Vyvlastnenie pozemku

Dobrý deň..prosím vás vedel by mi niekto poradiť ohľadom vyvlastnenia pozemku? v našej obci sa buduje kanalizácia avšak cca 15 domov má problém s napojením. Riešením mala byt novo vybudovaná cesta pomedzi pozemky. Lenže prvý dom, cez ktorý by išla cesta nesúhlasí s pustením pozemku, a kvôli tomu bude teraz trpieť 15 rodín ... prikladám aj obrázky - červená cesta je už vybudovaná, je tam nová výstavba domov.. a modrá čiara bola plánovaná cesta, aby sa domy po ľavej strane, ktoré sú pod cestou, a majú veľké prevýšenie mohli jednoducho napojiť, a domy po pravej strane cesty majú pred pozemkom potok, ktorý by museli bud podtláčať, alebo len prečerpávat žumpu ponad potok. chcem sa preto opýtat, ako by sa táto situácia dala vyriešiť.. išlo by len o 5m šírku... ako postupovať v takomto prípade? s majiteľkou sa dohodnúť nedá, je vyslovene proti, aj keď dôvody sú nám neznáme, kedže na schôdzi sa ju snažilo všetkých 15 domov presvedčiť, a povedala ze si to premysli no nakoniec povedala, že v žiadnom prípade .. :-( .. starosta to vyvlastnením riešiť nechce.. preto sa chcem opýtať, ako by sme mali postupovať my, keby sme to chceli dat posúdiť.. ďakujem
Odpovedať
Dobrý deň, no obávam sa ,že to bez súhlasu majiteľky pozemku nepôjde....... ak platí to, čo ste napísali a teda, že starosta predpokladám po dohode aj s poslancami obce nechce ísť do vyvlastnenia, tým pádom nemôžeme hovoriť o vyvlastnení súkromného majetku v prospech obce. Ak by aj súhlasili, majiteľka môže vyvlastnenenie napadnúť a môže sa to riešiť veľmi dlho na súde....... Iné by to bolo, keby sa jednalo o štátny záujem (diaľnice, štátne cesty), vtedy by to šlo vyvlastniť najlahšie.... Ale 15 rodiných domov v obci nie je štátny a ako ste spomínali ani obecný záujem:( Vy ako fyzické osoby nemôžete, aj keď ste skupina 15 rodín, nijako obmedziť právo majiteľa, vyvlastniť mu pozemok ak nemáte oporu v obci alebo štátnych inštitúciach . Hoci by aj vaše argumenty boli hocijako logické, spravodlivé atď. Je to len môj názor, nie som právnik, oni by sa mohli vyjadriť ....... možno môj názor uplne zmätú zo stola:) Verím, že nakoniec to bude viesť k vašej spokojnosti, najľahšie by bolo určite sa dohodnúť.....
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužiaľ je to tak ako napísal pistolpete. Vy ju ako fyzické osoby nemôžete donútiť k tomu aby to povolila a keď sa do vyvlastnenie nechce pustiť starosta obce tak sa to nedá. Bude sa to musieť vyriešiť nejako inak alebo sa ju môžete pokúšať ešte presvedčiť, ponúknuť jej ešte nejaké ďalšie možnosti. Možno ak to bude trvať dlhšie tak povolí, predsa len jeden človek bude ťažšie znášať keď naňho bude tlačiť 15 rodín. Alebo to riešiť nejako súdne ale to neviem či by sa dalo nejako napadnúť keďže ona má právo si svojím pozemkom nakladať podľa seba.
Odpovedať
Je veľmi malá šanca, že by vyvlastňovacie konanie bolo úspešné, aj keby sa doň úrady pustili. Jednak v danom prípade pravdepodobne nie je daný verejný záujem a predovšetkým by kanalizáciu bolo možné ťahať v existujúcej vozovke zľava. To, že by s tým boli spojené vyššie náklady na vybudovanie prípojok (prečerpávačiek), než vo Vami navrhovanej trase, nie je dôvodom na vyvlastnenie. Keďže ide o novú výstavbu, bolo možné vopred si zistiť možnosti a podmienky napojenia. Právne páky na donútenie vlastníčky súhlasiť, nemáte absolútne žiadne. Vyriešite to jedine tým, že presvedčíte majiteľku, aby pozemok predala, pravdepodobne mimoriadne lukratívnou cenou. Ani tá však v mnohých prípadoch nepomáha, pretože niektorí vlastníci jednoducho nechcú ďalšie zahusťovanie lokality, chcú mať pokoj, alebo nesúhlasia len tak z plezíru.
Odpovedať
@maribell Treba čítať :) http://www.noveaspi.sk/products/lawTe... Určite si to nemôžete vyvlastniť sami ... To je proste nereálne a bolo by to, povedzme si, aj choré ... Musí byť na tom minimálne obecný záujem a musí to podporiť obec ... Následne sa koná vyvlastnovacie konanie, ktoré netrvá krátko a ako bolo popísané, je napadnuteľné ... Z toho, čo tu čítam ale ani zdaleka nie je zaručené, že by vyvlastnovacie konanie vôbec dopadlo kladne, nakoľko Váš "záujem" nie je nevyhnutný ... To bude asi aj jeden z dôvodov, prečo do toho starosta ísť nechce, je dosť možné, že by to dopadlo neúspechom ... Ja chápem logickosť toho, čo píšete. Avšak určite nesúhlasím s tým, aby sa kvôli osohu 15 tich majitelov domov malo siahať na niekoho súkromný a legálne nadobudnutý majetok ...
Odpovedať
A neda sa napojit kanalizaciu z opacnej strany? Ako uz bolo pisane,s vyvlastnenim pozemku sukromnej osoby v prospech inych sukr.osob nie je mozne.
Odpovedať
Profilova fotka
A kto z 15tich bude tahat kanalizaciu cez celu zahradu ??? Po krajoch je cesta tak dat dve vetvy ved musi byt na to projekt . Druha vec kam ste vypustali doteraz??? Verim ze nie do potoka. Ako sa k vam fekalvoz dostal ked nie je cesta??
Odpovedať
Však tu nejde o kanalizáciu, ale o cestu. Kanalizácia je len zámienka ako lepšie odôvodniť a mať pádne argumenty pre vybudovanie cesty. Však kanalizácia nemusí byť pod cestou.
Odpovedať
Profilova fotka
@maribell Vidím že ste šikovný niekto nesúhlasí vyvlastniť, len ak sa náhodou tiež nepohodneš z ostatnými aby si nedopadla rovnako. Ale váže určite sa to nedá vyvlastniť Ale keby vám išlo len o kanalizáciu mohli ste poprosiť susedu aby súhlasila len z prekopaním pozemku a uložením potrubia, sice by si tým uvalila na pozemok vecné bremeno ale ak sa nechce pozemok predať nemalo by jej to vadiť. Mne sa však zdá že že 15 rodín zacítil peniaze z predaja stavebných pozemkov a viac potrebujú cestu ako nejakú kanalizáciu a s tým by som tiež nesúhlasil.
Odpovedať
Profilova fotka
všetko sa dá predať a kúpiť, záleží na cene. Za 150 tis to predá, za 200 ju k tomu niekto privedie. Ale ak to pre ostatných takú cenu nemá, tak načo to predávať?
Odpovedať
@maribell Pozemky je možné vyvlastniť na nevyhnutný prístup k stavbám. Pokiaľ nie je možná dohoda s vlastníkmi, t. j. získať právo k pozemkom, cez ktoré je plánovaná cesta (predpokladám, že aj podľa platného územného plánu) napr. kupnopredajnou zmluvou, zmluvou o zriadení vecného bremena na právo cesty, tak na prísl. obec ako príslušný stavebný úrad, ktorý je povinný vo veci vyvlastnenia konať, podajte ako fyzické osoby spoločný podnet na začatie vyvlastňovacieho konania, ktoré musí začať obec ako príslušný stavebný úrad v zmysle ustanovení SZ. viď. § 108 až 116 http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-50
Odpovedať
@maribell podľa stav. zákona možno pozemok vyvlastniť na miestnu komunikáciu podľa § 108 ods. 2 pís. f) výstavbu a správu diaľnic, ciest a miestnych komunikácií vrátane zriadenia ich ochranných pásiem a pre vybudovanie súvisiacich vyvolaných úprav podľa osobitných predpisov,10e)
Odpovedať
@janetbla Prístup k stavbe majú zľava existujúcou cestou. Ak by nemali, nedostali by stavebné povolenie ani výstavbu v danej lokalite, kde už podľa zadávateľa domy stoja. Akurát si chceli uľahčiť prípojky kanalizácie a možno aj prístup, čo však na vyvlastnenie neobstojí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Iba 5 m ? x dlzka pozemku to moze byt aj 150 m2, to je u nas skoro 40.000€ preco by to mali len tak pustit a evidentne na cestu, lebo na kanalizaciu taku sirku netreba. Vzi sa do ich situacie, nepotrebuju to, ani o buduce jazdenie aut tade nestoja.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?