Rekvalifikačný kurz

Zdravím, neviem či to sem patrí, ale skúsim. Plánujem návrat zo zahraničia na Slovensko, no čo ďalej? Keďže mám ukončené len gymnázium, chcel by som niečím vylepšiť tento hendikep, vysoká neprichádza do úvahy, skôr by som chcel ísť cestou rekvalifikačného kurzu, máte niekto nejaký nápad? Nemám problém si ho samozrejme aj sám zaplatiť, len akým smerom by sa oplatilo vybrať? Som technický typ, počítače niesu problém, manuálna práca tiež nie, takisto remeslo, no mladý - hlúpy, zle zvolená škola a teraz som tam kde som...na remeslo treba školu, tam asi s nejakým kurzom nepochodím, napadá ma napr. CNC operátor? Angličtina komunikatívne, momentálne mám 35 rokov, celkom ma láka aj práca v automobilke, máte niekto nejaký iný nápad, prípadne radu ohľadom podobných kurzov? Ďakujem za hocijakú proaspešnú informáciu.
Odpovedať
1
2
Teraz budu prijmat napr.do Jaguaru v NR.Ak si technicky typ a ovladacs anglictinu,mas sancu. Tiez vznika aj v sirsom okoli vela firiem,ktore budu spolupracovat s automobilovym priemyslom,sleduj web stranky s ponukami zamestnania. Ak si manualne zrucny a mas gymnazium,skor by som odporucala dorobit si vyucny list na profesiu-remeslo, ktore by ta bavilo.Na vela skolach sa da robit "dialkovo".Urcite sa viac naucis ako na nejakom kurze.Aj vyucny list v rukach ti viac pomoze,ako nejaky certifikat z kratkeho kurzu.
Odpovedať
@marek_norway k cnc alebo do automobilky alebo hocikde na zmeny ta zoberu aj keby si mal zakladku. Naucia ta par ukonov na mieste. Tak isti na vacsinu prac ti netreba ziadne extra skolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway Ja si tiež myslím že Jaguar alebo volkswagen ťa zoberú za pás hneť aj bez kurzov. Prípadne Amazon má teraz dosť náborových reklám. A ak vieš niečo robiť aj z remesla tak sa tým vieš živiť tiež aj bez školy, pozry sa na stavebníctvo to je plné gimnazistov, kuchárov a podobne.
Odpovedať
Dakujem za odpovede, vcera ma este napadlo, spravit si vodicak C alebo T a na to nadstavbu na nejaky specialny stroj? Co by sa oplatilo, strojnicky na co?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko človeče, pozri sa na gymnazistov... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway nuz takto ti poviem mal som na pohovore sikovnych zanietenych ludi bez skoly a tiez nepouzitelnych vysokoskolakov, ktorych jedina starost bola, ci dostanu listky do posilovne ako bonus. Bud clovek ma za usami, alebo nema. Ak ma a ma ciel, nauci sa co treba. Velakrat je to totiz tak, ze v novom zamestnani sa treba naucit nove veci.
Odpovedať
@topvideo nerozumiem, ale prijemna odpoved ma asi necaka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway voči tvojej snahe nič nemám, len kolega má s gramatikou akési problémy a to mi kole oči 8-)
Odpovedať
S tym amazonom to bude myslim, ze v praxi komplikovanejsie ako v automobilke. Osobne by som povedal, ze ma moznost dostat sa do automobilky a ak ukaze sikovnost, tak sa vie aj niekam pohnut dalej, vyssie, co si myslim, ze je dost fajn
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
A nepremýšľal si nad programovaním? Si gymnazista, takže základy by si tam mal mať (minimálne logického myslenia) a Learn2Code ich má zdarma pokiaľ spĺňaš podmienky (viem že musíš byť evidovaný ako nezamestnaný na úrade práce) https://www.learn2code.sk pozri sa na to, možno ti to pomôže sa rozhodnúť.
Odpovedať
@marcelstojka dakujem za tip, pozeram to akurat, no je tam toho dost, momentalne som stale v zahranici a vedel by som si to aj zaplatit, no vedeli by ste mi poradit aj, ktorym smerom sa vybrat, co je momentalne najviac vyzadovane?
Odpovedať
@marek_norway najviac vyzadovani su operatori na linky. Je jedno kde. Ci uz priamo automobilky alebo ich subdodavatelia. Automobilovy priemysel zatial zivi Slovensko. A potom remeselnici. Na to netreba ani rekvalifikacny, lebo precizne obkladat kupelne sa moze naucit kazdy kto len trosku chce, staci mat dobreho majstra od koho robotu odkukas. Len tam je neistota pravidelneho prijmu aj ked ti nejlepsi sa asi nezastavia. No a samozrejme IT sektor. Ty musis vediet co by ta bavilo a na co mas schopnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 v podstate by mi nevadila ani ta robota na linke (tu robim aj teraz), keby bola aspon priemerne zaplatena...remeslo je v dnesnej dobe IN, ale s papierom a na ten uz nemam ani cas ani vek...niekedy je to viac o stasti a znamostiach, ako o vzdelani a praxi, snad budem mat aspon trochu stastia aj ja, len by som tomu aspon trochu pomohol a preto hladam inspiraciu :)
Odpovedať
@marek_norway mám kamaráta grafika a ak máš fantáziu tak photoshop/ilustrator to dobre ide celkom ak sa s tým naučiš robiť :)
Odpovedať
@marek_norway ja som o rok starsi, mam aj vysoku, dokonca som si robil aj PhD., ktore som nakoniec opustil a dnes chodim sem: http://spsdtt.edupage.org/text12/? v aprili bude skuska, po nej dostanem paragraf 21 a budem sa ucit pod dohladom, aby som mohol dostat 22 = samostatny elektrikar. napr. v Rakusku su taketo povolania velmi dobre platene.
Odpovedať
@marek_norway v ziline sa da spravit rekvalifikacny kurz na elektrikara. A po case mozes byt aj revizak...
Odpovedať
@marek_norway nikdy nie si taky stary aby si sa nemohol zacat vzdelavat, ja som mala po 40 ked som zapichla strojarinu na kliniec vrhla sa do hlbocin IT. Nie ze by ma nebavila to je a bude furt moje povolanie, ale proste plat a ine okolnosti ma donutili prehodit vyhybku. Keby ze mne niekto pred 30 rokmi vykladal, ze sa budem zivit dierkovanou matematikou a hlava mi okockovatie, tak ho poslem pod studenu sprchu. A nakoniec ma ta robota aj naplna, nielen zivi
Odpovedať
@bozsky_kaja @igigi presne nieco taketo som hladal, ZA je trochu od ruky, ale ta Trnava je takmer idealna a elektrika ma celkom aj bavi, dakujem za super tip @marcelstojka ved to je u mna ten problem, ze prave ta fantazia mi chyba, ja som skor technicky typ, dostat zadanie a podla postupov ho spravit, photoshop zaklady mam, skor ma ale bavil autocad, no celkovo radsej to poctive remeslo...ale aj tak dakujem, budem aj nad tymto uvazovat.
Odpovedať
@zita19 a to ste od nuly isli na IT? lebo v tomto je tolko smerov, ze nemam absolutne sajnu kadial by som mal ist a to rozhodne nepatrim medzi pc analfabetov, dokonca aj prikazovy riadok mi co to hovori...ale ako som uz pisal vyssie, nemam fantaziu, takze v grafike alebo tvorbe softveru by som moc nepochodil, mozno sprava pc siete, nejakeho eshopu a pod. uz hotovych veci..
Odpovedať
@marek_norway , urad prace teraz nuka kurz,aj ho preplati, ak by si chcel pracovat v IT? staci slaba anglina, a vediet zapnut pc, www.uck.sk, skus pozriet
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa to tiež nezdá, že by to bolo jednoduché, predsa len IT segment je dosť náročný už len z toho pohľadu, čo všetko to obsahuje a podľa mňa je dlhá cesta k tomu aby niekto bol v tomto odbore špička
Odpovedať
@srssen za 5 rokov sa to naučíš dobre dalších 5-10 sa zlepšuješ , potom žiaľ nebudeš stačiť na tých najlepších , lebo budeš na niektorom fleku kde sa všetko nevyžaduje, po 45 ozaj len veľký fanatik, špička tak do 40, neskôr robíš šéfa a razom si z toho von
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu To hej niečo na tom bude, aj tých 5 rokov tiež musí človek makať venovať sa tomu, ak sa chce niekam posunúť, hlavne to všetko v IT segmente veľmi rýchlo napreduje
Odpovedať
@marek_norway no od nuly nie, nieco malo som uz vedela (asi tak, ze lepsie informovany uzivatel) ale fakticky nic. Ale staci sa pytat, citat a skusat, potom to slo nejak samo. Netvrdim, ze som druhy Zuckerberg, ale nejak to zvladam. Niekedy s prstom v nose, niekedy sa natrapim ako hovado. Nejak som sa premotala cez viacero pozicii a uz viem na co mam, kam sa chcem posunut a comu sa zdaleka vyhnem a necham to na tych co to vedia lepsie. @srssen ano, IT je strasne siroky pojem. A zas na druhej strane nie kazdy musi byt spicka, nie kazdy musi vediet vsetko (staci, ze je o "susedoch" v obraze). Ak bude seriozny, spolahlivy, pristupny inovacii a komunikacii bude aspon v tom svojom uzkom okruhu dobry. Niekedy je tazke vybrat to prave orechove pre konkretnu osobu. Niekto ma tvorivy potencial a logiku na rozdavanie ale pisat scripty ho nebavi, zato vypuci take spickove analyzy, ze niekedy sa nestaci okolie cudovat. Su taki, co je pre nich pisanie scriptov to prave orechove. A samostana kapitola su databazari, system hosting, HW specialisti, sietari, komunikacie... A kedze je nas na IT useku celkom dost (par stoviek) tak viem, ze mame chalanov co su fakt na vysokej urovni aj s maturou, a su tu este stale exemplare, ktorym ani VS ani obrazkovy navod nepomoze k tomu aby daco "kloudne" spravili
Odpovedať
Profilova fotka
co si robil prosim ta v zahranici? Neviem, no nikde som to tu nevidela :(
Odpovedať
@frlanka v zahranici stale som, robim v masozavode pri baleni hotovych vyrobkov, ale tuto pracu uz nikdy viac nechcem robit, obzvlast nie na slovensku...
Odpovedať
@marek_norway kamošova dcéra má 2 vysoké a robí upratovačku za 3000 Eur v GB na viacerých miestach
Odpovedať
IT som vystudoval. staci 2-3 roky nesledovat trendy a vzdelavat sa, si mimo a mas tazkosti si najst dobre plateny flek. napr. pred 2-3 rokmi hladali projektaktov s Prince2, teraz je popularny Agile Scrum a ratam, ze o 5-10 rokov pride nieco dalsie. To su tisice za skolenia a este treba rozumiet IT nie len stylom "zapnem PC". Ale ak vie zapnut PC a anglicky, vela "IT firiem" (citaj korporacii zo zahranicia, ktore v nejakom procese predavaju pc/sw/it sluzby) hlada muklov v BA/BB/KE na komunikaciu a riesenie roznych uloh v anglickom jazyku. Vsetci sa hraju na IT, pritom realne IT je mozno 1% zamestnancov. Ja som bol IT v Lenove. Firma vtedy mala 600 zamestnancov, IT oddelenie asi 100 ludi, ale realne nas IT (hw/sw/it sluzby) robilo 16!!! Ostatni vypisovali maily a telefonovali.
Odpovedať
@srssen naprosty suhlas,dcera je na informatike v 3.rocniku VS a este ju toho vela caka....a navyse brigaduje v IT firme aby si okukala aj prax...nikdy by som nepovedala,ze to je tak narocne...
Odpovedať
@duzu nastastie sefov az tak vela netreba, o dost viac ako sefov treba projekt manazerov. Zvysok su viac ci menej kvalufikovai a pracoviti mukli @bozsky_kaja poviem ti jedno, jeden den na uzivatelskej podpore ta znici viac ako cely mesiac pisania scriptov. Kto neskusil netusi co to je za napor. U mna je Help Desk len cast uvazku, nastastie velmi mala, ale po polhodinovom telefonate s uzivazelom nielen prirodzene imunnym proti IT ale aj 3x preockovanym, som zmorena ako keby som vylozila vagon uhlia. Netreba podcenovat tych nestastnikov so sluchatkami na usiach. Malokto by to zvladol. V porovnani s tym tahanie optiky po kablovych kanaloch musi byt uplna brnkacka. A aj ten co taha optiku je IT-ckar ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?