Problémy so stavbou po fušeroch

ludia,povie mi niekto,co je lepsie,cena nizsia,alebo vyzsia za odveenu pracu,samozrejme nizsia,nooo a to je problem,prerabam a staviam domy uz asi 15 rokov a urobil som vselico,no dnes som bol u jedneho co chce prerabat novo postaveny dom a to stylom-vyburat dve steny obvodove a vymurovat nanovo a to koli dilinom,ktory davali malo cementu do malty,povedzte mi niekto,ozaj sa este najde taka partia co pracuje a setri materialom tam kde to nieje treba???
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ano najdu sa taky a je ich dost. Chybu robia aj ty co chcu stavat, ze daju pracu tomu co ma radovo nizsiu cenu ako ostatne ponuky. Podla mojich skusenosti ide z 95% o fuskarov a partie murarov, kde sa naslednej opravy, zaruky... nedovolas. Niekolkokrat sa mi stalo, ze napriek tomu, ze som zakaznikovy odporucal stavebnu firmu s ktorou mam viacrocne skusenosti, ktora ma bohate referencie a skusenosti, tak zakaznik namiesto toho uprednostnil partiu murarov a nakoniec zistil, ze spravil zle. Nechal sa nalakat na pociatocnu nizku cenu, ktoru mu nik negarantuje tak ako firma. Chcel usetrit ale za aku cenu? Stavba sa vliekla naklady stupali a aj ta kvalita nebola bohvieco. Vo finale preplatil o 5 % viac ako si pytala dana firma. Vraj tehly boli nakoniec drahsie ako partia pocitala vo svojej ponuke, atd.... Stavba sa casovo natiahla o 3 mesiace, pretoze si fuskari nevedeli zohnat domiesavac na cas, potom im zasa meskali okna, drevo na krov.... To vsetko je minimalne cas navyse a cas su peniaze. Ak firma garantuje sumu, ktora vychadza z polozkoveho rozpoctu a nie z kalkulacie "od oka", ak garantuje dobu vystavby, ktora vychadza z technologickych postupov, ich skuseniosti a organizacie prace a dotupnosti potrebnych mechanizmov a materialu, tak preco si aj tak ludia vyberaju pochybnych fuskarov? Dam si auto poskladat radsej sikovnemu susedovi za zlomok ceny a riskovat ze sa mi na najblizsej zakrute rozpadne? Alebo si ho radsej kupim od skuseneho vyrobcu kde mam zarucene vlastnosti a v pripade poruchy aj odborny servis?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnagy2 tak konečne niekto trafil klinec po hlave. Tak to vyzera ak niekto za každú cenu šetrí a nedojde mu , že v konečnom efekte malokedy ušetrí.Bud si to poriadne naštuduje a potom sa to dá aj tak , ale vetšinou poradia " kamaráti a známy " a potom to tak vyzerá. Ak by si niekto objasnil , čo je to objektová cena tak vie presne kolko to bude stát. Objektovú cenu ale dá len seriozna firma. Partie si to ani nedokážu možno spočítat a potom navyšujú cenu podla skutkového stavu.Ak im to nevyjde tak špekulujú ako ušetrit aby dosiahli svoj zisk.Verím , že sú aj partie seriozne ale je to vetšinou pán majster a hotovo.Ja viem , že peniaze sa nedávajú lachko , ale preto stavat bez toho , aby vedel človek kolko to bude stát nakoniec je ako ruleta. Vetšina si myslí že cena domu je hrubá stavba. Je to tak / podla technologií / zhruba 35 - 50 % z ceny domu. A finálne dokončenie , na ktoré sa bude pozerat celý čas si sfušuje a pokazí celý dojem domu. Ne viem prečo si ludia myslia že stavebné firmy zarábajú nenormálne peniaze na stavbe domu.Nie je to pravda. Je to v dnešnej konkurencii tak 8 - 15 % z ceny domu.Ten rozdiel čo sa ušetrí nie je až tak velký aby si ludia žrali nervy / opakujem že sa dá aj svojpomocne ale hodne dlho študovat a kontrolovat /. Základ by mal byt aj tak stavebý dozor. / stavebný dozor nie je človek čo Vám dá pečiatku za pár šupov , a považujete to za úspech / , je to človek ktorý Vám garantuje kvalitu prevedených prác a je to poslený človek na ktorom by ste mali šetrit a je jedno či Vám dom stavia firma alebo svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnagy2 @fabo123 zdravim, dnes sa ideme stretnut so sefom stavebnej firmy, ktora nam ide stavat dom. Co vsetko treba zistit? Od projektantky mame predbezny rozpocet, planujeme mu dat tlacivo s vycislenym mnozstvom jednotlivych materialov. Mam teda pytat vypocet objektovej ceny .. a co este? dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@justin285 Neviem presne čo je to málo cementu nechcem sa zastávať tých fušerov.Za cisára pána sa stavalo z nepálenej tehly aj z pálenej a miesto malty sa používala hlina.Tie domy stoja bez problémov cez 100 rokov dodnes. @tigerca10 REFERENCIE!!!
Odpovedať
@justin285 zdravim. pisete ze ste urobil vselico postavil par domov. urcite by som odporucil tomu co ma vymurovane takto obv. mury ponechat a neburat. buranie obv.steny narusi statiku a celkovy efekt je horsii ako keby sa to nechalo tak. zrejme s tym nesuhlasite vsak mate dalsiu zakazku za kazdu cenu. vaha domu na 1 m muriva je v kadzom pripade dostatocna aj keby tam ziadna malta nebola. to potom murovanie na penu sa vam zda ako dostatocne? podla mna udajne malo cementu je nic proti tomu.
Odpovedať
@lukas567 a dalej podla mne je to vykonstruovany prispevok vas ako toho co si zhana ksefty. vyvolate v ludi paniku a potom im ponukate riesenia a skusenosti. uz len to ze ste tu registrovany od vcera a hned prvy prispevok v tomto duchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas567 to je predsa ocividne...
Odpovedať
Profilova fotka
@tigerca10 vetšinov rozpočet od projektanta nesedí z celkovými nákladmi. Za predpokladu , že dodáte stavebnej firme komplet projektovú dokumentáciu a vyjasníte si detaily / umiestnenie vypínačov , typ dlažby , sposob zateplenia , sposob vykurovania atd. / trvajte na objektovej cene. Ak Vám ju nedá tak je na 99% predpoklad doúčtovania naviac prác , čiže neviete kolko Vás bude stát. V rozpočte nie sú napr. položky ako / doprava , zariadenie staveniska , odvoz stavebného odpadu , revízne skúšky ,lešenie , certifikáty ako EHB apod. / Firma by si mala spravit vlastný rozpočet . Súčastou výberového konania by mala byt stále nasledovná veta. " dodaný rozpočet je orientačný , cena musí obsahovat všetky požadované práce na základe dodanej projektovej dokumentácie " objektová cena je o tom , že všetko čo je v projekte je v cene. Takže ak firma nenacení niečo , čo zabudol projektant do rozpočtu má smolu a dodá to grátis. Preto si každá firma má spravit vlastný rozpočet v prípade objektovej ceny.A potom je to seriozny postoj k neceneniu. Mna osobne vytáča ak firma po realizácii ešte účtuje ix doplatkov , a hlavne že výberové konanie vyhrala na základe najniššej ceny , ale v konečnom efekte je pomali najdrahšia. Všade funguje objektovka , len ludia čo špekulujú a nevyznajú sa si ju nepýtajú , ale zaujíma ich jednotková cena niečoho. Ale stavba nie je len o jednotkových cenách ale aj o kope iných vecí.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 vau, dakujem velmi za tieto informacie, urcite nam velmi pomozu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 a zvykne sa o tom normalne uzatvorit zmluva?
Odpovedať
Len na okraj.. da sa stavat aj s firmou aj s partiami ..neda sa to generalizovat..že firma to urobi dobre a partia/živnostnici/fušeri zle... je to individualne ..a takisto ani s tými zarukami to nieje take jednoznačne.. žial tato diskusia smeruje len jednym smerom..kto vie prečo?!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katarinka2010 ja netvrdím , že to nejde bez firmy.Popísal som to vyššie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tigerca10 áno , v zmluve to je zahrnuté / ak si zmluvu pripravíš ty a nie firma /
Odpovedať
@fabo123 ani ja to netvrdim ..treba natrafit na tých spravnych ludi a je jedno či firma ..a teda najdoležitejšie su referencie...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka2010 referencie sú základ. Ale vela ludí zaujíma len cena a nič iné.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 Mudry sa uci na chybach cudzich... Hlupak na tych vlastnych...
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 plne suhlasím!!! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@justin285 dneska chcú všetci zadarmo ,ešte poniektorý sú taký drzý!!! že žiadajú náhradu za odber vody a el. prúdu !! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 @skalko1601 tak ja pridam aj tuto skusenost opacnu: ked stavitel-majitel(ten co stavia dom :)) zacne vymyslat a menit v procese stavby-co sa potom jasneze predrazi, ale to sa mu uz nepaci, zada nieco,co urobi firma ci partia presne podla jeho zelania a ked je urobene, sa mu uz odrazu nepaci a povie:ale ja som to tak nechcel...prerobit inak-nove zelanie( a za to uz nechce zaplatit)..a nakoniec ako zlaty klinec este povie-neumyli ste po sebe okna-tak to vam strhnem zo sumy-lebo ja za to umytie okna ocenujem moju manzelku, ktora to po vas umyvala na 8eur na hodinu...(tak to musela byt fakt odborna praca!!!) Zaplakat ci zasmiat sa? Kazdopadne sa zamysliet a uznat si veci aj zo strany tych, co stavaju, nielen kydat na blbych robosov...
Odpovedať
Já bych řekla, že stavět se dá jak firmou, tak s jednotlivými řemeslníky. Základem je dobrá smlouva a podrobný položkový rozpočet. A samozřejmě nezávislý a dobrý stavební dozor. Vše, co se v průběhu stavby mění a zákazník si vymyslí mimo původní rozpočet nacenit, odsouhlasit a pak se nemůže stát, že se za tyto práce nechce platit. Chce to jasná pravidla pro obě strany. Nechápu, jak někdo může stavět tak, že si najímá různé fušery (bývají levnější, protože dělají na černo a tudíž z toho neplatí daně a pojistné) a pak se divit, že má problémy. Cožpak by si někdo koupil např. televizi jen tak, aniž by ji viděl, vyzkoušel, neměl od ní žádný doklad a žádnou záruku? Asi ne. Ale dům ve stonásobné hodnotě tímto způsobem klidně staví. A pak se diví. :-( @kajak Zase je to o smlouvě, co je v ní specifikováno. My jsme např. měli sjednán i závěrečný úklid, včetně toho umytí oken. Bylo tedy jasné, co firma musí udělat a já jsme věděla, co očekávám a zaplatím. Znolvu opakuji: dobrá a podrobná smlouva je základ. Pokud se na něco zapomene, zase písemný dodatek ke smlouvě, podepsaný oběma stranami. A pak není problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 ano ano, dobra zmluva!!!! a kazda blbost zaznacena v staveb.denniku a podpisana-aj majitelom
Odpovedať
Profilova fotka
@kaiak na to sú zmenové listy. Ak je niečo naviac , alebo zmena oproti projektu je na to vystavený zmenový list , kde je napísané čo je zmena a kolko bude stat.Ak ho nepodpíše zmena sa nekoná , ak áno neodškriepi ju. Je to klasika v zmluvných podmienkach.Na margo poriadku. Dnes je štandard , že dom sa odovzdáva uprataný / upratovacou čatou / aby sa majitelia len stahovali a bývali.Teda v prípade stavby na kluč.Ale pravdu máš v tom , že investori chcú Mercedes a rozpočet majú na Škodovku.To je bohužial fakt vetšiny stavieb.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 hej iste, ako hovoris...to, co som popisala bol pripad mojho kamosa-oni boli uz asi 8 firma, co dorabali prerabku ci co to-tie ostatne nevydrzali pri tych ludoch...:))) Takze tie okna neboli zababrane od nich, ale od predchadzajucich firiem, co im tam este omietky a ine robili...to len na margo dovysvetlenia...
Odpovedať
Profilova fotka
@kaiak ok
Odpovedať
Profilova fotka
no ale pozrime sa na to aj z inej stranky. preco su ludia nuteni ist po cene aj za cenu nedostatocnej kvality? nie kazdy zaraba v tejto krajine tolko, ze si da postavit dom na kluc u odbornikov. takze neodsudzujte ludi, pretoze vsetci dobre vieme ako to tu vyzera.. keby vsetci na to mali urcite sa stavia inak .-)
Odpovedať
@lukas567 mam tu aj ine prispevky,a co sa tyka ludi,je to horsie a horsie pretoze si poniektori neuvedomuju,ze nieje vsetko zlato co sa blizti,to znamena,nie preto ze su najlacnejsi, a nie preto ze su najdrahsi,napriklad ja mam teraz dalsi dom stavat v bratislave a som spokojny,jeden zas caka ked mu pridu peniaze z banky aby sme mohli unho zacat,keby ste videli tie omietky,ako keby ste ich skrabali hrablami,a sam povedal ze uz nebude vymyslat,ja tomu rozumiem-kazdy chce usetrit a dat co najmenej,no niekedy sa to obrati a z toho mala je odost viac,preto ,a co sa tyka mojej temy ide skor o to ci uz to niekto riesil,my sme to vyriesili tak ze sme ju zrovnali hrubovkou,ale co z toho ked je ta stena onieco drahsia a este k tomu je sirsia a preto zabera viac miesta ako bolo povodne planovane,ci uz si vyberiete stefana alebo matusa,nie preto ze chce 10 € na den alebo 100 € na den,clovek ked sa postavi a sleduje to hned vidi co v tom cloveku je a ci ho ma vymnenit
Odpovedať
@fabo123 vidis aj toto,u nas na slovensku to funguje takto,ked mi ma niekto nieco urobit nech to nieje drahe a ked to mam urobit ja druhemu nech sa buchne po vacku,naposledy som robil rozpocet na dvojizbovy byt,malo sa vymurovat jadro urobit v celom byte stierky,pretiahnut vodu a elektriku v novom jadre a polozit dlazbu a obklady aj v kuchyni a polozit v dvoch izbach plavajucu a namalovat,urobil som cenu,teda po rozhovore z dotycnou,ze nechce dat do toho hodne,a nech to aj nejak vyzera,celkova cena bola aj s materialom 5562 € aj nejake drobne,robota aj material,okrem dvery a dresu a takychto prkotin,chcela to na firmu tak som jej naratal + 20 percent,zda sa jej to vela,tak za co to mam robit za 1200€?????ja som jej vysvetlil,pani,najlepsie bude ked si kupite material,a my vam urobime robotu na meter stvorcovy a bude,a ci si ona kupi obklad za 40 € meter alebo 8 € meter,nemoze mi povedat ze to takto nechcela,praca s ludmi je ako praca v zoo,musite trafit pocasie cloveka,a najviac ma zerie to,ze clovek ceni pol dna a potom dotycny povie ze dakuje,a to kde sme.skoda reci,nehovorim ze to robim len ja,je vela takych co robia to iste, a maju z toho len vydavky,ale jednoducho,stavbarcina je sezonna robota,a ja nepytam peniaze za zle urobenu pracu,a takisto musim mysliet aj na to ze budem potom 4 mesiace doma,napriklad povedia ze mi daju pomocnika pretoze ja mu davam to iste co zarobi murar,on sa tiez nadre tak nech si je toho vedemy ze to bude mat aj zaplatene a bude to robit takrychlo ako to bude mozne pretoze bude vediet,ze nieje ukrateny,v tomto state treba urobit zmeny,lebo ak to pojde takto dalej,ludia odidu a ostane im tu len bratislavsky hrad plny debilov,kazdy si zasluzi mat to iste ako ten druhy,policajt sa narobi takisto ako murar???A preco moze ist do dochodku po 20 rokoch a najst si inu robotu,a ten co mrzne a robi v dazdi a robi manualne cely zivot ide do dochodku a dostane menej ako ten po 20 rokoch vozenia rite v aute,ja mam kamaratov policajtou,ale jednoducho to je tak,budme si rovny,urcite murar je viac zniceny po dvaciatich rokoch ako policajt,ale to je uz od temy,.........
Odpovedať
vie o znamych ci kamaroytoch,ci susedoch co chcu nieco urobit,samozrejme,ja to riesim takto,nacennim a mozme sa pustit do roboty,za svoju pracu rucim ako som uz pisal,ale aby si bol clovek isty,vzdy mu poviem,ze ak bude praca odvedena zle a nebude mat vzhlad a konecne efekty take ako by mali byt,nezoberiem ani korunu za pracu ktoru som odviedol,pretoze si stojim za svojou kvalitou,a natrafim na cloveka,ktory zacne spekulovat,su ludia ktorym poviete toto a bude hladat zamienku aby sa to nemuselo vyplatit,aby sa potom smial za oknom,minuly rok sme postavili hrubu stavbu aj s oknami,potom prisla pauza aby si natiahol vodu elektriku a plyn a kurenia a tak,za mesiac zavolal ze este nieco treba a takto to slo dva mesiace az prestal dvihat telefon,tak som ho udal na policii ako financny podvod,aj dosiel na vysluch a uznal dlh,ale to je vsetko a 14 000 € je zalozene v spisoch,ale ked prekroci clovek o 10 km rychlost riesisa to hned bez nejakych zalozeni,ani neviem ci tie peniaze niekedy dostaneme a po roku zalozenia,si stm papierom vytrem ritku,pretoze mi uz nebude na nic a aspon takto ho vyuzijem,este pred mesiacom ma chcela zobrat do HPP jedna firma v BA-davali mi az 540 € nastupny plat,ked budem chodit do BA alebo sa tam ubytujem,vyhodim tak asi 200 €a to som este nejedol,co potom zarobim???tak reku skusim podnikanie,nooooo,este ze sa mi tak dari,inak by som hadam neprezil,ale aj tak je to malo na to co som ocakaval,a to ozaj robim vsetko na co si clovek spomenie,ale vzdy sa najde partia ktora to urobi nasledovne,ja nacennim,a ten dotycny zaklada na tej sume a ked dojde druhy tak mu povie,no ja to tu mam vsetko za 10 000 € ak mi date dole 1500 € tak vas posuniem,potom dojdu druhy a povie-ja tu mam za vsetko 8500€ ak mi date dole 1500 € tak budete prvy,a v konecnom dosledku,a to sa im ani nedivym,pridu vychodniari a urobia to za 4000 € a kolaps je na svete,su aj sikovny,ale nieje u nich roboty tak si povedia ze aspon nieco,ale neuvedomuju si ze takto padnu ceny a buduci rok bude chciet kazdy za 4000 tu istu pracu urobit,a co budeme potom robit doma 4 mesiace cez zimu,ozaj neviem asi sa pridam k bezdomovcom do ba do stanov
Odpovedať
Tak ja pridávam moj vcerajsi uuuuzasny zazitok s plastovymi oknami ala murar zo sobraniec a firma z povazskej bystrice. Zatepluju nam dom a menia okna...aj ked sme ich mali este fakt dobre (drevene), dali sme sa na plastove....po pociatocnych peripetiach s majitelom firmy z povazskej bystrice (kedze chceme okna s vyklapackou a sietky proti hmyzu, chceme nadstandard), sme sa konecne dohodli, doplatili nadstandard a tesili sa na nove okna....ale co cert nechcel....prisiel murar, vybral celkom pekne drevene okna....a namontoval nove plastove......po namontovani.....musel vraj obrusovat panty.......lebo mu to nesedelo....na novych oknach????.....vysledok......balkonove okno dole v poriadku, hore fuga na dva prsty....vraj si to sadne.....a ked mu muz nechcel podpisat prebereci protokol, tak mal hned problem, ze robil dva dni zadarmo, a ze co on da detom doma jest.....proste psycho natlak.....ze nad tym nerozmyslal, ked tie "krive" okna montoval. Preberaci protokol sme samozrejme nepodpisali. Na velku nespokojnost pana murara.....Ja viem, ze sa im zije tazko, nemaju robotu...ale ak si myslia, ze ja som si tie peniaze na tie okna vytlacila doma na tlaciarni, tak su na omyle. Ked uz maju robotu, tak nech ju robia dobre! Keby som si objednala firmu z BA, myslim, ze tento zazitok by som si usetrila. Ja viem, ze aj tam pracuju ludia z roznych koncin SVK, ale aspon pracuju pod hlavickou firmy, ktora si nedovoli pustit do sveta takuto fuserinu.Som este zvedava, ako to skonci, kto tie krive okna zaplati........
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?