Výber vhodneho stroja

Profilova fotka
Ahojte. Prosim vas, je tu medzi vami manik, co by mi vedel poradit ohladom vyberu vhodneho stroja podla dlzky a priemeru suciastky? (freza, sustruh, bruska, vrtacka). Potrebovala by som poradit ohladom projektovania vyrobnej dielne a teda s vyberom vhodnych strojov. Dakujem velmi pekne za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@amairim ako cital som to uz par krat ale nepochopil co to vlastne chces? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
tak mame zadanie v skole. rozvrhnut dielnu na zaklade strojov. Mame uvedene normohodiny a podobne. uz som sa dopocitala, kolko ktorych strojv mame. Len si mam sama najst stroje na nete a podla nich zakreslit plochy. pozri foto, snad to bude jasnejsie. Ja uz to fakt lepsie vysvetlit neviem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a dakujem za zaujem :-)
Odpovedať
@amairim co tak oslovit vyrobnu dielnu a ist sa tam pozriet a pokecat s majitelom? Urcite sa najde niekto, kto by ti poradil.
Odpovedať
@amairim k peknej prezentacii patria aj fotky, dal som do googlu kovovyroba malacky, naslo napriklad toto: http://www.businessanddrive.sk Skuste tam zavolat a s fotakom si hned aj pofotit nejake stroje. Ak si nebudete vediet dat rady, tak vam poslem fotky mailom.
Odpovedať
@amairim moc tej tabulke nerozumiem. Rotacny stroj hriadelovy - sustruh. Co je I? D je maximalny priemer obrobku, ktory sa da upnut do univerzaly /upinacia hlava/, /aj ked univerzalu vies na sustruhu vymenit/ Mame na mechanickej dieni sustruhy. Jeden s univerzalou Dmax=200, druhy Dmax=600. Oba zaberaju rovnako placu = identicke stroje, len s inou univerzalou. Kazdy ma rozmer 4x2 metra. Horizontalna freza je do D=200. Zabera plac 2x3 metra.
Odpovedať
@amairim Uz tusim, sipim daco :) Pravdepodobne I nieje i, ale L=l. To by sedelo na dlzku. Ale sustruh, kde sa da upnut obrobok o priemere Dmax 30mm a dlzke Lmax 200mm, je asi nejaky modelarsky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser dakujem, asi sa naozaj pojdem pozriet do tych Malaciek...Raz vidiet je urcite lepsie, akotrapit sa s knihou z roku 1981 (co je vraj alfaomega tohoto predmetu) @megdesign l- maximalna dlzka hriadela, D, ako si spravne pochopil,priemer. K tym uni strojom, prese toto som sa ho pytala ( v ramci zaokruhlovania, bo niekde mi vyslo,ze na rok postrebujem 0,17 stroja), cize je nevyuzity. Ze bysom to riesila vymenitelnymi nadstavcami. A tym by som potrebovala mensiu dielnu a aj mensi pocet strojov, aj zamestnancov. Panko mi vravel, ze nemam spekulovat :-), ze mam najst na kazdu technologiu ku kazdemu vyrobku stroj. Tabulku som len prepisala, to je cele zadanie. Mimochodom, ak mate dcery, tak tymto trapia personalistky na STU. Kazdopadne dakujem za zaujem, aj ked sa obavam, ze profesor nebude spokojny, ak mu tam dam nejake uni stroje. On zije este v inej dobe.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign jedna sa o kusovu- maloseriovu vyrobu
Odpovedať
@amairim No ano, ale to nieje o uni strojoch, ale o univerzalnej upinacej hlave... Preto sa tomu nadava "univerzala" ;-) . Priklad toto je 400mm: http://www.bazos.sk/img/1/202/5909920... Na nepriebezny obrobok. Da sa obrobok vsunut dnu cez univerzalu /dlhy - priebezny obrobok/, ale tym padom sa da obrabat len Dmax 50mm. Rovnako u horizontalnych frez je uni uchyt frezy, kde upnes stopkovu frezu Dmax 20mm, ale aj napriklad valcovu Dmax 150mm: http://www.bazos.sk/img/1/337/5992133... A este otazka. Jedna sa o kovovyrobu, alebo drevovyrobu? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign kovovyrobu ( to vsetko je imaginarne, to len tak tliachol rozmery, sam si ich zapisoval, ako to daval do eteru). Cize niektore sa ti mozu dat rozmerovo dost specificke. Rozumiem, co tym myslis, ze univerzalna. Mam skusenosti s priemyslom, preto som sa ho na to na konzultaciach pytala a odpalil ma tym, ze "nespekulujeme" :-D
Odpovedať
@amairim Tu su nejake CNC /tie mavaju male max velkosti obrobkov/: http://unimachines.sk/cnc-s%C3%BAstru...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign dakujem, naozaj si mi pomohol. taketo nieco hladam. Ked som si rozklilka nejake nove stroje, tak mi to vyadzovalo milion specifikacii. A ja som to potrebovala takto po lopate mat napisane
Odpovedať
@amairim Z tej tabulky neni jasne uplne nic, ked uz daj komplet zadanie co mas spravit. Ak sai akoze na personalistike podstata bude v niecom inom ako vyber vhodneho modelu, okrem toho ak je ako kriterium co si dala tabulka je to nemozne vybrat, preto bude podstata asi inde. @megdesign 20 cm neni modelarsy, sa pozri na nc stroje, bezne su robone na male drzly, skrina ako krava a robi tam suciastky 3x2 cm.
Odpovedať
@sysell Tu ide o Dmax a nie Dmin. ;-) Jasne, ze do univerzaly CNC sustruhu Dmax 400mm upnes obrobok s D10mm a L10mm... A keby si cital, tak by si vyssie zbadal, ze som dal link na CNC. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell kompletna tabulka je uz len s cislami- hodnotami, co nam dava dkopy citatel. Teda Qx pracnost, cisla v menovateli som si doplnila podla smennosti a ostatnych parametrov. pocet strojov som si dokazala vypocitat sama. A tu som aj skoncila. Zadanie znie, vyhladat si typ stroja na konkretny typ vyrobku (ABCD), najst jeho rozmery (specifickaciu zadat do technickej spravy). Pomocou rozmerov stroja + plochy okolo neho, treba zistit vyrobnu plochu (kedze na vypocet ploch nam nedal dostatok udajov-sam povedal), z vyrobnej plochy pomocou pomeroveho ukazovatela dopocitat pomocnu plochu. Vysledkom prace ma byt vykres- teda naprojektovat vyrobnu dielnu s tenchnologickym usporiadanim, technicka sprava a vypocty. Cize, to co som poskytla, je takisto jedina vec, ktoru vlastnim, abysom dokazala vybrat stroj a dokoncit projekt. A si predstav, je to ako doplnkovy predmet, asi nam uz nemali co dat, aby sedel pocet kreditov na semester, s personalistikou to ozaj nema nic spolocne.
Odpovedať
@megdesign videl si NC sustruh? kludne moze robit suciastky od 3mm p omax 2 cm priemr, taky co je na priemer od 3 mm do 400 hadam ani neexistuje. ale to je jedno @amairim mam strojnicku VS, mam doma ferezu sustreh, vrtacku. ppohybujem sa v dielni kde su nc sustruhy frezy ..., ale fakt nechapem co hovoris, asi neporadim. Vidim jednu tabulku s priemermi a dlzkou, predpokaldam pracovnou, nechapem kde sa bere pracnost, co mas so zlomkami. Tak isto vrtacka 400mm je asi blbost.... Ak vsetko vies len nevies kde najst stroj tak ak ide o NC stroje na hromadnu vyrobu pozri si stranky vyrobcov.napr po slovesnky: http://int.haascnc.com/products.asp?i... ak chces manualne pre sukovu vyrobu hladaj lathe machine, milling machine...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell rozmery v tabulke su hranicne (rozmery obrobku), ktore by mal stroj dokazat spracovat, do urciteho priemeru a do urcitej dlzky. Chcel si cele zadanie, tak som ti popisala o co tam ide (preto tie vypocty a zlomky). K dispozicii na vyber konkretne stroja mam ozaj len tuto tabulku s rozmermi. Ale vdaka za snahu. Nejdem sa tu s nikym porovnavat, keby som si vedela poradit sama, nepisem tu. Mam z teba dojem, ze si sa hned nastavil na utocny ton....zalozila som diskusiu, je to o diskutovani, nie zosmiesnovani ostatnych. Ale dakujem za zaujem, nejako sa s ty pobijem. S tym, ze pochybujes, ze to nema nic spolocne s personalistikou, ti mozem povedat len tolko, ze sam prof. sa vyjadril, ze nerozumie, preco sa to mame ucit. Najma ked na nas pozrie, ako nan ho hladime, ako cerstvo zrazene srnky pri ceste. Pekny den
Odpovedať
@sysell Videl, predstav si. ;-) Mame dole jeden na dielni. Dokonca som aj v nom upravoval program - Siemens ;-) VS strojnicka...hmmmm... Nechces vratit ten titul? =-) http://www.trens.sk/sk/produkty/cnc-u... "Tak isto vrtacka 400mm je asi blbost" - tam sa berie maximalna velkost obrobku, nie nastroja :-D Koli vyuzitiu placu na dielni - rozostupy medzi strojmi. ;-)
Odpovedať
@megdesign ako vies ze max obrobok ja tam vidim priemr 30, 100 400 takze asi tazko obrobok, vravimbze sa z toho neda pochopit nic. A uz vidim ako na tom sustruhu co si dal robis serivo 20 mm suciastky, je to sroj primarne na velke veci sak vidis, ze tam upnem malu vec ok ale jeni to na tu urcene ani vhodne. Pri nc neni prioruta univerzalnost, sak ale naco sa o tom hadame , ty to vies a nemu to podstata temy
Odpovedať
@sysell Tak 400mm vrtak na stojanovej horizontalnej vrtacke by bol asi problem :-D Ak mu dojde seriovka na 5000ks dielcov o rozmere 30x20mm, nebude koli tomu kupovat nove -mensie CNC. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?