Spoločné obývanie nehnuteľnosti dvoma vlastníkmi

vlastním 1/2 nehnuteľnosti (rodinný dom), druhú 1/2 vlastní mladší brat, pričom ho obaja obývame (ja aj s manželom a dcérkou). Spočiatku sme mali vo vlastníctve nehnuteľnosť traja súrodenci (získali sme ho darovaním s vecným bremenom), neskôr sme 1/3 podielu od staršieho brata odkúpili. Takže ja, aj mladší brat sme z banky vzali spotrebný úver, aby sme mali financie na vyplatenie toho staršieho. Obaja majitelia teda obývame všetky časti domu - kuchyňa, wc, kúpeľňa, pivničné a vonkajšie priestory, obývačka, len spálňu má každý zvlášť (ja vedľa kuchyne a brat má samostatný vstup cez dvor). Takže háčik je v tom, že ja, manžel a dcéra nemáme žiadne súkromie, radi by sme sa nejak oddelili, len neviem ako by sa dal takto riešený dom rozdeliť na polovicu, nielen na papieri, ale aj reálne. Dom sme spoločne s manželom zrekonštruovali, brat tiež niečím prispel na opravy. Poprípade uvažujeme, že odídeme a kúpime si byt, dom necháme tak, ale je nám ľúto peňazí vložených na rekonštrukciu domu a samozrejme ešte musíme cca 6rokov splácať úver, ktorým sme vyplatili ďalšieho brata z podielu. Prosím poraďte mi, aké sú možnosti v danom prípade?
Odpovedať
Sú len tri možnosti: 1. kompletná prerábka domu s vytvorením dvoch samostatných bytových jednotiek s vlastnými vchodmi. Zrejme sa nevyhnete architektom. 2. brat vás vyplatí z vášho podielu vrátane preinvestovaných nákladov 3. predať spolu s bratom celý dom, rozdeliť sa a ísť každý svojou cestou.
Odpovedať
@jabadaba Zabudla si na 4 možnosť, oni vyplatia brata :) @udada Priznám sa, že neviem, akú odpoveď očakávate ... Myslím, že je to len na diskusii s bratom, aby ste vedeli, akú má cca predstavu ... Nikto nepozná Vášho brata, nevie v akej je finančnej situácií ani aké má plány ...
Odpovedať
@lubk0 a máš recht! Na toho som pozabudla, že by mohol mať vôlu pomknúť sa on s vyplateným podielom.
Odpovedať
@lubk0 veď to, že je sám, nič nerieši, nerozmýšľa dopredu, veď má o všetko postarané, navarené, opraté, ožehlené... brat má 30rokov a nebaví ma sa o neho stále takto "starať". Predtým než sme odkupovali od ďalšieho podiel, tak ten čo s ním bývame povedal, že veď si dorobí kuchyňu, wc, ale nie je vôbec k činu.
Odpovedať
@udada Tak možno je na čase sa prestať o neho starať :) To ,že máte spoločnú domácnosť predsa neznamená, že mu musíš variť, prať, žehliť a čo ja viem čo ... V každom prípade musíte ísť naňho len a len po dobrom, pretože ak nebude chcieť, nič s ním nespravíte ... Teda možnosť ho k niečomu donútiť je len veľmi veľmi obmedzená aj to súdne ... Ak sa brat k ničomu nemá, možno by naozaj bolo fajn skúsiť ho vyplatiť nech ide inde, pomôcť mu nájsť nejaký malý byť alebo niečo podobné ... V každom prípade mu to môže prísť diskomfortné, hlavne ak je sám ... Ono ak by si našiel ženu, prietelku, maželku asi by ho ona k tomu hnala. No keď je sám, je mu to asi jedno ... No to už musíte vy vedieť, mi nepoznáme ani Vás ani jeho ...
Odpovedať
A preco 30rocnemu peries a varis????? Neviem co vsetko ste porobili na dome, ale preco ste od zaciatku neprerabali tak aby vznikli dva byty? Rady mas vyssie, ale najjednoduchsie je predat dom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?