Radšej byt alebo starší rodinný dom s malým pozemkom?

Ahojte, chcem Vás poprosiť o radu, alebo skôr o názory. Veľmi by sme chceli ísť z bytu do domu, ale žiaľ finančne nám to ťažko vychádza..zmestili by sme sa tak do zrekonštruovaného starého domu s malým pozemkom. Doposiaľ nás každý odhováral. Ide o cca. 50 ročný dom, je veľmi pekne prerobený (interiér), stačila by nová fasáda, časom strecha. Pozemok má len 300m2. Taký kvázy dvor pred domom. Aký máte na to pohľad, ostali by ste radšej v byte ako v dome s malým dvorom?
Odpovedať
@jozefinka9 moji rodicia maju pidi dvor :-) a nevidim v tom nevyhodu, aspon nemusia vela kosit :-D je tam miesto na zaparkovanie 2 aut, altanok, a travnata cast do trojuholnika ... a este okolo domu trava ale ta je spolu max 25m2 ... ja by som urcite sla do toho domu, aj ked je dvor maly, stale je to viac ako byt :-) 8-)
Odpovedať
Zavolaj si statika, stavebneho inziniera, nech Ti povie realny stav domu, naklady a buduce opravy. My Ti tu neporadime
Odpovedať
@jozefinka9 ak je to tak ako pises tak chodte ale predtym si ho poriadne prelustrujte komplet nie ze kupite macku vo vreci. maly pozemok je stale viac ako balkon v byte a kosenie travy a odhrnanie snehu je stale lepsie nez zametanie balkonu. pises ze fasada..to znamena co..vymenene okna az vonku nedorobene a potom dolasie horsie ze strecha to je co...vymena strechy je riadny zasah do domu a penazenky. nechcem vas dhovart ale prve ten dom si riadne ale riadne zopakujem riadne pozriet...ak ho nepoznate ze to su vasi kamosi a podla toho kupit. ale ja bysom do toho siel.
Odpovedať
@poleno @andrejh0 to je jasné, že by sa na to pozrel odborník; okná sú nové plastové, fasádu som myslela zateplenie hlavne a strecha vyzerá byť ok, ale na to fakt nie som odborník, akurát že dom je naozaj suchý, nezateká, tak by výmena nebola snáď nutná ihneď.
Odpovedať
Tak podla mna ide iba o stav domu a potom este aj susedov, kedze je tam maly dvor. Ale preco nie? Maly dvor lepsie ako panelak a balkon.
Odpovedať
Aj ja si myslím,že do domu isť, my sme najprv kupovali starý dom, kde celý pozemok aj s domom mal 400 m2 a teraz máme asi 900, prikúpili sme suseda, čo zomrel, zburali chatrč a máme záhradu. Nevýhoda je v to, že za tie peniaze čo som do toho dala, by sme teraz na tom pozemku postavili uplne niečo iné, museli sme sa prisp. ale aj tak celý život je o kompromisoch, tak čo , zvykli sme si.
Odpovedať
@eluma tak to áno, človek by si za tie peniaze naozaj postavil niečo iné, ale nejak treba začať a nechce sa mi tu tvrdnúť na veky večné a čakať, že sa vyskytne niečo lepšie, keď viem, že je to nemožné.
Odpovedať
Profilova fotka
aj mi sme prednedávnom kupili starší RD s pozemkom 366m2 a je to akurát mame aj predzáhradku celkom velku aj na posedenie v zadu je miesta aj na pestovanie a trávička na detské harašenie tiež nechýba. zaleží aku časť toho pozemku maš zastavanu u nas je to 75m2 tj ostatok je krásna plocha ja by som na tvojom mieste neváhala. i ked je pravda že o dom sa musíš starať viac ale ved aj v činžiaku je fond opráv čo mesačne platíš.... @jozefinka9
Odpovedať
@dia777 no tu je zastavaná až 100m2, je to len malý dvor pred domom, nič viac. Ale nakoľko je dom postavený za ďaľším domom (tí vlastne odpredali záhradu a tam sa postavil tento dom), tak je tam perfektné súkromie. Z druhej strany nie je nikto. Stále váhame.., pozerám aj pozemky, ale nemali by sme kde bývať, kým by sme postavili
Odpovedať
A kolko stoji ten domcek ak to nie je tajomstvo
Odpovedať
Súhlasím s tými čo radia najprv naozaj dobre pozrieť stav domu, lebo rekonštrucia vie byť veľmi nákladná vec. Inak malý pozemok lepší ako panelák.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefinka9 hmm.. perfektne sukromie ked musis prechadzať cez zahradu niekoho ineho a nemas za sebou ziadnu zahradu, len pred sebou malu a potom zahradu toho pana pred tebou? no.. neviem, ci sa tu da hovorit o sukromí.. ALe suhlasim, aj maly dvor je lepsi ako panelak :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak je dom prelusknuty z technickeho hladiska tak potom podla mna nieje moc o com uvazovat. U mna by zohravala otazku este lokalita v ktorej je byt a v ktorej dom. Cize ci s mi k domu napriklad nepridruzi dochadzanie do prace z nejakej dedinky a tym padom naklady spojene s nim. par otazok na ktore by som si odpovedal a podla toho sa rozhodoval: - budem mat vsetko v dostupnosti tak ako doteraz? (praca/skola etc.?) - lokalita kde je dom je lepsia ako ta kde je byt? - ma dom moznost rozsirenia (zobytnit podkrovie a podobne?) - ostanu mi peniaze na nepredvidane opravy (strecha, elektrika, blizi sa zima tesnenia) - dokazem predat byt? - budem mat dost sukromia na pozemku? (viem ho ohradit a podobne aby mi nepozerali ludia dnu) Ak si odpovies ano na vacsinu otazok tak podla mna nemas o com uvazovat. Ja mam znamych co maju pozemok 800m2 a vyuzivaju pritom cca 200m2 z neho a zvysok akurat kosia a polievaju. @martuska75 , @katrin21 no pravdu povediac niekedy je lepsie mat "panelak" teda byt s terasou ako pozemok na ktorom nemas sukromie. My sme si malu zahradku urobili na terase. No a kamarat byva v hornom byte a ma nieco vyse 90m2 terasu a je tak zariadena ze ma clovek pocit ako v zahrade.
Odpovedať
@katrin21 prepáč, ale nie som cvok, aby som kúpila nehnuteľnosť s tým, že budem prechádzať niekomu cez pozemok. Dom má vlastnú prístupovú cestu, širokú asfaltovú a nikto iný cez ňu neprechádza. Susedí len so susedovou záhradou, kde je sčasti vysoký murovaný plot a pokračuje oddelením krásnymi tujkami. @andrejo ja som s doterajšou lokalitou spokojná, máme tu všetko až na to, že je to ďaleko na stanicu, asi 20 min rýchlejšej chôdze a dom je priamo v centre, z jednej strany škola, z druhej škôlka, obchody, všetko. Takže lokalita je perfektná a do dvora nevidí nikto. V byte máme vysoký nájom kvôli fondu opráv, napriek tomu sa nič nerobí, byt je krásny zrekonštruovaný, ale susedia - pomlčím, či zhora, zdola, niekedy som z toho už na prášky. Najväčší háčik bude predaj bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
tak potom je to OK :)
Odpovedať
@katrin21 ja by som do spoločného dvora nešla ani keby mi tam dali vilu zadarmo, viem čo to je, moji svokrovci takto žijú roky a majú len ťahanice po súdoch, keďže sa tam nasťahovala pomiatnutá ženská :-S
Odpovedať
@jozefinka9 no pokial lokalita vyhovuje a dom je v poriadku tak nemas o com rozmyslat.
Odpovedať
@andrejo to úvahy z rodiny " a príde ďalšie dieťa alebo ďalšie dve a bude ten dvor malý" a pod. No u nás sú ceny strašne vysoké, tak väčší by hádam bol, keď by mali tie deti asi 20 a potom to už môžem... Vieš mi poradiť, čo by nás stálo, keby si zavoláme odborníka na zhodnotenie? Mám síce známeho, ale nemá momentálne čas.
Odpovedať
@jozefinka9 no dvor bude vzdy maly .. ale to je uplne jedno. Ked pridu deti tak bdues rada ze si rada .. neviem ako velky je ten dvor a kolko je zastavana plocha. No urcite je to lepsie ako balkon v byte. No a dalsia vec je ze nikto ta nedrzi len na dvore. Obhliadka nas tusim stala s vypracovanim papierov do banky nejakych 120€ ale na 100% ti to nepotvrdim je to uz 2 roky dozadu. Ja konkretne odbornik na stavby niesom ale napis mi pripadne IP. Viem ze napriklad ohodnotenie nehnutelnosti na dialku ti urobia bezplatne na http://riesimebyvanie.sk/?ocenenie-ne... no je to take ze ked nemas ani predstavu o cene. Inak na dom by som riesil hlavne 3 ludi. Statik, elektrikar, vodar pripadne este plynar ak je aj plyn. Neviem co v tom dome bolo menenene ale nie vsetky rekonstrukcie zahrnaju vymenu vodovodnych potrubi, elektrickeho vedenie a podobne.
Odpovedať
@andrejo super, díky moc. Podľa informácii sú všetky rozvody nové, aj plynový kotol je nový.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?