Priemer predvrtaneho otvoru pre vrut do dreva

Akym vrtakom je najlepsie predvrtat otvor pre 5mm vrut do makkeho smrekoveho dreva aby sa nestiepalo a aby sa do neho vrut dobre zarezal?
Odpovedať
1
2
odmeraj priemer drieku za zavitom a taky priemer diery bude tak akurat
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan kvalitné vruty majú na hrote vývrtku a za závitom frézovací závit a nepotrebujú predvrtávanie. Sú samozrejme drahšie.
Odpovedať
@eagleowl Vruty do dreva nemajú na hrote vrták - to tak do kovu, či do plastu. Drevo sa vŕta trochu ináč ako železo... @gashtaan Na 5mm skrutku stačí 3 mm diera do smreku.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan 3-4 mm , ja som robil so 4 mm , 3mm vrtak by sa lamal
Odpovedať
@jblaze 3mm vrtákom si predvŕtavam do kovu a ešte som žiadny nezlomil.
Odpovedať
@dedo758 @zita19 mal som v plane pouzit 3mm, tak diky za potvrdenie :) @jblaze 4mm ked vonkajsi priemer zavitu ma 5mm sa mi nezda dobry napad.
Odpovedať
Tak ako @eagleowl napisal, treba pouzit kvalitny vrut a nieje potreba nic predvrtavat, napr. http://www.hpmtec.cz/vruty-rapi-tec-2010
Odpovedať
@gashtaan obyčajne stačí predvrtat len do dielu čo sa priťahuje a to priemerom zodpovedajucim priemeru skrutky. Diel v ktorom skrutka drží sa diera nepredvrtava pokiaľ skrutka nie je príliš hrubá, záleží od toho čo vlastne spajas, s výnimkou červeného smreka, ten sa ľahko rozstiepi.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan myslel som tak isto ako vravi viktor811 ze predvrtavas len cast ktoru pritahujes, @worker_falcon aky mas dlhy vrtak? do dreva bude dlhsi
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 kvalitný vrut do dreva vyzerá takto nejako a určite nepotrebuje predvŕtanie. Popisujú ho takto: "Vrtací špička odebírá materiál a tím minimalizuje rozštípnutí materiálu, vytrhávání vláken, vznik prasklin a minimalizuje rizikoukroucení vrutu při šroubování. Spojuje dvě operace v jednu: předvrtání a zašroubování "
Odpovedať
@eagleowl viac menej neúčinné vylepšenia skrutky, jedná sa len asi o marketing.
Odpovedať
@viktor811 Nepovedal by som..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan "subleru" do ruky a odmerat priemer "medzi zavitmi".
Odpovedať
@eagleowl pri vrtani sa skrutkovnicou vrtaka dostava odoberany material, sedliacky "špony" von z diery. Neviem, ako by ho vyniesla skrutkovnica toho vrutu... Akonahle sa "chyti" zavit do dreva, prestane to vrtat a zacne skrutkovat. Toto je dobre maximalne vtedy, ked sa skrutkuje laminovana DTD z tvrdym povrchom a nieje po ruke vrtak...
Odpovedať
@kejsix Robil som s takýmito ale veľkými skrutkami cca 8x200 pri zavetrovani a aj tak som musel predvrtat priťahovany kus vetraze.
Odpovedať
Priemer predvŕtaného otvoru pre klince a skruky je 0,6 násobok priemeru klinca/skrutky. Vo všeobecnosti platí, že klince/skrutky do 6mm netreba predvŕtavať. Toľko teória. Ak chceš predvŕtavať pre 5mm skrutku, použi 3mm vrták.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 robil som celý strop s takýmito skrutkami .... rozmer si presne nepamätám.... 6 x cca 200.....použil som ich stovky... skrutkoval som to do KVH hranolov.....strešných lát aj cez OSB dosky.....nikdy som nič nepredvŕtaval....a nič mi neprasklo....hlavu vtiahlo do dreva tak že sa komplet zapustila. (no 8-čka je už asi priveľká.) (Stovky menších som použil na primontovanie 18-ky OSB dosky na konštrukciu so strešných lát....klasickým vrutom s obyčajným hrotom sa do OSB vôbec nechcelo....trápenie.....tieto šli dnu samé....ten kto vymyslel TORX by mal dosať Nobelovu cenu :-)
Odpovedať
@eagleowl Tuším gashtaan spomínal smrek, takže tam je táto skrutka luxus. :-) Ak je spájaný materiál úzky či tenký, aj ja predvŕtavam. Pre istotu...
Odpovedať
@viktor811 Ono dosť závisí aj od materiálu. Pri dobre vysusenom dreve sú tie podmienky pre vruty horšie.
Odpovedať
@dedo758 ide o KVH z obycajneho smreku... vruty mam uz nakupene, tie specialne som nerezove nezohnal, takze mam obycajne VR DT. @jblaze predlzeny 3mm vrtak do dreva som este nevidel... cca 6cm maju vsetky, chcel som dlhsi, ale taky asi neexistuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan hmm? http://www.arc-slovakia.sk/zbozi/diel...
Odpovedať
@jblaze :-D pobavilo
Odpovedať
@gashtaan, @jblaze ja by som sa nejakému hlbokému predvrtaniu vyhýbal, pri pritiahnuti sa môže srob pretočiť. Skrutky treba prispôsobiť spojí.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan tak ty chces silou mocou predvrtavat s 3 mm :) a neviem ani aku hrubku ides vrtrat ,, to robis tie zahony ?
Odpovedať
@jblaze s tym co si sem postol hlbsiu dieru nevyvrtas... akurat dalej dociahnes :) Jo, tie zahony robim. Idem vrtat cez 40 hranol do 80 hranolu, mam vruty 5x80 s cely zavitom. Chcel som pouzit zavit po celej dlzke bez toho aby som jeden diel predvrtal "na volno", ale zistil som, ze s tymi 3mm vrtakmi sa da vrtat cca 4cm hlboko, proste su len kratke.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan jaaj to som si nevsimol,, mam jeden vrtak navareny predlzeny myslel som ze to je taka nejaka predlzovacka,, mozes skusit aj tak, no treba to pekne rovno navarit ale to nieje problem :)
Odpovedať
@gashtaan ...zdravim...,pokial nemas na skrutke uvolnenie,ale cely zavit...,treba predvrtat pritahovanu cast priemerom skrutky..,aby ju dobre pritiahlo....,takze do 40mm hranola urob 5-ku dieru...
Odpovedať
@heliator nebolo by lepsie to priatiahnut k sebe a tak zosrobovat cele nech to nedrzi len na hlavicke?
Odpovedať
@gashtaan ...no s tymi skrutkami sa Ti to nepodari....,predvrtaj to 5-kou a uvidis pevnost spoja. ..ale chapem Tvoj zamer...
Odpovedať
@heliator teraz bude pevnost spoja urcite fest, ja len chcem aby to vydrzalo vonku co najdlhsie pokope ked bude drevo postupne chatrat :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?