Veľkosť a typ monitora

Ahojte, Vedeli by ste my poradiť akú veľkosť monitora by som si mal kúpiť? Pracujem skoro cely deň v exceli. A ešte aký typ aby bol čo najviac šetrný k očiam. Ďakujem,
Odpovedať
1
2
Cim vacsi, tym lepsi, s vysokym rozlisenim. Ja mam 26 a niekedy mi je maly :-p
Odpovedať
@mesiac1 Ja by som poradil nejaky iiyama s IPS a Pivotom takych 27 palcov by malo byt v poho. Nieco taketo https://www.alza.sk/27-iiyama-g-maste... 144Hz pre setrenie oci ;) , ale dost zalezi aj od tvojho rozpoctu.
Odpovedať
@jurajm17 dakujem za radu, ale hladam nieco mensie ako 27 palcov. v praci mam taky a tj ina obluda. bolia ma z toho oci.
Odpovedať
@mesiac1 Osobne mam na home office 24 , myslim ze je to v pohode, ale ja mam vzdy dva monitory zato som radil vacsi. Ociam pomozu hlavne vyssie Hz.
Odpovedať
sú špeciálne monitory, ktoré by mali byť šetrnejšie k očiam a sú určené presne na to, keď celý deň pozeráš do počítača ;-)
Odpovedať
@jurajm17 24 je pre moje oči pri 1920x1080 ideálna veľkosť. Aj písmo aj DPI sa mi zdá tak akurát. Manželke som nedávno kúpil 22 palcový a na ňom je písmo síce jemnejšie ale už predsa lne trochu malé. Mimochodom, tento rok som kupoval dva monitory a obidva majú možnosť prepnutia na šetrenie očí. Dnes už majú aj mnohé lacnejšie monitory freesync a teda môžu pracovať aj s vyššou frekvenciou. Dá sa to aj jednoducho nastaviť priamo v nastaveniach monitora vo Windows. Posledne som kupoval tieto dva: https://www.hej.sk/monitor-samsung-s2... https://www.hej.sk/monitor-hp-22es-t3...
Odpovedať
presne tak, 1920/1080 24",IPS/AMWA panel cim viac Hz tym lepsie - aspon 75, vyskovo nastavitelny,pivot napr. https://www.alza.sk/24-iiyama-xb2483h...
Odpovedať
@bungalov866 ti co radite viac Hz na tabulky v exceli, co ste sa zasekli v dobe CRT monitorov??
Odpovedať
ja poznam rozdiel mezdi 60-75 Hz na svojom monitore na statickej ploche windowsu. Ale tak niekomu staci na excel aj CRT
Odpovedať
Obnovovacia frequencia nema z pohladu statickeho obrazu pri LCD monitore na kvalitu nijaky vplyv a na unavu oci uz vobec nie. To mohlo byt relevantne pri CRT, kde svetlo bolo vytvarane samotnym prechodom elektronoveho luca, tj. monitor s malou obnovovacou frequenciou "blikal". V pripade LCD je svetlo tvorene CRT trubicami alebo cim dalej castejsie LED diodami umiestnenymi za LCD panelom ktore svietia trvale a s obnovovanim obrazu nemaju nic spolocne. Vysoka obnovovacia frequencia ma zmysel iba napr pri hrach, kde je vyhoda, pokial hrac zbada zmenu o par milisekund skor a moze skor reagovat. Osobne si myslim ze na excel/kancelarsku pracu postaci lubovolny monitor, v unave oci nebude zasadny rozdiel, je potrebne si zvazit velkost a rozlisenie.
Odpovedať
Pre urcite druhy cinnosti moze byt vyhodnejsia kupa 2 lacnejsich monitorov, napr pokial chce clovek porovnavat 2 tabulky, pripadne na jednom tvorit tabulku a na druhom sledovat zdrojove data.
Odpovedať
@gashtaan No ale keď príde večer a ja zatváram Excel a otváram Origin, tak viac synchronizovaných FPS s Hz monitora viem oceniť ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bungalov866 a ja z toho poznam, ze si velmi nachylny na placebo effekt. Na LCD zdrojom blikania moze byt podsvecovacia CCFL trubica alebo regulacia jasu blikanim podsvietenia - to sa ale bavime o uplne inych frekvenciach nez 60-75Hz.
Odpovedať
@roboza no sak toto :)
Odpovedať
@e1ement to je výhodné tak pre firmu kde stále beží rovnaká aplikácia pozorovanie na dvoch menších,tam máš i viac miesta na stenách ,stoloch, no ak stále mením rozne aplikácie je výhodnejšie mať jeden väčší na ktorý uložíš dve okná naraz,príp viac odložených na lište
Odpovedať
Viac ciarok viac adidas 😄
Odpovedať
Profilova fotka
Je asi jedno aky monitor aj tak so vsetkych bolia oci, no nie? teda aspon mna. v robote ked sa do neho pozeram 8 hodin tak uz vecer mam pocit, ze ani na telku nedovidim
Odpovedať
@mesiac1 pri praci s excellom by som ešte mohol odporučiť monitor s pomerom stran 21:9, ale tam by som už išiel do väčšej uhlopriečky (27), keďže výška displeja je nižšia ako pri 24 palcových s pomerom 16:9. Vieš komfortne pracovať s dvoma excelmi otvorenými vedľa seba. nejaké priklady 21:9 monitorov: https://m.heureka.sk/lcd-monitory/?p=...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ti mam pravdu povedat tak moja zena ma tiez taku pracu, ze denne pozera do pocitaca od 8 do 10 hodin, niekedy aj viac takze doma uz ani telku nepozera lebo ju tak boli oci a ona uz prestriedala tolko monitorov a pri ziadnom to nebolo lepsie, to ked mas raz pozerat do toho cely den sa mozes aj poskladat a oci aj hlava ta boliet budu.
Odpovedať
Ja osobne tieto veci nevidim, respektive rozdiel v nich, ja mam pocit, ze je rozdiel len vo velkosti, ale v nejakych farbach alebo neico, co maju ovplyvnovat nejako tie oci, ze teda ich setrit alebo nieco, tak to vobec.
Odpovedať
@koulich tak to ti celkom zavidim, ja by som sa nezvladol pozerat na nejaky shitny TN panel za stovku.
Odpovedať
@gashtaan dopis na cenovku nulu, snad to bude lepsie
Odpovedať
@gashtaan tak neviem ci mam divne oci alebo co, ale ozaj nevidim rozdiel v tom :-D
Odpovedať
no v praci sa pozerat na monitor cely den a pritom si neznicit oci je sen nejedneho admin.pracovnika... ked take najdete dajte vediet prosim :)
Odpovedať
@duzu presne ako hovoris, krutit hlavou z monitora na monitor obzvlast ak su vacsie a tym padom vzdialenost ich stredovych osi je vacsia je o hubu. Teda o krcne platnicky, slabsie povahy z toho mozu dostat aj kinetozu. Ja som druhy monitor zrusila po tyzdni, pekne vratila zamestnavatelovi, ze chcem jeden a VELKY, kde si pootvaram okna ako chcem, kolko chcem (teda potrebujeme a ze ich potrebujem dost je pravda), tie co mi netreba zhodim na listu. @adrikabrhlikova keby odm. pracovnika. Tych co lapia s ocami na monitor su uz davy a taky strycko v montérkach co beha po usporne osvetlenom sklade s tabletom v paprcke, ten je na tom o dost horsie.
Odpovedať
co je pravda to je pravda.. nik to nema vyhrate...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ja mam 30ku (a k tomu este jednu 24ku) a dalsi bude urcite vacsi :-p
Odpovedať
@majkoj no 30 by som brala aj ja, cim vacsi monitor tym vacsie pismenka :-D Pre nas labozrakych vyhoda. Ale dva mi vadili. Asi to bude aj o zvyku a fyzickych proporciach
Odpovedať
Profilova fotka
prave koli excelu a malym cislam som si kupil domov 32" (ale nie 4k, iba 1440p) a hned som to spustil som si povedal ze nelutujem ani cent .... skoda ze v robote stale len 2x23" :( ... (koli ociam radsej priplatte ... nizke vyzarovanie modreho spektra, a podobne vychytavky koli zamedzeniu unavy oci),
Odpovedať
@krakovskaa no, je rozdiel ak si kupis nejaky smiesny monitor za 100euro a potom ked investujes do kvality za X nasobne viac .. treba skusit a potom uvidis :) ja mam vedla seba dva 24ky a myslim, ze je to OK, excel si sem tam otvorim :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?