Prečo dostanú majstri za nekvalitnú prácu zaplatené?

Na modrejstreche je mnoho negatívnych skúseností s "majstrami", firmami, partiami... Zaujíma ma jedna vec - dostali zaplatené? Aký bol dôvod, že ste im zaplatili? Predpokladám, že neostalo iba pri zálohe, ktorú dostali "vopred". Ak ste im zaplatili, uvedomujete si, že ste sa podpísali pod ich nekvalitnú prácu? Takí ľudia sa potom nikdy nezmenia, nezačnú dbať na kvalitu, keď vlastne nemajú dôvod. Naopak, keby nedostali niekoľkokrát zaplatené (alebo iba po absolútnom odstránení nedorobkov, čo je extrémne náročné a nákladné, často nemožné), boli by nútení zvážiť svoj prístup k práci. Verím, že sa tu rozvinie konštruktívna diskusia, ktorá nám pomôže pochopiť, že ten, kto platí, má v rukách (peňaženke) obrovský motivačný nástroj.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon videl som prípad spárovaného muriva, ktoré malo nízku kvalitu, záloha bola 10%, viac nedostali, ale ani nikdy neprišli pýtať alebo opraviť. Domnievam sa, že tam hrá úlohu aj strach. prišla mi partia možno piatich chlapov, začali brať zariadenia, fyzicky útočiť. To nie je jednoduché postaviť sa viacerým. Svedkov som nemal. Aj to je ukážka nevymožiteľného práva, že na mojom na mňa útočia ale ja musím dokazovať, že oni sú útočníci.
Odpovedať
pridám vlastnú skúsenosť. Boli sme s kolegom dokončiť montáž jednej brány (nevyrábali sme ju my). Klient pri preberaní nebol spokojný, do určitej miery oprávnene (brána bola krivá a nedala sa dokonale rovno namontovať). Stál pri nás, doslova hovoril, čo máme robiť (aby bol spokojný). Stál nad nami asi 4 hodiny, kým sme sa trápili (zrovnávanie hrubou silou). Povedal jednu pamätnú vetu - "ak chcete mať zaplatené, musíte... Ak nechcete mať zaplatené, kľudne choďte..." Odhliadnuc od toho, že nebola naša chyba, že bola brána krivá, to bol správny prístup klienta. Bol si vedomý, kto drží v rukách tromfy. Samozrejme, ponadávali sme si s kolegom poctivo :-D
Odpovedať
@worker_falcon Ak mam povedat za seba, tak clovek, co prvykrat stava dom, sa s kazdou dielciou pracou stretava asi prvykrat. Cize casto som zistil az neskor, ze je praca zle urobena, vlastne takmer vzdy.. Nebol tam ziadny strach ani nic podobne. Proste si to laik (citaj amater) hned nevsimne.. Aj preto sa hovori, ze postavis 3 domy. Prvy zburat, druhy predat a treti byvat.. ;-)
Odpovedať
@matorado jaj, asi založím ďalšiu tému na diskusiu - "prečo, ľudia, staviate svojpomocne dom, keď o tom nič neviete" :-D To ani nemôže dobre dopadnúť. Ale nadávať potom na majstrov, že niečo bolo zle spravené... V prvom rade treba hľadať chybu v sebe. Garantujem, že aj keby si to pri preberaní investor snažil diskutovať s daným "majstrom", presvedčili by ho majster, že za nekvalitu si môže sám investor. Majster by uviedol niekoľko pádnych argumentov, prečo za nekvalitu jeho roboty môže niektorý z predošlých majstrov. Prečo sa to ani pri najlepšej vôli nedalo spraviť dobre. Prípadne výber nekvalitného materiálu. Prípadne xy ďalších argumentov. Pri stavbe svojpomocne (za pomoci xy partii)by mala byť samozrejmosť dobrý stavebný dozor, ktorý dohliadne na všetko. A vie povedať, že argumenty majstra stoja za houby. Nestojí to tak veľa. Aby investor nemusel "prvý zbúrať, druhý predať"...
Odpovedať
@worker_falcon tak si to tu skus prebehnut a klasikou v diskusiach je, ze stavebny dozor je drahy a preto ojedinely :/
Odpovedať
@worker_falcon Jaaaj taaak... :-D Takze problem nie su naho*no majstri ale svojpomocna vystavba.. Takto ti poviem. Z mojho sirokeho okolia nestavia tak, ako sa ma, nikto. Tym myslim komplet projekt (10kg papierov), poctivy architekt a dozor plateny od % z hodnoty, dodrzanie celej dokumentacie doslova, komplet vsetko s papierom, fakturou a zmluvou, pripadne ozaj dodavatelsky "na kluc". Lebo keby tak mali stavat, tak by nestavali a ty mojko, by si asi nemal robotu. Takze bud len ty pekne rad, ze si rad a ze banky tlacia peniaze na hypoteky a ludia stavaju... ;-) A ked mi neveris, odporucam nasledovnu terapiu: 1. zacni studovanim diskusii typu: Da sa postavit dom svojpomocne za 60, 50 resp. rekorderi aj za 40.000€? 2. sledovanim pohybu ludi po merkury marketoch a podobnych obchodoch, aby si vedel, po com je Slovensku najvacsi dopyt.
Odpovedať
@matorado a sme opäť na začiatku. Odhliadnuc od toho všetkého za "naho*no majstrov" si môžu ľudia sami. O tom je táto téma... A neboj, diskusie mám preštudované :-) Dá sa stavať lacno, len treba nájsť rozumný kompromis. Aby sa šetrilo na veciach, kde sa šetriť môže. Lebo ak sa musí nekvalitná robota opravovať, je to vždy drahšie. Často hovorím - radšej spraviť raz dobre, ako dvakrát zle.
Odpovedať
@worker_falcon tak ja neviem, či sme my s mm nároční, ale u nás to vyzerá, že čo majster, to fušer, a to sme nenajímali nejakých najlacnejších. chyby sme samozrejme zistili často až neskôr. to, čo sme robili svojpomocne, síce sa to ten môj učil za chodu, prípadne mu niekto poradil, ale to je urobené poriadne, lebo si to robil sám, na svojom, aj ked to často trvalo dlhšie. a ked má teraz u nás nastúpiť nejaký "odborník", tak už dopredu tŕpnem, ako to dopadne. tak preto si staviame dom svojpomocne, aj ked o tom nič nevieme
Odpovedať
@worker_falcon S tym suhlasim, to sa mi teda potvrdilo. Cele to stoji na tom, ze ludia stavaju 1 dom. Neboj sa, ze keby stavali druhy, uz by si dali iny pozor. Ale vacsina sa uz na druhy nikdy nezmoze.
Odpovedať
Presne ako hovori "zuat". Ja po rokoch mojich neblahych skusenosti, sa snazim vyhnut zverovanie comukolvek na stavbe (a nie len na stavbe) do ruk inym. Ono to proste nejde. Budto som mal vzdy taku obrovku smolu na objednavanie majstrov, alebo som proste narocnejsi nez je predstava okolia. Pracoval som roky v obchode, kde sme jednali so zakaznikmi inak, nez sa teraz jedna so mnou, ako so zakaznikom. Mozno bola ina doba, tazko povedat. A tak, ked som sa pustil do stavby vlastneho domu, vedel som do coho idem. Mal som tam doteraz celkovo troch majstrov a dom je uz vo faze, ze ho treba domalovat a o mesiac sa stahujem a suma, ktoru som vyplatil za "odbornost" inym ludom, nepresiahla 5.000,- € A aj z tychto troch boli dvaja problemovi. Partia, ktora robila krov, nespravila, nepredlzila striesku nad schodami - vraj kratko narezane krokvy. Vravim, ok, kratke krokvy = menej roboty = menej penazi. Druhy bol kurenar, s ktorym som tahal rozvody - to bol jediny clovek, ktory robil, makal, trikrat meral kym odrezal, chodil, vymyslal, opravoval az kym sam nebol spokojny (aj ked som mu ja uz predtym povedal, ze je to super). Bol to mlady chalan, ale bolo na nom vidiet, ze ho praca bavi a mal do nej chut. Tu som nemal problem vytiahnut z penazenky tolko, kolko si zapytal a ani som nepomyslel, na nejake zjadnavanie ceny, alebo nieco podobne. Treti bol kurenar, ktory mi zapajal prednedavnom kotolnu. Vysledkom je, ze mi lieta tlak do nebeskych vysin, nakolko je zrejme zle nadimenzovna expanzna nadoba. To som este nevyplatil, stale cakam kym sa to odladi a vyriesi. Ono je to vzdy na dlhe lakte. A asi taky zacarovany kruh.
Odpovedať
@joshuagrey ale ty nie si na tom ako @zuat , pretože oni o tom vraj nič nevedia... Ty o tom očividne dačo vieš a vieš si vydupať, aby to bolo k tvojej spokojnosti. A ak nie je, tak zaplatíš adekvátne výkonu a kvalite, aby si bol spokojný.
Odpovedať
@worker_falcon na tvoju otázku - lebo ľudia sú pri stavbe, rekonštrukcii, alebo realizácii nejakých prác veľmi unavení, znechutení, že chcú mať kľud, nechcú žiadneho remeselníka dlho ani vidieť, ani počuť. Radšej zaplatia a zabuchnú dvere. Nechcú mať robošov v byte/dome nanovo a nanovo sa s nimi trápiť, vysvetľovať, zabíjať čas, chcú mať proste pokoj. A o toto tu ide. Všimla som si, že takto funguje väčšina ľudí. ľudia proste rezignujú v istej fáze, niekedy ani nevypindajú tomu človeku, a stane sa myslím si, že mnohokrát, že dotyčný ani netuší, že investor je nespokojný.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ludia by nemali za nekvalitnu pracu zaplatit, dopredu platit len nevyhnutnu zalohu , napr. na material a zvysok az po prevzati diela.. A tiez je to preto, lebo vsetci pracuju "bez papiera". Keby sme dopredu od kazdeho ziadali podpisanie papiera - ZMLUVY, dohody o vykonaní prace , kde su definovane okrem predmetu aj lehoty, pokuty z omeškania, pokuty za škody, za vady z diela a tiez zadržné ( nevyplatenie az do odstranenia vady a pod) , tak by sa zbadali a mnohi fušeri by taku zmluvu radsej ani nepodpisali.... LEbo by vopred vedeli, akí su a ze by prerobili.. Len toto vidim ako bič na nich. nic ine.... a preco sa to napriek tomu deje? Lebo po boji je kazdy general.. ked sme zacinali stavať, tak sme vela veci nevedeli, ucili sme sa za pochodu a zistovali, aka sebranka to castokrat pracuje, kolko nedorobkov je a kolko ich treba kontrolovať... A na rozhadzovanie nikto nema a preto casto zvítazila cena, ak referencie neboli dostupne... a stalo sa nam, ze aj clovek na referencie sklamal na celej ciare a v zasadnych veciach.. takze verit referenciam? aj to je rozne... pripad od pripadu.
Odpovedať
@stolverka ty o tom dačo vieš, zdá sa :-D Toto je pochopiteľný pohľad na vec... Ale je to smutné. Stačí teda dostatočne vyčerpať investora, a on sa vzdá? a znevýhodnení sú tí majstri, ktorí nevyčerpávajú investora a potom má veľa síl na vyhľadávanie detailov a zanedbateľných chybičiek? Skutočne smutné.
Odpovedať
@katrin21 amen. k tomu nie je čo dodať... Zmluvy sú kľúčové. Pritom nikdy nemusí dôjsť k "papieru" - faktúre. To na margo tých, čo chcú ušetriť. Treba vopred jasne písomne stanoviť povinnosti a požiadavky oboch strán. Majstri si to neuvedomujú, ale podmienky na papieri sú dôležité aj pre nich - aby ich nemohol niekto buzerovať za to, čo po nich predtým nik nežiadal. Písal som to nedávno pri omietkach, stierkach. Keď si niekto (klient) myslí, že normálne je zrovnávanie všetkých krivosti do pravých uhlov a tvorba pravých uhlov v každej miestnosti. Houby, houby... Ja viem, je lákavé (a jednoduché) dôverovať profesionalite majstrov, dohode, možnosti ďalších dohôd, upresnení počas prác. Ale ľudia nechcú vopred pochopiť, že to jednoducho nie je reálne a nedopadne to podľa predstáv klienta.
Odpovedať
@worker_falcon ach, podla teba by sme snad vsetci mali zit radsej vonku pod holym nebom, pripadne v krabici...
Odpovedať
@gashtaan zaujímavý záver, ako si na to prišiel? ]-(
Odpovedať
@worker_falcon ved pokial o tom nevieme vsetko, tak sa do toho nemame pustat... tvoj nazor, ze kazdy si ma platit dobry stavebny dozor je mimo, kedze aj tu je kopec staznosti na stavebny dozor rovnako ako na majstrov. Takze uz fakt len ta krabica.
Odpovedať
@worker_falcon suhlasim s tym, ze by sa nemalo platit za fuserinu a zaroven s tym mam tak trochu problem. Nastastie som sa sfusovanej robote az na par vynimiek doteraz uspesne vyhybal, ale mozno ti, co to proste vyplatia aj ked skripu zubami, chcu mat uz len tu partiu z krku a nechcu mat zo seba "blby pocit", ze su nejaki zgrlosi, neviem ci mi rozumies. Majstri sa zasadne tvaria ukrivdene a urazaju sa na vyhlasenie typu "tak za toto vam, mili majstri, nezaplatim", comu slabsie povahy celia tym, ze radsej bez reci zaplatia. Netyka sa to len stavania domu, ale napr. aj autoservisov. Zodpovedny a poctivy stavebny dozor, co je na stavbe ked tam ma byt, to je zrejme polozka, z ktorou sa nerata. Priemerny slovak jednoducho nezaraba dost na to, aby stavbu riesil 100%-ne legalne, s fakturami a certifikatmi.
Odpovedať
@gashtaan ahaaaa. Ale ja som tu čítal veľa pozitivnych vyjadrení - že dozor si na seba veľmi ľahko zarobil. Patent na pravdu nemám a riešiť začarovaný kruh si netrúfam. Začal som čiastkovo - viď názov a popis diskusie.
Odpovedať
@ladislavr k dozoru. netuším, ako sa pohybujú ceny dozorov, ale to je taká strašná čiastka? Pri 50k dome nevedia dať dozorovi napr. 2000€? Radšej majú kvôli tomu obrovský stres, a ktovie aké náklady navyše (napr. na opravy) - ktoré už nemajú problém zaplatiť. A mnohé veci sa opraviť ani nedajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon dať dozoru :-)
Odpovedať
@katrin21 robíš dozora mojej gramatike? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon :-D ale si zlaty, ze si sa na to neurazil, ale este si to aj olajkoval :) Máš palec hore :-) ( P.S. robis DOZOR, alebo DOZORCU , nie dozora :D_ :-D:-D) to len na okraj a uz som tichooooo :-D
Odpovedať
@worker_falcon nooo, tak nejak to bude. Tiez si uz nepamatam kolko sme zaplatili stav. dozoru, ale nebyt toho, ze urobil nejaku chybu pri vytycovani zakladov a ako odskodnenie nam dorobil nieco, co sa v projekte menilo, tak sme ho cely cas na stavbe nevideli, lebo vsak zamestnany clovek... Musim pripustit, ze kvalitny stav.dozor som si veru mal zabezpecit, napadlo ma to ked som videl schodiste... ako pises - zabetonovane a teda neopravitelne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr opravitelne, ale len zbijačkou :-D ( srandujem na odlahčenie :-D)
Odpovedať
@katrin21 robím si z toho srandu :-D Žiadny problém. Naučil som sa dnes ďalšiu novú vec. Medzi stavbármi sa to skloňuje tak, ako som skloňoval ja. Dozora, dozorovi, a pod. Ako keby to bolo podľa iného vzoru skloňované. Nikdy som neuvažoval, prečo to tak je. Ďakujem za upozornenie, rád sa vyjadrujem spisovne.
Odpovedať
@katrin21 sak totok..
Odpovedať
@worker_falcon Sledujem dlhšie rôzne diskusie. Tiež aj zo skúseností z môjho okolia, nájsť dobrého majstra je problém. Videl som to u suseda čo staval, u našich, u svokra... len zopár majstrov spravilo dobrú robotu. Stavebný dozor, pekná vec, ale keď si pýtajú 2% z ceny domu ( napr 100tis ako to je odhadnuté u mňa), je to dosť, keď človek rozmýšľa či si dá izoláciu za 2500 alebo 3500€. Ja som tak uvažoval, že na každú dielčiu prácu čo budem volať majstrov, napíšem zmluvu kde spíšem podmienky vyplatenia za prácu. V nej budú spomenuté detaily ktoré budem po ukončení prác kontrolovať a podpíšeme to ja aj firma. Aby som to mal čierne na bielom keď nebudem spokojný s prácou a nebudem chcieť vyplatiť peniaze, kým to neopravia alebo čo.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon v pohode,to som rada :-) Inak ono je to vzor DUB :) tak podla toho, keby ti niekto oponoval, ked to povies spravne :-) A dozorca som sice napisala ako jednu moznost, ale to ma obsahovo iny vyznam ( dozorca vo vazení a pod.), takze na tento ucel ma byt dozor :).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?