Výstavba obecnej bytovky

Profilova fotka
V našej obci sa asi pred tromi týždňami začala výstavba obecnej bytovky. Nestačím sa čudovať nad postupom prác. Ešte pred šiestimi týždňami na tom pozemku stál poschodový rodinný dom, ktorý bol majetkom obce. Ten zbúrali, pozemok vyrovnali, vykopali nie moc hlboké ryhy pre základy, Vybetónovali a postavili základy z DT tvárnic. Nie som si istý, ale ak som dobre počítal, tak to bolo šesť, alebo sedem radov na výšku. Z bokov prihrnuli až do výšky predposledného radu drvený kameň, vnútro vyplnili rovnako drveným kameňom, položili karí siete a to najzaujímavejšie príde teraz. V stredu tento týždeň vyliali betónovú platňu, včera nalepili ipu a dnes sú už na platni poukladané palety s tehlami... Nemôžem si pomôcť, ale tento rychlý postup sa mi vôbec nepozdáva a mám chuť napísať starostovi a v zmysle zákona č 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám požiadať o informáciu, či postup stavebnej firmy zodpovedá technologickému postupu výstavby. Rovnako by ma zaujímalo, ako a hlavne čo je zapísané v stavebnom denníku tejto stavby. Čo vy na to - ísť do toho? Je to obesná, teda naša bytovka a hlavne financovaná rovnako z našich - teda spoločných peňazí. Preto si myslím, že ako občan obce mám právo sa na tieto skutočnosti informovať. :-)
Odpovedať
@jamk1 zato ze je obecná neznamená že je z obecných peňazí 😂😂😂 a asi sa moc nudíme doma či,?
Odpovedať
kludne sa informuj ked nemas co na praci ;) inak par dni na betonovu platnu je OK, ved ona mozno za 2 az 3 dni ziska vacsinu svojej sily
Odpovedať
Profilova fotka
@johny27 @atak77 Aj takéto reakcie som očakával. Po prvé, ako jeden z mála obyvateľov obce sa nielen že zúčastňujem na zasadaniach OZ, ale ak sa mi z časových dôvodov nepodarí byť na zasadaní OZ, tak si apsoň zápisnicu prečítam a preto viem, že obecná bytovka sa stavia z obecných peňazí. Presne povedané, obec si zobrala na jej výstavbu úver a na tento úver ručí už postavenou bytovkou. No a druhá vec, že presne kvôli takým ignorantom, ako ste vy dvaja, ktorým je všetko u prdele, pokiaľ sa nejedná o jeho vec sa dáva priestor zneužívaniu verejných prostriedkov a podporuje sa korupcia. Inakšie by nebolo možné, aby sa po niekoľkých rokoch prevalilo, že niekde v Bratislave na Obecnom úrade niekto spreneveril cez 300 tis. Euro. Takých prípadov je nespočetné množstvo a každý, kto sa stará len o svoje a nie spoločné, má na tom svoj podiel viny.Ak by sa každý zaujímal nielen o svoje, ale aj o naše spoločné veci, konanie a financie, tak by sa takéto niečo v takej miere nestávalo. Zamylite sa nad sebou trochu :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Na to aby sa o obecný majetok mal kto starať je tam snáď volený starosta a zastupiteľstvo, nemusí to sledovať každý v obci na svoje triko. Čo sa týka bytovky, máte stavebné vzdelanie, videli ste projekty alebo sa vám len zdá že to je zle. Veď na stavbe je určený stavebný dozor aby dohliadol na takéto veci a je za ne zodpovedný.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Tak podľa Teba, ak je niekde starosta a jeho sedem poskokov, tak už netreba žiadnu kontrolu? Za ten čas, čo im pozerám na prsty som podal už niekoľko podnetov na prokuratúru pre podozrenie z nehospodárneho nakladania s obecným majetkom, prípadne pre nezákonné konanie, či rozhodnutie (však ak má občan pochybnosť o ich správnom konaní, na koho sa má obrátiť?) a čuduj sa svete v dvoch prípadoch mi dala prokuratúra za pravdu a obec musela svoje rozhodnutie zmeniť a v jednom prípade to dokonca stálo poslanecké miesto jedného z poslancov OZ. Takže kontrolovať ich činnosť sa určite vypláca. A čo sa týka toho stavebného dozoru a stevebného denníka - aký je jeho význam, ak sa nikto o jeho vedenie a kontrolu nezaujíma? Myslíš si, že starosta, ktorému ide o to, aby bola bytovka postavená včas a nie v zodpovedajúcej kvalite ho pôjde kontrolovať a mať voči jeho vedeniu výhrady? Určite nie. Jedna vec je mať zvolených zástupcov a druhá vec je bezmedzne im dôverovať a nekontrolovať ich činnosť, či nezneužívajú svoje postavenie a dôveru danú im občanmi. ]-(
Odpovedať
@jamk1 clovek ako ty by mal byt predsa poslanec a rozhodovat o tych veciach a nie na druhej strane a kontrolovat ich takze preco tam nie si?
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 Po prvé nemám záujem, po druhé nie som v obci narodený, ale som sa sem prisťahoval a tieto funkcie majú v obci rozdelené asi tri rodiny, ktoré tým pádom rozhodujú vo svoj prospech vo všetkom. Preto by som sa medzi nich nedostal, ani keby som chcel. Po tretie nemám na to čas. Predpokladám, že si dostatočne inteligentný na to, aby si pochopil, že každý riadiaci orgán potrebuje nejakú kontrolu. A prvotnou kontrolou činnosti obecného zastupiteľstva by mali byť samotní občania. Miestni budú frfľať pred obchodom, pred krčmou v autobuse, ale ak príde na lámanie chleba a bolo by treba niekomu niečo povedať, všetci sú ticho, lebo v dedine je každý s každým bratranec, sesternica, krstný, birmovný bratranec z druhého - tretieho kolena atď. Proste všetci jedna veľká rodina. Jediný, kto si dovolí niečo povedať je taký človek, ktorý s nikým nič nemá a každý je mu ukradnutý - a to je práva prisťahovalec. :-)
Odpovedať
Tato diskusia je presny priklad,preco to u nas na slovensku vyzera tak ako to vyzera. Kurnik uz ma serinkate ludia. Doma piskovat pri spravach,ale nikto si neotvori usta a nepostavi sa za spravodlivost a potom ked sa panovi nezda postup,ktory je jasny presplap a je na prd,tak ho ukamenujme.... Vsetko sa rychly a tak aj tie bytovky vyzeraju. Popraskane mury a tak dalej. Bola som u kamosky v obecnom byte,za ktory plati 270€ mesacne a vsetko ma popraskane,zatecene a za toto si ma platit? Reklamacie sa nevie dockat,kazdy na to kasle. Ak sa vam to neprieci,rypte do toho. Inak sa lady nepohnu a najlepsie,keby sa nasli viaceri v obci
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Konečne niekto, kto pochopil o čom môj príspevok je. :-)
Odpovedať
@jamk1 nie žeby som ten postup schvaľoval, ale po troch dňoch ak je podklad zhutnený to ten betón zvládne. A aj keby nezvládol, je len podkladný, čiže nemá takú statickú funkciu aby to do budúcna spôsobilo nejaký závažný problém. Riešil by som to len v prípade výskytu porúch, inak to bude hádzanie hrachu na stenu, lebo nič nepreukážeš. Aj technologický predpis bude navrhnutý (neviem či toto rieši norma-nepamätám, žeby som to niekedy videl) na únosnosť betónu, ktorá po 3 dňoch už dosahuje cez 50% únosnosti čo je ďaleko viac ako na tom štrku potrebuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Mne sa hlavne nepáči postup, že necelé dva dni po zaliatí platne je už nalepená na betóne hydroizolácia. O tej únosnosti platne sa neviem vyjadriť, ale vždy sa nechala aspoň tri týždne platňa "vyzrieť". Keď už bude niekoľkoposchodová bytovka stáť a potom budú z dôvodu nedodržania postupu už pri zhotovovaní základov a platne vznikať nejaké statické poruchy stavby, bude sa len veľmi ťažko dokazovať, že "prečo" Môj názor je, že to treba preveriť ešte teraz, pokiaľ je čas. :-) Ja by som všetkých, ktorí stavajú vlastné domy a hlavne za vlastné peniaze, čo by sa k takému postupu stavebnej firmy, ako som tu opísal stavali rovnako laxne a ignorovali technologické postupy. Verím, že určite nie. Čítam diskusie a problémy stavebníkov, tak mám trochu prehľad. Ale aj tu asi platí na Slovensku tak obľúbené, že z cudzieho krv netečie... ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Ja som nehovoril nič o tom že zastupiteľstvo netreba kontrolovať, veď nakoniec existuje aj funkcia obecného kontrolóra, ja som písal to že na starostlivosť o obec a jej majetok sú volený zástupcovia a nemusí to robiť každý na vlastné triko. K tej stavbe preto som sa pýtal či máte na to vzdelanie, či ste videli dokumentáciu či viete aký používajú materiál a aké postupy majú pri tomto materiály používať alebo je to len váš pocit že to je zle ja si môžem tiež čítať fóra o zdravotníctve ale aj tak by som neradil doktorovy čo má robiť tobôž nie keby som pacienta videl len z diaľky. @hoblinka13 Myslíš že takýto by maly byť viacerý, do všetkého vŕtať ale zobrať na seba zodpovednosť ako starosta alebo poslanec to už nie, Podľa mňa je to ešte horšie keď sa niekto stará do niečoho o čom nemá ani dostatok informácii ani vedomostí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko Ale no... už nebuď naozaj naivný. Naša kontrolórka obce dobre vedela o protiprávnom jednaní starostu obce a zastupiteľstva v prípade v ktorom mi prokuratúra dala za pravdu a tiež sa nič nestalo. Kto je starosta obce? Kto sú poslanci obecného zastupiteľstva? Nikto z nich nemá žiadne vzdelanie, ktoré by ho oprávňovalo rozhodovať v právnych, ekonomických, alebo iných odborných veciach. Pred štyrmi rokmi bol zamestnaný niekde vo fabrike pri páse, potom kandidoval za poslanca, lebo v tom videl nejakú výhodu, podporila ho polovica dediny lebo je s nimi v príbuzenskom pomere. A potom že netreba kontrolovať. Treba kontrolovať, treba im pozerať na prsty, ak som si nie istý, či ich konanie je , alebo nie je v súlade so zákonom (neviem posúdiť, tiež mám vzdelanie v inom odvetví) ale je tu prokuratúra, ktorá preskúma a vydá stanovisko. Obec - poslanci - pochybili, alebo nepochybili. Za toto človek nič nedá. Jeden podnet napísaný a odoslaný na prokuratúru. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Ale no veď už nebuď taký konšpirátor, Koľko tých udaní si vlastne podal keď nakoniec boli len dva oprávnené, keby to takto robili všetci že by písali udania pre každú drobnosť čo sa im na obci nezdá na tej prokuratúre by neriešili nič len toto, mimochodom čo si napísal že sa ti nezdá natavenie hydroizolácie na dvojdňový betón, že prosíš o prešetrenie. Ostatným to zrejme nevadí keď volia tých ktorých volia. Pokiaľ viem tak na toby mohol človek kandidovať za starostu nieje požiadavka na vzdelanie ale samozrejme neriadi obec sám, na ekonomické veci je ekonóm na stavebné napríklad je niekto zo stavebného úradu z mesta a podobne.
Odpovedať
@martosko pokial viem v horucom pocasi sa znizuje pevnost betonu. Aj z tohto hladiska su jeho obavy na mieste.
Odpovedať
Cisto technicka - na natavovani hydroizolacie na dvojdnovy beton nie je ziadny problem. Avsak dosledne sledovanie krokov volenych zastupcov a ich kritika sa da iba schvalovat. Koniec koncov, zmysel ich existencie v nasej forme demokracie je SLUZIT ludom a spolocnosti, su plateni z penazi obcanov a nie je to ziadne klasicke zamestnanie alebo prostriedok na obohatenie ako to mnohi sucasni politici vidia. Ako zaujimavost uvediem, ze v starovekom grecku sa politikom mohol stat jedine starsi a bohaty muz, ktory vstupom do nej nemal uz velmi co ziskat. Alebo ze napriklad slovo minister po latinsky znamena doslovne sluha. V nasej postsovietskej krajine sa spolocnost bohuzial len pomalicky uci politickej kulture. Volenym zastupcom vsak treba dokladne pozerat pod prsty.
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Ďakujem za objasnenie natavovania hydroizolácie na čerstvý betón. Myslel som si, že betón potrebuje nejaký čas aby sa zbavil vlhkosti a predpokladal som že práve tá hydroizolácia tomu moc nepomôže. Ale dobre, nechám sa poučiť. Ale aj tam ma napadá ešte jedna vec - čerstvý betón sa má polievať. A v týchto extrémnych teplotách asi ešte viac. Hydroizolácia na čerstvom betóne tomu nebude na závadu? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Nebuď zase uštipačný.. nevŕtam do každej maličkosti, ale do očí bijúcich problémov áno. Ale ak to chceš vedieť, tak Ti to poviem presne, nie je to tajomstvo. Celkovo som podal 5 podaní na Okresnú prokuratúru, v dvoch prípadoch prokuratúra konštatovala pochybenie na strane obce a dala mi za pravdu, v jednom prípade ako som písal bol odvolaný poslanec OZ pre porušenie zákona a jedno podanie prokuratúra postúpila na súd. Prebehlo pojednávanie na Okresnom súde a kvôli odvolaniu bolo postúpené na Krajský súd. Ako to dopadne, to netuším. Ale myslím si, že moje skóre voči konaniu starostu obce a poslancov je celkom priaznivé. :-)
Odpovedať
Betón má za 2 dní 75% pevností,na dosku ktorá je na súvislosti podklade je možno po 3 dňoch bez obáv položiť tehlubeton v teplom počasí skôr tuhne a tvrdne pretože sa rýchlejšie odparí prebytočná voda ktorá nie je potrebná na chemickú reakciu....nemôžu byť všetci podvodníci...a ak sa chces informovať choď na stavbu...ozaj nie si náhodou fizel či vojak ,či iný štátny parazit na dôchodku?.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Neviem síce ako dlho tie udania podávaš ale snáď si nemyslíš že za ten čas urobil starosta len tých 5 rozhodnutí z ktorých boli dva aj tak v poriadku. S počiatku som si myslel že sa snažíš urobiť aj dobrú vec ale podľa toho ako píšeš o tom tvojom skóre začínam pochybovať. @hoblinka13 No vidíš ty si myslíš že betón pri veľkom teple mekne čo som ešte nepočul a @daralbajda9 si myslí že betón má po 2 dňoch 75% pevnosti a pri teple tvrdne rýchlejšie, čo tiež nie je celkom pravda. Práve pre to by sa do podobných vecí nemal starať každý kto ide okolo.
Odpovedať
keby som aj ja mal tolko casu tak v meste pozistujem tolko veci :) = hor sa do toho , čo je to za dedinu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Neprekrúcaj láskavo moje slová. Ja som nikde nepísal, že podávam UDANIA. Ja podávam podnety na prokuratúru na preskúmanie postupu obce, resp. obecného zastupiteľstva. A to je rozdiel. Pokiaľ je pre Teba UDANIE a PODNET O PRESKÚMANIE to isté, tak nemá zmysel sa s Tebou baviť. :-p
Odpovedať
@jamk1 ja sa ti viem vyjadriť len k technickej stránke veci a o platni platí čo som uviedol skôr. S tou hydroizoláciou je to trochu komplikovanejšie, ale jej nalepením sa spomalí odparovanie vody potrebnej na tuhnutie betónu čo by mu len pomohlo, ale keďže sa natavovala na tvárnice tak to nemá žiaden význam. Druhá podmienka je aby sa hydroizolácia natavovala na suchý a čistý podklad, čo asi bolo tiež dodržané, takže ani lepenka by nemala vykazovať poruchy. Z uvedeného vyplýva, že aj keď neboli dodržané technologické prestávky, lebo beton sa v horúcom počasí mal ošetrovať vodou, čoho následkom by bol ešte na tretí deň "mokrý" a boli by mokré aj tvárnice, napríklad, čiže by sa nemala lepiť ani lepenka, ale pevnosť betónu pri správnom ošetrovaní nadobudne dostatočnú pevnosť, čiže tie palety pri správne zhutnenom podloží a 3dni starom betóne aspoň C16/20 s tou doskou nespravia absolútne nič. A prezradím ti ešte jednu vec, ale to si nechaj pre seba, že jediné čo by sa stalo keby si položil paletu tehál do 5-6 hodín starej platne pri takom počasí tak jediné čo sa stane je že ju možno ťažšie po pár dňoch odlepíš, ale na podlahe by si to nijako nespozoroval vo forme poruchy :-) 3 týždne sa nechávajú vyzrieť stropy (za 28 dní dosiahne betón predpísanú únosnosť), lebo tam už má ten betón staticky únosnú funkciu, nie len podkladnú ako na platní, kde len prenáša tlak do podložia. Je samozrejmé, že keď sa obrátiš na odborníka, tak ti takýto postup neodporučí, ani ja by som to takto nerobil, len tým chcem povedať, že to nie je katastrofa, a pri tomto postupe sa nemusí nič kritické stať. Tu by som si nerobil nádej v Tvoje víťazstvo. (BTW: pozor na zdroje z ktorých čerpáš, lebo drvivá väčšina z ľudí ktorí prispievajú na fórach nemajú šajnu o problematike, alebo disponujú útržkami informácií vytrhnutých z kontextu a na tom stavajú svoje teórie a niektorí si tu len mastia egá, sú ale aj výnimky.) @daralbajda9 no až tak rýchlo zasa nie, pozri radšej ešte raz krivku nábehu pevnosti (asi sa nebavíme o stovkových extrabetónoch) a práve vodu potrebuje na chem. reakciu to myslím učia aj na základnej škole (alebo na strednej ? :-) ), preto je žiadúce zabrániť vyparovaniu vody alebo jej dopĺňaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Vďaka za objasnenie, už sa v tom začínam trochu orientovať. :-)
Odpovedať
@jamk1 hydroizolacia nalepena moze byt. Murovat sa mozu obvodove steny( vaha - tlak z tehal) je preneseny az do základu. Akurat tie navozene tehly.. ak je pod doskou navozeny makadam a poriadne zhutneny, nemal by byt problem. Beton nepraskne uz urcite, pri najhoršom sa prehne. Aj tak sa podlaha bude vyrovnavat na poteri, takze ziadny problem :) v dnešnej je proste nepredstaviteľné cakat na "vyzretie" betonu. Dnes sa stavaju skelety bytovych domov tak, ze co poschodie, to tyzden roboty. Akurat sa jednotlivé poschodia nechaju podstojkovane.
Odpovedať
@jamk1 teraz citam celu diskusiu, odpoved si uz dostal predomnou :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Ja neprekrúcam žiadne tvoje slová to sú moje slová pre mňa sú to jednoducho udania, viem že na internete je lepšie vystupovať ako " Podnecovač" nie ako Udavač ale podstata je pre mňa tá istá. Ale máš pravdu ak jediné čo ti zostalo na argumentovanie je slovíčkárčenie tak kašli na to.
Odpovedať
@slavoslav cement si naviaže toľko vody koľko potrebuje na chm reakciu (myslím 0,0063 l/kg ostatná voda je len kvôli spracovatelnosti,čiže sa musí odpariť.. @jamk1 a to fakt nemáš čo robiť ako prisťahovalec ,iba rýpať do obce?môžeš byť rád že sa s tebou bavia ,lebo takto tá vylúčia z ich spoločenstva.....ináč najhorší dedinčan je mudrlantsky pristahovalec z mesta..
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo si myslíš, že je stavaná z obecných peňazí??? Osobne si myslím, že je to vec skôr eurofondov na rozvoj obcíí :)))
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea505 Ak by si čítala čo som napísal vyššie, tak by si sa nepýtala. Prvá bytovka bola postavená z eurofondov a na túto druhú si obec zobrala úver, na ktorý ručí tou prvou už postavenou a obývanou bytovkou. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?