15r neudržiavaná záhrada

Pekný deň prajem, kupili sme stary domček so zahradou ktorá nebola udržiavaná cca 15 rokov. Ideme ju vyčistit od krikov a vyrezať choré stromy. Chceme na tej zahrade spravit aj zeleninovú zahradku len neviem či je lepšie tento rok ju len kosiť a na jesenť zuhoriť alebo ju zorať už teraz a v maji začať rovno aj sadiť.
Odpovedať
Budete mat urodnu,oddychutu podu, to je fajn. Ale caka vas vela roboty od vycistenia krov,burin a prestrihania poskodenych konarov na stromoch. Stare stromy,ak je mozne zachovajte,iba prevzdusnite koruny od zaschnutych a poskodenych konarov. Zeleninovy zahon mozete prerylovat,vycistit od korenov a sadit aj tento rok. Len treba zacat co najskor,uz teraz aspon porylovat...
Odpovedať
Profilova fotka
Tento rok nič nesadte vypestujete len burinu .Ja to robím už 3 krát , otázne je či sadiť vo veľkom aj na druhý rok .
Odpovedať
@majki555 na zahrade mame cca 12 stromov a ostanu len 2 ostatne su napadnute rakovinou tak tie pojdu von aj z korenom, rylovať to nebudem rucne lebo ma to byt cca 300m2 ale sused pride traktorom zorat aj zrotovatorovat a potom "len" povyberat korene od travy lebo na tej casti je len trava @mesarosanton sadit chceme len zemiaky alebo zasejem datelinu aby pohubila travu a burinu a na jesen zaorat
Odpovedať
Profilova fotka
@spilo Sadiť môžete ale dorobíte sa.Semená burím budú klíčiť niekoľko rokov.Otázne je aj to kto vám to pôjde zorať keď sú tam korene stromov.
Odpovedať
@spilo neryľujte to a ani traktorom to nedajte zorať. Lebo sa Vám stane presne to čo píše @mesarosanton že sa budete s "burinou" bojovať 2 - 3 roky a bude Vás to stáť veľa námahy aby ste niečo vypestovali. Zoraním pripravíte správne podmienky spiacim semenám burín a začnú klíčiť. Keďže to 15 rokov ležalo ľadom, budete mať veľmi úrodnú pôdu. Chcete sadiť len zemiaky alebo aj inú zeleninu? Koľko m2?
Odpovedať
@spilo Ked zasadis datelinu, ta sa ti rozsemeni. Ak budes chciet mat v buducnosti pestry,roznorody travnik, tak nevadi. Ale ak nejaky "uhladny", tak ti bude ta datelina vadit.
Odpovedať
@spilo Porylovat som myslela tu cast, kde planujete sadit. Lebo potrebujete vybrat rucne trsy travy,aby ste vycistili hriadku. To vam ziaden traktor neurobi,ten vam akurat zaorie vsetko dnu, takze dalsie roky budes mat stale robotu,lebo trava vam bude stale vychadzat.Lepsie je to vycistit vopred a mas pokoj.
Odpovedať
@spilo Rotovátorom akurát rozsadíte ten pýr čo tam máte - to je tá "trávička" :-D :-D :-D Tam pomôže len ručne porýlovať a rovno pri tom pýr ručne vyberať. Tak sa to robí BIO alebo to musíš niečím postriekať. Rorovátorom sa nikto ešte pýru nezbavil. ;-)
Odpovedať
@spilo na takúto pôdu je dobré zasadiť hustejšie hrach. Ten výborne hubí burinu. Ale aj zemiaky sú dobrý nápad. Nič nepokazíte. Nenechávajte pôdu daľší rok, burina tak či tak porastie a oddialili by ste všetko o rok. A vrele odporúčam zabudnúť na rotavátorovanie. Iba poorať a ručne povytriasať pýr. Viď rady vyššie.
Odpovedať
jedna sa o cca 300 - 400m2 korenov sa nemusime bat pri orani ziadne tam niesu. dnes som to vsetko pokosil pohrabal a popalil nedaval som to na kompost aby sa semena spalili o tyzden to skusime poorat povyberat co sa bude dať aby sa dalen nerozrastalo a 1 maja sadit krumple uvidime co z toho bude :)
Odpovedať
zemiaky odporucam 2x rucne okopat pritom povytriasat zvysne korene pyru a inej buriny, najelpsie funguje rucna praca ;-)
Odpovedať
@spilo Ak tam mas pyr, tak toho sa pokosenim nezbavis.On sa siri pod zemou,mnohocetnymi korenami. Z kazdeho,aj drobnuckeho kusku korena,co ti zostane v zemi ti narastie nova burina :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spilo urobil si chybu. Neviem čo si tam mal za "burinu" ale semená si určite nespálil. Kosením si akurát semená čo ostali z minulého roku, roztrúsil po celej záhrade. Pôda si mal pripraviť vtedy keď ideš sadiť, a iba toľko na koľko ideš sadiť. 1. mája môžeš zasa vyberať "burinu". Lebo pooraním akurát pripravíš dobré podmienky spiacim semenám čo máš v pôde. Takže "burina" bude mať 2 týždne náskok. Poviem ti ako by som to robil ja na záhrade. Podľa toho čo by som mal na pozemku za "burinu", tak by som ju pokosil a nechal vysušiť. Po vysušení by som pohrabal miesto kde chcem sadiť. Na toto voľné môžeš rozhodiť trochu kompostu ak máš k dispozícii, ale nemusí byť. Tam by som naukladal voľne zemiaky a zamulčoval 20 cm - 30 cm vrstvou toho vysušeného sena čo som pokosil. Prípadne by som si zadovážil slamu a zamulčoval tým. Veľké kotúče slamy kupujem od farmárov za pár eur. Okolo tohto políčka zemiakov by som posadil cibuľu, cesnak, pažítku, prípadné aromatické byliny ako tymián, levanduľu, šaľviu. To by malo slúžiť na oklamanie slimákov a slizniakov. Tie by som sadil tiež do mulču. Zemiaky na rozdiel od "buriny" túto vrstvu mulču prerazia. A na jeseň vidlami odkryjem vrstvu sena / slamy a zemiaky pozbieram. Prípadne ak chcem skoré zemiaky tak odhrniem z kraja mulč, povyberám si nejaké zemiaky a môžem opekať. Žiadny rýľovanie, oranie, okopávanie zemiakov. A to pálenie si ani nemal písať. Nie že si si koledoval o pokutu, ale otravuješ ovzdušie aj ostatným, a ešte si si spálil aj hnojivo / živiny , ktoré tá "burina" vytiahla z pôdy.
Odpovedať
@stastnyjim Dakujem za radu ;) nad tym mulcom zo sena sme tiez rozmyslali lebo mame na povale vysuseneho pekne mnozstvo ktore sa uz nezuzitkuje, a chcel by som vidiet toho ktory by mi dnes prisiel dat pokutu :D tolko blockov hadam ani nema co by musel vypisovat od zaciatku do konca dediny :D a pokosena burina by sa mala vzdy spalit alebo vyhodit tam kde sa nebude kompostovat lebo semena vzdy preziju a s tymi aromatickymi rastlinami to skusim
Odpovedať
@spilo Tak keď máš dostatok sena na mulčovanie tak to vyskúšaj, trebárs len s polovicou zemiakov, ktoré chceš vysadiť. A druhú polovicu posaď klasicky ako si chcel. A po konci sezóny sám zhodnotíš ktorá metóda je na tvojom pozemku pre teba lepšia. Nejde o pokutu, ale to že otravuješ vzduch sebe aj ostatným, a že si si spálil hnojivo / živiny, ktoré tá "burina" vytiahla z pôdy. Ty si mladý človek, nemusíš robiť veci ako ostatní v dedine, čo sa ešte naučili v čase kolektivizovaného poľnohospodárstva (JRD). Nie je pravda, semená neprežijú. V krátkosti: Pri správnom založení kompostu, dochádza k jeho zahrievaniu, vďaka aktivite mikroorganizmov. Dochádza pri ňom k hygienizácii kompustu, čiže k zničeniu semien burín a zárodkov chorôb. A preto sa aj prehadzuje kompost, lebo pri ňom prichádza tiež k zničeniu odolnejších "burín".
Odpovedať
@spilo Ja som mal tiez taky pozemok. A cistil som ho tym neekologicky a ne-bio sposobom. Ale bolo to fakt ucinne. Chemicke pripravky ako Roundup a Fondo su urcene priamo na tieto pripady. Prvy postrek som robil zaciatkom leta, ked burina uz mala asi meter. Zarobil som len asi polovicnu koncentraciu a myslel som si, ze to neucinkuje, ale po 2 tyznoch to zacalo vsetko zltnu a kapat. Potom prisli dazde a za par tyzdnov som mal na pozemku dalsiu vlnu buriny. Takze dalsi postrek. Zrovnali sme pozemok a na jesen som striekal este raz co vyslo. Cast travy som sial este na jesen, druhu cast az na jar. Od jari sme uz sadili aj na zahradke a rastlo to tam pekne. Aj travnik je pekny, po burine ani stopy, len co nove prileti a to sa uz lahko vytrhne. Je to sice chemia, ale bolo to fakt ucinne. A snazil som sa jej pouzit minimum, tak snad som prirode az tak neublizil ...
Odpovedať
@pivec prirode mozno nie, ale sebe si si zarobil karcinogenov - roundup bol zaradeny na zoznam pravdepodobne karcinogennych latok.
Odpovedať
@cililink Tak ako stovky tisic inych latok co uplne bezne konzumujeme. A hlavne si treba uvedomit, ze glyfosat je snad na naj pouzivanejsia chemikalia vo velkovyrobe v polnohospodarstve. Napriek tomu, ze je to totalny herbicid a likviduje vsetko, tak polnohospodarom sa podarilo vyvinu urcite odrody niektorych plodin, ktore mu odolaju a neskapu. A samozrejme to natiahnu do seba a potom to konzumujeme. Ja som to aspon striekal len na burinu a nie priamo na zahradu ...
Odpovedať
Ja som kúpila neobrábanú záhradu a poradila som si takto: dovliekla som si kopec kartónu a zakryla tú časť kde chcem sadiť t.r. uhorky, rajčiny, tekvicu, cviklu, hrach ........ Zelina v tme, bez slnka prestane rásť, takže čistím od pýru postupne to kde chcem sadiť, lebo už sa mi stalo že som to prepískla a skončila som na Fastumgeli lebo som mala preťaženú ruku...... Takže vždy malý kúsok si pripravím, samozrejme že t.r. nesadím celé lány ale len na svoju potrebu. Tak už mám posadený hrach, mrkvičku, cibuľku, cesnak, ríbezle, jostu, atď. Nezorala som to, lebo traktor alebo rotovátor rozseká zelinu na milión kúskov a roky a roky by si mala čo robiť. Keď poprší ide pýr pekne aj s koreňmi vykopať, toho mám teda neúrekom ako na ihrisku.....
Odpovedať
suhlasim s maiky ja orbou by som počkal-aby burina začala rásť a orbou by sa udusila.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?