Termovízia doma

Ahojte,zobral som si z roboty termokameru a spravil termoviziu domu zpredu a zozadu. AK to porovnam so vzorovym obrazkom nevyzera to az tak zle....co poviete? ci?
Odpovedať
1
2
5
nikto sa nerozumie ???ci je to ok?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak toto zodpovie na 100%. @asex ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
jedine co tam vidim ze moze byt hodne pozornosti su okna dvere :),
Odpovedať
Profilova fotka
Máte zle nastavenú kameru.Zobrazuje veľmi veľký rozdiel teplôt ,škála od -12°C do +26 °C vám neukáže takmer nič.Plus nieje kamera ,ako kamera a nieje meranie ako meranie.
Odpovedať
Profilova fotka
Lepšie to bude vidno pri nižších teplotách a hlavne treba mať v dome konštantnú teplotu cca 20°C počas meranie aj 24 hodín pred ním. Rozmädzie termokamery je ok kľudne sa dá pracovať aj so 100 stupňovým rozmädzím. Tepelné úniky nemusí byť vidno na stenách na náveternej strane nakoľko dochádza k jej ochladzovaniu - treba urobiť fotky z vnútra izieb hlavne detail na špalety, preklady nad oknami. Ak aj tak nenameráte nič odporúčam nasmerovať kameru na hocjaký kotol na drevo alebo osobu v spodnom prádle a skontrolovať jej funkčnosť...
Odpovedať
@philos skontrolovať funkčnosť osoby v spodnom prádle.... to ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Aj ľudské telo má emisivitu tepla čiže ruky budú mať okolo 26 telo 35 a hlava 37 stupňov - na kamere je to pekne vidno..
Odpovedať
@philos Ja rozumiem po fyzikálnej stránke... ale doberám si Vás... lebo ste to tak pekne formulovali, že sa to dalo pochopiť ako kontrola funkčnosti kamery alebo funkčnosti osoby v spodnom prádle. :-)
Odpovedať
@blacksr :-D :-D :-D hned mam lepsie popoludnie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
:-D :-D Skontrolovať treba všetko nikdy neviete kde je problém..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja kontrólujem aj keď problém nieje . A ako rád ! :-) A iba na okraj , niekedy je dobre kontrólovať a niekedy byť kontrólovaný :-):-):-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ďakujem za privolanie. Prvý obrázok je zlý pretože je tam svetlo, ktoré sa malo potlačiť. Inak povedané posúva spektrum do nesprávneho rozsahu. Druhý obrázok je už úplne o ničom a je to len v programe urobený fake aby to vyzeralo ako pasív. Takéto snímky sú len oblbovanie. Treba mi poslať originál snímok a ja ho upravím do reality, ktorá už nebude taká ružová. O tejto problematike som písal na svojej stránke v článku Termovízia zadarmo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miloslica Jo jo, tie snimky su velmi nekvalitne, nie je z nich vidiet takmer nic, kamera bola asi zle nakalibrovana, naco taky velky teplotny rozsah, potom sa stracaju detaily ...
Odpovedať
@asex no som si vedomy, ze som to nespravil asi najlepsie, kedze kameru som mal v ruke prvykrat, no vcera som spravil este raz dom spredu. Uvedomujem si, ze najvacisa slabina su okna a dvere.....ale len zo srandy som spravil aj susedov z lava a sprava a tam je to podla mna este horsie... pritom kameru som na vsetky domy nechal rovnake...... Asex kde by som ti vedel poslat tie original foto, ak by si bol ochotny, pomohlo by mi, keby si sa na ne mrkol... Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica tá prvá snímka je dobrá, spodné okná vyzerajú ako dvojsklá, horné lepšie, alebo je vnútri chladnejšie. Červený horný okraj okien je v norme. Žiadny priamy most nevidno. Spodné 2 snímky treba upraviť kvôli kontrastnému pozadiu. Pošli mi ich na moj email. Vonkajšia termovízia je inak iba pre oči, vnútorná je rozhodujúca.
Odpovedať
@asex vdaka za ochotu poslal som ti to na mail.
Odpovedať
Profilova fotka
http://mobil.idnes.cz/kryt-pro-iphone... dufam, ze coskoro bude aj na android :), tolko za to dam na orientacne kuknutie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@asex Ahoj! Chcela by som poprosiť o radu. Ideme konečne robiť fasádu a ja niesom ešte celkom vysporiadaná s otázkou či zatepliť alebo nie. Bývame 3 roky v novostavbe z Ytongu, okná sú len dvojsklo, v podkroví je mineral. vlna 28 cm, v podlahe 8 cm EPS. Vykurovanie je kondenzačným kotlom + podlahové kúrenie v celom dome plynom a ním ohrievame aj TUV. Okrem neho máme akumulačný krb s prieduchmi v celom dome, takže podlahovka zapína minimálne. Naša ročná spotreba plynu je okolo 600 m3 aj s TUV a spotreba dreva okolo 6 m3. Má vôbec zmysel zateplovať dom, aká by bola návratnosť investície? Dom má cca 800 m3 obstavaného priestoru. Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 ahoj. Predpokladám že je to ytong 375. Pri takýchto nákladoch je investícia do zateplenia návratná až pri dlhšom časovom horizonte. V princípe ak by sa zateplovalo 10cm EPS tak by bola návratnosť po 18 rokoch. Skutočne ide o akceptovateľný horizont návratnosti. Z druhého pohľadu ak by sa posudzovali náklady na lepidlo na zarovnanie stien, tak by si zistila že zarovnanie fasády napr 6cm EPS je výhodnejšie ako to zarovnávať len samotným lepidlom.
Odpovedať
@asex Ďakujem!!! Ano je to 375. Na múroch je už sieťka, lepidlo, lišty. Predtým sme nepomýšľali zateplovať preto sme to urobili. Chceme tento rok urobiť fasádu, tak som chcela mať predstavu o návratnosti investície. V tomto štádiu by bola návratnosť aj viac ako 20 rokov, nie? Asi nie je o čom. Ročne nás plyn s drevom stojí cca 450,-€
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 v tomto štádiu je to skutočne neekonomické. Ak nie sú na dome lokálne tepelné mosty (nezateplené preklady a vence) tak by to malo byť OK.
Odpovedať
@asex Preklady sú tiež z Ytongu a veniec bol robený U tvárnicami z Ytongu. Okolo vrchnej deky je použitá priečková tvárnica tiež Ytong. Nevlhne a neplesnivie žiadny kút. Myslím, že hlavná slabina sú okná. Ďakujem! Inak máš môj obdiv. Momentálne sme v štádiu výberu školy pre syna. Veľmi by chcel ísť do Trnavy na odbor Technik energetických zariadení budov. Školy tohto zamerania sú len tri na celom Sk, financované Ekofondom. Je to veľmi blízko tvojej profesii. Možno raz VŠ, ale to je ešte ďaleko. Len aby mu to vyšlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 tak potom by to malo byť všetko v poriadku. Ďakujem za pochvalu. Myslím že výber odboru je veľmi dobrý, lebo rok 2020 sa blíži a takýto ľudia budú zrazu veľmi žiadaní a v tomto odbore funguje len veľmi málo ľudí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@asex prosím ťa pekne dá sa spraviť test: v dome sa nekúri je to novostavba,čítala som,že rozdiel teplôt medzi int.a ext.má byť cca 15 C,teda otázka kedy by to bolo ok?dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 termovízia u novostavby nemá zmysel, spravidla sa už nedá nič odstrániť. Dôležitejšie je aby sa pri výstavbe dbalo o dotiahnutie detailov. Ak by predsa len boli pochybnosti o určitých miestach, tak sa musí v dome vtrvalo vykurovať na min 18 stupňov, nie len pár hodín vopred a vonkajšia teplota musí byť blízka nule.
Odpovedať
@asex Ďakujem pekne,práveže sme rozmýšľali pred kúpou novostavby,aby človek nekúpil mačku vo vreci,škoda.
Odpovedať
@marta2610 novostavba by nemala mat problem aj pocas mraziveho slnecneho dna mat taky rozdiel v teplotach (za predpokladu, ze je stavba rozumne navrhnuta a hlavne precizne postavena z dobre navzajom fungujucich komponentov).
Odpovedať
@marta2610 Doplnenie: Existuje externe zariadenie pripojitelne k mobilnym telefonom, ktore funguje za tu cenu (200-250€) prekvapivo dobre, vyraba ho firma FLIR, okrem toho slovenski operatori maju uz par tyzdnov v ponuke telefon CAT S60, ktory ma vstavanu IR kameru a na zakladne meranie je to funkcne riesenie, da sa s nim napr. hladat vedenie podlahoveho kurenia. Hladanie mostov na fasade zvladne hravo.
Odpovedať
@stowasser ďakujem pekne, ono podľa mňa je niečo iné ked niekto stavia dom na kšeft,ako ked by človek kupoval nejakú hrubú stavbu od niekoho ked rod.dôvody nedovolia v stavaní pokračovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser prave si ju planujem kupit, ale to je len take informativne, hrackarske zariadenie :)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?