Aká je alternatíva k trávniku odolná voči pošliapaniu?

Ahojte, budeme zakladat malu zahradku pri dome, chcela by som z jednej casti prirodnu plochu, po ktorej sa mozu blaznit male deti, takze musi byt odolna voci posliapaniu. Hladam ale ekologickejsiu alternativu ku klasickemu travniku, pozdava sa mi napr. aj kvetinova alebo bylinkova luka, akurat ta je zrejme uz prilis vysoka a asi nie az tak pochodzna. Nenasla som ani vela skusenosti s travnikom s mikrodatelinou. Pozeram podopokryvne rastliny, po ktorych sa da chodit a su viacmenej bezudrzbove, nasla som napr. machovicka sidlova alebo materina duska (ze biela odroda je nizsia nez fialkova). Mate s tym niekto skusenosti?
Odpovedať
na kvetinkovej luke sa to deti blaznit nebudu. Na kvetinkovej luke su rastliny az pol metra vysoke, neunesu pravidelne usliapavania, kosit to mozes max 2x v roku aby sa vysemenili jednorocne a dvohrocne rastliny, inac mas z toho za dva roky len mizerny travnik Materina duska neznesie pravidelne usliapavanie, rovnako machovicky, rumancek, podopokryvne jahody, nizke rozchodniky. Ked si nastudujes vsetky tie ekologice alternativy travnika dokladne vo viacerach zdrojoch, tak zistis, ze je to vhodne len tam kde sa iba obcas prejde. Ekologicke nahrady travnika su fajn, ale, nie su vhodne na zatazovane plochy Travnik s mikrodatelinou je celkom rozumna alterantiva ale ked to chces na intenzivne uzivanie, tak tam nasej nasej klasicku ihriskovu (sportovu) zmes na travniky. Kym toho nebude hektar bude to dostatocne elokogicke a ked to nebudes furt striekat proti dvojklicnym rastlinam casom sa ti tam vyselektuju travy a rastliny, ktore znasaju aj usliapavanie, aj caste kosenie aj to bude vhodny povrch pre detske hry. Ihriskova zmes sa uspesne vyrovna aj so slnecnym upekom, aj s mensimi davkami zavlahy.
Odpovedať
@shmoulinka1 v ďateline a kvitnúcich rastlinkách sa mocú včely, takže nie sú veľmi vhodné na bláznenie detí. Najvhodnejšia je zmes aspoň dvoch druhov trávy (parková, ihrisková) alebo viacerých
Odpovedať
Keď ekologická alternatíva tak by mohla byť aj táto -https://atcarpet.sk/ekologicke-koberce-pre-zdravy-a-moderny-domov/ :-D
Odpovedať
@jakino Môžem s vami súhlasiť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 a k tomu blaznit sa na luke plnej vciel tiez nie je az tak zabavne ako sa zda :)
Odpovedať
@majkoj hej, sama prudka romantika taka lucka... Rannou rosou na boso.... Rozkvitnuta lucka plna hmyzikov, co si tvoju navstevu vysvetlia nespravne a dlubnu kde sa da... Kto nevyskusal nevie :-D Ti co vyskusali uz len obdivuju z bezpecia cesticky
Odpovedať
@shmoulinka1 Ja robím s mikroďatelinou. Je to osivo od EkoLawn a vyzerá to pekne. Najskôr, keď sa vyseje, tak obsahuje trávnik len mätonoh, kostravu a lipnicu, ďatelinka sa objaví len výnimočne a začne vo veľkom rásť až budúci rok. Je malá, nekvitne, podporuje tvorbu dusíka v trávniku a pri kosení na krátko pôsobí ako hnojivo. Keďže robím trávniky, veľa trávnikárov sa mi čuduje, že to do anglického trávnika nepatrí, ale ako vidíte trh si to vyžaduje, ľudia už nechcú klasický "preumelkovaný" trávnik. Výhoda trávnika je, že je odolný voči pošliapaniu (mikroďatelinka toho veľa znesie), netrpí tak na huby a pleseň (aj keď aj tam sa vyskytne).
Odpovedať
Pripojim sa... rozmyslam nad tou travou s datelinou. Nebudu tam deti chodit na boso, je to taky uzky pas vedla domu kde malo svieti slnko, je to v tieni. Normalne travniky mi tam nerastu koli svetlu. Bude ta travo/datelilna rast v tieni?
Odpovedať
@tribratri Áno, aj keď je primárne určená na slnko. Miluje sucho a netreba jej veľkú zálievku - stačí raz za 2 dni štandardne poliať na 5 minút závlahou. V tieni porastie rýchlejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
ako ak by si to chcela len na oci tak budis, no na to aby sa tam hrali aj deti bude podla mna najlepsia trava, lebo ta znesie posliapanie. ako napadol ma este tak mach ale tak to neviem ako by to vyzeralo na vacsej ploche. povedz mi vsak preco travnik nie
Odpovedať
@evinina mach tiez neznesie usliapavanie, je narocny na vlahu, narocnejsi ako travnok (asi to sa zda na travniku neekologicke) a na priame slnko uz vôbec nie mach
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som zasial klasicky trávu. v rámci nejak výdrže, si myslím, že to je tá najvhodnejšia voľba a netreba niekedy zbytočne špekulovať, nad niečím, čo aj tak nebude dobrým riešením.
Odpovedať
Článok sa načítava...
z príspevkov mám dojem, že pripravujete výbeh pre deti - asi ako v ZOO =-) v tom prípade vám tam chýba krmítko a napajačka.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam tu travu s datelinou ekolawn vsade. Aj pod orechom. CHytala sa lepsie ako zmes do tiena. Mam to na chalupe, nie sme tam kazdy den, ale mame psa. Pes ale vyslape vsetko na svojich cestickach. Mimo cesticiek kde obcas prebehne a chodi kadit, tam je to v pohode. Kosime ozaj malo, lebo nestihame, v lete v horucavach aj mesiac nekosime. V pohode znesie nepokosene a potom aj skosenie nakratko - takto ho skusa moj manzel.
Odpovedať
@evinina aj tu je to dobre zhrnute http://www.ekozahrady.com/travniky.htm
Odpovedať
@shmoulinka1 najprv sa spytas akoby si nemala ani tucha co a ako, a na zaver tu vycapis link, kde je vsetko dost podrobne popisane =-)
Odpovedať
@zita19 ano, ale chcela som vediet skusenosti, co je naozaj odolne voci posliapaniu, co mozem dat okolo preliezok apod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Dobrý deň Chcel by som sa opýtať kde by sa dalo osivo Ekolawn zakúpiť. Dakujem
Odpovedať
@robertol ja som v eshope, nikde v kamennom v BA som nezohnala
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?