Zasadanie OZ (obecné zastupiteľstvo)

Profilova fotka
Ahojte sveta znal strecháčií. Neviem sa dopátrať k zákonu, ktorý určuje povinnosť starostu obce vyhlasovať termíny konania verejných zasadaní obecného zastupiteľstva. U nás v obci je totiž situácia taká, že obec (starosta) tieto termíny nezverejňuje a členov obecného zastupiteľstva vyrozumie starosta obce deň pred jeho konaním SMS správou. Občania o ich zasadaniach nie sú informovaní, teda nemajú možnosť sa ich ani zúčastniť. Navyše zápisnice z týchto zasadaní sú zverejňované s 5-6 mesačným oneskorením a potom sa človek dozvedá veci, proti ktorým by mal určite čo namietať, len nemá ako. Rád by som zabojoval a v záujme občanov túto situáciu a hlavne "samovládu" starostu a jeho poskokov zmenil a k tomu by som potreboval vedieť, ktorý zákon to upravuje. Snažil som sa študovať zákon o verejnej správe, ale pre jeho rozsiahlosť som sa k nijakému výsledku nedopracoval. Ďakujem pekne za každú radu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Riešiť by to mal rokovací poriadok obecného zastupiteľstva v zmysle § 12 ods. 7 zákona č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a najmä § 11 ods.4 zákona č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov
Odpovedať
369/1990 Zb. ZÁKON Slovenskej národnej rady zo 6. septembra 1990 o obecnom zriadení § 12 Rokovanie obecného zastupiteľstva
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 @malyraj Ďakujem veľmi pekne, idem si pozrieť tie zákony, snáď tam niečo nájdem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 http://samosprava.institute.sk/sites/...
Odpovedať
Profilova fotka
mam pocit, ze tu mame noveho poslanca (teda iste budes kandidovat) - drzim palce, viem ze je to hnus co sa deje vo velmi vela mestach, obciach u nas.
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius Nie, nie, nie... to si teraz veľmi vedľa. Nemám rád, ak sa niekde - konkrétne u nás v obci robí obecná politika tak, ako sa robí. Starosta a jeho poslanci si robia čo chcú, lebo všetci sú vlastne jedna rodina. Ja dám Tebe obecný pozemok, Ty mi zdvihneš ruku pre takúto zmenu, či prestavbu a tak to tu funguje. Som jeden z tých, ktorým sa už na tieto špinavosti nechce nečinne prizerať a rád by som niečo zmenil. Takže žiadna kandidatúra nehrozí. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Ďakujem. :-) To je síce pekné, len ja nie som v Novej Bani. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 aha, no ale ked nebudes kandidovat a nebudes tam mat hlas, tak nic nezmenis, to vies. Nejake verejne zhromazdenia ich nedonutia zmenit nico, ked maju hlasy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius V podstate máš pravdu, ale ak by sa každý človek staval k problémom ľahostajne, tak by sa nikdy nič nezmenilo a 8 ľudí si bude v dedine robiť čo ich napadne. To nieje únosné riešenie. Niekto musí byť prvý, kto im klepne po prstoch... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 no najlepsie im klepnes po prstoch, ked budes ich sucastou ... v mensich dedinach je povedzme dost lahke si spravit peknu volebnu kampan, navstivit kazdu rodinu, kazdy dom ! pripravit si svoj program, porozpravat sa s ludmi osobne ... samozrejme tych ludi co su tam hore do toho netahat .. a sanca je naozaj velka sa tam dostat, si myslim :) -ja osobne na politiku kaslem z vysoka, ale bola sranda minule volby, tu jedna z dediny, na mojej ulici, dost neznama a kandidovala, no nepresla, asi o 5 hlasov, slovom päť ... ale absolutne ignorovala to co som napisal vyssie, v podstate ju poznaju ludia na ulici, z inych ulic asi ani velmi nie - neunuvala sa ani si vytlacit nejake listky so svojim menom, fotkou, zakldnymi informaciami o sebe a aby to ludom hodila do schranok, uz ked nie s nimi hovorit, tak aspon toto ... ja som jej to hovoril, smiala sa, verila si ... no po volbach uz sa nesmiala, stacilo, ze by na jednu ulicu inu zasla a tam sa porozpravala s ludmi a bola by tam ... a to je tu tych ulic asi 10 ...
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius Nie som človek, ktorý by sa medzi nich tlačil, takže stať sa jedným z nich pre mňa nieje riešenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 snáď pomôže ako vzor , možno aj Vaša obec alebo mesto má podobný...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Aj v našej obci ruka ruku umýva, ale formálne veci dodržiavajú. Už som písala o kompetenciách, ktoré dostávajú starostovia a v podstate sú kontrolovateľní len Úradom vlády. Nesnorím po ich veciach, ale priamo sa ma dotýka zneužívanie právomocí verejného činiteľa, keď sa stalo úzom, že tolerovaním čiernych stavieb oberajú o práva majiteľov susedných pozemkov vyjadriť sa k stavebnému konaniu. Potom pristúpia k dodatočnému stavebnému konaniu, v ktorom priamo dotknutý sused už nemôže uplatniť svoje právo nesúhlasiť so stavebným povolením, aj keď zasahujú so stavebnými prácami na jeho pozemok, lebo stačí splniť podmienku, že nie je stavba v rozpore s verejným záujmom a sused je len súkromnou osobou. Pomôže azda len súd. Ale to nie je riešenie. Bolo by treba zmeniť široké právomoci starostov (poslanci sú jeho prisluhovači). Azda sa niečo pohlo s aktuálnou kontrolou starostov, ktorí vyžadujú pre obec finančný "dar " pri stavebnom a kolaudačnom konaní. Určite stavebníci nemajú peniaze nazvyš, aby im darúvali tisíce eur. Ale pre hladký priebeh konaní to obetujú. Lenže ako na to?
Odpovedať
Profilova fotka
ja len nechápem, prečo to niekde ide a niekde nie... http://www.obecbobrov.sk/index.php?ma... Vlastne chápem. V obci, kde nemajú čo skrývať a tajiť pred občanmi to asi funguje... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?