Stavba domu svojpomocne

Profilova fotka
Staviate niekto dom svojpomocne? Ake mate skusenosti? Moj manzel ma predstavu, co najviac veci si spravit sam. Na co si treba dat pozor? vdaka moc.
Odpovedať
1
2
@sloniiicek tak to je nadlho, najdolezitejsie je opytat sa kolko ma bude stat dom a vyriesit projekt tak aby som platil za kurenie co najmenej alebo vobec. Cize treba volit extremne usporny dom. Ked si viete spravit vela veci sami je to skvele ale vzdy treba vediet ako nato a preco to tak robim. Tym narazam na jednu zakladnu vec a to ze ludia ktori chcu napr. chudnut tak si myslia ze je to jednoduche ale pokial nemam nastudovane ako SPRAVNE chudnut tak urobim vela chyb a vlastne nikdy neschudnem. A to iste je to s domom. Na zaciatku mam uletene predstavy a ked uz staviam tak nechcem robit kompromisy a chcem dom aky sa mi paci a pritom sa nikto nezamysli ze prvorada otazka by mala byt kolko ma bude stat ten dom pocas najblizsich 30 rokov ? A tym chcem povedat ze pokial nezacnem na tuto otazku hladat odpoved a nenastudujem si nieco tak urobim najhorsiu chybu vo svojom zivote. Vela ludi robi chybu typu hura podme stavat a vlastne ich najvacsim nepriatelom nie su peniaze ale Čas , ktory by stravili hladanim odpovede na otazku ako najekonomickejsie postavit extremne usporny dom.
Odpovedať
Pokial ste manualne zrucny a mate po veceroch a vykendoch cas tak najprv to chce tak rok studovania , potom pol roka sledovania stavby inych a vsimanie si chyb :) , ktorym sa treba vyhnut .Ja osobne nevidim dovod preco by som si mal zakladovu dosku robit firme ,ktora vysle na miesto 8 robosov ktory vacsinu dna sedia pod stromom a hrkutaju si do uska ako to bolo na susednom pozemku.To ze to spravili relativne rychlo je sice pekne ale tak isto to urobime traja z rodiny bez flakania.To iste je aj s tahanim murov .Jedine na co si zatial netrufam ja je krov a drevarcina .Cize veselo do toho , nedat sa starej skole nahovorit ze staci 8cm eps pripadne mega uspornu 130cm tehlu s lahkou omietkou a do podlahy 2cm xps ....Siete v dome ako je voda a elektrika , tak to tiez nieje ziadna veda , len to chce svedomitu pripravu a sem tam niekoho z rodiny kto sa do toho vyzna nielen vie ,ze kde sa nachadza v zasuvke faza a ze studena voda ma byt napravo a tepla nalavo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega - vdaka za povzbudenie. :-) moj manzel je dost zrucny a sikovny. vela veci si spravil sam. spravil kuchynsku linku, nabytok do spalne, detskej, zariadil kuchynu, vyrobil hupacieho konika a lietadlo ako hojdacku. ja viem, ze zo stavbou domu to nema uplne tak spolocne. ale len som chcela ukazat, ze sa nicoho neboji a je ochotny sa do vsetkeho pustit. ked bol mlady pomahal prerabat podkrovie rodicom. pozicali sme si bager a kopal pripojky na vodu a odpad. vravel, ze napr. yotong je ako skladacka. ked mas zalozeny prvy rad, tak uz to ide "rychlo" :-D
Odpovedať
@sloniiicek my si chceme tiez co najviac sami, zaklady, mury, strop - co sa tyka hrubej stavby - strechu - krov, krytinu, okna, okapy dame urobit. Ale chcem tam mat nejakeho majstra co bude zaroven na to aj dohliadat a usmernovat, pripadne poradi nejaky lepsi sposob. TIez studujeme co a ako, zaklady dame vykopat bagrovi, podla vysky poukladame DTcka, urobime salung a pod. nepotrebujem aby mi to robila firma, ani mi nejde o cas. staci mi tam mat 1,2 majstrov, teda niekoho co pripadne este poradi co a ako. rozvody ( voda, kurenie, elektrika) to si dame urobit , aj komin - kvoli reviziam, ktore treba ku kolaudacku. U nas nejde ó novostavbu ale prestavbu ( zburanie, pristavanie, nadstavenie a nova strecha, rozvody...)
Odpovedať
@sloniiicek ano chodte do toho je skvele ze mate sikovneho manzela vsak robota robi okolo 50% ceny domu. Vsak ta kvalita nasich majstrov je ozaj biedna ale to je zase aj o tom ze majitel nevzdelava svojich majstrov a vsetko je len o cene kvalita je na poslednom mieste.
Odpovedať
my staviame svojpomocne ,ale je to aj o tom že na dva roky si musíš odrieknuť vela vecí,ale na druhej strane je to vela ušetrenych penazí,ktoré sa v dnešnej dobe dosť tažko zarabaju.mame vytiahnuté múry a s časti naviazané železo do venca a sme na 9000 tis. eurach.Za pracu som zaplatil zatial len za kopanie zakladov 100e a za unc 4o nam vozilo kamen pod platnu 80e.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74, @fricko - nastastie mame zatial, kde byvat, tak nam to neponahla. vieme, ze budeme mozno 2-3 roky stavat. je to vedla o ulicu ako teraz byvame u svokrovcov. a jasne, ze vsetok volny cas tomu budeme venovat. ale fakt dnesnej dobe praca stoji velke peniaze. a na tom sa da najviac usetrit. :-D
Odpovedať
@sloniiicek pri svojpomocnej stavbe je podla mna doležitý výber projektu.Samozrejme že sa musí páčiť a splnať požiadavky rodiny a naročnosť na stavbu .
Odpovedať
@sloniiicek no aj u nas je to tak isto, zatial mame kde byvat a jak mame velno tak ideme nieco porobit, zatial sme takto riesili upravu a cistenie dvora lebo to bola katastrofa a oplotenie pozemku, zatial cakame na stavebko a potom hoooor sa do toho..a okrem volna to budem este aj dovolenkou riesit.. tak teraz na 2,3 roky sa zriekneme inych veci a potom si mozme dopriat aj peknu oddychovu dovolenku :)) ale clovek sa aspon tesi ze si nieco zveladuje a tesi sa z toho co skarede zmizlo a co nove a pekne pribuda.. ak sa na to citite, pustite sa do toho, a v com si nebudete isti, na to si niekoho zavolajte na pomoc a radu. vela stastia a uspesnu stavbu
Odpovedať
Profilova fotka
mozes mrknut aj moj album. to je dom svoj pomocne. prevazne 2 ludia...
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega @sloniiicek my sme stavali vsetko svojpomocne-to znamena, manzel UPLNE sam-iba pri zakladoch a murovani mu pomahal moj otec a obcas viac ako sedemdesiatrocny svokor, mysleli sme, ze dame urobit strechu firme, nakoniec manzel robil aj to sam-dokonca sam si tahal hore aj 150kilove tramy hupcugom...kebyze nevidim, neverim...Nie je stavebnik, ma vystudovane gymko, humanitnu VS, je manualne zrucny a hlavne, ma pracu, kde sa mu dalo chodit casto robit na dom...Zacali sme marec 2010 a teraz v juni sa ideme stahovat...da sa to, cely dom aj so zariadenim, zateplenim, pracami okolo domu nas vychadza do cca 70tis.euri, je to ciastocne podpivniceny 5izb.bungalov so zdvihnutou strechou(kvoli buducemu vyuzitiu podkrovia), aj s garazou cca 200m2, obytna plocha 140m2....DA SA TO! dokonca aj kamos, ktory nikdy nemal skusenosti si takto sam postavil dom-den predtym ako siel robit nejaku pracu na dome, nastudoval na nete a isiel :) takze nesuhlasim, ze treba rok studovat :))))
Odpovedať
Dobrý den. Svépomocně lze postavit skoro všechny domečky, které vidíte ve svém okolí. Teoretická příprava je dobrá věc a nastudování všech detailů a zejména souvislostí mezi nimi je naprosto stěžejní záležitost. Čili večer si něco přečíst na Netu a ráno to jít udělat, se nemůže vyplatit. Každý chce postavit dům, který bude splňovat nějaké standartní parametry a tudíž nemůže jednotlivosti vytrhávat z kontextu a musí se dodržet ty souvislosti, návaznosti v čase a spousta dalších záležitostí. Ale svépomocná stavba zase není až tak nemožná pro obrovské kvanta lidí. Dokladem toho jsou desetitisíce domů na vesnicích postavené svépomocí za totáče. Dneska jsou trochu jiné možnosti a také výběr stavebních materiálů, včetně technologie na instalace, elktro, vzduchotechniku atd. je kvalitativně úplně jinde. Abych to nějak uzavřel, tak je jasné, že zdravý a středně zručný člověk je schopen si dům postavit. Že by ho stavěl sám je celkem blbost a vymyká se to normálu. Taková stavebníky také znám a skoro všichni jsou zdravotně vyřízeni. Ono se to všechno sčítá a následky to zanechá. Ne, že ne. Stavět ve dvou je naprosto běžná záležitost a když je po ruce i několik rodinných příslušníků, či kamarádů, tak to není problém. My jsme stovky hodin promarnili sháněním jakéhokoliv stavebního materiálu. Ty hodiny může dneska každý po večerech věnovat získávání vědomostí o stavbě, takže není problém být v obraze ve všem. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj, my sa tiež ideme pustiť do stavby svojpomocne. Stavať budem ja (administratívny pracovník bez skúseností so stavbou) s otcom (jeden dom už postavil) a myslím že sa to dá zvládnuť, koniec koncov veľa ľudí tu na fóre je toho dôkazom. Takže smelo do toho :)
Odpovedať
No da sa vsetko. Len treba si rozmysliet aka som povaha a ci budem schopny zvladnut stavbu domu svojpomocne psychicky a fyzicky. Vela ludi to na zaciatku bavi, neskor uz pracu nenavidia lebo vsetko trva tri krat dlhsie ako si predstavili. Sice usetria ale neodbornou pracou dost aj pokazia, lebo ucit sa na vlastnom dome nie je dobry napad. Niekolko rokov venuju vsetko stavbe domu, trpi zdravie, chrbat odide a ked niekto sedi cely den a kancelarii tak vlastne ani nema ist kedy poriadne na stavbu. Volny cas neexistuje. Rodina je odsunuta na vedlajsiu kolaj, manzelstvo dost trpi. Ak je manzel nervozna povaha tak ho vsetko vybavovanie a riesenie veci okolo stavby bude velmi rozculovat. Je to niekolko rokov permanentneho stresu. A ked uz sa konecne nastahujete este stale budete mat strasne vela veci, co bude treba dokoncit. Treba sa pozriet aj na negativa stavby domu svojpomocne, kazdy vidi iba usetrene peniaze, avsak ja vidim aj znicene zdravie a vztahy. Takze podla mna treba stavat kompromisne, v kombinacii firma + svojpomoc pokial nie su peniaze na firmu. Samozrejme aj firmy su rozne ale pokial clovek vyberie spravne, tak moze postavit aj pomerne lacno a bez namahy. Tak porozmyslajte, skor ako sa do niecoho pustite.
Odpovedať
v kazdom pripade sa radte casto s niekym, kto tomu ozaj rozumie.. a najlepsie by mozno bolo, keby tam mate na vela prac nejakeho samostatneho majstra, ktory tomu rozumie. Nieco aj usetrite a aj si budete isti, ze ste na nic nezabudli. Manzel je mozno sikovny, ale ak este nikdy stavbu nerealizoval, tak moze lahko na nieco zabudnut a potom bude problem. My tiez staviame akoze svojpomocne, ale napriek tomu vacsinu veci robia drobni zivnostnici - kamarati. Podla mna sam clovek, ktory nie je ozaj skuseny murar nemoze sam vediet zamerat dom, osadit tvarnice, osadit odpady, zarovnat deku, spravit mury, omietky atd.
Odpovedať
Svojpomocným stavaním sa dá skutočne celkom dosť ušetriť, pretože práca je dnes drahá. Chce to však uvážiť aj cenu vlastnej práce. Osobne si myslím, že ak je niekto dobre zarábajúci administratívny pracovník, oplatí sa mu zobrať si radšej v práci nadčasy, robiť to čo vie a zarobené peniaze dať niekomu, kto sa vyzná v stavaní aby mu postavil dom, keďže taký človek to asi urobí rýchlejšie a kvalitnejšie. Pravdaže za predpokladu, že to je odborník :) Tým nechcem odrádzať, fyzická práca môže byť po dni v kancli príjemnou zmenou, ale tak mesiac, pre tvrdohlavých 2, ale takým tempom sa stavba domu dosť pretiahne, čiže najbližšie 2 roky z práce do práce, čo nie je moc udržateľné čo sa psychického a fyzického zdravia týka. Najpraktickejšie mi príde kombinovaný spôsob, teda veci, ktoré viem robiť, alebo s ktorými mi vie pomôcť odborne zdatný príbuzný či známy si urobiť svojpomocne a tie ostatné nechať na profesionálov. Rozhodne však nepodceňte projekt. Začnite stavať až keď budete vedieť presne čo chcete stavať a ako. Ideálne mať projekt spracovaný do detailu tak, že projektant počítal s tým, že stavba bude prevažne svojpomocná. Dá sa tak ušetriť veľa problémov a chýb.
Odpovedať
@sloniiicek No na zaciatok poviem, ze kazdu pracu , ktoru si urobite sami a vyhradite tomu nejaky cas vzdy vynasobte min. krat 2, lebo v idealnom pripade to vzdy trva tolko a cenu na material vzdy dajte + 30% navyse ktore Vam vykryju kadejake "hluposti" s ktorymi neuvazujte. Ak je clovek trocha technicky zdatny a "rozhladeny po internete" tak vsetko si vie najst (postupy, technicke informacie, prevedenie a pod.) a kazdy druh prac ak robite prvy krat, treba si vyskusat na necisto, t.j. murovat najprv garaz, kde potom viete ulozit material a zamknut + polozenie par metrov dlazby ci obkladu nebude v garazi na skodu. Ja len co zhanam brigadnikov na zlozenie krytiny zo strechy tak pod 15-20 Eur na den sa takmer nikto nebavi, pritom ide o kadejakych "ludi" co aj tak vsetko prefajcia a prepiju pritom robit sa i m nechce. A posledna vec, pri svojpomocnej vystavbe budete chciet s tym minimalne 100x "prastit", vykaslat sa na to, koniec bude v nedohladne, budete lutovat, ze ste sa na to dali, vtedy je najlepsie mysliet na uplne ine veci napr. na rodinu, deti a nejako si vryt do pamate ze vsetko chce svoj cas a ked takto budete rozmyslat stavba Vam velmi rychlo ubehne a budete viac vnimat rast stavby. Mozno pomoze aj pocitanie kolko by ste museli za pracu ktoru kazdy den urobite svojpomocne zaplatit niekomu druhe a ono tie uspory potom zacnu tesit.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s @geroj . Nikto nepocita vlastny cas... Ako sa hovori, cas su peniaze... A tiez treba mat skusenosti a poznat rozne finty.
Odpovedať
@danken234 nesuhlasim moc co si napisala ze : Podla mna sam clovek, ktory nie je ozaj skuseny murar nemoze sam vediet zamerat dom, osadit tvarnice, osadit odpady, zarovnat deku, spravit mury, omietky atd. vies preco? lebo akoze "majster" ktory akoze pride murovat vela krat neni sam murar papierovo ale vyucil sa nieco uplne ine. to iste plati pri omietkaroch atd. cize sa to len niekde ucili a potom to zacali robit.... (ale nie vsetci aby som ich nehadzala do jedneho vreca) preto to potom vyzera tak ze ked pride niekto na dom nieco robit tak len mudruje jooooj paninka to sa tak nerobi ja to takto robim a potom to tak aj vyzera.... keby som sama nezazila stavbu domu svojpomocne rozumej dvaja ludia ja a moj priatel tak ti to nenapisem asi. treba urcite daku zrucnost lebo taky ktoremu padne aj zachodova misa na hlavu by stavat naozaj nemal lebo je tam viac skody ako treba. da sa urcite zvladnut vela veci. robili sme uz velmi vela veci a ked to zhrniem tak vela krat to bolo ovela lepsie ako keby to robil niekto akoze majster. cize netreba odborne vzdelanie nato aby som si dokazala vytiahnut mury,urobit strop, poukladat polystyren a podlahovku,sadrokarton, polozit parkety vymalovat oblozit kupelnu a vela vela dalsich veci ktore som sama absolvovala... nelutujem to ,sice som stravila na dome xy hodin mesiacov a rokov ale stalo to zato... cize @sloniiicek ak chces odpoved ci ist ci neist do domu svojpomocne tak kludne ak je muz trosku sikovny zvladne toho vela len to bude asi na dlhsie trosku ako pri firme...
Odpovedať
@mima1 ale ja som nenapisal, ze vyuceny murar, ale skuseny murar. To je rozdiel. Jasne, ze takeho, ktory len mudruje a nic nerobi a ktoremu by padla zachodova misa na hlavu, takeho si hadam nebudem na stavbu volat. Si zistim referencie od znamych alebo cez internet, nevyberam ho nahodne z telefonneho zoznamu. Moj prispevok bol o tom, ze je to sice fajn si vsetko robit svojpomocne, ked sa na to clovek citi, ale treba zvazit, ci na to ozaj mam schopnosti a zrucnosti. Aby to nedopadlo tak, ze sice som usetril, ale je to cele zle. Strata casu je dalsi podstatny faktor.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky my sme asi nejaka vynimka alebo co-ale moj manzel fakt maka vacsinou sam na stavbe, mame ten dom za dva roky postaveny, pritom mame 4 male deti(piate uz pride do domceka v lete) a minimalne v nedele chodime na vylety, obcas aj mimo nediel...a hlavne-nikdy v zivote s tym nemal chut prastit, aj ked sa mu obcas cosi nedarilo...akurat ked uz nieco trvalo moc dlho( s omietkami sa dost kafral), uz sa tesil na zmenu z toho stereotypu-ale ked som sa ho spytala, ci by do toho siel znova od zaciatku, povedal: jasne...Pravdou je, ze nema klasicku robotu, ale pracuje ako prekladatel a tlmocnik a teda ma aj dost casu-resp. nefunguje tak, ze do siestej v praci a potom na dom-to by sa ozaj nedalo... @danken234 blbost, moj muz a par dalsich kamosov, co si sami bez akychkolvek majstrov postavili domy (od zakladov cez strechu az po uplne dokoncenie) su toho dokazom-mozes dojst kuknut...
Odpovedať
@kaiak ale ved ja som nikde nenapisal, ze sa to neda. zakladatelka diskusie sa pyta, na co si dat pozor. Tak ja pisem, ze treba zvazit svoje schopnosti a zrucnosti. Ked sa na to niekto citi, ze to spravi dobre, tak je to fajn.
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 oki, ja hovorim blbost na fakt, ze clovek, co nie je skuseny murar si nevie zamerat a vymurovat, ...no vie
Odpovedať
@kaiak aha, ty si reagovala este na ten prvy prispevok :-) Ok, ked to tvoj muz zvladol s kamaratmi, tak ho skutocne obdivujem. Iba si nemyslim, ze hned ten prvy dom, ktory spolocne stavali, ze to zvladli bez cudzej pomoci, alebo ze jeden z nich uz s tym nemal skusenosti. Ked vas dom uz bol napriklad stvrty v poradi, tak uz boli dost skuseni na to, aby to aj sami zvladli, ked to robili aj dovtedy. Ale neverim, ze uz ten prvy dom urobili sami, svojpomocne a bez kohokolvek, kto uz predtym staval domy. Rozumieme sa- je rozdiel stavat prvykrat, ked nemas skusenosti. Preto je moj nazor na to, ze radsej nech sa poradia. Nebudem jej tu pisat, ze chodte do toho kludne svojpomocne, ved hadam to nejako dopadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 vtip je v tom, ze manzel to zvladol uplne sam-ked mal nast rokov, akurat pomahal otcovi murovat dom...a teraz nas. Prvykrat robil krov a strechu-tiez sam, ako som pisala vyssie, este aj tie 150kilove tramy sam hore hupcugom vytahoval...ja to tiez nechapem...Pravdou je, ze je to ten vynimocny typ, ktory zvladol vzdy vsetko(narozdiel odo mna :)), je neskutocne manualne zrucny, ma schopnost vediet sa rozhodnut a neotacat sa spat, pripadne ked sa mu nieco nepodari, alebo to este nerobil-berie ako vyzvu prekrocit sam seba a ku tymto schopnostiam ma nadpriemerne IQ, ...kamosi si stavali vlastne domy-kazdy svoj prvy- a az na strechu vsetko svojpomocne...
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 a ten jeden kamos nestaval vyslovene NIKDY nic-on si po veceroch a popri nocnych v praci studoval co a ako a na druhy den realizoval-tiez na neuverenie, ale tiez je zrucny, sebavedomy a pali mu to nesmierne...
Odpovedať
@kaiak ok, takze ked to tito vasi vynimocni chlapi zvladli, tak beriem spat, ze podla mna to sam clovek bez skusenosti nezvladne ;-) @sloniiicek napriek vyssie uvedenemu ale stale odporucam dobre zvazit, ci je vas manzel tiez takyto vynimocny typ a ci to teda zvladne svojpomocne vsetko tak, aby to bolo dobre.
Odpovedať
@kaiak rovnako staviame svojpomocne čo znamená vlastnými rukami a citujem: "Pravdou je, ze je to ten vynimocny typ, ktory zvladol vzdy vsetko(narozdiel odo mna ), je neskutocne manualne zrucny, ma schopnost vediet sa rozhodnut a neotacat sa spat, pripadne ked sa mu nieco nepodari, alebo to este nerobil-berie ako vyzvu prekrocit sam seba" to sedí úplne , ale úplne presne na mojho manžela :-) ... kto bol pozrieť u nás na stavbe (a že to boli aj ľudia, čo robia v stavebných firmách) tak sa vyjadrili, že tak pedantne a presne urobený dom ešte nevideli - iba 2 veci nám urobili firmy, kúrenie a okná a tak to aj vyzerá: kúrenie po nich opravoval a terasové dvere reklamujeme :-( začali sme v 6/2010 a sme tesne pred nasťahovaním - robíme po práci a cez víkendy
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 tuto odpoved ti lajkujem, vystihol si to presne...:)...Keby som ja bola chlap, musela by som dat vsetko firme :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ryja parada!!! gratulacka..tak to by sa mohli nase rodiny zoznamit a nasi muzi by si mali dat spolu pivo minimalne :)))
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?