Stavat ci prerabat?

ahojte :) verim ze mi poradite spravne sa rozhodnut...momentalne byvame v 2i byte a chceli by sme do domu...otazka je vsak ci stavat alebo prerobit u manzelovej babky poschodie? ja to vidim tak ze lacnejsie by nas vyslo asi prerobit. byvame v dedine pri nr a pozemky su tu drahe...takze ak stavat tak jedine na rodinnom pozemku..vide nas lacnejsie nez od cudzjch... vyhody prerabky by boli ze ostaneme v tej dedine kde sme. paci sa nam tu je to vacsia a dobre vybavena dedina. dom je starsi ale v dobrom stave..nevlhne nepraska mimo hlavnej cesty. mali by sme cele poschodie a s babkou vychadzame lepsie nez so svokrou..nevyhoda je ze by sme potrebovali zdvihnut a vymenit celu strechu dotiahnut tam vodu a plyn a vyplatit svokru a krstnu..plus ked sa babka s dedkom pominu ostal by nam obrovsky dom... vyhody stavby by boli ze by sme si mohli vybrat aky podorys chceme a bolk bg sme sami. ale v mensiej dedine s hlrsou vybavenostou. pozemky su na moj vkus prilis velke ...20arov a na oboch je stary dom. cize o to viac vybavovaciek. a kedze su to uzke dlhe pozemky s jednoh pristupovou cestou neda sa kupit iba cast. akurat sa zamyslam ze ci by nas prerabka v konecnom dosledku nevysla viac nez stavba. aj ked miesto nam viac vyhovuje zas tie 3 km by neboli az tak vela... poradte prosim :) dakujem za kazdy nazor !!!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
každý statik/stavbár čo sa seriózne venuje rekonštrukciám ti poradí že lacnejšie je postaviť nový.My sme tiež boli v takej situácii, tak radšej staviame nový malý bungalov v svokrinej záhrade.odkúpili sme časť záhrady a staviame na svojom.
Odpovedať
@ivetmar len s pozemkom a buranim by to bolo asi drahsie a aj naklady na cestovanie do prace by stupli...ja som vzdy tvrdila ze stary dom nikdy nebudem prerabat ale.teraz naozaj neviem..hlavne co sa lokality tyka by nam to tu viac vyhovovalo..
Odpovedať
@lienocka4411Ahoj.Ja som tiez zdedila dom a tiez ho prerabam.Tiez som uvazovala ze ho zburam a postavim novy ale statik my povedal ze je to skoda burat ked je v dobrom stave.Ale stavebne som si vybavila zhodila som strechu dala novy krov kritinu dala dole stare omietky dotiahla plyn novu vodu aj elektriku aj nove okna a zo stareho domu mam pekny lkovy bungalov.Uz teras to stalo dost penazi a este to bude nas dost stat.Ja byt na tvojom mieste tak idem do prerabky.Budu ti tu pisat ze lepsie je novy od zakladu ako prerabka ale kazdy na velky novy dom nema ked nepodnika a uver si brat a splacat do konca zivota to tiez neni riesenie.Dneska mas robotu a za rok dva ju nemusis mat.A zoberu ti chalupu.Takze riad sa svojim rozumom co ti penazenka dovoli.Ale zalezi to od teba.A ked si s babkou rozumies tak neni co riesit.Ale neviem kolko musis zaplatit tym ostatnym aby vam to napisali na vas.Lebo bez zmluvi nic nepodnikajte.To je moj nazor.Ale kazdy mame iny nazor na zivot.Ahoj.
Odpovedať
@petka456 to ano bez zmluv nechceme isto nic..to este neviem kolko vypytaju..zatial sme len babke spomenuli a ta by bola rada..tak uvidime co povedia ostatni clenovia rodiny..
Odpovedať
@ivetmar Ja nerozumiem ktory statik povie ze je lepsie stavat novy.Sak ano ked mas podzemok zadarmo tak hrubu stavbu urobis rychlo ale tiez to neni lacna zalezitost.Ak chces dom s pivnicou a bude to robit firma tak ta tiez neni lacna .A ono sa da aj zo stareho domu spravit pekny dom a my si robime sami svojpomocne ako chceme a vieme tak si urobyme.Ale ako som pisala ze sto ludi sto nazorov.
Odpovedať
Profilova fotka
ano prepočítaj si to kolko musíš vyplatiť dedičom+ prerábka/rekonštrukcia a keď to bude rovnaká cena ako za nový menší dom tak jednoznačne nový.A určite bez oficiálneho vysporidania tam nič neinvestuj!
Odpovedať
@lienocka4411 Babka bude len rada ze ju bude mat kto na starost doopatrovat.A babka by vam to mohla dat darovaciou zmluvou ze ju doopatrujete a pochovate a nemusite nikoho vyplacat.Skuste jaj navrhnut toto.Ale zasa neviem kolko ma rokov a kolko ma deti.Ci uz aj oni nemaju niaky diel v dome.A vsetkych vyplacat no neviem ale ak ste dobra rodina tak mozno nebudu ani nic od vas chciet.Sak si to najprv pozistujte a potom sa podla toho zariadite.A uvidite ci kupit podzemok a stavat alebo prerabat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienocka4411 takyto typ diskusie moze mat len cisto filozoficky charatker... Nikto nevie v akom stave je stary dom, kolko mate penazi na stavbu,ake potreby na byvanie. Mam pocit ze ta skor laka prerabka koli nizsim nakladom.. Zacal by som asi co by obnasalo "pravne vycistenie" stavu teda vysporiadat pozemok a stary dom pred akymkolvek rozhodnutim.. ako sa k tomu postavia a co budu chciet dedicia to sa ti premietne do ceny prerabky.. mozno ta to odradi .. Novy dom nemusi byt velky... spravte si ho taky aky potrebujete..
Odpovedať
@petka456 aj nad tym rozmyslame ci by sa to nedalo tym doopatrovanim..zatial ziju aj dedko aj babka a su plny sily ;) deti maju dve a uz teraz vieme ze ten dom nema nik v plane prebrat...skor by ho predali alebo nam ponukli ked ho zdedia..tak ci tak neratam ze by chceli horibilnh sumu a vymena strechy zas tak draha nie je zeby sa vyrovnala stavbe domu...a dotiahnjtie vodh tiez neratam vela...mhslim ze do 25000 by sme sa s prerabkou vosli...max 30 000.. len dorieskt papiere..tak ci tak budeme brat hypo..inak to nepojde...len neviem co potom s obrovskym domom..jednak naklady nan budu vysoke jednak ho nebudeme vediet vyuzit cely..skor preto rozmyslam ci vobec sa to oplati...bo osobne neratam s tym ze deti ostanu s nami byvat ked budu mat vlastne rodiny ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 my sme vyberali statika,ktorý sa tomu venuje, u nás po obhliadke domu nám cena rekonštrukcie+vyplatenie dedičov sa rovnala cene malého bungalovu bez pevnice,záleží na tom kto aký dom chce u nás teraz sused dokončil jednoduchý prízemný dom nepodpivničený s 2 spalňami za 52000eur murovaný s ytongu. A myslím že kto nakomplet teraz dokončil reonštrukciu starého domu tak tú sumu asi určite dal tiež.
Odpovedať
ono ja by som o prerabke ani moc neuvazovala ale mm chce ...on tam vyrastal a kedze je zdravotnik tak ci tak bjde babku a dedka doopatrovat...viem ze je to viacmenej hypoteticka otazka...len chcem mat aj pre neho co najviac argumentov pre a proti...
Odpovedať
Profilova fotka
@lienocka4411 a neuvažovali ste aj o tom že by ste u babky bývali a stavali na babkinom pozemku?Myslím že Richard ti dobre poradil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivetmar no to by dedko nesuhlasil bo nemaju az tak velky pozemok a maju tam zadny dvor...to by sme nemali vpodstate ziaden dvor a stavali do kopca...ale spytat sa mozem ;) aj ked si nemyslim ze by to slo..dakuje.
Odpovedať
@ivetmar No ano v niecom mas pravdu.Deti ked vyrastu kazdy chce mat svoje byvanie a chcu byt sami.Ale ja ked som zdedila tak my to bolo luto burat a mam tam 4 mensie pivnice a obyvacku s kuchynou velku kupelku kde sme si dali rohovu vanu aj sprchovy kut teda 2 v1 niekto to ma rad oddelene ale mne to nevadi sak ten sprchac mam murovany potom kotolnu 2 wc 2 det izby 1 spalnu s balkonom a terasu a okolo domu mam este dost miesta na lavicku aj na grilovanie a okolo domu mam tujky a travu a ine kvietky .A cely podzemok my ma 480m.Ak nebudu moc pytat tak ani nevahaj a peniaze este my aj tak kopu zozeru na obklad zariadovanie kuchynu a ine veci co do domu treba.Ale zase ked chces stavat odznova od zakladu tak budes mat podla svojich predstav ako chces a budes mat novy a vonavy dom.Ale vsetko je od financii a ci sa nebojis banke zadlzit na 30rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienocka4411 ja by som bol za prerábku lebo stavať dom niekde v poli alebo v zadu v záhrade len pre to že to je pozemok zadarmo mi nepríde dobré riešenie a ak na kúpu poriadneho stavebného pozemku nemáte videl by som možnosť v tej prerábke. Ako ti radia hore najskôr si vysporiadaj vlastnícke záležitosti, tak optymistycký s cenou by som nebol aj keď dosť závisí od štandardu ak ti stačí nová strecha a dotiahnutá voda možno vám to vystačí ale ak budete chcieť zatepliť, vymeniť okná, podlahy, omietky, novú kúpeľňu, kuchyňu, samozrejme nové elektro. rozvody, a nové kúrenie zaraz zistíš že rozpočet je málo. Ešte by som vám možno poradil jednu možnosť prerobte si spodok s tým že babka a dedo tam budú mať svoju izbu ktorú potom môžte využiť ako detskú alebo pracovňu a nezostane vám veľký dom v ktorom bude treba zasa prerábať spodok. Akurát to má háčik na dobu rekonštrukcie by babka a dedo museli k vám bo bytu alebo niekam lebo bývať v dome čo sa rekonštruuje nie je med lízať.
Odpovedať
@martosko to by zas oni nepristupili aby sme ich vypoklonkovali do jednej izbby to viem naisto ale dajukem za rady ;)
Odpovedať
@lienocka4411 Dobre vravi @martosko . Mysli na to opacne. S manzelom si urobte jednu izbu a prerabajte spodok. Ber to tak ze ak by sa podarilo poupratovat pravne, sice budete byvat s babkou ale pracovat na svojom a ver ze oni casom sami budu ustupovat do tej jednej izby. Nemas sa kam ponahlat. Prerabat a upravovat budete do dochodku :-D Tak sa to nemusis snazit vyriesit hned. Daj si na cas a pomaly si to rozmysli. ;-)
Odpovedať
@17juraj17 mne ide o to aby sme mali viac priestoru...s dietatom sa tlacit v jednej izbe ma naozaj nelaka..to radsej ostanem v byte...a hlavne jed mozno coskoro budu dve deti...a viem ze babka by nesuhlasila s prerabanim jej casti domu skrz to ze tam proste ma ona svoje kralovstvo..casto mavaju oslavy atd...preto sme chceli riesit skor poschodie...ale mozno za inych podmienok by to bol dobrynapad..
Odpovedať
@lienocka4411 A este som zabudol :-) To co si myslis alebo odhadujes bude trojnasobne :-D ako uz peniaze tak aj cas a samozrejme bolest tela ;-)
Odpovedať
Mňa by skôr zaujímalo, ako to chcete poriešiť právne. V podstate jediná stopercentná vec je taká, že Vám babka z dedkom celý dom z pozemkom odpredajú, kľudne za nejakú zníženú čiastku, oproti trhovej s tým, že budú mať doživotné právo užívať dom. Mysleli ste to tak, alebo ako konkrétne ste chceli vyriešiť to vysporiadanie ?
Odpovedať
@lienocka4411 Tak v tom pripade nie je co riesit. Ak je to jej kralovstvo je jedno ci uz budete na poschodi alebo dolu. Bud zostan na byte a pockaj kym vas oslovi sama ci by ste tam nesli alebo sa pomaly rozhliadaj po pozemkoch a planuj vystavbu ci uz prerabku inej nemovitosti. Aby ste si vytvorili vlastne kralovstvo ;-) Drzim palce za spravnu volbu
Odpovedať
@17juraj17 ona ma prizemie ;) poschodie je prazdne...nevyuzivane a aj jej napad to bol aby sme tam sli...tam ani nechodi bo po schodoch nevladze...asi sme sa trosku zle pochopili...proste dole nehrozi prerabat pretoze tam to ma tak ako jej to vyhovuje...
Odpovedať
@martosko Ano sak to je normalna vec ze ked prerabam tak ja som vsetko vyhadzala a priecky ktore my tam nepasovali vyburala stavebny odpad dala na smetisko nieco pod terasu nieco pod pristresok na auto a z domu my ostali len obvodove muri a vo vnutri som si priecky dala ako to tam mne vyhovovalo.A to ja viem ze este ma caka podlahovka striekana izolacia a po case samozrejme ze sa dom aj zatepli.
Odpovedať
Si si teraz ista,ze deti budu mat hned na samostatne byvanie? Ak je to dobra lokalita,nevahaj a prerabaj. Kolko izieb maju teraz dedkovci? Ak ich dochovate, nemali by ste vyplacat ich deti.
Odpovedať
@atlaska nie som si ista ale podla seba viem ze pri rodicoch aj ked mame dobre vztahy sme dlho neboli a ked uz sme mali rodinu vobec..dole maju kuchynu kupeknu obyvacku a 3 spalne...hore su len dve izby a zvysok ako povala ale je to tam o daco mensie..preto ak tak dvihnut strechu trochu..a isto by sme tam mali minimalne dve spalne obyvacku kuchynu a kupelnu.. potom by bolo skoda tych spodnych priestorov..ale ak by sme to zdedili bez vyplacania bolo by to super...
Odpovedať
@atlaska Ale musia sa deti zrieknut dedictva a mat to na papieri lebo doba je zla a ludia este horsi to nezalezi dnes iba na surodencoch.Dnes je dobre a za rok dva sa tahaju po sudoch.Dnesne dedictva su najvecsiou zlobou rodiny.Vsetko treba dat na papier a mat potvrdene od pravnika alebo notara.Dneska sa stovky surodencov nerozprava a hnevaju sa koli dedicstvu tak preto to pisem.Ja poznam osobne par pripadov.
Odpovedať
@petka456 to jen zalezitost zmluvy a par podpisov, ale moralne je normalne ze kto dochova ten dedi.aspon u nas v rodine to povazujeme za normal pre nehnutelnu majetok. samozrejme normalne zmluvy.
Odpovedať
@lienocka4411 pozri ty sama nemas peniaze na nove byvanie a chces ist byvat k starym rodicom. Pre man nieje problem predat a postavit si nove byvanie ked je mi jedno male ci velke.
Odpovedať
@atlaska uprimne dnes 99 zo 100 ludi nema na byvanie bez hypo a aj to hovorim malo..aspon ja osobne nepoznam nikoho kto by staval z vlastnych penazi...jedine ze by dedil..
Odpovedať
@lienocka4411 prave preto budu mozno tvoje deti raz rady, ze maju na chvilu , kym nasetria byvat trocha mimo teba.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?