Vaše názory na stavbu rodinného domu v súčasnosti

Ahojte.Som tu medzi vami nová a keďže riešim velkú dilemu prišla som sa s vami poradiť. Mám 21 rokov priatel 22. Sme spolu 3 roky a preto rozmýšlame nad samostatným bývaním. ( doteraz spolu bývame u rodičov) . Stavať malý dom alebo bývať z rodičmi a šetriť ? Lenže ja mizerne zarábam cca 340 eur priateľ okolo 550. Zapáčil sa nám domček od prodomu bungalow 10. Myslíte že by sa dal postaviť do tých 50 000? a dali by nám v nejakej banke úver? Ďakujem za seriozne odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mimiq ohladom uverov si tu pocitaj, je tu vela tem. V podstate ale musite mat na zaciatok nejake peniaze plus teda pozemok (nepises ci mate, ak hej da sa zalozit pozemok a postavit cast stavby) Vsetko zalezi aj od kraju kde to je. Inak ten prodom je pekny domcek. ale zase cena zalezi ako xcete stavat na kluc alebo svojpomocne a tiez kde a z coho.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimiq No, asi ste si obaja vedomi, ze mate trochu tazku situaciu. Myslim, ze uver urcite dostanete, hlavne ked si ho zoberiete spolu (pozor na riziko rozchodu - nechcem strasit, ale clovek nikdy nevie). Neviem, na aku sumu vam ho daju,to by sa vedel vyjadrit skor nejaky fin. poradca - no jedno je iste - ten uver treba aj splacat a potom zo zvysnych penazi platit ucty, jedlo, atd. Cize najrozumnejsie pre vas momentalne - skuste rok zit tak, ako by ste uz splacali uver - cize najlepsie zriadit ucet, na ktory budete kazdy mesiac posielat trebars 250 eur (to by mohla byt asi adekvatna suma, neviem) a zo zvysku zit...ak to rok dokazete - jednak budete mat nasetrenych par eur, jednak si budete isty, ze to zvladnete....ale realne? za 50 tis. je skoro nemozne postavit dom, akokolvek maly - pretoze ho treba aj zariadit...budem drzat palce
Odpovedať
omg... spolocny prijem mate menej ako 900E a chcete brat HU? pokial nemate este ine neoficialne prijmy, alebo dobru perspektivu, ze budete mat prijmy vyssie, tak ja by som uver nebrala :-( ved z coho to budete splacat? pokial je perspektiva lepsie platenej prace, tak najprv porieste to a potom berte uver. dostanete lepsie podmienky. uprimne, podla mna je vas prijem je prinizky na to, aby ste to dokazali efektivne splacat a zaroven dokazali mat dostatok penazi na financovanie bezneho chodu rodiny (predpokladam, ze do par rokov by ste urcite chceli mat deti, a tym sa potreba rodinneho rozpoctu o par sto eur mesacne navysi...). plus clovek nikdy nevie co sa prihodi - nedajboze dlhodoba PN a podobne... clovek by nikdy nemali ist s financiami uplne na knap, treba mat rezervy... k teme ci sa do tejto sumy da nieco postavit sa nevyjadrujem, lebo nemam skusenosti a ani prehlad. preluskaj si temy vo fore, je tu toho na tuto otazku popisane dost. v kazdom pripade, ak dokazete velku cast roboty spravit svojpomocne, tak zvysuje sa sanca, ze sa do toho limitu zmestite.
Odpovedať
Profilova fotka
Šialenosť, že vôbec nad tým rozmýšlate.Neviem od kade ste ,ale priemerný remeselník v okolí BA zarába 10€/hod..
Odpovedať
Myslim, ze sa vam to nepodari postavit do 50k ani svojpomocne. Napad stavat dom je dobry, ale treba si realne zhodnotit svoje moznosti. Druha vec je vas vek. Nemate sa kam ponahlat, pokial vam rodicia nestazuju spoluzitie. Iste by bolo dobre byvat spolu sami, ale pre zaciatok odporucam skusit skor podnajom aspon na par mesiacov. (Je nieco uplne ine zit u rodicov a zit sami.) Ist do hypoteky a tym aj velmi zavazneho vztahu a zavazku pre ludi, ktori spolu este sami nezili je velky risk. Plus suhlasim s predchadzajucimi prispevkami - pride dieta a rozpocet bude niekde uplne uplne inde. Mozte si povedat, ze po materskej pojdes do prace, ale ako sa vravi, ak chces rozosmiat Boha, povedz mu svoje plany. Drzim palce, aby sa vam splnil sen o vlastnom byvani, ale obavam sa, ze s vasimi prijmami to bude trvat trochu dlhsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze ste este taki strasne mladi, asi by som vypadla na nejake tri roky von-myslim, ze aj ked to uz vonku nie je take ruzove, stale zarobite o dost viac ako tuna a dokazete nasetrit aspon cast nejakej vychodiskovej sumy...Ale zase, ak mate stabilnu pracu, ktora vas bavi, pozemok, kde mozte stavat, tak sa da zobrat uver a ak budete byvat u rodicov a urobite mnohe veci svojpomocne, tak sa da aj domcek za dobru cenu postavit. Drzim palce
Odpovedať
Začať stavať domček je pekná predstava ,ale netreba mať ružové okuliare.Naozaj si to treba dobre rozmyslieť.Ak nemáte nejaké peniažky už našetrené a dobrý pozemok-bude to ťažké.Lebo v dnešnej dobe sú pozemky dosť drahé a hlavne stavba domčeka aj keď svojpomocne stojí nemalé peniaze.Ja som v 21 rokov odišla pracovať do Írska a o mesiac za mnou prišiel aj priateľ(vtedy bol ešte len priateľ ).Vtedy sme ani len nepomysleli ,že by sme mohli začať stavať.No peniažky pribúdali a tak sme začali o tom uvažovať.Aj keď sme mali celkomdosť peňazí na začatie stavby domčeka,veľmi sme sa toho báli,že či to zvládneme a hlavne,že či sa nám to podarí.Chceli sme poschodový domček a keď sme uvideli Milenium 227-vedeli sme,že ho strašne chcemeee.Všetko sme si hradili sami z vlastného vrecka,síce máme úver ,ale to len 25000 eur,ale za to sme si kúpili auto,dali urobiť linku na mieru a vyrobiť drevené ,vnútorné dvere a peniažky boli fuč.Proste všetko je dnes strašne drahé a keď to človek chce mať urobené dobre a hlavne kvalitne ,musí počítať,že to bude drahéé.My sme si peniažky na dom dobre odmakali -stálo to za to.Určite by som na Tvojom mieste nevzdávala sna mať vlastný domček.Ale určite si to dobre rozmyslite.Predsa zobrať úver je to najmenej,ale kto ho bude potom splácať? Držím Vám palce.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ako sa spomína vyššie, ste ešte velmi mladí. Skúste niečo našetriť, ak máte nejaku hotovosť našetrenu, investujte ju napr. do pozemku, kde by ste chceli začať stavať. počkať - našetriť dalšie peniažky aby ste si znížili sumu ktoru budete potrebovať. HU na 30 rokov nieje žiadna sranda. Držím palce
Odpovedať
@mimiq presne ako tu bolo spomínané od viacerých. Je to veľmi pekné od vás, že rozmýšľate dopredu a chcete si poriešiť bývanie. Netreba mať však veľké oči, lebo ako spomína i blondie. Váš príjem je 900 eur a bývate u rodičov. Splátka hypo na 30 rokov by bola cca. 230eur mesačne. Dalej - ak budete bývať už sami - mesačné náklady na dom odhadujem min. cca. 100-120 eur. takže z vášho príjmu by ostalo len cca. 570 eur na živobytie. A bolo by vhodné si aj niečo z tých penazí šetriť - prídu deti v budúcnosti (tvoj príjem počas materskej by bol cca. 170 eur a výdavky daleko vyššie), chcete si niečo kúpiť. Človek musí mať rezervu, ak vám dočasne vypadne príjem. Nemôžete predsa na všetko, obrazne povedané i na kúpu hrncov brať stále úver. ;-) Lebo by ste skončili zaúverovaní po uši vo všetkých nebankovkách. Prepáč, ale obávam sa,že by ste rýchlo precitli do krutej reality - hrozí nedokončenie domu (dalšie fin. rezervy asi nemáte, ak by tých 50 tis. nestačilo), hypo na krku, hrozili by hádky atd atd... Veľmi dobre to zvážte, nie je skutočne sranda zobrať si hypo na krk na toľko rokov. Môj reálny pohľad je,že finančne tú výstavbu domu nezvládnete. To by museli pri vás stáť všetci svätí, celá rodina a musel by sa zlepšiť váš celkový príjem. Každopádne pri akomkoľvek rozhodnutí vám držím palce ;-)
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým za odpovede a hlavne zato ze ste mi tu nezacali nadavat ako niektorí.Reálne sme všetko zvážili a dosli sme k názoru že sme sa unáhlili.radšej mesačne budeme dávať tých 250 eur na stavebku,alebo nejaké iné sporenie.Mne o dva roky končí stavebna s cielovou sumou 10 000. Zatial si u rodičov zrekonštruujeme našu starú izbu.
Odpovedať
@peterp @lucinka33 @lenkacka @kaiak @bosoriak @blondiee83 @zuxik
Odpovedať
Citat som to cele necital ale postavit sa da aj za menej ako 50000.a pri takomto prijme si myslim ze je rozhodujuce co by sa zalozilo.KEd si to hodis do nejakej hypokalkulacky tak tam ti to ukaze
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
odpvede boli doteraz od ľudí, s vyššou životnou úrovňou, ktorí budú mať problém vyrovnať sa s poklesom. 50000 je premrštená suma, dom na dedine ak máte rodičov sa dá stavať aj ináč. Ja som zažil , že sa ešte tehly robili na malom stroji a pálili na stavbe, samozrejme že to nepreferujem, teraz sú aj iné možnosti. Každý nemôže alebo nechce odísť do zahraničia, skúste, či nezoženiete drevo z urbáru, postaviť niečo jednoduché, k čomu sa dá pristaviť, nadstaviť. Hlavne sa nedívajte na megalomanské domy okolo seba, ktoré nemajú náplň, Na západe aj pri vyššej životnej úrovni bežní ľudia stavajú skromnejšie, resp. účelnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ste este velmi mladi, vôbec by som nebol pesimistom. Vo vasom veku ma kazdy tuzby, treba vydrzat a situacia sa zlepsi...tiez som si nemyslel, ked som bol vo Vasom veku a zil so zenou na ubytovni, platil nehorazny najom, ze vôbec niekedy budem mat vlastny byt, nieto este dom. Teraz mam 38 rokov a za sebou druhy postaveny dom a pozeram sa na veci inak... dôlezite je mat ciel a ist si za nim krok za krokom... ako napisal jan45, postavit sa da vselijako...treba byt len pokorny, skromny a mat ciel...urcite sa Vam to podari, aj ked to nebude za rok, dva... drzim palce...
Odpovedať
Ahojte, dalsia otazka, ak by bola fixovana mesacna splatka cca. 189 Euro a potom sa to zvysi na cca. 220 mesacne. A ked dvaja manzelia zarabaju cca. 500 Euro jeden a 500 druhy a z toho jeden mava odmeny stvrtrocne ... tak by sa hypoteka 50 000 Euro mohla este dat zobrat nie? A ak by manzelka sla na matersku a jeden z tych prijmov klesol, tak by sa to este stale dalo, co vy na to? Je lepsie si zohnat nejakeho dobreho fin. poradcu a zaroven mu to dat vybavit? Pocul som, ze su aj take moznosti, ze to vedia na 90% lepsie vybavit k nasmu prospechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@2l8 zit z jedneho platu, ked je zena na materskej, nie je ziadna sranda. hovorim z vlastnej skusenosti. pribudnu naklady na dieta a tie su totizto relativne dost velke. my mame tri deti a staci, ze pride zaciatok skolskeho roka - toto treba zaplatit, hento, potom chytia nejaku chripku, jedno od druheho, a hned za lieky das 20-30 eur za mesiac. treba pocitat aj s rezervou (ktora sa aj tak hned minie!). :-)
Odpovedať
@jan45 Ján, ja určite nie som človek s prehnane vysokou životnou úrovnou. Odhadnem sa na taký obyčajný priemer - človeka, ktorý vôbec nemá prehnané nároky na dom, bývanie ani celkovo život. A ked si už spomenul i tie tehly, resp. tvárnice, tak pred 15 rokmi sme na takom stroji doma vyrábali tieto tvárnice ručne s otcom a postavili sme z toho celú prístavbu. No neviem si skutočne predstaviť stavať z toho v súčasnosti dom, tak aby splňal ako- tak nejaké štandardy, aby to držalo teplo a pod. A druhá vec je, že v minulosti sa kopec materiálu dalo zohnať bokom - tatra piesku, štrku, škváry, to ti dobrý známy doviezol za liter pálenky. Dnes to takisto stojí slušné peniaze. Ale nie to som chcel. Ked si pozrieš, tak ten murovaný dom, ktorý plánovali oni stavať má rozpočet len na materiál tušim 35 tis. EUR. takže pod túto sumu sa veľmi ťažko nedostaneš, aj keby si skutočne všetko dokázal urobiť sám. No všetko určite sám neurobíš - ak si trošku zdatný, tak takúto A-čkovú strechu urobíš s kamarátmi, stierky sám, ak si fakt šikovný, tak aj obklady, ale min. elektrinu, vodu, kúrenie ti musí niekto urobiť - jedine,že by si mal brata, bratranca a pod., ktorý je z fachu a by ti to zadara spojazdnil. Podľa mňa určite urobia lepšie, ak ešte so stavbou počkajú, radšej si trošku prišetriť, počkať rok-dva a stavať potom. Aj ked nevieme samozrejme, ako sa za pár rokov budú vyvíjať ceny materiálov, asi smerom nahor.
Odpovedať
@mimiq ahoj , ja mozno trosku z ineho sudku - ste naozaj mladunky. Ja byt vami tak by som sa asi zamerala na dovzdelavanie zatial aby ste mali do buducnosti nejaku perspektivu lepsieho prijmu. Cize teraz by som investovala cas aj financie do seba - ak budete na trhu ziadani tak urcite vas plat nebude 900 euro - inak pisala si o cistom ci hrubom plate? Ja mam matersku skoro takuto vysoku a ledva z toho vyzijem ( pritom vsetko plati muz ) - ja viem ze kazdy ma ine naroky ale ked ratam ze budete mat splatku hypoteky 200 euro, najom min. 100 euro - tak ak si pisala o cistom prijme tak vam na zivot zostane 600 euro - ked ty zostanes na materskej znizi sa vam opaet prijem o dalsich 300 euro. Ja osobne si neviem predstavit vyzit 3-clennu rodinu s malym dietatom z 300 euro ( len potraviny na mesiac vyjdu urcite viac, nieto este kozmetika, oblecenie etc. ... tu vobec neratam s nejakou kvalitou zivota ako pozyvat ludi na navstevy - tam potrebujete aj pohostit - naklady navyse, dovolenky, navstevy divadla, kina, plesov etc. ...)
Odpovedať
mimig , priklanam sa k nazoru viacerych , co sa tyka veku a stavania, bratia uveru . Poznam Viacerych ludi , ktori spolu zili 5 rokov , potom sa vzali a zakratko nato sa rozviedli . Mädzitym si samozrejme zobrali hypoteku a po rozvode nastal problem, nakolko jeden z dvoch to neutiahne - cize tolko o hypoteke . Co sa tyka sumy 50.000 € ak mas pozemok , tak za tuto cenu si domcek postavis - ako povedal Jan45,/ nechodim casto na toto forum, chcel som stavat dom takisto no zmenila sa situacia/ na tomto fore vidim dost casto ludi ,ktori podla mojho nazoru maju podstatne vyssie prijmy , ako ty a tvoj partner a to znamena ze aj vyssie naroky . Napr. z prispevku vyssie za 25.000 sme kupili linku,auto,dvere .... to su urcite potrebne veci , no ak nieste narocni da sa to kupit aj za 10.000 - o tom hovoril aj Jan45 . Cize vsetko je o peniazoch - a napr. 25.000€ je pre teba polovica domceka, pre ineho par veci , ktore po par rokoch nemaju ziadnu hodnotu - cize prijem verzus / hodnotovy rebricek . Svojim prispevkom sa nechcem nikoho dotknut,ani urazit len chcem povedat , ze z 1000€ mesacne sa da zvladnut aj hypoteka 200€ mesacne,no clovek sa musi velmi uskromnit. Na zaver priklad : Sused prerabal jadro a kuch. linku - cca 10.000 € , ja som to zvladol - murari 2 + linka ja sam/porez v stolarstve podla mojho projektu a montaz sam/ komplet za necelych 3000€
Odpovedať
@penzista2 presne ako si napisal - kazdy ma svoje naroky, osobne si neviem predstavit prerobit jadro a kuchynu za 3000 euro - tiez bez urazky - moji rodicia su obaja na dochodku ale len linka - obycajny blok do panelaku robeny stolarom so spotrebicmi ich vysiel cez 5000 euro ( a to neratam kupelku ) - ono zas treba aby clovek nesiel uplne na hrane, lebo potom casto sklza do hazardu velmi nekvalitnych vyrobkov prip. riskuje skore dalsie zadlzovanie sa z ktoreho uz sa nemusi vyhrabat...
Odpovedať
Profilova fotka
@dai tak to musia mať pekný "obyčajný blok do paneláku". Mňa toľko nevyšla kuchyňa do domu 3x3 m. A to nemám nejaký šmejd z PL. Ale ako píšeš, je to o náročnosti človeka.
Odpovedať
dai nemam sa preco urazit ale ak si viem kupit drevo vo velkoobchode na slovensku / tabule na korpus - skrinky linky / a oproti v stolarstve dat narezat na rozmer, ktory si skreslim / som strojar a velmi zrucny / tak linka moze vyjst za velmi dobru cenu - musis si uvedomit ze praca je viac predrazena xxx krat oproti cene materialu , a co sa tyka spotrebicov - rura elektricka vstavana multifunkcna nerrez , sklokeramicka varna doska, digestor nerez a podobne ziadne smejdy , vana wagner plastova /wagner je znacka nie lacny smejd /, baterie kludi a pod. , samozrejme ze kupelna nema 50 stvorakov , no vsetko sa da ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mimiq ahoj, ak mate co to nasetrene tak by som siel do toho.. odalovanie znamena stale len vyssie ceny za vsetko. A terba si nasjt inu pracu... za 340e + 550e uver neutiahnete, ak chcete brat celu sumu.. vlastne uz aspon pozemok musite mat, tak drzim palce
Odpovedať
ak mate nieco nasetrene, sikovnych rodicov co fakt dokazu pomoct - nielen slovne -, necakate prave dieta :-) tak kludne. ja som po dlhych uvahach kupil byt a .... uz nikdy. chyba a hypo na krku. vsetko si to zratajte na "svojej kalkulacke" - podla toho ake mate moznosti. kazdy ma iny pohlad na to co je dobre byvanie. takze najhlavnejsie je aky na to mate pohlad vy. ten bungalow 10 asi radsej nie. radsej individualny projekt - a ako pisal Jan - navrhnut mensi dom ale taky aby sa k nemu dali "bezbolestne" pristavit dalsie izby. ratat stym od zaciatku. po skusenosti s kupou bytu a skusenostou co je to platit hypoteku z mizernej vyplaty - radsej ten dom - aj ked s hypotekou.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimiq ahojko skusit to možeme www.skvelebyvanie.sk
Odpovedať
Treba si uvedomit ze pre dom je nutny aj pozemok. Za 50 000 sa da svojpomocne ale rozhodne nie po vikendoch, to budete stavat min. dva roky. A za 50 000 da sa maly trojizbovy, myslim ze viac nie je treba, pripadne dat na taky dom vyssie posadenu sedlovu strechu kde by bolo mozne neskor urobit obytne podkrovie. 3 roky spolocneho zivota nie su malo ale pustat sa do domu bez cca 8-10 000 Eur hotovosti je psychiatria. V banke na stavbu domu Vam daju az ked mate napr. vo VUB 1 m vysoko vytiahnute mury, t.j. siete, zakladnu dosku + kupeny tehly a to je min. tych 7-10 000 Eur. Ci stavat? Ja po mojej skusenosti by som do bytu nesiel, energie iba rastu a lahsie je dom šatiť ako byt živiť. ECB znizila urokove sadzby takze podla vyjadreni buduci rok mozno cakat pokles urokov na hypotekach, a pri takom prijme by ste mali narok aj na prispevok pre mladych takze by Vam vysla pekna nizka splatka (pri 50 000 do 200 Eur mesacne), najomne by bolo omnoho vyssie. Na rajbyvania.sk su v ponuke montovane domy za cca 55000 na kluc, tiez rozmyslam nad touto alternativou (doba vystavby 6 mesiacov a zatial som pocul celkom priaznive referencie).
Odpovedať
Profilova fotka
@mimiq Najskor si kupte pozemok.. Na to nasetrit... Potom riesit uver.. Ak si poviete ze 100m2 nam staci, co ma priemerny byt.. Preco nie, to je akurat.. Myslim ze za 50.000 to urobite.. Mrkni moj dom v albume a tak ako to vydis stalo to 45-50.000e.. Ale ja mam napriklad pasivny, kde su velke hrubky polystyrenu aby som neriesil temu typu OD NOVEHO ROKA ZDVIHNU PLYN... pre mna je to najnepodstatnejsia informacia.. Nemam plyn.. Z bungalova tazko urobis pasivny dom... Neviem odkial ste je to aj o kseftovani, nemat velke oci, ze do kupelne obklady z tlaianska a podobne nezmysli uspokojujuce lacnych ludi :-p kuchyna + obyvacka a 2 izby + kupelna... Mrknite si moj dom.. to je o dobrej cene.. ak pojdete na muriva z reklam, tak zabudnite na dobru cenu :-p Murivo na bungalov by nemalo stat viac ako 2500e.. na to dam krkovicku z lidla :-D Najskor porieste pozemok.. cca okolo 500m2 je az az :-S zvysok nad 500m2 je nesmrtelne kosenie travnika.. co je na tom krasne :-D Na uver by ste mali podla mna zarabat spolu 1000eur.. Pre mladych uver riesit... manzelia byt..
Odpovedať
@mio23 Ahoj..co sa tyka narocnosti,tak narocni urcite niesme a hlavne som dobra v zjednavani ;-) Teraz sme u nasich od zakladov prerabali obyvacku,teda nove omietky,laminatove podlahy, obyvackova stena,sedacka, a doplnky..a vyslo nas to cca 1000eur..a to sme v podstate na nicom nesetrili.Proste vystihli sme to ked boli prave akcie..:D A co sa tyka pozemku ..pozemok mame 480 m2,staci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@mimiq ja mam pozemok 500m2.. projekt si vyberte najlepsie obdlznik.. nie len dost casu usetri pri murovani, ale aj penazi.. ziadne vyklenky atd nerieste.. obycajny obdlznik.. pretoze aj strecha ak by bola lomena atd.. to ti uz urobi dost rozdiel ;) biele okna, biele dvere, tak isto to moze byt o 30% lacnejsie ako zlaty dub :-p
Odpovedať
@mio23 no ked hovoris o obdlzniku..spociatku ked sme sa estelen zacali rozpravat o byvani tak sa nam velmi zapacil bungalow 11 od prodomu..je sice maly ale nieje narocny..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?