Veľké ihličnany vo dvore

Ahojte, kúpili sme dom a teraz prebieha rekonštukcia. No a otázka sa týka konkrétne troch obrovských ihličanov, ktoré by sme chceli zrezať. Máme ich pred domov ale stále v našom oplotenom dvore. Len nám bolo povedané, že to treba na úrad nahlísiť atď. Myslíte, že by bol veľký problém, keby sme ich zrezali svojpomocne? Ide o to, že sú hrozne veľké a tienia na dom, taktiež sú dosť nebezpečne vysoké a je pod nimi bordel z podavých vetvičiek. Ďakujem za každú radu! :)
Odpovedať
1
2
@simona33333333333 Opýtať sa na na obecný úrad alebo miestny úrad, tam Vám presne povedia čo, ako, prečo, za koľko a kedy. A keďže píšeš že sú obrovské, tak do 30.9.2015 máš čas si tam zbehnúť.
Odpovedať
Bez povolenia by som to nerobila. Su tam dost vysoke pokuty. Staci skocit na urad, vypisat ziadost, zaplatit kolok 10 EUR (neviem ci je stale taky isty) a do 30 dni by vam mali vydat povolenie na vyrub. Treba uviest dovody, preco ich chcete dat prec - tienia, ohrozuju dom...
Odpovedať
ja placem, ked pada velky strom rukou cloveka...chapem, ze niekedy to treba....
Odpovedať
My sme tiez museli zial, zlikvidovat dva obrovske ihlicnany,kvoli sachte. Nemali sme inu moznost. Predtym bola v lete v dome prijemna klima,teraz,bez tych stromov sme v lete v dome takmer nedokazali existovat! Cele dni palilo slnko priami na barak,dnu sme mali ako v saune. Tie stromy tam mali svoju ulohu asi aj vo vasom pripade. Radsej ich trosku zmladte rezom. Vzdy je menej roboty zmiest ihlicie pod stromom,ako ked tam nasadis listnaty strom, Trochu prace na cerstvom vzduchu vam neuskodi,tien stromu ocenite ;-)
Odpovedať
Určite to treba ohlásiť, môže sa jednať o chránený druh, úrad najlepšie posúdi, či je potrebné povolenie. Poznala som rodinu, ktorej strom pri dome, jeho korene, prerazili kanalizáciu. Museli ho odstrániť a mali škodu veľkú.
Odpovedať
Bez povolenia z mesta by som do toho nešiel. Pokuta. A možno bude nakoniec schodná aj tá cesta, že si mesto a možno aj okolité ihličnan vyrežú na vlastné náklady pre Vianočnú výzdobu. Ak by mesto riešilo toto napíš im 2x adresu !! V našom meste totiž pred cca 5-7 rokmi vypílili za týmto účelom susedovi vzácnu borovicu, namiesto ihličňanu vedľa. Bola kauza jak Brno.
Odpovedať
Profilova fotka
bez povolenia urcite nie
Odpovedať
Ja som kupoval dom a tam taktiez ale 30 mensich ihlicnanov. Po obhliadke uradu a zivot prostredia mi nepovolili vyrub. postupne pocas 3 rokov som ich jeden po druhom urezaval a nahradzal tujami :-). Nikto si nic nevsimol. ono bol to vlastne plot. Takze z mojej strany to bola zmena zo smrekoveho na plot z tuji.
Odpovedať
Profilova fotka
@mignonet a to máš krb, že?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám rád stromy, sadíme ich, staráme sa o ne, ale nebudem vyplakavat nad stromom, ktorý niekto dávno zle posadil a neuvedomil si, že ten strom bude raz vysoký /veľký. Ako keď si ľudia v paneláku pred 30rokmi posadili stromčeky, aby si to skrášlili a teraz stým majú ľudia obrovské problémy, svetlost, poškodzovanie stavby a pod.... Pretože niekto nad tým nerozmýšľal.
Odpovedať
@thorin áno, mám krb. Beriem drevo z lesa, kde sa pestuje za tymto ucelom. Ved ja to nehovorim militantne, beriem to realisticky, viem, ze ich niekedy vypilit treba. Len mi to je luto, to je cele.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes už viem - Pavol Hammel (citát) Vždy, keď pília krásny strom, viem, že sa vráti, v dyme, v daždi, v ústiach riek, v nežnom smútku zápaliek, keď sa rúca niečí dom, je mi ho ľúto aj keď môžu ďalej bývať v ňom, návrat dáva šancu dvom. Koľko býva márnych strát, kto ich zváži. Ach, koľko býva strát, keď túžiš všetko vzdať. Vždy, keď pília krásny strom, viem že sa vráti Vždy, keď pília krásny strom, som s ním, som v ňom, som on.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@simona33333333333 Ak ti zavadzia, tak ho zrež. Neboj sa, on sa vráti...
Odpovedať
@mudrastrecha ako to myslíš?
Odpovedať
Ďakujem za rady. Dnes som bola na úrade sa informovať. Dostala som do ruk žiadosť, že mám uhradiť kolok 10€ a napísať dôvod prečo stromy chceme odstrániť... a potom sa to zverejňuje kdesik na mestskej stránke a príde nejaký pán zo ŽP a ten posúdi, či stromy schvaľuje odstrániť....popravde nie je mi to príjemné. Vyštudovala som biológiu a stromy, prírodu všetko okolo toho zbožňujem. Ale toto sú extremne vysoké stromy a nebezpečné pre nás a aj susedov. Ale určite hneď vysadím za domom ďalšie stromy, kde budú môcť rásť slobodne.
Odpovedať
Profilova fotka
@simona33333333333 alebo ich zrež a keby sa tetka pýtala, tak nevieš kto ich zrezal
Odpovedať
Moj sused tiez spilil ihlicnaty,vysoky strom,asi v metrovej vyske. Ten pen casom obrasil,sused ho zastrihava do gule,vypada to velmi pekne. Takze strom nikoho uz svojou vyskou neohrozuje.
Odpovedať
@simona33333333333 tak napíš do žiadosti aj to že vysadíš náhradu. Nie je dôvod aby Vám ich nedovolili odstrániť. Minulý rok, keď sa u nás opakovali víchrice a polámalo pár stromov v obci, tak zo susedných záhrad z okolia išlo pár smrekov a ihličnanov 15 - 20 metrových dole. @matomaska ako nahradiť smreky tujami, tak to je teda výhra. :-D a ešte k tomu na Orave.
Odpovedať
Profilova fotka
@simona33333333333 Nemusíš sadiť náhradu. V katastri máš zapísaný pozemok ako ornú pôdu. Stromy tam nemajú čo hľadať. Podľa zákona treba ten pozemok preklasifikovať na les alebo sad, ale to sa bežne nerobí. Máme hlúpe zákony a treba sa podľa nich riadiť iba ak hrozia sankcie.
Odpovedať
Ďakujem. :) dám vedieť ako to dopadlo celé.
Odpovedať
@stastnyjim Tie tuje vypadajú ako plot teraz oveľa krajšie ako neudržiavaný ihličnaňový pás (samozrejme som skúšal zrezať vrcholce, tvarovo upraviť, aj tak to nevypadalo pekne, lebo boli už dosť rozrastené). Teda zväčšil sa priestor pozemku a na pohľad to vypadá krajšie. A nevypadá to ako v lese.
Odpovedať
@matomaska 1000x radsej vyhlad na ihlicnany ko na rad tuji. To je fakt vyhra.
Odpovedať
@atlaska To by si musla najprv vidieť ako to vypadalo pred a po. Skúsim dohľadať foto a pošlem ti. Potom budeš súhlasiť so mnoou.
Odpovedať
nikdy nebudem suhlasit s radom tuji, je tolko inych peknych moznosti ziveho plota,aj jedleho napriklad, alebo roznorodenho, pekne kvitnuceho........nar.borovice miesane s jarabinou su nadherne. @matomaska
Odpovedať
@atlaska Je to vec názoru, mne to tam jednoducho paslo viac ako rozrastené ihličnany.
Odpovedať
Profilova fotka
Krása plotu nie je definovaný pojem. Každému sa páči niečo iné. Jednému sa páči priehľadné pletivo, iný si nasadí les.
Odpovedať
Profilova fotka
tuje su nahodou tiez fajn
Odpovedať
@18marek8 Tuje sú jedovaté, obsahujú tujón a sú to cintorínske rastliny, to by som si pred okná nikdy nedala. Nech si zasadí ruže, teraz som sadila nové tulipány cibuľe, hyacinty, majú akciu v Baumaxe, ktorý končí, desať narcisov za 0,99 eura, takže ak si otvorí okno, nech vidí pekné kvety a nie tuje. Navyše v nich žijú pavúky, mne sa to nepáči.
Odpovedať
tak kazdemu sa predsa paci nieco ine
Odpovedať
@1vladi_mir1 Ale nebudem tu predsa odporúčať tuje mladej žene, ktorá má malé deti a ak sú jedovaté!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?