Skúsenosti - otvorený krb v interiéri

Zdravim vsetkych,kedze je tu sezona vecerov pri krbe,napadlo ma popytat sa,aky mate kto nazor na krb s otvorenym ohniskom v interieri,resp.prakticke skusenosti od niekoho,kto takyto krb ma,plusy vs.minusy,dakujem:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1984 neviem teda do akeho priestoru to planujes dat, mne sa otvoreny ohen paci ale urcite nie doma v obyvacke....
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1984 Dovolím si prispieť svojou troškou do mlyna, keďže v našej drevenici pod Poľanou sme kúrili otvoreným krbom už v roku 1986. Toto tvorené ohnisko bolo jediným tepelným zdrojom v obývačke. Otvorené krby sa stavali vtedy preto, lebo k zavretým sme sa vtedy nevedeli dostať. ;-) Účinnosť otvoreného krbu je okolo 20%! http://webcache.googleusercontent.com... Je to o otvorenej tepelnej strate, pretože doslova Ti teplo uniká hore komínom. Jediným šťastím bolo, že horár bol kamarát. :-) Účinnosť moderného zatvoreného kozuba (krbovej piecky apod.) je cca 80%. - pogoogli. Je to o spotrebe paliva, o jeho manipulácii, cene, tepelnej pohode... Si si ešte istý, že stále túžiš po otvorenom ohnisku.....? ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@leonardom Vdaka za info,ma to len napadlo,nedavno som bol v jednom dome,starsi pan majitel mal v obyvacke velky krb s otvorenym ohniskom,vravel,ze super,ta atmosfera no a ze v zime tam pri cervenom vinku na velkej panvici opeka gastany:-),ja niesom stavbar,no myslim,ze na vykurenie v dome to tiez nieje moc prakticke a ekonomicke,ale ako napr.dat to na nejaku chalupu,kam sa chodi na vikendy,preco nie:-)
Odpovedať
@miro1984 ked to teraz @leonardom spomina, tak ma napadlo, ze tiez co si pamatam na jednej chate s otvorenym krbom tak ano, atmosfera vyborna, ale aby bolo teplo, spalilo sa...no hadam aj pol kubika za vikend.
Odpovedať
my sme na chalupe tiez mali otvoreny krb, zima vsak ako v ruskom filme v ruskom tanku, ibaze by si spalil polku hory ako pisali chlapci. Dalsim problemom (aj ked to nebolo priamo otvorenym krbom ale chybou kominov), ze pokial sa tam nekurilo tak tadial fucalo neskonale. Po roku sme si ho vymenili za krbovu vlozku.
Odpovedať
atmosfera super, boli sme na takej jednej chate v zime na tyzden :-) akoby na dovolenke, tam sme mali takto otvoreny krb ako sa pytas a poviem ti ze za ten tyzden sme si ten krb uzili. je to super, je to nieco s cim sa clovek bezne nejako nestretava ale doma by som to mat nechcela pretoze efektivita kurenia minimalna :-)
Odpovedať
my sme mali v drevenici,a ako píšu vyššie o ničom,ešte som otvárala okná aby náhodou?!ja som ho volala jalový krb,kúriš kúriš a ništ,naši mladí mali nejaký kanadský krb,za pol hoďku trenková teplota :-) to bolo iné kafe a to z pár polienok.
Odpovedať
ak to chces na vykurovanie, tak nie, nema to dobru ucinnost. Ale ak budes kurit inak a toto chces len kvoli atmosfere, tak stavaj. Krbove vlozky kazdy hlada s co najmensim vykonom aby si zbytocne neprekurovali dom. Otvoreny krb bude mat pri tej mizivej ucinnosti vykon tak akurat do moderneho domu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ako poriesis dieru (komin) rovno do obyvky, ktora vycucne teplo z domu. Jedine snad nejakou klapkou. Ale cele to riesenie otvoreneho ohniska - dym tam bude citi pri kazdom zakureni - za mna urcite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
mam doma taky, je v pivnici a kuril som tam, komin ma tah ako blazon, tiez som prekuril za den to co teraz za mesiac (v obyvacke v krbe), ale kedze bol obstavany tehlami, celkom sa teplo naakumulovalo a potom to aj tyzden "kurilo" bez ohna co bolo fajn to ze to spalilo vela dreva som prilis neriesil, co som vsak riesil bolo ze ked sa zakurovalo (studeny komin hlavne) tak to troska proste dymilo dovnutra, ked horelo uz vsetko OK, ziadny dym...ale potom zasa ked vyhasinalo tak sem tam obcas cosi odbaflo aj dovnutra...no a potom zadymena miestnost mierne ale bola plus nejake obcas "vystrelenia" do miestnosti a tak.... tak po case som tam namontoval aspon dvierka a to uz bolo OOOVELAAAA lepsie....neminalo sa tolko dreva a dym uz ziaden :-) teraz tam uz nekurim, uz mam v obyvacke obstavanu vlozku a to uz je ina kava oproti hentomu 8-)
Odpovedať
@miro1984 otvoreny krb? doma? v dnesnej dobe? srandujes??? osobne som bol v zime na lyzovacke na chate, ktora bola vykurovana otvorenym krbom, po piatich dnoch sme to tam zabalili, kamos co nelyzuje tak kuril na chate, rano motorovou pilou napilil drevo, potom porubal a kuril, ale mam pocit ze len tak do luftu, na chate slabych 19stupnov, a to sme este aj museli teplovzdusnymi ventilátormi dokurovat spalnu a nejakou domacou pálenkou nase uzimene telo, dreva sme spalili za pol V3Sky, elektriny ani neviem a nebyt slivovice a caju s rumom tak odtial odidem na druhy den... v dnesnej dobe otvoreny krb je hlupost, velmi nizka ucinnost a kuris do komina rovno von... skoda dreva a casu s jeho pripravou v lete na zimnu sezonu...
Odpovedať
Tak už hádam nekúria ani Rómovia ??!! :-). Na druhej strane opečená špekáčka rovno z obývačky... problém ale vidím nájsť si ženu, ktorá by to pucovala, prípadne udržiavala oheň, aby nevyhasol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Naši majú, resp. mali s otvoreným ohniskom... Dom kolaudovaný r.1990. Kým to bolo otvorené, kúrilo sa v ňom asi 3 krát. Potom (2005) dal otec vyrobiť dvierka a zatvoril ho. To už sa v ňom zakurovalo častejšie. Ale len tak, pre efekt. Prestalo sa, keď sa išli prať závesy z okna, lebo tá voda z práčky bola ako po montérkach, nie po bielych závesoch... :-) A to má komín dobrý ťah.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za postrehy a nazory:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
dúfam, že si sa nedal odradiť :o) samozrejme je tam aj vsetko to "negativne" co sa tu popisalo, ale taky krb ma aj svoje výhody. Ak ním neplanujes kurit ako hlavným zdrojom, naco sa naozaj nehodí, zažiješ s ním kopec romantiky, ktorá pri krbovej vložke nie je možná. Ja ním kúrim len cez veek, keď mám čas, moje deti stoja v rade, že ktoré chce prikladať, ktoré zakurovať, lebo to je živý oheň! Treba sa oň starať, ale to je na tom práve to pekné. Rok trvalo, kým som sa naučil ako ho správne používať, ale teraz je to naozaj paráda. A niet nad to sedieť s manželkou s vystretými nôžkami pred ohníkom, sem tam priložiť, sem tam prehrabnúť, počuješ pukanie a vnímaš to teplo úplne inak ako pri vložke :o) ak by mal ísť preč, bude mi ľúto :o(
Odpovedať
@111milan111 Akým drevom v ňom kúriš?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?