Povolenie do rakuska

Profilova fotka
Chcem sa spytat a troku podiskutovat otom ako sa da pracovat v rakusku ak: - mam s.r.o. zameranu na stavebnictvo - nejsom platca dph - spolupracujem so zivnostnikmi - neplatim si socialku - nemam svojich zamestnancov
Odpovedať
zaregistrovať sa na ministerstve hospodárstva (alebo take niečo) uzavrieť poistku na milion Eur, živnostnici sa musia tiež poprihlasovať (neviem či aj oni nemusia mať poistky - je to spôsob ako sa teraz snažia obmedziť lacnú pracovnú silu). So slovenskou živnosťou tam môže pracovať pol roka.
Odpovedať
Profilova fotka
na milion eur :-D to som este nepocul,to co je za zakon??? Nedava povolenie len socialka na zaklade predlozenia zmluvy o diele s rakusanom u ktoreho sa bude robit? Takto som to pocul,co je natom pravdy? Ja mam s.r.o. nie zivnost
Odpovedať
neviem čo je to za zákon, mne to vybavovali ľudia čo tam žiju. A robili to aj na sro. Tie poistky to je vec stara ani nie pol roka, keď sa nemýlim.
Odpovedať
Profilova fotka
Bol som na viacerych prednaskach organizovanych rakuskou obchodou komorou a je toho vela co treba splnit. Napr. zivnostnik ktory bude robit na stavbe pre s.r.o. povazuju rakuske urady za zamestnanca lebo robi zavislu cinnost. Automaticky s tym prichadzaju vsetky podmienky, ktore platia pre zamestnancov v rakusku. Minimalna mzda ako urcuje dana kolektivna zmluva (overuju cez socialku ci to je naozaj vyplacane), pri praci pocas celeho roka treba vyplatit 13 aj 14 plat, treba platit vsetky potrebne odvody ako platia zemestnanci. Pokial ich chcete poslat na stavbu, musite ich nahlasit na urade tyzden vopred. Chu vediet menovite kto tam bude a presne dni a casy, kedy tam budu pracovat aby mohli prist na kontrolu. Ak ich nenahlasite, pri kontrole moze byt problem. Rakusania chcu vopred vediet, kde a kolko budu v rakusku robit cudzinci. Je toho ale ovela viac aby nam to skomplikovali. Ta poistka je tam tiez ako bolo pisane
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ ste sro .Musíte mať zamestnanca ktorého chcete vyslať do AT min 3 mesiace zamestnaného.Na slovensku musí zostať min 10% zamestnancov.Tj ak máte dvoch min jeden nemôže vycestovať do AT a musí pracovať na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
@montazsadrokartonu to je bordel...mal som predstavu,ze ked si ja urobim zmluvu s rakusanom o diele a dam tam aj ludi co tam budu,na zaklade tohto mi vydaju povolenie. su to vsetko zivnostnici,odvadzaju si poctivo odvody...j som s.r.o. neplatca dph,musel by som sa asi nahlasit ako dobrovolny platca socialky. Ja bych si s chalanmi urobil len zmluvu o dielo.Ja musim zamestnat zivnostnika?To jak sa robi,ved raz ked je zivnostnik,co ho mam co ja zamestnavat ved od toho je zivnostnik.ked tam chce ist clovek poctivo,ma problem.Taky co su tam nacierno...tim to odpada,ale riskuju.
Odpovedať
@matusiak Riesili sme to s malou slovenskou firmou, ktora nam stavala v AT domcek. Prvykrat isli nieco robit v rakusku a tiez sme vtedy spolu s nimi zhanali info, co vsetko treba a ako, lebo bolo vela zmatocnych informacii. Dolezite je, co chcete robit. Maju tzv volne profesie - tam je to v celku jednoduche a regulovane profesie - tam je ovela viac byrokracie a nejake podmienky ktore musite splnit ako niekolkorocna prax, vzdelanie. V stavebnicve je vacsina profesii prave v tej kategorii regulovane. Je tomsice dost byrokracie (uz si nepamatam presne vsetko), ale ked uz budete vediet, co presne mate urobit, nie je to take strasne. Najhorsie je to tapanie v nevedomosti, ci to je dobre alebo inak, co musim a co nie kedze sme v EU a bez obmedzenia pracovneho trhu. Takto to aspon bolo cca pred 4 rokmi, ked sme to riesili. Prestudujte si stranku www.nadsme.sk, tam bolo vsetko a prip. ich kontaktujte, nam ochotne zodpovedali otazky.
Odpovedať
Profilova fotka
@leandrian ok,pozrem to. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matusiak Zle si sa vyjadril. To nieje "bordel" ako si to nazval - to len Ty by si v tom ich fungujúcom systéme chcel spraviť taký bordel, ako je na Slovensku. Na Slovensku si odrbával a odrbávaš úrady a myslel si si, že to len tak "prenesieš" do Rakúska a budeš v tom veselo pokračovať? E-e... omyl kamoško. :-p :-p :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 tak priamo by som to nedOkázal napísať, ale bolo to výstižné. potom sa živnostníci, čo robia pre Váhostav ako robotníci divia. Nevyplatenie miezd by bol trestný čin, nezaplatenie faktúry len záväzok podľa OZ.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to by som musel byt jak ty,magore.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?