Vždy to tak bolo 💰

Čítam si tu občas príspevky aj staršie a niekedy pobavia, alebo aj naznačia tvrdú realitu, či ďalší vývoj. Dovolil som si niečo sfotiť z roku 2017, niekoho možno pobaví, nikomu naznačí, že čakať na lacnejšie ceny nie je dobrá stratégia. Vždy sa zdražovalo a nič nešlo dole 😥
Odpovedať
A čo tie príspevky ktoré od roku 2018 pravidelne hovoria o tom, že realitná bublina splasne?😅
Odpovedať
@pavol_skalicky nespľasne 😏
Odpovedať
Platy idú hore,tak idú aj ceny ,nič sa nemení.
Odpovedať
@daralbajda no to áno. Mne tak zdvihli za posledných 5 rokov, že chodím po výplatu s furikom 🤣🤣
Odpovedať
Spľasne. Keď Kollár dostavia do konca volebného obdobia aspoň 20.tisíc bytov ceny pôjdu dole,pretože bude menší dopyt. Také jasné oné neviete?
Odpovedať
@daralbajda akurat ze platy o 5% a ceny o 10 a viac.
Odpovedať
@dodok škoda, že pred voľbami nesľúbil 20 000 novorodeniatok, to by snáď aj splnil 🤭
Odpovedať
@daralbajda toto si myslel ako vtip však...
Odpovedať
Profilova fotka
@profistavbari podla mna to myslel vazne kedze asi robi v madarsku za forinty.
Odpovedať
Komu posledný rok stúpol plat, tak tomu by som rád pogratuloval. Všetkým ostatným klesol a ešte aj klesne. Tento rok má byť inflácia 14% a vyzerá to byť reálne, keďže len v januári bola 3,7%. Čiže všetkým ľuďom, ktorým za roky 2021-2022 nezdvihnú platy o cca 27%, tak im o toľkoto platy klesli.
Odpovedať
Este ste zabudli spomenut hypoteky za 3% 🙂 250k na 30r pri 3% je 1k mesacne 🙂
Odpovedať
@uhlikova_stopa za mňa je hranica 3% oblasť, kde by sa úroky na hypo mohli dlhodobo držať aby to bolo udržateľné. A predsa ten, čo má výšku hypo 250 000€ nemôže plakať nad 1000€ splátkou nakoľko jeho čistý mesačný príjem musí byť minimálne 2600€
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ano len na SK je komunita ludi, ktori idu na doraz co to da a refinancovali kazdy pokles urok o 0,1%…teraz zrejme budu mat problem. Ale to uz je ina debata 🙂
Odpovedať
@profistavbari čo som myslel ako vtip?
Odpovedať
@uhlikova_stopa nie je to náhodou tak, že keď refinancujes, máš síce nižší úrok, no akoby začínaš znovu?
Odpovedať
@tomik25 ano presne tak to je … vela ludi si to vsak neuvedomuje…a spravi to aj ked ma po refinanci o malo lepsiu splatku…
Odpovedať
@uhlikova_stopa alebo si nevhas povodnu splatku a skratis dobu splacania. Ja som si refinancom skratil dobu splacania napr.
Odpovedať
@daralbajda zvýšenie platov=inflácia. To čo si napísal môže byť len zlý vtip.
Odpovedať
@profistavbari Tak stále nechápem ..na to aby si si mohol niečo kupit potrebuješ viac pracovat ....a aj ked urobíš to isté množstvo práce za jednotku , pýtaš viac penazí ...čo to teda je?
Odpovedať
Profilova fotka
Presne, ja uz dlhsie hovorim, ze ked raz zacali ceny zvysovat, tak nevidim dovod, ze preco by mali potom odrazu ist na povodnu uroven. Kde by vlastne bola ta povodna cena potom. Ked ludia kupuju za vyssie ceny, tak aj keby mohli znizit, tak si myslim, ze uz by to nerobili.
Odpovedať
Platy idú hore tak ako šli hore dôchodky za tento rok. U nás sa nezvyšovali 6-7 rokov a aj to posledné zvyšovanie bolo 5-7%, inde je to dosť podobné, v januári 2022 sa presunula výplata stravných lístkov do mzdy, takže aj to čosi skreslilo. Reálna inflácia oproti priznanej je podstatne vyššie, niekde nad 20%, nie nadarmo metodiku jej výpočtu nedávno menili. Nežijeme úprimnú dobu. Takže o toľko sa znížila životná úroveň za posledný rok. Ľudia už kupujú nie že na spotrebné úvery, ale aj na veľký mínus na kreditnej karte, pretože rast cien je šialený a väčšina pochopila, že ide trvalé zníženie životnej úrovne. Pred prístavmi v Číne sú blokované tisícky lodí, na jeseň sa postupne začne prejavovať potravinová kríza, Bill Gates "prorokuje" smrteľnejší superkovid, na jeseň sa ľudia budú musieť rozhodnúť či zaplatia potraviny, alebo plyn. Taký nebývalý pokles životnej úrovni sme tu nemali + vlády sa správajú ako čistí retardi.
Odpovedať
ved ale teraz si clovek da vyratat nejaku predbeznu kalkulaciu na material a za tri hodiny to uz ani pravda nebude, ked sa to vsetko stale nejako hybe.
Odpovedať
@obonka v podstate mas pravdu, preto ked teraz aj niekto zacina stavat, tak ma moj velky obdiv, ze sa pusta do niecoho takeho.
Odpovedať
Prakticky sa teraz nedá ani stavať, chýbajú základné materiály, v stavebninách ani nevedia povedať kedy prídu, prídete a už sú na paletách lístky - predané. Na polystyrén sa čaká mesiace a je na prídel, obyčajnú EPS 10tku nemajú, silikóny zdraželi 100%, omietka 50%, veľmi ťažko sa robí
Odpovedať
@daralbajda roman x to tu rozpísal správne. Je zbytočne ti písať keď viem ako (ne)chápeš pracujúcich ľudí...
Odpovedať
Ja som pred 2 mesiacmi kupil polystyren, za dva dni ho mali v sklade. To sa to tak zhorsilo alebo sa tu zase strasi? Taktiez sa vraj neda stavat, ale nebrani to stavat dokonca ani na kseft, este ani poriadne nezacali a uz maju vyvesenu reklamu na predaj 2 bungalovov. Budem robit podlahy a zateplenie, stablon, fasadu a bojim sa co mi povedia ze "kedy" a "za kolko". Bohuzial ide o prace, ktore si uplne sam nespravim. Tak ako to je?
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik je to tak, ze co bolo bolo. 2 mesiace je uz dlha doba.
Odpovedať
@lenkito10 ale tak zase nebolo to tak vzdy? Na poslednu chvilu objednavat vtedy, ked sa polovica slovenska nevie dockat pocasia, kedy sa konecne da robit?
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik bolo to tak pred 89. Hovorilo sa tomu podpultovy tovar, po znamosti a tak. Tu nejde o sezonnu zalezitost - objednam na jar, vsetci objednavaju, tak je nedostatok tovaru. Vobec nie. "este ani poriadne nezacali a uz maju vyvesenu reklamu na predaj 2 bungalovov." Reklama... Poznas reklamu. Spytaj sa ich kedy by bolo prevzatie klucov. Mozno ako firma maju este nakupene n'a tieto domy, ale nie na dalsie.
Odpovedať
@lenkito10 no neviem, ja som nakupoval velke veci este pred covidom a v podstate som na vsetko cakal. Porfix na jar, Bramac pred zimou tyzdne, okna (uz za covidu) 2 mesiace, garazova brana tiez asi 2 mesiace, vchodove dvere asi 3 mesiace. A to su niektore veci, ktore vobec neboli o sezone. Specialne ten polystyren na pridel mi prisiel vtipny, kedze na nic som tak kratko necakal. Nuz, asi som bol ochotny zaplatit trhovu cenu, moja chyba.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?