Problém s pretekajúcim sprchovým kútom. Aká môže byť príčina?

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Potrebujeme Vašu radu, prípadne skúsenosti s podobným problémom. Nasťahovali sme sa v januári 2016 do novostavby z ytongu. V jednej kúpeľni máme sprchový kút bez vaničky so žľabom značky Alcaplast. V sprchovom kúte je podlahové kúrenie, pod obkladom hydroizolačný náter Den Braven a v kútoch sú "hydroizolačné" pásky. Sprchový kút nám niekde preteká. Problém s namoknutím stien je iba v čase, keď sa sprchový kút používa. Vyskúšali sme už asi všetko, no na príčinu sme neprišli: - porucha na vodovodnom potrubí je vylúčená - stály tlak vody, pri nepoužívaní sa moknutie neprejavuje - porucha v odpadovom potrubí je tiež vylúčená - po dôkladnom vysušení stien sme urobili test tak, že sme vložili hadicu priamo do žľabu a púšťali sme tam obrovské množstvá vody. Steny po tomto teste boli stále suché. - následne sme urobili skúšku tak, že sme odtok v žľabe upchali a vodu sme liali iba na podlahu v sprchovom kúte. Voda sa rýchlo stratila z obkladu, ostala stáť iba v upchatom žľabe. Steny boli po niekoľkých hodinách opäť mokré. Problém teda bude niekde v okolí žľabu, ale nie samotný žľab, lebo ten nepreteká. Pripájam niekoľko fotiek, ako je žľab osadený. V jeho okolí je použitý silikón, špárovka je značky Ceresit. Je teda podľa Vás žľab osadený správne? Alebo v čom ešte môže byť problém.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mysky myslim ze si sama krasne prisla na pricinu... problem bude "niekde pod kachlickami". zle, nedokonale vysparovane, silikonovane, spodna hydroizolacia... obavam sa ze sa nevyhnete otvoreniu... Ak je to novostavba riesit ako zavadu...
Odpovedať
Profilova fotka
nerobili ste hydroizolačný náter pred nalepením obkladu na celé steny? Iba do rohov ste dali pásku?
Odpovedať
v rohoch je silikon?
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 @richard71 @topvideo @sonau Ďakujem za príspevky. Pôvodne som nechcela písať celú "históriu" nášho problému, ale tak predsa len to ozrejmím celé. Sťahovali sme sa v januári 2016. Problém s mokrými stenami sa ukázal po veľmi krátkom čase. Najskôr sa vymenila v rámci reklamácie podomietková batéria. S odstupom času je jasné, že ak aj naozaj tiekla, tak nemohla spôsobiť až takýto problém. Potom sme urobili dieru v podlahe až po základovú dosku, aby sme vizuálne skontrolovali odpadové rúry. Vtedy sme zistili, že obkladači nedali pod obklad žiadnu hydroizoláciu. Viem, je to naša chyba, no dôverovali sme, že vedia čo majú urobiť. Tvrdili, vraj hydroizolácia nie je potrebná :( . Trvali sme však na svojom a v rámci reklamácie sa kúpeľňa prerobila nanovo. Boli sme presvedčení, že práve toto náš problém vyrieši. Teda v lete sme vysekali obklad - podlahu v celej kúpeľni, spodný rad obkladačiek v celej kúpeľni a obklad v sprchovom kúte. Natrel sa hydroizolačný náter, dali sa hydroizolačné pásky, znovu sa obložilo. Po pár sprchovaniach bola však stena opäť mokrá. Je nám úplne jasné, že sa toto celé musí zopakovať. Ale ak to máme opäť rozbiť, potrebujeme vedieť, na čo sa máme zamerať, aby sa situácia nezopakovala. @sonau silikón je okolo žlabu a aj okolo celého sprchového kútu. Sadnutie základovej dosky by bolo vysvetlením, ale v prípade, že by sa problém ukázal až časom a nie hneď. Sprchový kút vlastne od začiatku bývania nepoužívame :( . Chceme to konečne vyriešiť, len nevieme ako. Ak sa žľab osadí rovnako ako teraz a je problém práve tam, tak vlastne opäť nevyriešime nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@mysky tak to je záhada. My máme realizovaný sprchový kút ako ty opisuješ posledne. A problém žiaden. To jsem blázen... :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mysky ahoj, podarilo sa Vám problém vyriešiť? My mame podobný a veru neviem, ktorým smerom sa pustit
Odpovedať
@slavkav Ahoj takže by som sa zameral : 1, Napojenie žľabu na odpad 2, Chyba napojenia redukcie pre sprchový set ( netesní dobre) 3, Zlé napojenie žľabu na hydroizolaciu. Môžeš poslať foto
Odpovedať
Profilova fotka
@slavkav problém sme vyriešili. Prvý krát sme "rozbili" kúpeľňu potom, ako sme zistili, že obkladači nedali žiadnu hydroizoláciu. Písala som vyššie. V rámci reklamácie sa kúpeľňa prerobila aj s hydroizoláciou. Obkladači však už pri reklamácií tvrdili, že to nie je ich chyba. Po "oprave" sa problém prejavil opäť. To bolo v čase napísanie tohto príspevku pred viac ako rokom. Po všetkých možných testoch a skúškach sme sa opätovnému rozbitiu kúpeľne žiaľ nevyhli. Na prácu sme si však najali už niekoho iného. Po odstránení obkladu a dlažby sme zistili, že pôvodná firma síce hydroizoláciu pod obklad dala, ale s nesprávnym technologickým postupom. Hydroizolácia bola úplne mokrá a rozsypaná, pretože ju naniesli na nevyschnutý poter. Tých chýb tam bolo viac. Reklamáciou sme teda prvý krát nielen že nič nevyriešili, ale problém ešte zhoršili. Druhý krát sme už ale dali pre istotu aj keramickú vaničku. Sprcháč je už v poriadku a nič netečie. Nás to stálo tri krát obklad a dlažba, vaničku a museli sme vymeniť aj sklo, lebo pôvodné sme mali na mieru. Ponaučenie z nášho prípadu pre ostatných je - pri sprchovom kúte bez vaničky si dajte skutočne záležať na výbere kvalitnej firmy na prácu. Vyhnete sa veľkým problémom a zbytočne vyhodeným peniazom. Pracovalo na našej stavbe 25 partií, na každú prácu iná. So všetkými sme boli maximálne spokojní. Až na túto jednu a to obkladačov. Obložili síce pekne, ale slovo hydroizolácia asi ani nepočuli :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry deň, od apríla 2019 pozorujem niečo podobné neviem sa však dopátrať k príčine.Mokre steny sa objavili cca po 14 mesiacoch od nasťahovania. Viete poradit ako upchať odtok v žľabe zn,. Alcaplast? Skusil by som test či voda zmizne z podlahy sprchovacieho kúta. Ďakujem za radu.
Odpovedať
@obor1 Napchaj do sifónu staré handry. Síce to nebude dokonalé, ale na tých pár hodín testovania to vodu zadrží.
Odpovedať
@chrobak7 najlepsie by bolo dosiahnut 100% tesnosť, lebo inak nebudem vediet ci to púšta tá handra alebo podlaha v sprchovacom kúte.
Odpovedať
Profilova fotka
@obor1 použi nafukovací balónik. Výber sifón, očisti odpadovú rúlu a tam daj ten balónik a nafúkjl ho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@logo22 včera som to skúsil, najskôr som trochu nafúkal balónik aby sa prepchal cez komoru sifónu a ten som potom nafúknutý zasunul čo najďaľej do odpadovej rúry. Sprchovací kút som napustil vodou do úrovne vodorovnej podlahy a čakal ... Asi po 30 minútach voda s kúta zmizla, zostala len v sprchovom žľabe. Ráno som po siedmych hodinách stav skontrolovat a zostalo asi 1/2 výšky v sprchovom žlabe. Tak neviem čí tá voda unikla cez obklady alebo cez odpad okolo balóna .
Odpovedať

Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@obor1 Keď ti voda zmizla za 30 min tak máš zle spravenú hydroizoláciu pod sprchovým kútom. To že ti do rána zmizlo 1/2 vody zo zľabu môže byť s 2 vecí a; zle si utesnil odpad. Mohla tam ostať nejaká špina alebo zle "dosadol" balónik a voda pomaličky odtiekla b; máš podlahové kúrenie blízko žľabu a to tí ho vysušilo
Odpovedať
@logo22 kúrenie zatiaľ spustené nemám, skôr pokles na 1/2 mohol byť spôsobený prirodzeným odparovaním. Ešte s tým miznutim vody ma napadlo, že pri naplnenom sprchovacom kúte mohol byť väčší tlak na balónik a mohlo pretiect viac vody ako ked bola voda len v žľabe (tú už mohol zadržať) a takto by nemusel vôbec prepúštať kút ale napr. "niekde "samotný odpad. No rozbitiu kupelne sa nevyhnem .
Odpovedať
Profilova fotka
@obor1 skús to znova zopakovať a balónik môžeš nafúkať na maximum ale pochybujem že si tam mal taký tlak aby to neudržali vodu. Tiež si myslím že budeš musieť rozbiť kupelku......i keď takto sa to ťažko hodnotí 🤔
Odpovedať
@obor1 ked je dobre polozena gresova dlazba s kvalitnou skarovackou a zasilikonovane rohy, tak teoreticky nemusi byt ani hydroizolacia, ja by som hladal problem tam. Mapei skarovacka sa podla manualu da pouzit i na bazeny, tak nevidim dovod preco by nesla na obycajny sprchac.
Odpovedať
@logo22 To by musel inak kurit, aby mu podlahovka vysusila tu vodu v zlabe ;-)
Odpovedať
@rkorba však práve, že nikde v sprchovacom kúte nevidím praskliny, dierky ani v dlazbe ani v škárovačke a myslím že sa použila Mapei škárovačka. Všetky rohy sú zasilíkónované a napriek tomu cca 8 litrov vody zmizne do 30 minút a zostane už len voda v žľabe.
Odpovedať

Odpovedať
@obor1 my sme mali rovnaký problém ako aj ty a hore uvedené príspevky a výsledok bol - zle spravená hydroizolácia, na novo sme museli rozbiť kachličky a spraviť to poriadne, odvtedy je po probléme :(
Odpovedať
@amater88 kachličky ste rozbili na podlahe len v sprchovacom kúte, či v celej kúpelni? Rozbili ste aj tie na stenách (stačí prvá rada, a tiež len tie v kúte, či v kúte komplet až po strop)?
Odpovedať
Profilova fotka
@obor1 medzi hranou žlabu a dlažby je čo?
Odpovedať
@obor1 len podlahu sme riešili, čiže len nejakých 6 kachličiek plus tie prplanice okolo žľabu...cez bočnú stenu ti neprejde nejaké veľké množstvo vody, musí byť problém v podlahe niekde...keď to budeš mať rozbité, pozri aj odpadovú rúru, či nie je porušená :)
Odpovedať
@amater88 ak rozbijem len kachličky na podlahe tak k odpadovej rure sa aj tak nedostanem, to by som musel rozbit aj betón ... U teba bol ten kút tiež bez viditelných prasklin, dier v škárovačke a voda ti unikala? Po oprave si tesnosť overil hneď po nanesení hydroizolácie či až po nalepení dlažby? nerád by som to rozbíjal ešte raz ako písala autorka tohoto vlákna.
Odpovedať
@matko291 ak som to spravne pochopil, tak pri stene je medzi hranou žľabu škárovačka na ktorej je silikón a na zvyšku len škárovačka.
Odpovedať
@obor1 no aj poter rozbiť a zaliať to nanovo, potom riadnu hydroizoláciu, ten odpad musíš kuk, lebo tam je 50 %, že je problém aj tam....no je s tým roboty, nespravíš nič, ja som už aj oľutoval, že sme nedali vaničku vtedy :D :D :D ja som mal popraskanú škárovačku, takže my sme viac menej vedeli, že to tam celé je odfláknuté...
Odpovedať
Profilova fotka
@obor1 zle to vidno z foto, ale ako keby tam nič nebolo, tam som nič nepovedal :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?