Zburat, predat alebo zrekonstruovat?

Pred dvoma rokmi sme kupili stary dom, ktory bol z polovice zrekonstruovany - nova elektrika, vodoinstalacia, podlahy, okna, vonkajsie zateplenie, kupelna, kotol, omietky, plastove okna a dvere s tym, ze by sme si dobudovali poschodie a vymenili strechu. Na obhliadku sme si pozvali nezavislu stavebnu firmu, ktora uznala, ze je dom v dobrom stave, nevlhne, vonia novotou. Dom sa nachadzal na malom pozemku v radovej zastavbe, ale za nim je volnych 16 arov, ktore patria statnemu podniku, ale nie je klasifikovany ako stavebny pozemok, ale len travnaty porast. Pred kupou sme s nimi jednali, dohodli sa na tom, ze ho odkupime, pozemok nam prisli dokonca zamerat, vycislili sumu, za ktoru ju pred dvoma rokmi nukali odkupit inemu susedovi(78rocnemu dochodcovi, ktory on nemal zaujem) s tym, ze nie je z ich strany problem, len ze cely proces bude dlhsi cas trvat - cca rok. Po kupe sa zacali diat divy, dom nebol dostatocne zaizolovany a podrezany ako nam bolo povedane a dom doslova zacala zozierat plesen, aj ked boli stale otvorene okna a v zime sa kurilo a vetralo. Nasledne prislo zamietnutie, ze prilahly pozemok v najblizsich 5 rokoch nebude moznost odkupit, ale mozeme si ho na 5 rokov prenajat, co cena vysla tolko, za kolko ho pred tymi dvoma rokmi nukali na odpredaj. Po tychto fackach sme boli sklamani, nahnevani, ze sme sa nechali dobre napalit, dlho nam to trvalo rozdychat. Teraz sme sa v podstate dostali do stadia, ze sa musime rozhodnut, co spravit, prilahly pozemok je do buducna nejasny, dom zozrala plesen, mury su niekde vlhke aj do vysky jedneho metra, podlaha sa zvlnila a nevieme, ci ma zmysel ho podrezat a podlahy vykopat, zaizolovat, alebo rovno zburat a postavit nanovo. Za dom s malym pozemkom sme zaplatili 95 000, takze kebyze zburame povodny a nan postavime novy dom, nebude do buducna ani za "obstaravaciu" cenu predajny kvoli malemu pozemku. Nasa predstava o novom dome by bol poschodovy dom do tvaru L, ze by sme sa po lavej strane nalepili na susedov ako su ostatne domy, ale nevieme, kolko by nas hruba stavba vysla a ci by bol ten dom potom uz len s mini travnickom, predajny. Co by ste robili na nasom mieste? Prikladam fotky zo zamerania domu pre predstavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tralala1234 Možno je ten pes zakopaný niekde inde. Bol som súčasťou tímu, ktorý postavil (developersky) 11 RD, ktoré sa postupne rozpredávajú. Pred 2 rokmi sa do 1. domu nasťahovala mladá rodina s 3 deťmi. 1. zimu prežili vcelku O.K. Počas tejto zimy sa ohlásili, že v dome majú mimoriadnu vlhkosť a robia sa im plesne - aj v susedných 2 domoch. Vlhkosť mali viac ako ako 80% a naozaj mali aj plesne. V novostavbách! Treba ale povedať, že táto posledná zima bola pekne skuvrená žiadne mrazy, samé dažde, veľké vlhko aj vonku... Dali sme do tých domčekov lokálne rekuperácie - a vlhkosť sa znormalizovala, plesne ustúpili. http://dalap.sk/products/rekuperacie/... Nerobte ďalšie salto mortále a radšej skúste dom vysušiť. ;-)
Odpovedať
@tralala1234 ak je podozrenie, ze rekonstrukcia bola urobena iba kozmeticky, a pricina vlhnutia je naozaj vzlinanie vlhkosti odspodu, najprv kontaktujte povodneho majitela, aby Vam ukazal projekt a fotodokumentaciu prestavby. Urcity kratky cas plati zaruka na zatajene chyby, ale po 2 rokoch je uz zrejme neskoro. Je divne, ze stavebna firma na to neprisla, neviem, ako sa da dom posudit bez dokumentacie. Stavat na malej parcele nema zmysel, rekonstrukcia murov a podlah bude cenovo podstatne nizsie. Vzlinanie je dobre sanovatelna vada injektazou.
Odpovedať
Peto on to opravoval svojpomocne, urcite neexistuje ziadna (foto)dokumentacia o tom, ako to opravoval. A ak by aj bola, tak by nam ju neukazal, nakolko by sa ukazalo, ze nebolo spravene to, co deklaroval. Ako napadlo nas to dat aj na sud, ale to by trvalo roky, to dokazovanie a mali by sme v podstate zablokovany dom/peniaze na roky. No stavebna firma na to nedosla hlavne preto, lebo ako sme sa dozvedeli, tak to bolo cerstvo prestavane a pan tam mal z roboty nejaky priemyselny odvlhcovac(co nam prezradili susedia), cize dom v case preberania naozaj vlhky nebol. Firma to posudzovala bez dokumentacia, na zaklade nejakych troch sond, pristroja na meranie vlhkosti. Tej injektazi moc neverime, hlavne je to stary dom a tie spodne mury su robene z tehal a kamena, cize by to az tak lahko neslo a jedna strana je dokonca opreta o kopec zo skal a hliny, je to sice velmi esteticky efektne, ale kto vie, ci aj tam neprameni problem, aj ked tam sme spravili sondu 1x1m, dali dole izolaciu, sadrokarton a nevyzera to vlhko. Leonardom len ako ho mame vysusit, ked to ani neslo klasickym vetranim, kurenim, aby to vyschlo? Ako spravili sme sondu aj do zeme asi 0,5x0,5m a ani zem neni odizolovana dobre, cize aj keby sme zainvestovali do nejakeho profi odvlhcovaca, to len problem prekryje na urcity cas, nevyriesi.. Ono s plnou vervou sme sa pustili do dokoncovacich prac, mame nakupene interierove dvere, kuchynu, sadrokartony, nabytok, ktore nam dva roky stoja v neobyvanom dome, prisli sme naozaj o vela penazi, uz musime minimalizovat financne straty a hladat definitivne riesenia, navyse nas aj tlaci cas, lebo kvoli domu odkladame zalozenie rodiny, lebo jedine ja mam dokladovatelny prijem, keby sme chceli brat hypo na stavbu noveho domu, kedze vsetky uspory sme si minuli a zostala nam rezerva uz len nejakych 25 000.
Odpovedať
Profilova fotka
V tom je riziko kúpy starého domu .Ak sa v tom nevyznáte zrejme budete oklamaný.90 000€ za takýto dom je veľa asi na BA. Dá sa to opraviť tak, že vyhodíte podlahy a podrežete múry s vložením hydroizolácie.Zhotovíte nové podlahy.To je najlacnejšie riešenie.Búrať a stavať nový dom na takomto pozemku vyjde na min 80 000.
Odpovedať
@tralala1234 casty pripad, ze rekonstrukcia je kvoli naslednemu predaju ina povrchova a nesystemova, bohuzial. Problem je riesitelny, riesenie nevyhnutne. Potrebujete projekt. Drenaz a dilatacia od zeminy, podrezanie alebo injektaz. Fungovat by to malo. Urcite omnoho lacnejsie, ako burat. Vacsinu prac zvladnete svojpomocne, ale projekt izolacii musi byt kvalitny.
Odpovedať
@tralala1234 najekonomickejsie je ten dom zaizolovat a urobiť drenaz. Ideálne teraz keď ide leto odkopat a nechať preschnut. Ale len v tom prípade že sa Vám tam páči a ostal Vám nejaký ten kladný vzťah k miestu a domu. Potom ešte pripadá do úvahy varianta ho predať povedzme so stratou 10k. Lenže môže sa predávať mesiac ale aj rok.... Problém si si spôsobil hneď na začiatku ze si akceptoval starú "štrúdlu ". A nešiel si do menej starého domu.
Odpovedať
@tralala1234 skuste kontaktovat toho co rekonstruoval dom a vyzistit co vsetko robil/nerobil. My ked sme kupovali stary dom tak tiez bol udajne podrezany ( nakoniec bolo bola podrezana len cast steny a vlozeny nejaky kus rozpadnutej lepenky) a to sme zistili len vdaka tomu ze sa dali dole omietky Inac dom bol tiez mokry do 1 m. Podrezali sme, spravili drenaz a vlchkost ziadna. Drenaz je velmi ucinna, treba to spravit okolo celého domu. Ked uz mate omietky pomoze aj chemicka injektaz. Urcite nebúrajte, vlhkost sa da odstranit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?