Pozor na žltochvosta domového

Tento nevinne vyzerajúci operenec podobajúci sa na vrabca, mi narobil galibu na mojej hrubej stavbe. Samozrejme čiastočne si za to môžem sám, nakoľko som nedotiahol uzavretie medzery popri pomúrnici - viď náčrt. Na rohoch domu, kde bola sklená vata neuzavretá si vtáčik našiel miesto kde si vyďobal diery a spravil skrýše (na každom rohu). A to som jednu rodinku na jar nechal vyhniezdiť na inom mieste, o ktorom som vedel, ale tam mi to nevadilo.. Nakoľko mám zvieratká rád, hniezdo som zrušil až keď mláďatá vyleteli. Ostatné "hniezda" som objavil až teraz na jeseň, nakoľko zo zeme ich nieje veľmi vidieť a nevšimol som si ich, navyše to neboli hniezda, kde by znášali potomstvo, to by som počul čvirikať mláďatá, ale boli to len nejaké diery, kde zrejme nocovali, sú totiž čisté, bez pierok, trusu a pod... Preto som sa najskôr zhrozil že to boli myši, ale pod každým hniezdom je na zemi vtáčí trus a celé leto mi veselo obletovali dom, plus tie mláďatá v hniezde, ktoré vyzeralo podobne.. to ma upokojuje, že to myši neboli, i keď je možné, že by sa po rohu domu vyšplhali (tehlobloky). Chcem teda upozorniť ostatných staviteľov, aby nenechávali mäkké materiály obnažené, zrejme ich treba hneď ošetriť lepidlom + sieťkou, aby ho potvory nevyďobali. Zvlášť na miestach, kde sa môžu udržať pazúrmi - v mojom prípade na rohu domu. Ak sa podarí, ešte nafotím a pridám fotky. zatiaľ náčrt. Viac informácii o žltochvostovi - na wikipédii, už tam sa píše, že má rád ľudské obydlia a stavby, odtiaľ aj jeho názov. Je hnedý, podobá sa na vrabca, a má taký hrdzavý chvost. Našťastie, dočítal som sa že je sťahovavý, prezimuje vraj len ojedinele, dúfam že u nás na Kysuciach nie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@branoo pekne od teba že si počkal pokiaľ mladé nebudú schopné lietať......ale pozor po zime sa zvyknú vrátiť....takže si to sleduj
Odpovedať
@branoo Ja som minulú jeden nestihol zatepliť dve steny, cez zimu to bolo otvorené aj s krokvami a minerálnou vlnou. Teraz cez leto som dokončoval zateplenie a takmer medzi každou krokvou bola vlna vytrhaná utlačená a zašpinená od výkalov a boli tam porobené hniezda. Boli hlboko až na dĺžku paže pokiaľ som dočiahol. Keď som to vyčistil snažil som sa tú vlnu nejak načechrať, ale keďže jej aj chýbalo tak to nebolo ono. A boli to obyčajné vrabce. Narobili riadne škody.
Odpovedať
logo22 jasné, mali hádam dve znášky, hniezdo som likvidoval až niekedy koncom leta.. teraz tie diery vypchávam vatou, a zvonku som prilepil styrodur, celý roh potom natiahnem lapidlom a sieťkou, teda plánujem všetky takéto plochy presieťkovať (zateplenie vencov a pod), lebo degradujú pod UV žiarením, ale zatiaľ som nestíhal.. kajo873 - vlastne aj v mojom prípade to mohli byť vrabce, tých bolo okolo domu tiež hojne, páchateľa som neprichytil pri čine, usudzujem že to bol ten žltochvost len podľa toho, že mal hniezdo na inom mieste v štíte, tiež podobne v styku strecha - múr vo vate.. len v tomto jedinom boli mláďatá..
Odpovedať
@branoo ja som mal dokonca aj holubov nasťahovaných. Ako som mal nedokončené podhľady, zostal tam taký priestor kde sa dalo sedieť v závetrí a tam sa nasťahovali ale tam nenarobil iškody.
Odpovedať
Toto veru nie je sranda. Páči sa mi, že si ich nechal, ale dokážu narobiť pri takýchto veciach nemalé problémy, aj keď sa to nemusí zdať, keď sú to malé vtáčence.
Odpovedať
Mne vrabci dzobu stale do styroduru a robia si tam hniezda. Uz asi 4 sa zabili ked buchli do skla, este ich tam je dost, tak dufam, ze ich caka rovnaky osud. Nechapem preco buchaju stale do skla.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx lebo ho neskoro zbadajú a už nestihnú zmeniť smer letu. Skús z vnútornej strany prilepiť pár papierov z nejakého letaka 8-)
Odpovedať
Škoda ktorú spravili je v podstate len taká, že to musím teraz poopravovať a zabezpečiť aby to nezopakovali. Takže nič vážne, horšie by bolo, keby sa pustili do paropriepustnej fólie, tú nepoškodili, teda aspoň na miestach, ktoré som zatiaľ skontroloval.. Uff.. človek nestíha iné dôležitejšie veci, a nie sa ešte vracať k takýmto detailom.. Novostavitelia, poučte sa na mojej chybe, a všetko hneď poriadne zakryť ! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@branoo dobre vediet. netusila som, ze aj nieco taketo existuje. jedno stastie, ze nemate vacsie problemy a s tym spojene aj naklady. mozte byt fakt radi!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?