Problémoví susedia

Pri stavbe novostavby RD mi vznikol problém so susedmi. Postavila som RD presne 2m od hranice pozemku (tak ako mi to geodet vymeral) a zmenila som typ strechy oproti projektu. Problém je v tom, že susede sa nepáči moja strecha (je vyššia oproti projektu, čo zlegalizujem opravou projektu) a vraj jej tieni na jej dom (čo nie je vôbec pravda) a okrem toho má problém so zateplením mojej novostavby, že po zateplení vraj už nedodržím 2-metrovú hranicu pozemku. Vadia jej moje okná otočené na ich stranu (kuchyňa-malé podlhovasté zabudované v kuchynskej linke, WC, komora a kúpelňa). Oni majú celý dom orientovaný čelom k môjmu domu, nakoľko sú na rohu (terasa, okná izieb sú otočené ku mne). Dozvedela som sa, že ona s manželom a 4-ročným synom bývajú v ich novom dome, ktorý nie je skolaudovaný. Mňa núti urobiť si rýchlo plot, lebo jej syn je v ohrozením. Mám si dať mliečne fólie na okná a zabudovať okno v kuchynskej linke ! Najviac im vadí moja strecha, lebo im bude padať sneh z nej na ich pozemok ! Tak prišli s návrhom, aby som zrušila spodný rad škridle ! Neviem, ako si v budúcnosti poradím s takými susedmi ? HROZÍ MI ZASTAVENIE STAVBY A TERMÍN MA TLAČÍ :( Čo s nimi ??? :-| :-| :-|
Odpovedať
1
2
@evka1512 je tam problem hlavne to ze ste urobili zmenu strechy.Ohladom zateplenia ak to tak bolo naprojektovane a nepodali zaporne stanovisko pri stavebnom konani nasledne čoho ste dostali stavebne povolenie tak si myslim ze by nemal byť problem ale lutujem Vás ze mate takych susedov. Nato ake okna a podobne si date na dom vám nemozu absolutne nič...... na vašom mieste by som si tam dal 2M betonovy plot :D . Je to len moj laicky nazor......
Odpovedať
@evka1512 sucitim s vasimi susedmi, lebo ste recidivistka. Nedodrzali ste projekt, geodet nespravne zameral dom, mozno ohrozujete este aj ich bezpecnost. Ak mate trpezlivych susedov s chutou dosiahnut spravodlivost, tak budete musiet prerobit strechu a stenu k susedom nezateplite. Ja im drzim palce.
Odpovedať
@stowasser srandista @evka1512 o koľko je strecha vyššia? vedia o tom? to či im tieni, alebo nie sa dá preukázať svetlotechnickým posudkom. proti padaniu snehu daj lapače snehu. mimochodom keď si 2m od ich pozemku, sneh k nim nespadne. Aj keď za syna je plne zodpovedná ona, stavba by mala byť zabezpečená proti neoprávnenému vstupu, aspoň výstražne pásky a ceduľky so zákazom vstupu a označením staveniska. Čo je postavené v zmysle projektu pre stavebné povolenie a pri stavebnom konaní ste ju nejako neobišli, to bude namietať zbytočne. Prečo by ti malo hroziť zastavenie stavby? Na to musia byť vážne dôvody a ty si zatiaľ žiadne neuviedla (jedine, žeby boli výškové obmedzenia v územnom pláne).
Odpovedať
Zevraj susedia su problemovi. Odhliadnuc od zakonov, vam by sa ako pacilo, keby sa spravali tak arogantne ako vy.
Odpovedať
Profilova fotka
@evka1512 pri vsej ucte, v podstate pri vsetkom co "problemovi" susedia namietaju je zakon na ich strane a s tym neurobis nic. @roberttom mozno budes prekvapeny, ale tym ze nedodrzis minimalnu vzdialenost od hranice danu zakonom sa menia aj podmienky ake mozes mat okna na tu stranu.
Odpovedať
@evka1512 Budeš mať lepšie odložiť stavbu rodinného domu a pustiť sa do stavby plotu. Dohodnite si vysoký betónový plot a budes mat pokoj na celý život.
Odpovedať
@majkoj mas pravdu. Skoda ze nenapisala ako daleko od spolocnej hranice je susedov dom. Priznam sa ze si teraz nie som isty ci je kuchyna povazovana za obytnu miestnost. Ale ak je tak by podla toho co pise mali mat odstup medzi domami 7m. @evka1512 Zmena vysky strechy je pomerne radikalne zmena projektu. Myslim ze si schvalenie mala riesit pred realizaciou samozrejme s dolozenym svetlotechnickym posudkom. Ten budes asi musiet dat vypracovat tak ci tak.
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne by mne tiez vadilo ak by mi mal niekto z 2m pozerat smerom k nasim oknam. Ale ak to bolo schvalene v projekte, .. Zateplenie ak nemas v projekte by som riesila az po kolaudacii. To už je len schvalnost zo strany susedov. 20cm neurobi ziadny problem pre nich. Zmenu strechy treba riesit s projektantom,sta.dozorom a uradmi este pred kolaudaciou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ale stavebne povolenie a projekt nie je orientacny navrh ako by dom mal vyzerat :). Ak raz zakon nepripusta menej ako 2m (iba za specifickych podmienok), tak to proste nemozes brat systemom +-20cm nehra ziadnu rolu, specialne ak to nie je jediny priestupok. To nie je schvalnost susedov, ale bud absolutna nepozornost (juj, zabudli sme na zateplenie), alebo arogancia stavitela (prdim na susedov 20cm nehra rolu). A mna ako suseda by to rovnako nastvalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj suhlasim s tebou, ale obcas sa proste stane a zateplenie vidim ako problem najmensi. Zcysok ako som pisala,vadilo by aj mne a tiez by som bola neprijemna suseda a poriadne.
Odpovedať
@jankazb suhlas ja. by som problem so zateplenim nerobila, ALE nebudme naivni ze projektant "zabudol" dat do projektu zateplenie :-D @evka1512 add strecha, menis aj jej vysku a to sa neda len tak zaznacit cervenou ako zmena pri kolaudacii. A plot, svojimsposobom ho urobit nikdy nemusis, ALE stavbu musis mat zabezpecenu aby si tam niekto neublizil, aj ked nema tam co robit, ale vieme ze deti su deti.
Odpovedať
@stowasser ako sa uz len geodet previnil,ze vytycil hranice pozemku a vytycil stavbu podla projektu?Vzdy sa vsetko hadze na geodeta,ale stavebnik si neprizna chybu,ze nepocital so zateplenim. Pri stavbe domu treba prihliadat aj na okolie a susedov a mysliet hlavne na to,ci by sa mne pacilo,keby mi sused pozeral do dvora,keby z jeho strechy padal sneh na moj pozemok a podmacal by mi dom ,tienil na moj dom a podobne. V ramci dobrych susedskych vztahov by ste sa mali dohodnut,aj ked viem,ake tazke je to s takym susedom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dobrých susedov robí dobrý plot, ideálne nepriehľadný, betónový, čo najvyšší :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 otazka je co geodet vymeral. Ci odstup domu od hranice pozemku, alebo podorys domu. V prvom pripade je na vine stavitel a hlavne stavebny dozor, v druhom geodet a stavebny dozor.
Odpovedať
Nenazyvaj susedov problemovymi,len preto, ze vy ste porusili viacero zakonov! Ty by si na ich mieste tiez branila svoje prava. Stavebny zakon je robeny tak,aby umoznoval kvalitne byvanie vsetkym zucastnenym rovnakou mierou.A tie "vzdialenosti" v zakone nie su vycucane z prsta,ale maju svoje opodstatnenie. Takze...dodrzuj zakony,stavaj podla schvaleneho projektu a susedia ti daju pokoj. Pohnevat si susedov hned na zaciatku vasim necitlivym spravanim veru nie je dobrym zaciatkom :-|
Odpovedať
@stowasser V živote môže nastať situácia, že potrebujete urobiť nejaké zmeny. V mojom prípade to bola zmena strechy. Čo si dávam do poriadku zmenou projektu, za ktoré si samozrejme zaplatím. Rátala som s tým. Podotýkam, že nikoho tou zmenou strechy neohrozujem, nezasahujem do ich pozemku.
Odpovedať
@evka1512 podľa toho čo si napísala si pochybila hlavne ty: 1. nepostavila si dom presne 2 m od hranice susedov, ale bližšie 2. svojvoľne si zmenila typ strechy - bez povolenia stavebného úradu a tu očakávaš, že ti niekto povie, ako s nimi vybabrať...😃 to je také slovenské 😢
Odpovedať
@slavoslav Strechu sme zdvihli o 1m, vedeli o tom, boli na stavebnom úrade a podali sťažnosť, hranicu pozemku som dodržala 2m, zábrany na strechu dám. A neobišla som ich, oznámila som im písomne začiatok stavby, podpísali mi to a vtedy nenamietali. A výšku stavby som neprekročila, môžeme tam stavať do výšky 8m.
Odpovedať
@evka1512 stavebny urad ti schvalil dvihnut strechu o 1m?
Odpovedať
Profilova fotka
@evka1512 Škoda, že si nedala foto, alebo náčrt... Ale klasicky sa rieši zástavba tak, že "zadný" sused sa pozerá na "chrbát" Tvojho domu, čiže okná má otočené k Tebe. Ty sa máš zase orientovať tak, aby si bola oknami natočená na "chrbát" suseda pred Tebou, ktorý by zase nemal vidieť do Tvojho dvora. Suseda sa oprávnene hnevá, že si riešiš svoje kuchynské okno do jej dvora. Tiež by som trval na jeho zrušení... 8-( Naopak okienka z WC, kúpeľne, komory ...apod. najmä ak majú mliečne sklo, vadiť nemôžu. Aj so strechou by som dal za pravdu jej.
Odpovedať
@evka1512 ako daleko maju susedia dom od hranice pozemku?
Odpovedať
@evka1512 už máš vyjadrenie SU k ich sťažnosti? lebo keď si neprekročila povolenú výšku (a je predpoklad, že by ti na tom mieste schválili postaviť aj vyšší dom) námietku susedov by zamietli. Samozrejme, že nedodržaním povoleného projektu si sa dopustila porušení, za ktoré ti SU môže uložiť nejaké povinnosti a sankcie. Asi ťa prinúti k zmene stavby pred dokončením a tam uvidíš ako sa postaví k námietke susedov, ktorú podľa všetkého podajú pri tomto konaní. Ale dosť pochybujem, že ti ju dajú zbúrať :-)
Odpovedať
staci ak oznamite vazenej susede ze ak Vas nasere dom predate romom pod cenu z tym ze tam budu byvat minimalne 15-20 rokov a suseda urcite povoli, a ak nie staci dotiahnut rodinku romov a ona urcite stichne a bude suhlasit zo zmenami projektu,, sam som to tak spravil a mal som na chatke pokoj cely cas co som ju vlastnil
Odpovedať
@majkoj to ano ale pokial by to mala tak naprojektovane a nejakym zazrakom by dostala stavebne povolenie tak je v prave ona,nie?
Odpovedať
@marinak53 no len aby susedia neurobili to iste ;-) Uz 2 m sa mi zda prehnane blizko. 1,80 m je uz cez. No.. nechcela by som takych susedov ako je zakladatelka tejto temy. Treba jej nastavit zrkadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@evka1512 ty si problemova, nie tvoji susedia. Bezohladne si robis co chces ale zli su vsetci okolo teba. Zdvidnut strevhu je v poriadku aj ked to niekomu prekaza; ale dat mliecne okna aby si niekomu vyhovela je obrovsky problem. K tomuto naozaj nie je co dodat. Arogantnost a bezohladnost z teba len tak srsi. Skus sa na svoje vystrelky pozriet ocami susedov. Ako by sa ti pacilo, keby vedla niekto staval dalsi dom a robil ti to, co ty robis susedom? Drzim palce susedom.
Odpovedať
Ja to tak čierno ohľadom predpisov nevidím. Pokiaľ je medzi vami 6m tak sa bežne zameriava stavba bez zateplenia, len ak sa dostávate pod 4m vtedy sa ozvú požiarnici (okamžite ich kontaktujte v takom prípade), inak to prejde. Kuchyňa sa nepočíta do obytných miestností, aj ak je medzi vami menej ako 7m tak tam okno mať môžeš. Napriek tomu by som ti odporučil dať tam nejakú fóliu aby nemali pocit že si robíš čo chceš, ale nemusíš. Čo vidím ako jediný problém je tienenie. Ak si od juhozápadu-juhovýchodu tak 1m navýšenie robí veľa, hlavne na jar a jeseň. To sa cíti oprávnene poškodená. Druhou vecou je že ak je medzí vami aspoň 6m (čiže 5.80 :-D ) tak by si to stavebné povolenie dostala aj tak ak sa bez problémov nemôžeš posunúť na opačnú stranu. Urob si zmenu projektu, aj ak budú robiť problém pri kolaudácii neuspejú. Ak si od nich od nich vzdialená menej ako 6m budú problémy, obráť sa na súdneho znalca ohľadom posudku. Choď za susedou a snaž sa s ňou porozprávať a vyhovieť. Plot postav ak sa dá a taký aby súhlasila. Budete vedľa seba desaťročia, pokús sa nebyť múdra a rozptýliť jej pochybnosti lebo aj keď ti nič nezrušia tak so zmenou výšky stavby ak je od juhu by mal problém každý.
Odpovedať
@evica01 co take vazne sa stalo? 20cm barak je OK, a ak sa jedna o okna staci navstivit nitru kristalovu a tam maju susedia okna proti sebe na 4m a nik nic nezmohol, zakon o oknach sa vyparil. Osobne na dedinach sa stavali domi na ciare pozemku a nikomu to nevadilo, zrazu su ludia narocny a ide im aj o 5cm pozemku. Je fajn mat dobrych susedov a najst kompromis.
Odpovedať
@evka1512 myslim, ze ti tu uz nalozili dost... tak ja len napisem ze v mojom pripade som ten "problemovy sused" ja, lebo moj sused posunul dom z 80cm na 50cm a bez zateplenia. pritom zmenil aj strechu a to vsetko bez toho aby to mal v projekte... asi si myslel ze mu to nejako prejde, kedze je prislusnik verejnej bezpecnosti... ako si vlastne mozete dovolit menit si projekty len tak? zmen si priecku ktoru nikto nevidi ale strechu? skoda ze sme v nasom pripade nenaliehali na to osadenie domu viac... inac to skoncilo tak ze si musel dat prerobit projekt strechy + statiku a dostal pokutu... ale myslim ze symbolicku... a skolaudoval... takze sused sa opravnene hneva, ty asi skolaudujes s mensimi alebo vacsimi ujmami a hlavne s pohadanym susedom..
Odpovedať
Normálne mi ostáva rozum stáť nad tým ako si myslíš že máš problémových susedov a pritom im robíš tie problémy ty a nútiš ich´ísť do konfliktu stebou,oni pritom za to nemôžu.Takých ludí ako si ty stretávam čo raz viac a je mi z toho úprimne do plaču.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?