Ženy, poraďte mi so žehlením....

Profilova fotka
Ahojte žienky domáce, šikovné... poraďte mi prosím Vás so žehlením. Opral som asi 10 starých poctivých ľanových a plátených obrusov a prestieraní a nie som v stave ich vyžehliť. Skúšal som tak, ako robila moja mama, že po vypraní a uschnutí som ich večer nakropil a zroloval do rolky a ráno polovlhké som ich skúšal žehliť. Nepomáha ani naparovač na žehličke, ani kropenie pri žehlení, už mi dochádza trpezlivosť a fantázia. Tesne po žehlení a poskladaní sú obrusy krásne vyhladené, ale do večera položené na sedačke vyzerajú, ako keby ich krava žuvala a neboli vôbec žehlené. Normálne mi to pripomína nejaký "pamäťový efekt" tej látky. Ak mi neporadíte nejaký trik, tak asi budem musieť všetky tie handry zobrať do nejakej práčovne a nechať ich vyžehliť na mangli. Ďakujem všetkým za dobré rady. :-)
Odpovedať
@jamk1 postup mas dobry.. Mozno skusit nechat viac mokre, ja som zvykla zehlit polomokre rovno zo snury.. Niektore lanove latky nikdy nebudu uplne rovne, maju taky jemne pokrceny vzhlad.. Inak ten mangel by mozno nebol zly napad, lan znesie vysoke teploty pri zehleni..
Odpovedať
Profilova fotka
nuz, tu je tažko radit.. nerobis to zle... mozno este lepsie je zehlit ich take polosuche, nie polomokre, ale ani nie uplne suche..., co vlastne nahradi kropenie.... a uplne najvyssiu teplotu na zehlicke
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Ďakujem pekne, práve kvôli tomu som sa rozhodol pre mangel, lebo som si istý, že ľanu neuškodí. Pral som na 30°C ale v tom by problém byť nemal, však naše mamy - babky ľanové plachty vyvárali, pokiaľ si pamätám. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Ďakujem za radu, najvyššiu teplotu na žehličke mám samozrejme nastavenú. Mám taký pocit, že na dnes končím. Ešte raz skúsim tie obrusy nakropiť a zajtra ráno vyžehliť. Ak sa nezadarí, pôjdu pod mangel. :-)
Odpovedať
@jamk1 z domlanu.sk : ŽEHLENIE Odporúčame ľanové výrobky žehliť vo vlhkom stave s horúcou žehličkou a s parou. Žehliť výrobky treba zo „zlej“ strany, tak ochránite povrch ľanu od lesku. Ak je výrobok úplne suchý odporúčame pred žehlením, výrobok zvlhčiť vodou. Ľan sa rýchlo krčí, ale ľahko sa žehlí. To že sa ľan krčí znamená, že je veľmi kvalitný - to je pravý ľan. Najvyššia teplota na žehlenie – 200°C.
Odpovedať
@jamk1 síce Ti neporadím, ale napr. ja plachty ani nevyžehlím do rovna. A to sa s nimi fakt natrápim. :-) Ale obrusy sú asi tenšie ako plachty.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirkita @btus To ste ma potešili. Takže asi sa budem zbytočne snažiť mať plachty hladké ako sklo... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nastastie ja nemusim zehlit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@igino_dvorak1 Ako Ti závidím... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi @katrin21 @mirkita @btus Problém promptne vyriešený. Dnes doobeda som odniesol 5 obrusov, každý rozmeru 120 x 160cm a dva ešte o niečo väčšie do žehliarne. Ženské tam boli veľmi ochotné, že ak môžem prísť za pol hodiny budem to mať hotové. O pol hodinu ma čakalo sedem (nie statočných) ale krásne do hladka vyžehlených, obrusov a k nim účet na !!!! POZOR !!!! 1,99€ :-) Už nikdy v živote sa s tým doma trápiť nebudem. :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes som žehlil menšie kusy a nielen ja, ale aj môj Ferdinand bol s výsledkom môjho snaženia evidentne spokojný... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 krasny kocur, je som velky mačkofil :) ale na stol mačke nedovolim, ani keby co bolo, to je tabu :) Krasny je, cierne macky su nadherne... inak si sikovny, ako si zehlis :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katrin21 Ja by som si pred dvomi rokmi vôbec nevedel predstaviť spolunažívanie s mačkou. Ale tento môj "najdúch" zmenil od základu môj vzťah k mačkám a pohľad na ne. Proste s mačkou je to skoro, ako so ženou. Buď ju máš rád takú aká je, akceptuješ ju a necháš jej vlastný priestor pre realizáciu, alebo to s ňou nevydržíš... :-) Už som to tu niekde písal, Ferdinand a ja si potrpíme na jeho hygienu a čistotu. Je nemysliteľné, aby došiel z vonku a neumyl by som mu packy a nevyčesal ho. Aj keď to je niekedy 5-6-7x za deň, tak to proste musí byť. On príde, vyskočí si na stoličku pred kúpeľňou a čaká. Už vie, čo bude nasledovať predtým, než sa rozbehne niekde po byte. Preto aj tie jeho prechádzky po stole tolerujem. :-) A ďakujem za pochvalu. Ono to nieje o šikovnosti, ale o tom, či človek chce, alebo nechce. Nemám rád výhovorky typu - to sa nedá, to neviem, to som nikdy nerobil a robiť nebudem...
Odpovedať
@jamk1 prosím, kde rastú takí šikovní chlapi do domácnosti? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 x-) x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova Hahahaha... som sa musel zasmiať, lebo presne toto sa ma pýtala minule jedna pani od nás z dediny. Chodili žienky do jablčného sadu zbierať jablká a ja som si bol pre jablká na zimné uskladnenie a tá majiteľka mi dala jablká zadarmo, že vraj preto, že občas doveziem ženy autom do roboty. Hovorím, musím sa nejako odvďačiť. Tak som išiel domov a keď mali obedňajšiu prestávku, tak som im ku káve doniesol na plechu dve čerstvo upečené štrúdle. No nevedeli sa vynačudovať, že či chlap upečie štrúdľu... No a vtedy mi jedna pani položila tú otázku. Ja som taký všestranný, lebo ma všetko baví a všetko chcem vedieť a vyskúšať. :-)
Odpovedať
@jamk1 klobúk dolu...že štrúdlu....
Odpovedať
@jamk1 Neostal Ti kúúúúúúúúúúúsok štrúúúúúúúúúúúúúdle???? :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Robím na počkanie. Aj zajtra budem robiť. Jablká treba pomíňať a štrúdľou ku káve sa každému zavďačím. Kto príde, dostane. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova Klobúk zase na hlavu.... a keby len štrúdľu... aj chlieb, aj domáci syr, aj domáce pralinky... Proste všetko. :-) Musím si trochu reklamu spraviť, tak si pozri moje albumy. :-) https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... https://picasaweb.google.com/11560396... Toľko z ukážky môjho hobby. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
sranda , ze ty zemiaky na halusky struhas na tom, co ja syr .. ja zemiaky na halusky na tom bocnom takom tzv. ribajzliku ... je to jemnejsie... necitit potom tie pasiky u teba na chuti? alebo sa dlhie varia asi, ze? No sikovny si, prosim ta a ty si sam, ci mas aj zenu ,len ta toto bavi? Lebo podla mna , ak nemas zenu, tak sa ti pohrnu teraz :) A tie pralinky ! 100 bodov !
Odpovedať
Profilova fotka
a to snehove woodooo :-D :-D bacha na teba, radsej s tebou za dobre :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Tie halušky som sa takto naučil robiť od babičky a aj mama ich ak robila a robím ich aj ja tak. To je asi vec zvyku. :-) Nestraš ma so ženami, čo sa budú hrnúť... keď tak na kávu, kus reči, alebo na obed, ale inakšie nie. Ja nie som pre ženu dobrý partner, lebo mám strašne veľa aktivít a že na sa pri mne cíti zanedbávaná. Možno preto mi jedna ušla a druhá umrela. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Nech pozerám ako pozerám - kde si videla snehové???
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to mi je luto... ale tak mozno taka, co by chcela tiez tak aktivne zit, by bola stastna prave za to, ze si taky zivy a nie je nuda....
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 tam dalej, ked si dam cely tvoj picasa web, tak tam je taka fotka :-D :-D jeden album :-D odkial si inak? niekde od Stiavnice, ci aky region? https://picasaweb.google.com/11560396...
Odpovedať
Joj aj ja som milovnik maciek, ale na stol veru nie. Strudlu by si nas mohol naucit ;-) aj si upraces kuchynu ze? Lebo moj teda rad vari,ale ta kuchyna po nom, riad sice v mycke,ale doska,drez a podlaha :-p ale mam byt rada ze je navarene, momentalne sa riesia asi posledne huby.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Aj kvôli tejto torte chodia ku mne návštevy... dokonca sa niektorí opýtajú že kedy budem zase robiť kubánsku. https://picasaweb.google.com/11560396...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 vyzera super :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Ďakujem. A aj tak chutí... :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?