Trvaly pobyt v Taliansku a štatne poznávacie znacky

Ahojte, takze túto diskusiu som napisal na koli tomu, lebo som na Googli vygooglil jeden obdobny clanok, avsak tykajuci Sa Rakuska, ktoreho vlakno pochadzalo odtialto..takze ahojte som tu Novy a sry za pravopis...mam DE klávesnicu... ..teda K veci potreboval by som nejake riesenie Pre moje Auto. Je napisane na mamu ..teda SK špz..zijem však aktivne v IT. Viem iba, ze teraz vytvorili nejaku novelu zakona, prave koli nam, zahranicnym soferom. Nemam ani potuchy Co všetko, kde , kolko a komu platit..a ci vobec. Auto mam take, ze ak ho predam, alebo, alebo..tak do ineho asi nesadnem, nakolko som šofer zaciatocnik..tot vsio..dakujem za pripadne Kommentare.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Spytaj sa v ITA na dopravnom urade
Odpovedať
..a všetko dobr do nového roku.
Odpovedať
..to áno avšak myslel som, teda som pocul, ze ak máš Auto v Leasing - u , nemôzu Nic?
Odpovedať
..ked oni Sami nemaju ani šajnu, ako v Taliansku postupovat..😞
Odpovedať
to na konci som kus nepochopil ... to akoze len na jednom aute vies jazdit, na inom nie? :-D ci o co ide? na co mas menit znacky? niekto Ta o to ziada? mam znamych z Bulharska a ziju tu v MI a maju normalne BG znacky ...
Odpovedať
..áno, je to Automat a zvykol som si nanho, ma Dost Dobry prehlad. A áno, ak prcestujes do zahranicia, kde máš aj pobyt, tak musis Auto nahlasit.
Odpovedať
Profilova fotka
Je pisane na mamu ma sk znacky a ty ho pouzivas v Taliansku. Chapem spravne.? Tak ak to taliansky zakon umoznuje tak ok. Ak nie, Zisti si priamo v it co a ako. Automatov su miliony a ze ma dobry prehlad to neviem co znamena. Kup si auto priamo v it ak tam mienis byt dlhsie a to na sk predaj.
Odpovedať
smiem vediet ake je to auto? ze ma automat a prehlad :-D
Odpovedať
@barricade keď je auto registrované na Slovensku, môžeš ho v Taliansku normálne používať bez obmedzení. Akurát treba mať so sebou zelenú kartu od zaplateného povinného zmluvného poistenia a pravidelne ho na Slovensku podrobovať technickej a emisnej kontrole. Pravidelne znamená prvý raz po štyroch rokoch od prvého prihlásenia do evidencie a potom každé dva roky. To je všetko
Odpovedať
Jeep Commander , ved prave predat Sa mi to neoplati a nove uz nedostat.
Odpovedať
@jakino prepac, ale nemaš pravdu.
Odpovedať
@madein 1974, áno, preto je pisane na mamu, aby som ho tu mohol vyuzivat...kupovane na sk.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@barricade ..na zdravie.. :-p aj Tebe všetko v roku 2019 naj ;-)
Odpovedať
:-D tak naco sa pytas ked nema pravdu... ved si zisti - ci ti ma niekto iny zistit? toto je brutal uz... ale k teme - v AT podla zakona, ak sa zdrziavas v krajine ako (neviem presne kolko) 60 dni tak musis auto prepisat na AT znacky a zacat platit cestnu dan.
Odpovedať
@barricade Zisri si presne informacie priamo v IT. Ja som mal s tymto problemy v AT. Mal som tam len prechodny pobyt, dlhodoba pracovna cesta. Nemal som ziadnu zmluvu s rakuskym zamesrnavatelom, iba som pracoval ako externa vypomoc. Napriek tomu chcela policia, aby som si prehlasil auto. Ked mi vzali znacky, zaplatil pokutu, auto nakoniec predal. Mal som potom sluzobne auto. Tiez ma odchytila ta ista policajtka co predtym. A zase pokuta. Na firemnom aute, ktore nebolo na mna napisane, ale na slovensku firmu. Pokutu mi navalili nie ako majitelovi auta, ale uz ako uzivatelovi. Po tychto buzeraciach som povedal rakuskemu zakaznikovi, ze u nich koncim. Buzerovat sa nenecham, bud mi budu posielat pracu na SVK, alebo koncim. A tak aj bolo. Vratil som sa na Slovensko, v klude si robim z domu. Toto bol jediny cierny bod, co ma u mna Rakusko :-) Tak si pozistuj co a ako. Asi aj Taliani chcu vytrieskat zo vsetkeho peniaze
Odpovedať
Ak mas v it trvaly pobyt tak do 60dni musis dat it spzky.To ze mas auto napusand na mamu ti nijak nepomize.Pomohlo by ti len 1.bud mat auto na leasing a od lizingovky zmluvu das prelizit do it jazyka.2.moznost je dlhodoby prenajom auta na sk 3.moznost napisat aito na s.r.o ale musis mat aj ti zmluvu ze pracujes pre danu s.r.o ktora ma sidlo na sk a ti sa mozes max 185dni v roku zdrzavat v it na aute so spz slovenskymi.S.r.o musi preukázať spolupracu v it.Takze neviem naco si komplikovat zivot-zijes v it,zarabas v it tak si daj it znacky!!!!!!!
Odpovedať
Dakujem mira315, toto Bolo konecne K teme..
Odpovedať
No v It musis mat talianske znacky, ak tam zijes a si aktivny tam. Hlavne, ak je pisane auto na tvoju mamu, tak tak urob cim skor lebo na toto idu fakt ako pes po udenom. Prihlas sa na trvaly pobyt tam, dostanes Carta identita, codice fiscale no a zdravotne poistenie, ktore si predpokladam platis. Odhlasit auto z Sk a prihlásiť v It co nemam sajnu kolko stoji, ale urcite vela. Podla mna sa ti viac oplati kupovat auto tam ako mat auto na Sk znackach prepisane.
Odpovedať
@lagatta, dakujem..avsak to nezalezi od toho, ci Auto prepisem, alebo ho tu kupim..zalezi to od toho, kolko rokov si bola bez nehody poistena v IT poistovni...plus cestna, Motorola a neviem aka este dan..ale to máš jedno, ci si Auto kupis tu alebo prehlasis...
Odpovedať
..ja som len chcel zistit, ako zit v Taliansku na Slovenskych znackach..ked ti to je take nepochopitelne @marekjahoda tak nereaguj, nemusis..to je vyhoda.. ..prosty clovek by si myslel, ze ked sme v EUROPE, ....tak sme v EUROPE.. ...dakujem však za vsetky prispevky..pozitivne, ci negative..
Odpovedať
@barricade ano, viem ako to tam chodi. Urobit to musis tak ci tak. Ide len o to, ze ked auto kupis tam, nemusis prepisovať, na it znacky, ale zase v it platis len za to, ze auto vobec napises na svoje meno, takze to je jedno. No, je tam vo vseobecnosti všetko drahsie. Som na pol talianka, tak tymto veciam rozumiem
Odpovedať
Profilova fotka
@barricade ja som mala tento problém rok a pol dozadu. Ja som Slovenka, manžel talian, v IT mame auto so slovenskou ŠPZ. Problém sme jednoducho vyriešili. Každý zákon sa dá obísť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@barricade máš v IT trvalý pobyt?
Odpovedať
Profilova fotka
Napíšem v skratke v akej situácii sme boli my, a ako sme to vyriešili. Mám manžela taliana, a IT sme mali takto auto cca 6-7 rokov. Nakoľko žijeme na striedačku IT a SK, na letisko nás odviezol kamarát na našom aute. Pri výjazde z letiska si ho tam zastavila Guardia Finanza, hneď si auto prelustrovali a zistili ze majiteľ auta je občan žijúci trvalo v IT... Našťastie zaplatil len 60€ pokutu... Hneď po pricestovani na SK som začala zisťovať ako by sa dalo vyriešiť problém. Furt mi to vychádzalo tak že budeme musieť auto prepísať na mňa, lebo ja som Slovenka s trvalým pobytom na SK. Lenže nechcelo sa mi ťahať auto z IT na prepis, nakoľko len cca 2 mesiace predtým som ho mala na SK kvôli STK a EK. Išla som na dopravný inšpektorát že čo sa dá s tým robiť. Nakoľko celkový prepis auta sa dá spraviť len s obhliadkou auta, a ja som ho tu ťahať nechcela, dopravak mi poradil že bez obhliadky auta sa dá zmeniť majiteľ, a drzitel ostane ako predtým. Že na obídenie tohto zákona to stačí. Taliansky zákon uvádza že osoba s trvalým pobytom v IT nemôže používať auto v IT so zahraničnou značkou viac ako 12 mesiacov, ale nikde sa nepíše že nemôže byť držiteľ. Zmena majiteľa auta ma stala len 12€. Manželovi a kamarátovi co nás vozí na letisko som na spravila splnomocnenie na vedenie tohto auta, notársky overené. Po pár mesiacoch sa situácia zopakovala, kamaráta pri výjazde znova odchytila Guardia Finanza, skontrolovali papiere, a hlavne ich zaujímalo či má to splnomocnenie. Všetko bolo ok, nechali ho ísť ... Snáď to niekomu pomôže ;-)
Odpovedať
Tyiiyi dracica jedna, si mi domotala teraz hlavicku 😉..
Odpovedať
https://m.facebook.com/story.php?stor...
Odpovedať
@lagatta prego, precitaj si
Odpovedať
Ja by som chcel hlavne vidiet ako nejaky fizel overuje ako dlho pouzivam auto. Cisty fasizmus tato eu, ak ide buzerantom o nejake ich dane alebo co nech si to zariadia ze zaplatis co chcu na auto ake chces a hotovo. Hlavne ze tu mozu jazdit rhd a podobne, vsetko musi byt eu a budu cloveka otravovat srackami s autami a ani blbu pokutu za dialnicu nevedie vymahat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lagatta trosku pritvrdili podmienky. Skrátili dobu z 12 mesiacov na 60 dní. V našom prípade to nič nemení. Medzičasom už aj manžel zrušil v IT trvalý pobyt, ale to je na inú tému. Písala som v akej situácii sme boli my, a aké bolo riešenie.Toto nieje univerzálna šablóna pre všetkých. Niekto si z toho vyberie niečo, niekto nič, a niekto možno všetko... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell hej to by aj mňa zaujímalo ako zistia kedy auto vošlo na talianske územie. Ze bolo písané na manžela 7 rokov, to neznamená že 7 rokov v IT. Celý čas mohlo byt na SK, a len posledné 2 týždne v IT... V Schengene sa to ani dokázať nedá, pokutuju bez dôkazov...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?