Úprava a dezinfekcia vody z vlastnej studne

Zdravim, studna bude nasim jedinym zdrojom vody v dome. Rozbor vody minuly rok dopadol celkom dobre, nadlimitne sa objavilo len zelezo 0,3 mg/l. Limit je 0,2 mg/l, takze toto nase prevysenie niektori povazuju za zandebatelne). Ale voda ma po pusteni charakteristicky zapach a trochu aj chut. Co vsak mizne po dlhsom odteceni. Druhy ukazovatel, ktory sa nezmestil do limitu, boli enterokoky, ale ostatne ukazovatele fekalneho znecistenia boli nulove resp. vyhovujuce. Takze to mohlo byt len nahodne znecistenie povrchove, lebo vrt v tom case este nebol prikryty. 1. Ako odporucate riesit dezinfekciu vody? Chlorovanim alebo UV lampou? Co sme doteraz zistili - UV lampa je vraj lepsia tam, kde je pravidelny a casty odber, aby voda nemala "cas postat v trubkach", o chlore sa teraz coraz castejsie pise ako o zabijakovi, ma vraj karcinogenne ucinky. Aky mate nazor, skusenosti s prevadzkou takychto zariadeni? Mozte porovnat teoriu a prax, investicne a prevadzkove naklady? A hlavne, co je lepsie pre ludske zdravie? 2. Co myslite o tom mnozstve zeleza vo vode? Treba to filtrovat? Ako odstranit zapach? Velka vdaka za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
Nikto nemate vlastnu studnu na pitnu vodu? Zelezo uz neriesime, ale dezinfekcia nas dost trapi. Poradite, ako to mate robene?
Odpovedať
Profilova fotka
@roo skúste IVAR a http://filter.websk.net/
Odpovedať
@jan45 Dakujem :-) My uz s manzelom uvazujeme o nejakom systeme na chlorovanie vody zo studne. Teda davkovanie chloru podla konkretneho stavu v sustave - nie do studne, kde nevieme, aky objem vody je, takze hrozi poddavkovanie alebo predavkovanie chlorom ani jednorazova dezinfekcia. S UV lampami su zas ine problemy, okrem ineho mame mierne zvyseny obsah zeleza vo vode, to vraj pouzitie UV lampy vylucuje. Bohuzial sme sa tym zacali zaoberat neskoro (ako teraz zistujeme) a do sprchy sa nam uz neda namontovat ziadny filter na odchlorovanie (sprchovy kut je hotovy a oblozeny, baterie su podomietkove, to by sme museli vysekavat). Ale ku vani a do kupelne by to slo.
Odpovedať
@jan45 Ale cim viac nad tym premyslam, napada ma, ci to nieje ako obchod so strachom... Vsade nam radia vsetko dezinfikovat, ked vidim reklamu na Savo prim, kde maminka dezinfikuje kvoli dietatku kompletne celu domacnost, tak mam zlost. Vsetko, co sa potrebuje predat, sa nejako prezentuje, najlepsie poukazanim na negativny dopad na zdravie cloveka, ak si to nekupi. Prasky na pranie su s dezinfekcnou zlozkou. Alebo nedavno som citala PR clanok, bez uvedenia, kto si ho objednal, pise sa v nom, preco je dolezite dojcit, ake su obrovske vyhody materskeho mlieka, a sprava sa nenapadne konci odstavcom o tom, ze ale na druhej strane materske mlieko obsahuje viac chlolesterolu nez umele, takze v neskorsom veku sa moze toto podpisat pod vznik aterosklerozy a hypertenzie. Mne sa totiz to chlorovanie moc nepozdava... Chcela som vlastnu studnu kvoli cistej vode, nakoniec nas vodohospodari aj tak odmietli napojit na verejny vodovod, takze ina moznost nebola. Teraz sme sa zacali zaoberat dezinfekciou a fakt si to asi komplikujeme. Mame dom a studnu na kopceku na kraji obce, nad nami uz niesu obyvane domy, len daleko po cesticke osada s par domcekmi. Nikto hore uz nic nepestuje, nepasie dobytok, su tam len lesy a luky. Vrt je hlboky 30 m, v podlozi je pieskovec, v dolnych vrstvach nejaky sivy, studniari sa cez to nemohli prevrtat, museli si doviezt kompresor a pomahat rozbijanim (nechytajte ma, prosim, za slovicka, som v tomto uplny laik). Domnievam sa, ze s bakterialnym znecistenim by to nemuselo byt nejak vazne...
Odpovedať
Profilova fotka
roo, ja som stavebný inžinier, nie chemik, ale môj názor: pre uspokojenie duše by som dal urobiť rozbor vody na ÚRZ (bývalá hygiena). zloženie vody sa nepatrne mení ale nie z takýchto vrtoch. Chlórovať nie, to som robil pred štyridsiatimi rokmi, ale pre nemocnicu,nie rodinný dom. Ak budú výsledky z hygieny len trochu prijateľné tak nerobte žiadne zásahy. A bakteriálne znečistenie tam ani neprichádza do úvah, len z priesakov zvonku.Voda z pieskovcov by mala byť mäkká, nebude zanášať ani kanvice ani bojler.
Odpovedať
Profilova fotka
uplne suhlasim s roo.. prehnana dezifekcia u cloveka vedie k vzniku alergii, nakolko dieta sa ma nechat aj osidlit prirodzene bakteriami a ked sa prilis drzi v sterilite, tak to nie je dobre, potom ked bude vacsie, prejde okolo prvy bacil a dieta ide z choroby do choroby... ja napr. neuznavat sterilizatory na detske flase, nechapem, naco by mi to bolo, staci raz za cas vymenit dudlik, raz za cas to cele vyvarit a hlavne vzdy dobre kefkou na flasky umyt..... dcera brala prve antibiotika, ked mala vyse 2roky :-) ;-) ;-) s tym mliekom - je to mozno tak,ale zase treba povedat nie len A,ale aj B a to, ze male dieta na rozdiel od dospeleho potrebuje aj ten " zly " cholesterol, proste pre neho neplatia take iste pravidla.. napr. aj celozrnne pecivo nemoze malinke dieta jest stale, ale lepsie mu je biele, a len obcas celozrnne, inak bude mat problem s crievkami( celozrenne mu posobi prilis abrazivne na creva) atd atd...... mlieko celkovo by sa moc pit nemalo, myslim teraz kravke, to je vhodne tak pre teliatka a clovek je jediny cicavec, co pije mlieko aj v dospelosti...... :-p domacu vodu by som urcite nechlorovala, je to hnus, ak tak pouzit najake domace filtrovacie zariadenie, na trhu musi byt toho dost... nasi napr. cely zivot maju studnu a zijeme, tiez mali niektore hodnoty hranicne, alebo dokonca dusicnany mali pre dieta vysoke hodnoty, ale vidite, vyrastla som na tom a som tu.... teda neviem, ale limit je tusim 50 a oni mali 75? alebo tak nejako... no.... nie vsetko sa da riesit chemiou, .resp. aj nam povedali, tze to moze byt preto,lebo sused ma chov( ma take male hospodarstvo, kravy , kone...) a ze moze byt ze ma zle zaizolovane odtoky fekalii a pod... riesili sme to rozhovorom s nimi, dvor si dali upravit, vydlazdili ho, pravidelne odvazali hnoj a pod......a myslim, ze to pomohlo... ;-) inak mala voda dobre zlozenie....
Odpovedať
Profilova fotka
osidli bakteriami sa ma dieta, aby sa mu vytvorila imunita.. som zabudla napisat... ;-)
Odpovedať
p52 poznam jednu doupravu pitnej vody. Ktora odstrani zelezo z vody , vsetky zapachy a ine nedostatky ktore ma voda. Je tam aj uv lampa a ine filtre.
Odpovedať
Profilova fotka
aj u nas raz bol jeden chlapik, tusim to bolo nieco na baze elektrolyzy ci co.... nepamatam sa presne ale to sa montovalo len pod umyvadlo napr. v kuchyni a tiez to odstranovalo kovy, prebytocne mineraly a tusim to aj dezinfikovalo.... ale nejako sme do toho nesli.... :-p asi pre to , ze to bol podomovy predaj,...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
ahojte viete mi niekto vysvetlit aky je rozdiel medzi tymito upravovnami http://www.dafi.sk/index.php?cPath=813 a http://www.waleon.eu/sk/produkty-doma... pripadne inymi znackami okrem ceny? V com su rozdiely pripadne kvality
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
trosku obnovim temu, mame kopanu studnu cca 5,5 m hlboku, pred kolaudaciou sme dali urobit rozbor vody na hygienu..zaver..mikroorganizmi pri zahrievani na 22 stupnov a zvysena hladina manganu. Zelezo, vapnik a ostatne ok - no voda nezodpoveda poziadavkam na pouzivanie pitnej vody. Hygienicka hovorila, ze je to nova studna len ju treba pouzivat ( nie na pitie) a vodu tahat a cca o pol roka dat urobit novy rozbor. Ma zmysel uvazovat nad nejakymi upravami vody?? mate niekto skusenosti so zvysenou hladinou manganu?? dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@valenca my sme nemali zvyseny mangan, ale prave zelezo. Podla starej normy bolo este v povolenom rozmedzi, nova norma je kapanek prisnejsia. Ale po roku cerpania sa obsah zeleza znizil, dokonca aj ina hodnota sa nam este znizila. My sme ale vodu denne cerpali, pouzivali bezne aj na pitie. Mikroorganizmy vyriesi Savo, pravidelne treba podla navodu rozriedit vo vedre s vodou a vliat do studne, po urcitej dobe to vyprcha a voda je vhodna na dalsie pouzivanie. My mame studnu vrtanu, manzel teraz ten savovy roztok lial tak, aby pooplachoval aj steny rury, mozno aj pri tej vasej by stalo za to vyskusat ocistit takto aj jej steny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@valenca A ake hodnoty konkretne mate? Mangán (Mn) je podobne ako železo zdravotne nevýznamným ukazovateľom, ktorý však nepriaznivo ovplyvňuje senzorické vlastnosti vody a spôsobuje hnedočiernu farbu príp. horkú chuť. Mangán prechádza do vôd taktiež vylúhovaním z pôd, sedimentov a niektorých odumretých častí rastlín. Umelými zdrojmi sú odpadové vody, napr. zo spracovania rúd a metalurgických závodov. Okrem senzorických vlastností sa môže zvýšený obsah mangánu prejaviť aj v premnožení mangánových baktérií, ktoré môže viesť k upchávaniu vodovodného potrubia. Limitná hodnota pre jeho obsah je 0,05 mg/l, v prípade prirodzeného pôvodu z geologického podložia, ak nedochádza k ovplyvneniu senzorických vlastností je 0,2 mg/l. Prirodzený výskyt mangánu v pitnej vode nepredstavuje zo zdravotného hľadiska riziko pre ľudský organizmus. (Zdroj: http://pitnavoda.enviroportal.sk/ukaz...) Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22°C (KM22) sú indikátorom všeobecnej kontaminácie vody, optimum rastu baktérií je pri 22 °C. Ich počet nám dáva informáciu o celkovom bakteriálnom znečistení vody, ich zvýšené počty signalizujú prienik znečistenia z okolia alebo poruchy úpravy vody alebo dezinfekcie. Medzná hodnota je pri hromadnom zásobovaní 200 KTJ/ ml a pri individuálnom zásobovaní 500 KTJ/ml. (Zdroj: http://pitnavoda.enviroportal.sk/ukaz...)
Odpovedať
@roo velmi pekne dakujem za reakciu..prave pozeram do papierov z hygieny. kultivovatelne mikroorg. zistena hodnota je 3000 KTJ/1ml !!! mangan 0,098 mg.1. Savo sme uz do studne naliali ale kedze tam este nebyvame, niekedy je voda v studni bez pohybu aj 3 tyzdne, neviem ci to ma nejaky vplyv na kvalitu vody. Nemam odvahu pustit vodu do systemu v dome, dost vela sme investovali do zasobnika na vodu + baterie a pod. Rozmyslali sme nad tym, ze dame studnu prehlbit alebo dat navrtat..no neviem ci to pomoze. Rozmyslali sme aj nad roznymi filtrami ale tie ceny nie su male a tiez to chce dalsie vydavky s udrzbou..ako sa spravne rozhodnut..snad nejakeho dobreho hydrogeologa ??
Odpovedať
@valenca Kym sme v dome nebyvali, cerpali sme vodu zo studne len cez hadicu. Mame pod domom luku, hadicu sme tam vyhodili a vodu cerpali. Nemam o studniach nejake odoborne vedomosti, preto netusim, ci vam prehlbenie alebo vrt pomoze. Podla mna by ste mohli skusit najprv to odcerpavanie vody niekde von (napr. nastavit cerpadlo na casovy spinac, ked tam nemozte byt), nech sa precistuje.
Odpovedať
@roo uz som viac krat pocula, ze vodu treba len odcerpavat aby bol lepsi pritok..vraj ked sa studna dlho nepouziva voda sa moze uplne stratit.... tak budeme odcerpavat...cez prazdniny sa chceme nastahovat, dufam, ze to dovtedy poriesime..dakujem
Odpovedať
@valenca , ahoj, určite odčerpávajte, my keď sme stavali a nemali sme ešte poriešené čerpadlo tak sme brali vodu od môjho brata keďže má susedný pozemok, takže po roku bolo potom zreteľne vidieť rozdiel vo vode aj volným okom... našu keď napustíš do pohára tak je taká biela, bratova je už krásna priezračná, hoci tiež bola na začiatku biela... rozbor sme zatiaľ nerobili takže nepoznám hodnoty ale tiež už odčerpávame hoci nebývame ešte na stálo, ale odkedy je čerpadlo stále sa nejaká voda odpustila a teraz už máme aj funkčnú závlahu takže odčerpávanie funguje na pravidelnej báze... sused nám odporučil dať urobiť rozbor asi po roku odčerpávania tak uvidíme... inak máme veľmi tvrdú vodu, tak som tiež chcela riešiť nejaký spôsob úpravy a zistila som že napr tie zariadenia do ktorých musíš dosypávať občas takú tu soľ nie su ktovie čo, lebo tie soli obsahujú fosfáty a polyfosfáty a sú to vlastne karciogenne látky... tak pokiaľ budeme mať vodu ok a bude len tvrdá tak žiadnu úpravu robiť nebudem to radšej obetujem batérie ako sa pchať ďalšou chémiou...
Odpovedať
@dedian dakujem za podporu...viac hlav, viac rozumu.. ved prave ja tym upravam vody tiez velmi nedoverujem, mam pocit, ze sa z toho zacina robit dobry biznis.Doma u nasich mame studnu a doteraz ani len netusime aka je voda a v pohode u uzivame :-D . No a v novom sme ku kolaudacii dokladali rozbor vody a uz je problem na svete :-p aha co som nasla.. Voda so zvýšeným obsahom železa a mangánu nemôže poškodiť zdravie ľudí (sú to zdravotne nevýznamné ukazovatele kvality pitnej vody) a voda je zo zdravotného hľadiska pitná. Nie každé prekročenie hodnôt nariadenia vlády SR č. 354/2006 Z. z. musí znamenať ohrozenie zdravia, nakoľko sa podľa neho hodnotí aj to, či je voda prijateľná pre spotrebiteľa z hľadiska jej senzorických vlastností. Odpoveď pripravila p. Mgr. Eva Kosorínová - Odbor hygieny životného prostredia, ÚVZ SR _________________
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@valenca Skuste NUVO H2O, je to zevraj ucinne a hlavne v tom nie su ziadne chemikalie.. http://www.waterfilters.sk/watertreat...
Odpovedať
ja som si to nainstaloval a je to dobre, dokonca mi to ocistilo aj stare potrubie..
Odpovedať
@natindorf skusime nieco postudovat, dik za link ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdraviom vsetkych. Potreboval by som radu. Ide o to ze sme kupiliu domcek kde je jedinym zdrojom vody studna. Voda tam ma byt pitna (byvali majitelmal urobeny rozbor). Jedna sa o studnu cca 8m hlboku na zitnom ostrove, na vstupe do domu je pristroj na chlorovanie a v kuchyni uhlikovy filter. Trosku sa ale bojim toho ze kedze domcek bol poslednych par mesiacov neobyvanya tak nebol odber vody. Ci sa kvalita vody tymto nezhorsila. Ako by som mal postupovat. Planujem ze zo zaciatku (prvych par mesiacov) vodu nebudem pouzivat na pitie resp. varenie. A potom si dam spravit komp. rozbor. Myslite si ze je to okej? Alebo mozem kludne vodu pit hned od zaciatku? Dakujem za rady resp. nazory.
Odpovedať
nikto ziadna rada...skusenost alebo nieco podobne?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@valenca Pokial tam nebyvate, tak sa ti velmi neoplati to riesit.studnu treba casto odcerpavat.mne v labaku poradili na kultivovane mikro.... savo do studny.treba ho naliat podla navodu najlepsie vecer a rano pustit cerpadlo a odcerpat.je potrebne aj cez baterie aby sa dezimfikovalo aj potrubie.ja som cez baterie vypustal vodu cca hodinu, ale cez vsetky.predtim ako sa nastahujete si pozicajte silne cerpadlo a par krat vycerpajte vodu az do dna.neviem aky mate pritok, ja mam silny a za 24 hod som vycerpal asi 12- krat.na dno je dobrw vysyypat kamene- okruhliaky nejake vacsie, ciste .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Dobrý den. Já bych doporučil víceúrovňový filtr E-Spring, který má v sobě patentovaný uhlíkový filtr s UV lampou. Dokáže přefiltrovat částice o velikosti 200x tenčí než lidský vlas. Odstraní více jak 99.9% bakterií a virů, omezuje výskyt více než 145 kontaminantů jako je olovo, rtuť, azbest, chlór a chloramin, usazeniny a špínu, vodní kámen, radon, dezinfekce, pesticidy atd... Mám s tím skvělé zkušenosti a dokonce i s Coly udělá čisto vodu! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mám taktiez vlastnu studnu. Davam si robit uplny rozbor 2 x rocne, co ma vyjde cca na 180€. UV lampa je riesenie, no lacnejsie riesenie by bolo podla mna SAVO-vat a castejsie treba aj vodu vypustat, nech sa Ti to tam meni. Enterokoky su crevne bakterie, tie by si tam vobec nemala mat. Ak dobre viem, tak povolene mnozstvo je 0. Mal by som este otazku: Mas aj nejaky filtrovaci system?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
po zaplaveni sachty a vrtanej studne, a odcerpani zakalenej vody som do nej na dezinfekciu nalial liter sava do studne, nasledne znova den odcerpaval, a voda ma stale jemny chlorovy zapach. Mozem takou vodou polievat zahradu ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Problémom sú však parazity, ktoré zánikom ústavu parazitologie sa prestali skúmať a liečiť a sú zodpovedné za mnoho chorôb...a pribudnú aj riadenou migráciou z Afriky...v Nemecku tento obor ožíva...ako riešite toto riziko?
Odpovedať
staci dat jemny filter pevnych castic spolu s uhlikovym filtrom .. a to urcite aj na obecnu vodu ( ta nemusi byt vzdy vyhra..)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?