Životné prostredie - sankcie za odpadovy material

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ak má niekto s týmto skúsenosť. S manželom sme kúpili starší dom, kde robil nové základy kvôli nadstavbe. Staré základy boli zväčša kameň, hlina a veľmi malé percento cementu. Tieto rozbité základy nosil do diery, ktorú urobila rieka, keď sa dvihla hladina a boli veľké dažde bolo to už dosť dávno. Dieru tým zasypal a zrovnal so zemou, čím vznikla rovná plocha. V tomto materiály sa okrem spomínanej hliny, kameňov a cementu (ktorého je tam pár percent) nič iné ani škodlivé nenachádzalo, nedostalo sa to do rieky, nikomu tým nespôsobilo žiadnu škodu ani ujmu. Podali naňho trestné oznámenie (predvolanie z polície mu ešte neprišlo, no policajt ho zastavil v blízkosti miesta, kde mu následne vysvetlil o čo ide) a ďalej sa to má posunúť na životné prostredie. Preto sa chcem informovať čo môžeme očakávať a aké vysoké sankcie za to môžu hroziť? Manžel nebol jediný, ktorý tam nosil podobný materiál. Vopred ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
dúfam, že to vysvetlí a nepríde k ujme, ale táto situácia je tiež zvyšok socializmu, keď všetko bolo naše a nič nemalo pána. Každý pozemok teraz niekomu patrí a bez ohľadu v akom je stave, nemôžu ostaní pokračovať v devastácii aj kedˇsi myslia, že to vylepšujú. Je to rovnaké, ako keby niekto, ak máte na dvore skládku vybúraného materiálu, doviezol zopár fúrikov a vysypal k tomu ostatnému,šak sa to stratí.
Odpovedať
@sofiaj12323 Na tú istú otázku nezakladaj viac tém, je to v rozpore s pravidlami fóra. Ale k otázke - manžel mal smolu, že ho niekto videl a nahlásil. Teraz bude čeliť najprv obvineniu zo spáchania trestného činu a ak vyšetrujúci orgán posúdi, že došlo k trestnému činu, tak postúpi prípad prokurátorovi. Ale to je ešte dlhá cesta. A čo mu môže hroziť? Od pokuty až po odňatie slobody. Jeho činu sa týkajäú paragrafy 300 a 302 Trestného zákona: Ohrozenie a poškodenie životného prostredia § 300 (1) Kto úmyselne vydá životné prostredie do nebezpečenstva vzniku malej škody tým, že poruší všeobecne záväzné právne predpisy o ochrane životného prostredia alebo o ochrane prírodných zdrojov vrátane prírodných liečivých zdrojov a prírodných zdrojov minerálnych stolových vôd a hospodárení s nimi, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. (2) Kto poruší všeobecne záväzné právne predpisy o ochrane životného prostredia alebo o ochrane prírodných zdrojov vrátane prírodných liečivých zdrojov a prírodných zdrojov minerálnych stolových vôd a hospodárení s nimi a tým vydá iného do nebezpečenstva ťažkej ujmy na zdraví alebo smrti, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. (3) Rovnako ako v odseku 2 sa páchateľ potrestá, ak v chránenom území neoprávnene postaví stavbu. (4) Rovnako ako v odseku 2 sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) závažnejším spôsobom konania, alebo b) v chránenom území vrátane ochranného pásma prírodných liečivých zdrojov a prírodných zdrojov minerálnych stolových vôd. (5) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo odseku 2 a spôsobí ním na životnom prostredí značnú škodu. (6) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo odseku 2 a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo b) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu. § 301 .... § 302 Neoprávnené nakladanie s odpadmi (1) Kto, čo aj z nedbanlivosti, nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. (2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a vydá životné prostredie do nebezpečenstva vzniku väčšej škody, alebo b) a vydá takýmto činom iného do nebezpečenstva ťažkej ujmy na zdraví alebo smrti. (3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 v značnom rozsahu. (4) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo b) vo veľkom rozsahu. Ale osobne si myslím, že to bude kvalifikované ako priestupok, bude to riešiť miestny úrad a skončí to nejakou pokutou.
Odpovedať
Ja si myslím, že to bude ako priestupok a pokuta, ale dávajte si na to pozor. Dokážu ti tam vypočítať mastnú pokutu a aj basu, nechceš ísť za trochu odpadu do basy, ale znečisťovanie tiež nie je pekné, urobí to ďalších xy ľudí a ako to dopadne?
Odpovedať
@sofiaj12323 1) Na polícii odoprieť výpoveď a nič nepodpisovať. Bez toho nevznesú obvinenie. 2) Kamene a hlina nie sú nebezpečný ani stavený odpad. 3) Priestupkové konanie - Máte sa právo pripraviť 5 dní od doručenia spisu alebo akéhokoľvek nového dôkazu, aj výpoveď je dôkaz. Inak žiadať odloženie pojednávania. - Musíte poprieť všetky obvinenia. Že sa niečo stalo, že ste to bol vy... všetko čo je uvedené v obvinení. Namietajte zaujatých svedkov, spochybnite dôkazy. - Pojednávanie si nahrávajte. Nič nepodpisujte. - potom odvolanie... 4) Na súde je podobný postup. Následne podajte trestné oznámenie za krivé obvinenie, čo je trestný čin.
Odpovedať
@edomcek a ja somar som platil za odvezenie a ulozenie odpadu stovky eur... som to mohol vysypat cez cestu na pole a zatlkat zatlkat. Nabuduce budem mudrejsi :)
Odpovedať
@gashtaan Sofia to dala na cudzí pozemok? Tak to by nasralo...
Odpovedať
@edomcek ja som to tak pochopil, kedze "Manžel nebol jediný, ktorý tam nosil podobný materiál." - snad im cudzi na ich pozemok bordel nevozili. https://youtu.be/9TEpqrZ4T7o
Odpovedať
@gashtaan Ide o morálnu stránku veci. Či spravili niečo dobré alebo zlé. Či to bol obecný pozemok a vlastne tým pomohli obci spevniť breh, alebo niekomu vysypali šutre na pole kde si poláme rýľ. Potrebujem vedieť viac. Existuje vyššia spravodlivosť, môže sa prejaviť na súde alebo inde.
Odpovedať
@gashtaan a niesol odpad alebo kamene a hlinu? Nemal to dotycny robit aj ked to bol podla jeho popisu neskodny material .... tu na fore sa to ponuka zadarmo casto len za odvoz. Mna stve ine...vela obci nema porieseny odvoz velkorozmerneho odpadu... takze starych nabytkov ci gaucov sa menej slusni ludia zbavuju odvozom za dedinu ... a to nepisem a zo zavaznejsich enviro problemoch...ako pozemky znecistne ropnymi produktmy nasou spriatelenou armadou ktora nas okupovala od 68. V tomto kontexte mi pride hore uvedeny priecin ako jemny priestupok.
Odpovedať
@edomcek vyssi princip mravny hovori, ze nerob inemu to, co by ini nemali robit tebe. Vykydnut svoj bordel na cudzie a este sa citit dotknuty, ze ma niekto natrel a budem za to pykat... Pan ma proste smolu. Viem je jeden z desattisicov, mozno stotisicov bordelarov v tejto krajine, ktori bez mihnutia oka zasieraju krajinu. Jeho dobehli jeho skutky... A pokusat sa urobit z toho, ze kydli svoj bordel niekde na obecne, sukromne, neviem ake, dobry skutok, tak to uz pre moje chapanie cez ciaru
Odpovedať
@palko80 nezabudaj na "veľmi malé percento cementu" :-D
Odpovedať
@gashtaan cement z vodou uz asi davno vytvrdol na vapenno kremicity hydrat....ale oprav ma ak sa mylim :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@palko80 a prave ta (ne?)mala primes cementu (aj ked si myslim, ze to skor boli betonove zvysky ako cisty cement, co by ten robil na starej stavbe v surovom stave, jedine, ze by sa im mech cementu vysypal) je obzvlast zretela hodna ako prirode vlastna a prirode prospesna... Ked ta tak citam, tak mam pocit, ze by ich zivotne prostredie malo nominovat na cenu Envirocin desatrocia...
Odpovedať
@zita19 Ak spravil niečo zlé, tak mu nevypovedať nepomôže, pretože budú vypovedať iní. To čo som písal pomôže len nevinným. Existujú rôzne druhy cementu. Do najlacnejších sa primiešavajú náhradné svinstvá.
Odpovedať
@edomcek pocuj a strk do betonu je ako na tom? Nie su niektore z tych kamienkov tiez nejake svinstvo? Sa mi zdalo, ze mali nejaku neprirodzenu farbu, urcite nejaka chemia!
Odpovedať
@zita19 ale šak betón je čisto prírodná vec, či? Štrk, piesok, cement, voda. Žiadne "éčka" sú tam není. :-) Cement sa vyrába zomletím slinku a sadrovca. Slinok je produktom výpalu zmesi vápencov a ílov pri teplote približne 1450 °C
Odpovedať
@megdesign beton je rovnako prirodny material ako cokolada zelenina :-D :-D (z coho sa vyraba cokolada? Z kakaa? Z coho je kakao? Z kakaových bobov? Z coho su kakaove boby? Zo stromu. Co je strom? Rastlina. Takze cokolada je zelenina)
Odpovedať
@gashtaan asi tak :-D tiez sme kopu penazi dali do toho aby sme sa odpadu zbavili legalne aby sme nemali nejake problemy a teda male peniaze to neboli :-x
Odpovedať
@zita19 setri si ceny za Enviročin roka - za kusky betonu :-) su ovela lepsi adepti tak to keby si vedela co stvarali vojaci onej spriatelenej armady.. napr..stary olej z vojenskych aut vypustali rovno do zeme, 1 liter mineralneho oleja znecistni aj 1000m3 vody.
Odpovedať
@palko80 je aj teraz celkom dost adeptov... Na stavbe bratislavského obchvatu napríklad...
Odpovedať
@zita19 alebo teraz tie 10tky sudov zo starym olejom...proste mam pocit ze ista generacia ludi to nidky nepochopi
Odpovedať
@gashtaan Aký šuter? Źula obsahuje fluor, niekedy Ba, Rb, Cs. https://www.xrf-spektrometre.sk/rucne...
Odpovedať
@palko80 Starý olej je cenná surovina https://www.tetaberta.sk/offer/Olejov... .
Odpovedať
@edomcek suhlasim s tebou ale nech skonci tam kde ma, nie ako napr. tu https://spravy.pravda.sk/regiony/clan...
Odpovedať
Ďakujem Vám veľmi pekne za každú jednu radu v tomto príspevku. Viem, že sme neurobili správne a trest nás neminie, každý iní odpadoví materiál sme riadne zlikvidovali no v tomto sme urobili chybu. Vieme, že už takúto ďalšiu chybu človek neurobí.
Odpovedať
Profilova fotka
@sofiaj12323 dajte potom vediet ako ste obisli, mozno sa to zide aj ostatnym, aby neriskovali a mna to tiez zaujima :D
Odpovedať
@sofiaj12323 Nesypte si popol na hlavu, iný vám ho nasypú dosť. Ak ste nič zlé nespravili, bráňte sa. Ak ste spravili niečo zlé, tak to skúste napraviť alebo odškodniť. Potom už ľudia nebudú mať dôvod sa vám pomstiť. Ak vás odsúdia alebo pokutujú, nikomu tým nepomôžete. To bol obecný pozemok? Zasypaním ste vyrovnali nejakú nebezpečnú dieru?
Odpovedať
Áno obecný pozemok, diera bola dosť veľká, dvihnúta hladina rieky zobrala časť brehu....svokor mal povolenie dokonca zasypat a vykopať časť potoka aby voda odchadzala a nestála na jednom mieste, pretože mali zaplavené skoro pri dome. Viem, že tam hádžu odpad aj iní ľudia akurát naša smola, že na nás podali trestné oznamenie. Samozrejme, že by sme nikdy žiaden plast, či nejaký iní odpad do lesa neodniesli, človek sa učí na vlastných chybách. Podané trestné oznámenie na nás bolo už minulý rok a nikto nám nič nepovedal (nechali to tak, pretože nemali dôkazový material) teraz však manžela nafotili a polícia to začala riešiť. Keby sme však vedeli, že niekto na nás už minulý rok podal trestné oznámenie, okamžite by sme s tým prestali skôr ako bude neskoro. Na okolí nie je ani žiadna skládka na takýto materiál, mesto nemá tiež žiadnu skládku ( podot. že mesto dostalo pokutu 14000€ za odpad a hrozila im 140 000€ pokuta), ako vravím nemali sme dostatočne vedomosti o narábaní s odpadom a tiež, že sankcie hrozia už pomaly za všetko. Teraz je potrebné niesť následky a do budúcna človek bude viac múdrejší. @edomcek
Odpovedať
@sofiaj12323 Riešili ste protipovodňovú ochranu, ktorú mala spraviť obec? Stav bol nebezpečný pre váš dom, príjazdovú cestu, ľudí? Použili ste vyťažený kameň a hlinu, čo sú prírodné materiály? Mali ste na to povolenie? Z čoho vás obvinili? Čo je napísané na papiery ktorí vám prišiel? Sankcie nehrozia za všetko. Tí čo vás obvinili predpokladajú že nepoznáte zákon.
Odpovedať
Aj dnes sa stavajú ekologické domčeky z kameňa, hliny, slamy, dreva... bez chémie, ktoré možno recyklovať. Sú to prírodné materiály, na ich likvidáciu netreba extra povolenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?