlieskam a dávam palec hore...
Odpovedať
no ja sa tiez nestiham cudovat, co ludia riesia.. onedlho z tejto planety ostane uz len beton, lebo ludom totalne prepina a rozhadze ich iny druh rastliny v travniku.. Biodiverzita je to, o co by sme sa mali snazit, nie perfektny travnik , kde nie je uz ziaden zivot. Ked vidim tie zahrady s radom tuji popri plote a jednoliatym zelenym travnikom zavlazovanym pitnou vodou, tak mi je na grc.. Ludia maju totalne pomylene priority.. Co tak zasiat lucne kvety aspon na cast dvora, co tak nechat zanedbany kutik v zahrade, nech tam jezkovia a ine zivocichy najdu ukryt.. Nie, sama tuja a travnik na 2cm pokoseny..len aby nedajboze nieco ine v nom nenarastlo.. 8-( =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato Ja sa v tom nevyznam preto sa pytam a mne to nejak neprekaza a nemam ani cas a ani chut to riesit. Inak travinik vyzera super, takze to ostane tak. Tiez si myslim, ze na jar tam bude aj kadeco ine, kedze okolo su polia, takze skoda roboty a nervov :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?