Sledujete Ekologické bývanie?

Sleduje to niekto na STV 1? Nehovorim, ze to nie je zaujimave, ale vacsina tych domov je tak pre hornych 10 000 na Slovensku ( dnes m2 za 2000 €, chlap ma 250 m2 dom)
Odpovedať
@14054 zabudni na to, vôbec to neporovnávaj so Slovenskom. To je úplne iný vesmír. Tu sa ľudia pýtajú či sa dá dom postaviť za 50tis€ tam to stojí 200-300tis. tu ti za projekt za 2000 ťukajú na čelo a vynadajú do zlodejov tam cena začína okolo 10tis. tu robotník zarobí cez 1000€ a tiež je považovaný za nenažranca tam začína pri 3000tis. a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Okrem toho je to také trochu zavádzajúce, lebo tvrdiť, že dom nepotrebuje kúrenie a tepelným čerpadlom ohrieva vzduch v rekuperačke, no čo ti ja viem... My čo sa na svet pozeráme aj cez peniaze nikdy nepochopíme to EKO hnutie :-)
Odpovedať
@slavoslav Ved to, pasivita, ale za aku cenu. Eko, nech to stoji, co to stoji :-D Ma dostal tym, ze si cez noc dobijal teslu energiou zo slnka :-D :-D Takze mal asi aj baterie.
Odpovedať
@14054 pasiv sa dá postaviť za rovnaké peniaze ako to čo dnes bežne ľudia stavajú. Ale ortodoxné EKO je drahé a je otázne či to fakt stojí za tie peniaze.
Odpovedať
Bio - Eko a to je jedno ci dom ci potraviny je 2, 4-5 drahsie ako zrovnatelna alternativa. Horsie je ked tomuto trendu podlahne zena, to je koniec. Je to trend, moda ako si zvysit ziskovu marzu v dnesne sialenej konkurencii vo vsetkom. Cital som, ze jeden si dal robit Bio - Eko strechu zo slamy, vysla ho viac ako klasicka, majstrov a material zhanal az niekde v Madarsku. Aky to ma zmysel?
Odpovedať
Profilova fotka
všetko začína pri filozofii, najskôr si musíte zvoliť životný štýl, potom sa s ním stotožniť ale nie deklarovaním, ale žitím a potom začnite eko. Dozoroval som dom eko, cez 100 m2 16 k€. A práca okolo je samozrejmosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x Aký to má zmysel? Tak keď je to u niekoho presvedčenie, životný štýl, tak zmysel to pre toho človeka má. Ale bohužiaľ vnímam to poslednú dobu tak, že je to skôr o trende.
Odpovedať
Zrovna to beží :-D @slavoslav ja som tým chcel skôr povedať, že pre našinca je táto relácia zbytočná. Videl snáď všetky časti, ktoré zatiaľ boli. Ale keby sa rozhodujem, že idem zrovna stavať, tak by ma to akurát zmiatlo. Tod vsjo.
Odpovedať
Profilova fotka
bio-eko domy stavali aj nasi predkovia - zobrali hlinu z okolia, plevy z obilia a sami si nabili tehly do foriem, vysusili na slnku a postavili dom. Dali hlinene omietky. Slamennu strechu - tiez zuzitkovali odpad z obilia. Pri vyrobe materialu nulove naklady na energiu na palenie, nulove naklady na dopravu, emisie pri vyrobe tiez nulove. Dnesne stavebne materialy - material sa tazi, teda mina sa na pohonne hmoty, vyrobu aut, energia na formovanie a palenie tvarnic, chemia na lepenie,....... Moja bio-eko babicka mala zasteru, ktoru nosila 5 rokov a ked sa uz rozpadala, tak z nej utkala koberec. Takze dnesne eko-bio trendy su podla mna trochu pritiahnute za vlasy. Treba tak so sedliackym rozumom k tomu pristupovat. Radsej si vypestovat rajcinu na zahrade alebo balkone a ked tak zavarit leca a nekupovat rajciny v zime. A pod. Samozrejme mininalizovat odpad, obmedzovat auto, preferovat pesibus alebo MHD,...... To, ze dom ma nulove naklady na vykurovanie, este podla mna neznamena, ze je eko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Každá doba mala svojich vizionárov, ľudí, ktorí išli proti prúdu, ľudí, ktorí skúšali nové veci. Mnohé zapadli v prachu dejín, ich protagonisti zostali zabudnutí čudáci. Ale vždy to posunulo spoločnosť o kúštik dopredu. Aj taká fotovoltaika taká, aká je dnes zapadne prachom, ale môže byť odrazovým mostíkom pre čosi iné, dostupné a lacné. Ja osobne to všetko okolo EKO domov beriem tak, že je to niečo ako výskum do budúcnosti. A ak dnes človek má prostriedky a má aj zápal pre to, tak je to tá najlepšia kombinácia, pre budúcnosť bývania pre našich možno aj vnukov. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik presne, až na " Slamennu strechu - tiez zuzitkovali odpad z obilia.", tam bol odpad to obilie, pestovala sa raž a špeciálne kosila a mlátila, slama musela ostať neporušená. Ale vtedy bolo všetko podriadené účelnosti, ešte aj umenie
Odpovedať
Bio eko babka nikdy nebola, nemala na BIO certifikát, mala doma vypestované plodiny a sedliacky rozum ... a neskutočne sa nadrela, na poli, doma pri zvieratách. Dnes sa to všetko preháňa do krajností, od jedla ktoré vyjde 4-5 krát viac - špalda, strava bezlepková, bez laktózy, quinea miesto zemiakov, batáty z USA, ROW, mlieko v skle pôvodom z CZ chleba pečený doma z BIO špald. múky ... táto nová móda ide strašne do peňazí a je s tým veľa práce. Stará babka celý život jedla biely chleba a aj tak sa dožila 85 rokov, neviem koľko sa dožijú dnešní BIO - EKO. Babka bola šetrná a skromná, dnešní BIO - EKO sú oproti nej nesmierne nároční.
Odpovedať
@roman_x mne minule spadla sanka, ked som citala o nejakej EKO-BIO-NATUR fundamentaliske, co len vsetko prirodne a bez chemie... A chvalila sa, ze svoju EKO-BIO-NATUR zahradecku hnoji iba a len guánom. To uz je prudko ekologicke a ohladuplne k prirode a ozonovej diere ked si ju hnoji s hnojivom dovezenym z opacneho konca sveta, teda z juznej Ameriky... To tam mohla kludne smarit liadok z Dusla, aspon by sa pri jeho vyrobe a preprave nespalilo tolko nafty :-p
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lifelike no ak bude efektivne kurenie iba zo slnka, bude to pecka. Suhlasim s tym, ze treba hladat. Je nas na zemi ovela viac, ako ked sa stavali domy z nepalenych tehal. Ale aj viac chceme. Druha vec, ze ked sa najde niecobefektivne, nemoze to stat 100x viac ako to neefektivne, lebo ludia si to proste nekupia. Tiez by som nedala 300000 za dom, ked sa da postavit za 90000
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik ... to je jasné... možno za celý život nespáliš plynu 210 000 :) Jasné, že rokmi sa ten úsek skracuje (cena plynu rastie), ale dovtedy budeš musieť kúrenie riešiť nanovo :) Ale treba skúšať. Chudáci, čo nemajú peniaze, to nevytrhnú. Tak musia tí, čo si to môžu dovoliť a pritom ich to aj baví.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?