Zbavenie sa mačiek na parapetách

Zdravím. Potrebujem poradiť. Keďže máme na rodinnom domčeku parapety celkom nízko, naučili sa tam skákať mačky. Tie parapety sú nonstop od blata a už aj niekoľkokrát sa stalo, že sa tam mačke tak zapáčilo, že sa tam vy...ala. Zhadzujú mi odtiaľ kvety. Už sme aj s manželom urobili že "zábrany" proti mačkám, aby tam neskákali, ale zábrany boli namontované asi 5 minút a mačička si tam veselo sedela znovu. Ide ma poraziť. Neviete niečo poradiť proti nim? Okrem vzduchovky :-D Vraj existujú nejaké spreje alebo dačo podobné, čo mačky odpudzuje. Viem, že aj nejaká kvetina, ale sadiť to tam nemám kde, aby im to smrdelo. Budem moc rada za každú radu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Citala som ze neznasaju pach octu. Skus postrekovat alebo dat do misky....
Odpovedať
natlct klince na dosku a otocit ostrymi hrotmi navrch...ak to nebude macka-fakir snad pomoze :)
Odpovedať
@jankazb tak toto vyskúšam, len ani ja nemusím moc pach octu, ale keď pomôže proti mačkám... ale má to aj jedno plus, tuším ani komáre to nemajú radi @drevostavba tak tento nápad je docela geniálny :-D len by to tam dosť divne vyzeralo :-)
Odpovedať
@lenkanemcekova neviem co pomaha, spreje som skusala ked bol moj kocur maly, tak aby netrhal sedacku som ju nastriekala sprejom a on to veselo onuchal a o 5 minut uz skakal po sedacke :-D teraz ked je velky a rozumny to uz neriesim, naucil sa co moze a co nie.
Odpovedať
...včera, keď sme prišli domov, tak pred vchodom nás čakalo "mierne páchnuce" hnedé prekvapenie a mala som os... aj krhlu na polievanie kvetín. Keby ich pri tom pristihnem, tak ich vyoblievam, že by si to zapamätali na dobro. Tak som aspoň naliala ten ocot, uvidím, či to zaberie. Vraj aj korenie odpudzuje, máte odskúšané?
Odpovedať
Pozicaj si na par dni od niekoho psa, ktory nema rad macky.
Odpovedať
Profilova fotka
ako daj pascu na mysi s nicim co jedia po par cvaknutiach ich to prestane bavit tam skakat
Odpovedať
ja som to tiež počula o mletom čiernom korení-na psov tak možno aj na mačky to bude platiť.Vyskušaj.My zas mame problem s holubmi na balkone, už bol pokoj a zas sa tu chcu usalašiť.Ešte sa mi zda že katalog Bonprix mal v ponuke daky sprej proti psom, ale neviem či funguje.
Odpovedať
na bonprixe som ten spray už nenašla ale heureka.sk to má a je aj na mačky.
Odpovedať
@lenkanemcekova skus aj citron nakrajat na koliecka a poukladat tam. mne jeden z mojich kocurov non stop chodil do skrine s kabatmi a mala som z toho nervy lebo skrinu si sam otvoril, nepomahalo zavriet. a on je cely biely, tak vies ako kabaty vyzerali :-D pomohli mi az tie koliecka citronu. nad tym zvrastuje nos, ze fuj :-) alebo tie kvetinace uplne nahusto, na cely parapet. potom nebudu mat kde skocit. a v zoo predajniach kupis spreje ktore macky odpudzuju, mozem sa mojej mamy opytat aky presne to je. ona to striekala doma na nohy stola aby si tam jej macicka nebrusila pazurky. tak snad nejaky sposob najdete, aby ste to poriesili humanne :-)
Odpovedať
alebo si zaobstarajte vlastnu macku :-) tu si vychovate..moje macky vedia, ze na ktore okno nemaju skakat a na ktore mozu ;-) Tiez som ich musela vycvicit,bo cela stena aj parapet spinavy.. Ale naucili sa, macky su mudre stvorenia.. A cudzie si u nas na dvore nic nedovolia, lebo tie dve nase ich zenu kade lahsie (hlavne cica ).. Inak nechce sa mi verit, ze macka sa vykadi len tak pred dvere, to urobi skor pes. Macka potrebuje zahrabat. Mam cicuse uz par rokov a este sa mi nestalo, ze by sa vykadili pred dvere, alebo na terasu, chodnik a pod.. Co sa neda povedat o psoch, co nam obs..li celu prijazdovu cestu, musela som umravnit susedov, ze vencit psa neznamena bezprizorne ho pustit na ulicu (sme slepa ulica a vela susedov to tak robi)
Odpovedať
@lenkanemcekova korenie nie, lebo vypali im zospodu labky, je to velmi bolestive.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi ale ano, moze aj macka toto robit, ze sa vykadi a necha tak :-( ale vtedy je to o boji o teritorium, vlastne ony tym znackuju. mojej mame toto zacala robit jej prva macka v byte (!!!! :-( ) ked si domov doniesla druhu macicku. ta prva ziarlila na tu druhu a uz nevedela ako si ma zariadit to ze ona je tam doma, tak zacala kakat mimo zachoda - normalne na dlazku v byte. taka predzvest toho bola, ze este predtym ako zacala kakat na zem mimo zachoda, tak prestala zahrabavat hovienka, ale nechavala ich len tak na vrchu podstielky. takze druha macicka potom musela ist na adopciu do dalsieho domova, nedalo sa inak. akonahle ta druha macicka odisla, mamina prva macka sa vratial do normalu a uz sa nestalo potom ze by sa vytoto inde ako do zachodika. uz preslo skoro 1,5 roka odkedy ta druha macicka musela odist, takze viem to posudit... za normalnych okolnosti su macky dokonale cistotne zvierata. ale pohlavne pudy a boj o teritorium z nich niekedy vedia spravit to ze sa spravaju vonku ako prasiatka. cize v prvom rade urcite na tieto veci vie pomoct kastracia. len zase davat kastrovat vonkajsie, cuzdie macky, ci macky "nikoho" - povedzme si na rovinu je malo takych ludi, ktori by to robili. ja k nim patrim, ja davam kastrovat zo svojich penazi aj macky na sidlisku v nasom okoli. aby sa nemnozili, nerodili sa macence, ktore potom zomieraju pod kolesami aut, na choroby. a hlavne aby pri pareni nezavijali, a kocure sa nebili pod oknami - suboje o samicky. jednoznacne najlepsie riesenie je vlastna macka, ale aj tam je riziko, ze co ak nebude teritorialne silna? a este ju ti ostatni vyzenu?ked si clovek domov donesie maciatko, tak nemoze vediet aku povahu bude mat. cize preto je dobre doniest si domov z utulku, alebo depozitu DOSPELU macku o ktorej jej depozitar vie, ze je to teritorialne a psychicky silny jedinec a ostatnych pozenie kade lahsie :-) alebo potom vhodny je psik, ale samozrejme naucit ho tak, ze macky treba ponahanat, a zahnat prec z pozemku, ze on je na pozemku panom, ale nesmie im ublizit, kusnut, napadnut.
Odpovedať
toto bolo od mačky na 100 percent, smrdelo to totálne mačaco :-| už kadili aj na parapety a bola tam snaha to aj zahrabať, lebo tam boli od labiek také tahance ako keby chcela zahrabať ale nebolo čím... Tie kvetináče nahusto bude asi najúčinnejší spôsob proti mačke. Problém je v tom, že to asi robí naša mačka, aj keď už sme tam pár razy prichytili aj iné mačky, ako nám nakúkajú do kuchyne z parapety zvonku. Ono aj ten citrón aj ocot na parapety by som moc nedávala, sú to dosť agresívne veci na rozožieranie farby, príp. robia fľaky - jedine dať na misku a tam to položiť. Mačka je vykastrovaná, ale na dedine je kopec mačiek, tak skôr by som to asi teda mohla pripísať tomu strachu o svoje teritórium, lebo majú asi prechodovú trasu cez náš pozemok , kocúr, mačka, mačka a zase kocúr, každý tam má aspoň zopár mačiek, lebo šak načo kastrovať si povedia. Takže parapety vyriešim kvetináčmi a do zimy sa snáď odučia na ne skákať, keď budem musieť dať kvety dovnútra. Ale to kadenie teda netuším, včera som skoro "vyprázdnila" žalúdok v protismere :-S keď som to čistila.
Odpovedať
@lenkanemcekova no aj u nás je to občas tak, síce nie na parapet, ale tam si chodia líhať, vyhrievať sa :), no a popri tom, zhodia čo tam je. Sprvu nás to veľmi hnevalo, robili sme všeličo možné, napokon sme rezignovali a na parapet dali toľko kvetináčov, že tam ani len nemôžu vyskočiť. Teraz tam už nechodia. Ocot u nás funguje na odpudzovanie najlepšie - mačka cíti tie pachy a bude chodiť na to isté miesto...a samozrejme aj tie ostatné, lebo to budú chcieť preznačiť. Ocot ten pach zneutralizuje a mačka na to miesto už nepojde...Poriadne teda ten parapet očisti octom a potom naukladaj čo najviac kvetináčov, v zime ich tam nechaj tiež, daj tam nejakú čečinu alebo halúzky, nech si zvyknú, že tam stále niečo je, podľa mňa, si nájdu iné miesto, kam budú chodiť, treba dúfať, že to bude do lesa, alebo k susedom :-D Mačka je potvora, nedá sa len tak usmerniť, vie sa aj uraziť a nahnevať a vtedy urobí presne to, čo Ťa nahnevá...Hrešením nič nevyriešiš, určite ju netrestaj, žial, pre ňu je to celkom normálne... Ďalšia varianta je, že má nejaké zdravotné problémy...naša cica to urobila na viditeľné miesto, aby sme si to "určite" všimli. Držím palce:)
Odpovedať
@manilla no presne, kupili sme ultrazvukový odpudzovač mačiek, sprvu sa báli, ale ďalší deň už veselo na ňom sedeli :-) , je pravda, že vyrástli a všeliaké "psie kusy" ich pomaličky prešli, je to aj vekom...
Odpovedať
@lenkanemcekova odpudzovače nefungujú, leda tak tie klince, inak to len ten pach zneutralizuje. Keď sa to opakuje a na rôznych miestach, podľa mňa má cica zdravotné problémy!!! Je to tuhé, alebo riedke? Odčervujete ju? Keď chodí von, a sú tam ďaľšie neošetrené dedinské mačky, môže mať všeličo...skús pozrieť na stránku macky s.o,s...
Odpovedať
@kkartinka urobí taký tuhý "bobek" - väčšieho množstva - normálne, podľa toho čo žerie. Odčervujeme pravidelne. Nie že chodí von, ona býva vonku, veď sme na dedine, tak keby bývala vnútri, to by sa mi zdalo divné :-D vyskúšam to očistiť octom a dám tam toľko kvetináčov, že sa tam už medzi ne nepichne ]-( a s tými bobkami uvidím, ako to bude pokračovať. Na tú stránku pozriem, ale skôr to bude tým značkovaním a bojom o teritórium, o ktorom tu už vyše písali. No dačo už urobíme, snáď sa to dá do normálu :-)
Odpovedať
@lenkanemcekova hej, ako pišeš, keďže máte "štreku mačiek" cez pozemok, moc sa jej to určite nepáči...
Odpovedať
@kkartinka presne tak. Aj som sa snažila a stále sa snažím ich odháňať, obliať ich vodou - aj keď to sa mi moc často nepodarí, lebo sú moc rýchle. Lenže bývame pri ceste a keby že ich vyplaším práve keď poletí po ceste auto a skončili by pod kolesami, to by som z toho nemala moc dobrý pocit. Takže plaším len jedným smerom :-D
Odpovedať
@lenkanemcekova tak to sú nejaké neodbytné...asi sa im u vás niečo veľmi páči ;-) tak to kakanie bude s tým súvisieť, možno to ani nebola vaša cica, ktovie...
Odpovedať
akurát možno, že tam na nálepku svieti skoro od rána do večera slniečko a asi sa tam chcú vyhrievať. Žrádlo pre mačku nenechávam vonku, vždy ju ráno a večer na chvíľu pustíme dovnútra, nažerie sa a pýta sa sama von. Naozaj netuším, čo ich priťahuje =-)
Odpovedať
Podla mojho nazoru to tobi macicka jednoznacne z nejakych negativnych dovodov, ako sa tu uz pisalo. Moj kocur robil taketo "vylomeniny" len v dvoch pripadoch: bud mal zdravotne problemy - to ho ale prehanalo a ty pises, ze bobceky su tvrde - alebo mi to robil z trucu. Macka je vzdy velka individualistka a ked ju navyse este aj rozmaznas - rada sa uraza, ked jej neurobis po voli a robi ti napriek. Pravidelne sa to u nas dialo - nebolo po jeho voli, tak curaval, kadil, skrabal si pazuriky tam, kde vedel ze nesmie a este mi vtedy zvykol zozadu skocit, zadrapit pazuriky a zahryznut sa do lytka. Ked som si na to dala pozor a neotocila sa mu chrbtom, pockal si, kym tak urobim neskor a skocil....su to krasne ale presibane tvory...porozmyslaj, ci si v jej zivote v poslednej dobe nieco nezmenila, co by jej mohlo vadit...
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna je to znackovanie, normálne kúpte takú bednicku aby bola na celý parapet, ak nie jedna tak aj dve nasadte tam petúnie, alebo muskáty a uz tam nepolezie.
Odpovedať
@lenkanemcekova čo tam po dôvodoch prečo to mačky robia, je to iste na porazenie....kúpiť a namontovať tam toto, je tam aj obrázok ako to je na okne s parapetom, videl som to predávať v strešných doplnkoch http://www.dinklage-dach.de/leistunge... alebo lacnejšie dať tam riadny ostnatý drát a poprepletať...
Odpovedať
@kampor no veru zmenilo, máš pravdu. Už ju nepúšťame tak často dovnútra, aj to by mohlo byť ono. @jarun nasadené kvety už máme, cez víkend, keď sme ešte spali, som počula ako čosi zrachotilo na zem, som myslela, že strepala kvetináč, jak sa tam zase hrabala, ale kvetináče boli všetky ok, takže sa strepala asi ona :-D . Ale bola v poriadku ;-) @snowy66 tak toto sa mi celkom pozdáva, ak nezaberú tie hrantíky s muškátmi a kvetmi, príde možno aj na takéto niečo...
Odpovedať
čo tak skúsiť dať psie chlpy.
Odpovedať
Profilova fotka
no, mne sa tiez zda veeelmi divne, ze cica kaka na miesta, kde nevie a nemoze hovienko zahrabať.. nie je to jej normalne spravanie, to mačka nerobi, macka radsej zahrabe.. do kory, strku, najlepsie piesku , alebo do uzitkovej zahrady :-p... ALe proste na parapete?? navyse tam, kde chodi rada ležať? to nie.... Macka si malokedy okaka miesto,kde spava,leži a pod.. jedine, ak si ho znackujem,alebo je chora ( su aj cervy, ktore bezne odcervovacie tablety nezahubia ), alebo tam je psychicka zalezitost - nieco chce povedať... My sme mali viacero maciek/kocurov a jeden nam chodi od vysuvacieho perinaka do spalne sa vycikat, alebno aj bobek hodit.. nervy som mala, nechapali sme to, bol len vnutri v tom case.... inde to nerobil,ale ako nahle sa otvorila spalna, sup a uz to bolo... Podla mna si tym znackoval miesto, kam sme ho NECHCELI pustat, lebo inokedy tam nemal pristup( chodil vsade okrem spalne) a teda ked bola prilezitost, sup rychlo dat vediet, ze tam bol :-D..... ako nahle sme ho dali vykastrovať, prestal to robit..... MOzno aj vasa cicia to robi preto,ze je to sucast domu, kde ma uz obmedzeny pristup.. ktovie....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
tak som to nakoniec vyriešila aj cez zimné obdobie tak, žesom nastrihala halúzky zo šípkového kríku a tie som tam naukladala a basta. V jednom mieste boli poriedsie uložené a už tam bola. Tak som si ešte pristrihala trochu halúzok, uložila na hustejšie a už tam nechodí, nakoľko to pichá. Pokiaľ majú halúzky ešte aj šípky na koncoch, tak to slúži aj ako pekná jesenná dekorácia. A šípky na halúzkach vydržali až doteraz :-D
Odpovedať
citron nakvapkatna parapet, ja macky milujem...poslite ich k nam :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?