Z bytu do domceka

Ahojte na tejto stranke som nova takze sa tu este len obhliadam. Ale hned mam ani neviem ci to nazvat otazkou alebo skor len prosbu o nejake vyjadrenie sa tych co to "zazili" na vlastnej kozi a vedia sa teda vyjadrit na zaklade vlastnych skusenosti. Len tak na rychlo opisem situaciu .. byvame v byte, manzel je z domu takze v byte sa necitil vo svojej kozi :) ja naopak som vyslovene dieta bytoviek, od malicka v byte nikto z rodiny zatial v dome nebyva :) A mali by sme sa stahovat do domceka. Ide o to ze tento navrh prisiel hlavne z mojej strany a samozrejme manzel sa neskutocne potesil kedze doteraz som bola zaryto proti akemukolvek stahovaniu sa do domu, ale pravdupovedia uz ma to v tej bytovke naozaj prestava nebavit ... susedia su celkom fajn az na par chytralkov ktori su proti akemukolvek financovaniu bytovky teda nejake upravy a opravy az mam z toho pocit ze im je jedno ci ta bytovka raz spadne alebo nie .. dalsia vec co ma dost zaraza je ze ked porovnavam kolko za byt platime my a kolko napriklad moji kolegovia co byvaju v nizkoenergetickych domcekoch tak sa mi az nechce verit a su tu aj ine mnohe okolnosti ktore ma presvedcili ze v dome by nam asi bolo lepsie ... mame uz aj vybraty malicky nizkoenergeticky domcek s mensim pozemkom, pre nas malu rodinku staci kedze sa ani nemame v plane rozsirovat :) domcek sa nam zapacil na prvy pohlad aj cena je dobra, uver nam poskytnu nieco ziskame z predaja bytu ... ako vsetko je super ... napriek tomu sa ma niekedy chytia pochybnosti ci je to spravne ...aby ste rozumeli ... ja do tohu domu strasne chcem ist no na druhej strane kedze som v zivote v dome nebyvala mam aj strach ze ci to vsetko zvladneme, starat sa o dom, pozemok aj ked maly, splacat hypoteku a podobne ... ked to porovnam s bytom tak sme na tom rovnako ak by sa nam nieco stalo ani hypo na byt nemame z coho splacat, ani polatky co sa tykaju najmu a podobne ... tak by to potom bolo predsa aj s domom ... takze v tomto je asi jedno ci byt alebo dom ....alebo sa mylim? Najde sa tu niekto kto bol v podobnej situacii ako ja ??? Teda aj sa chcel stahovat z bytovky aj mal obavy? Ako je to teraz??? Nelutujete ze ste sa takto rozhodli a prestahovali sa ? Nevratili by ste sa spet do bytovky? ste spokojne? zvladate to vsetko? Aj ked u nas je uz vsetko rozhodnute velmi mi pomozu akekolvek nazory a skusenosti nakolko v mojom okoli nikto nie je taky co by bol v tejto situacii .. bud vsetci vzdy byvali a byvaju v dome alebo opacne tak sa nemam ani s kym na tuto temu porozpravat .. .a manzela nechcem s tym zatazovat kedze vidim ako sa na ten dome tesi :) a v podstate vsetci sa tesime, len tie moje obavy ..... Dakujem
Odpovedať
Ja som byval cely zivot v panelaku, najprv u rodicov a potom vo vlastnom. Po dome som tuzil, aj ked pochybnosti boli :) Nakoniec sme sa rozhodli prestahovat do domu, cca 2,5 km od byvaleho bytu, kusok od mesta (do centra to mam 30 min pesi). Teraz by som uz nemenil, aj ked je okolo domu neskutocne vela prace, vela veci si robim sam. A naklady na byvanie su mozno polovicne az tretinove oproti 2i bytu :)
Odpovedať
Ano ja len možem súhlasiť s kkristian v byte 3i más naklady nieco cez 200-250€ v dome mas naklady 50-70€ mesacne može byt aj viac aj menej zaleží od domu. tak ked si to zrátaš tak máš odpoved či sa ti to oplati aj v ratane hypoteky alebo nie. ale jedno sa porovnať neda a to je komfort domu a bytu. su urcite aj penke byty ale kusok vlastnej zahradky pri dome je lepsie. každému podla chuti. :-)
Odpovedať
Byt a dom sú dve neporovnateľné veci. My sme sa pred rokom presťahovali zo 4-izbového bytu do nízkoenergetického domčeka. Pri jeho kúpe sme nemali ani predstavu, čo všetko budeme okolo domu potrebovať :-) ale nič neľutujeme. Tá pohoda keď si sadneš na terasu alebo do altánku sa nedá ničím nahradiť. A aj keď máme náklady na hypotéku, náklady na bývanie sú zasa oveľa nižšie ako v byte. Jedine na čo si musí človek zvyknúť je dochádzanie do mesta, aj keď bývame iba 13 km od BA. Ale doprava v BA to je už iná téma. Ak ste pre bývanie v dome obidvaja rozhodnutí, tak nie je čo riešiť. Radosť z kvetov okolo domu a voľného "výbehu" vás určite presvedčí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
ahoj, neviem ako ste dopadli, ale my teraz ideme cca 15 km od mesta a tiež som na tom presne ako ty!! presne, bojím sa čo s dcérou, ako dochádzanie, ako ďalšie auto, ako čo... a no, neskutočne veľa pocitov, prosím ak tu budeš napíš mi správu ako ste dopadli a čo ďalej.
Odpovedať
Profilova fotka
celý svoj život som býval v paneláku, teraz dokončujeme dom a tešíme sa i keď si uvedomujeme, že okolo domu bude veľa práce. Keď si však spomeniem na nedeľné rána, buchanie rezňov, TV už o 7.00 u nahluchlého dôchodcu nado mnou, ktorému sa rozladili kanály a zostal mu iba BBC v angličtine, na 15 krát vytopený strop, na smrad zo stúpačky...stačí? Nie je čo riešiť...každé ráno počúvam smetiarov o 5.00, čo večer pili, kde sa zoťali, počujem zrána sirény policajné, hasičské, sanitky...Tak toto mi 10 km od mesta chýbať určite nebude. 8-)
Odpovedať
Táto téma tu bola nedávno dopodrobna rozobraná a cca 95percent ľudí si presťahovanie do domu jednoznačne pochvaľovalo.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my sme sa presťahovali len pred pár dňami do domu z bytu a mám všeliaké pocity, aj trochu ľutujem, aj sa teším, je to zatiaľ krátka doba, tak snáď sa to zmení...
Odpovedať
Profilova fotka
z bytu do domu to ide lepsie ako opacne :)
Odpovedať
No my uz pol roka byvame v nasom domceku kde platime hypo plus elektriku a kanalizaciu to su nase uplne mesacne naklady na dom byva s nami aj moja svokra takze kedze sme este nepredali byt v ktorom sme byvali.byt je svokryn takze ta za prazdy nevyuzivany 3 izbovy byt plati teraz 150eur plus 60za inkaso.takze rozhodne len dom bo co svokra plati za byt v jej osobnom vlastnictve a bez hypo za to mame skoro celu splatku hypo..a co sa tyka deti tak to je sto a jedno nie su vobec chory su kazdy bozi den na cerstvom vzduchu maju svoj piesok hlavne sa nemusim bat ze tam hoci co najdu.a tiez som cely zivot v panelaku zila a aj muz a aj moja 70rocna svokra si zvykla a v tom byte vychovala 4 synov takze rozhodne dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@toti ako ďaleko do prace cestujes?ako deti?co najviac ľutuješ?
Odpovedať
Profilova fotka
my sme ostali bývať v meste, takže to je ok, len sa mi zdá, že v byte to bolo jednoduchšie, ale na druhej strane má to aj výhody, máme psíka a mačičku, dcéra, ktorá má 8 rokov je z toho nadšená :-)
Odpovedať
@alex31 ja som dieťa bytovky tak ako aj ty. Prežila som tam 40 rokov, vychovala som tam deti, vlastne celý život som bývala v bytovke na takej väčšej dedine 5000 obyvateľov. Z náhleho popude sme kúpili v decembri 2013 hrubú stavbu, tento rok sme ju dokončili a od júla bývame v RD v malej dedinke do 1000 obyvateľov. Keď prišla tá chvíľa sťahovania, nebolo mi všetko jedno, ale ani som to nejak tragicky neprežívala, ako som sa obávala, proste v tom zhone nebol čas na nostalgiu. Behom 2-3 týždňoch som si okamžite zvykla na dom a už by som sa do bytovky nevrátila. Je mi zrazu cudzie, ked navštívim bývalých susedov a tí riešia, kto sa s kým hnevá, kto má nedoplatok na nájomnom, kto neurobil službu... akoby som tam nebola už veľmi dlho. to je moja skúsenosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
vraciam sa opet k teme a tentokrat uz z noveho domu :) ... prestahovali sme sa ...no a moje pocity??? su este stale trochu zmiesane ... tyzden stahovania bol absolutne brutal ..tak unavena som uz teda davno nebola ...domov som chodila iba spat ... teraz je to uz treti tyzden co sme v dome a ja si pomaly zvykam ..najviac ma tesi to ze cesta do mesta a teda aj denneho dochadzania autom do prace skolky obchodov mi trva ovela kratsie ako som myslela ...dokonca mam pocit ze niekedy som v meste skor ako ked som sla zo sidliska ...zvysok je este taky vselijaky ..najviac mi vadi asi to ze su tu uplne malinke nezasobene potraviny a tak aksa nechcem prehanat do mesta musi byt nakupene ...v bytovke som zbehla pod panelak a hotovo :) ...velky plus je vsak to ze ked chceme s malym von staci otvorit dvere a sme na zahrade :) ..minuly vikend sme tam stravili celu nedelu :) ...spolocnost mi zatial chyba menej ako som si myslela ze bude ...mozno je to aj tym ze cez tyzden si jej uzijeme riadne ...pravdu celkovo si pocas tyzdna dom ani neuzivam kedze vecsiu cast chodim domov az v neskorsich vecernych hodinach ale vikend bol zatial vzdy v pohode ...super bolo aj to ked sme vyskusali krb a zakurili v nom drevom ...krasna atmosfera pre mna uplne nieco nove citila som sa ako na Vianoce :) ...okrem manzela ma asi najvecsiu radost z domu nas syn ...bytovku nespomenul ani raz a to som sa bala ci nebude ...prave naopak minule som sa ho pytala ci mu je v domceku dobre a on sa na mna pozrel s tymi velkymi ockami a povedal "mamka, mne je tu velmi dobre" ...a toto sa neda vyargumentovat nicim inym ... aj ked je na zahrade zaspineny az po usi ked je stastny on urcite som spokojna aj ja ....a co napisat na zaver ..je to este kratka doba na to aby som sa vyjadrila ci to bolo najlepsie rozhodnutie a ci nieco lutujem alebo nie ....ale urcite to nie je zle ... ako rodina travime cez vikendy ovela viac casu spolu vonku ...syn je absolutne spokojny ...manzel ako v siedmom nebi :) ...a ja si pomaly zvykam na niektore pre mna nove veci ...niekedy si spomeniem na "nas" stary bytik ale nie su to ziadne nostalgicke spomienky skor sa pristihnem pri tom ze sa pokusam porovnavat .... uvidime ako to bude casom ...ked uz sa riadne zabyvame ...teda aspon ja pretoze mam pocit ze zvysok nasej rodiny vyzera ako by v tom dome zilo uz niekolko storoci ...:) ...a hadam to casom budem takto vnimat aj ja ...:)
Odpovedať
@alex31 Tak to ti blahozelam..vcelku ked citam, aky je kazdy stastny v dome, zamyslam sa, som nenormalna? Pretoze ja som sa z bytu do domu sice velmi tesila, ale ani po roku nie som s domom celkom stotoznena... a nostalgicky spominam na nas malicky bytik, v ktorom som zavrela dvere a mala som svaty pokoj. Ja som sa v nom citila lepsie ako v dome, ktory je 3xvacsi, vsade mam daleko, vsetko mi trva raz tolko... trochu sa to zlepsuje, ked tie obrovske priestory pomaly zapratavame, pomaly si zvykam, ale obcas ma este prepadnu zajacie umysly :-) Ale musim priznat, ze kvalita byvania v dome je neporovnatelne lepsia ako v bytovke.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?