Poraďte - stavet z Ytong vs. Cihla???

Profilova fotka
Co je rychlejší a lacinější a s čim se lépe pracuje? ?? Děkuji moc za rady lidičky! !!! :-)
Odpovedať
@mac1nka Milion krat rozoberana tema, skus pohladat. Kazdy ti poradi nieco ine. Co mas lacnejsie, to ber. Co sa tyka hrubky, staticky najtensie ako sa da a zateplit kolko ti penazenka dovoli. Tot je alfa omega šeckeho. Tehla je asi pracnejsia ako Ytong. Skus si dat nacenit aj Porfix.
Odpovedať
Ak ide *iba* o kritériá ceny a pracnosti, tak z menovaných možností zrejme Ytong. Čo sa týka zatepľovania, tak tu patrím k výraznej menšine v rámci fóra - ja osobne nezatepľujem vôbec. 50 cm múr je mi milší, ako stavba oblepená polystyrénom.
Odpovedať
@gaiusmarius To nieej o tom, co je komu mile alebo nie. Uz ked ti to nieje "mile" tak napis dovod. Len nie taky prosim, ze stavba by mala "dychat". Zateplovat sa samozrejme nemusi vobec, ani 300mm Ytong, len potom treba pocitat s dalsou hypotekou na kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Napíšem to teda ja - stavba by mala dýchať a nie žiť v zvlhnutej, plesnivej, polystyrénom a nepriedyšnou fóliou obalenej kocke. Potom sa čudujte, že vám po oknách steká voda, že vaše deti trpia alergiami, astmou a kožnými chorobami. Ktovie len prečo však? :-p :-p :-p
Odpovedať
@jamk1 Nehnevaj sa, ale toto je blud. Preco by mala dychat tymto sposobom, aby nebola obalena v polystyrene? Dychat ma prostrednictvom vetrania alebo rekuperacie, nie? Ked sa kuri a vetra, kde by sa vzala ta vlhkost?
Odpovedať
a zase nase oblubene dychanie mrtvej hmoty :-D
Odpovedať
@mac1nka Tehla je údajne zdravšia, ale dôkaz o zdravosti som nevidel. S tehlou je kopa problémov: tepelné mosty, presnosť, drahé hmoty, problémy s inštaláciami. Hrubý pórobetón je zaručená spokojnosť, žiadne problémy, zvládne to každý svojpomocne, netreba zatepľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Stena dýcha a hotovo. Je to tak. Tiež Ti snáď nemusím dokazovať, že 1+1=2 Je to proste tak... A ak by to s tou stenou tak nebolo, tak by si výrobcovia stavebných prvkov (napr. aj Ytong) nedovolili v popise svojich výrobkov napísať . citujem: " Na rozdiel od stien s bežným zateplovacím systémom (minerálna vlna, polystyrén) je skladba steny sYtong Multipor difúzne otvorenou stenou, ktorá netrpí kondezáciou vodných pár a optimálne dýcha" Je to z http://www.ytong.sk/sk/docs/Ytong-mul...
Odpovedať
@lubomird Prečo by som nemal "dýchanie" stavby uvádzať ako dôvod? Pre mňa to relevantný dôvod je. A keďže si stavbu financujem ja a nie Vy, tak beriem do úvahy moju motiváciu. Uvedomujem si, že som určite v menšine, ale - "môj dom, môj hrad", no nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Rýchlejšie a lepšie sa pracuje z pórobetónom a je aj lacnejší samozrejme v rovnakej hrúbke tehly a výhoda je aj pri omietkach kde na tehlu potrebuješ najskôr hrubú a potom tenkú omietku a pórobetón stačí presieťkovať a môže ísť tenká omietka a ak chceš robiť svojpomocne tak najľahšie to ide z pórobetónu. Pri cenách treba pozrieť cenník ale najlepšie vychádza Porfix. Od pórobetónu ťa budú odhovárať ľudia len z pocitového hľadiska lebo niektorý ľudia vyrastajúci v 80-tich rokoch majú vžitú predstavu že pravý dom môže byť jedine tehlový, pričom naši predkovia žily hlavne v dreveniciach. Vyber si taký materiál aby si s ním bola spokojná ak pórobetónu neveríš ako materiálu tak si ho radšej nedaj. Ja osobne by som asi staval z betónu lebo najlepšie akumuluje teplo. Tak keď kúriš a vetráš teplo zostane v stenách a znovu vyhreje vyvetraný vzduch.
Odpovedať
@jamk1 No to je sice pekne, ja ako vyrobca ineho materialu alebo tovaru si tiez mozem napisat co len chcem. Papier znesie vela. Ja sa s tebou nehadam. Dychat maju ludia a zive organizmy a nie stavba. Ako som uz povedal, dom ma "dychat" akurat tak prostrednictvom vetrania alebo rekuperacie...
Odpovedať
@gaiusmarius Urcite mate v tomto pravdu. Ked chcete aby stavba dychala, tak tak spravte. Ja som reagoval na otazku zakladatela temy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko Z betónu môže byť strop, má podobnú plochu ako steny. Tento strop môže byť podklad plochej strechy, cenovo vyjde podobne ako šikmá, ale je tam už tá akumulácia a ide o kvalitnejšie riešenie, keďže tam nie je problémové drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Blbosť... Môj dom postavený pred 100 rokmi z kameňa a hliny okrem toho, že dýcha - má aj dušu. Nepotrebujem rekuperáciu, ani polystyrenový obal a mám v ňom celoročne takú klímu, o akej sa Tebe s Tvojou rekuperáciou ani len snívať nemôže. Určite miniem v zime na kúrenie viac, ako Ty v Tvojej polystyrénovej krabici - ale za tých pár Euro mi to naozaj stojí. :-)
Odpovedať
@jamk1 @lubomird Ľudia nemajú radi slová ktorým nerozumejú alebo ktoré zavádzajú. Dýchanie je hlúpy výtaz, stačí povedať že sú steny suché.
Odpovedať
@jamk1 Dobre ujo, mate pravdu. Ked umrie, jeho duša pojde do nebička :-D Mier!
Odpovedať
@jamk1 Definuj dušu domu. Prosím o vedeckú definíciu. Zas si použil slovo ktorému nerozumiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 každý si bude obhajovať to svoje, takže aj ytong na svojich stránkach bude písať o dýchaní.. rovnako ako píše aj o tom, že steny z ytongu netreba sieťkovať, čo je totálna blbosť a ten čo to nespraví potom len plače, keď mu steny praskajú.. :) btw, čo je vlastne do dýchanie stien? schopnosť stien nasiaknuť do seba vzdušnú vlhkosť a následne ju odvetrať? a nie je to jednoduchšie vyvetrať oknom? má takto nasiaknuté murivo rovnaké tepelno-izolačné vlastnosti ako suché? tiež som rovnakého názoru ako @lubomird , radšej si otvorím 5krát za deň okno na 3-5 minút a mám "nadýchaný dom"
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Vidím, že Ty veľa veciam nerozumieš. Až raz dosiahneš určitej úrovne a podarí sa Ti zohnať dom, ktorý má dušu, potom to pochopíš. Ver mi, že ani polystayrén a ani minerálna vata ju nemá. :-)
Odpovedať
kamen a hlina dusu maju?
Odpovedať
Profilova fotka
@cuthalion Prečítaj si niečo o zdravom bývaní a o hlinených domoch. Možno veľa vecí pochopíš. V podstate máš ale pravdu. Hlinené domy majú stálu klímu vďaka tomu, že sú schopné akumulovať vlhkosť a teplo a v prípade potreby ich zase odovzdať do priestoru. Preto mám vo svojom dome stálu vlhkosť a teplotu počas celého roka. Ani klímu a ani polystyrén nepotrebujem. :-)
Odpovedať
@jamk1 Stavebný úrad nebude protestovať ak si spravím drevený rám, obijem vrŕbovým prútím a zahdžem hlinou? Nebude diskrimonovať moje prírodné cítenie? :-)
Odpovedať
@kriloter Ak som správne pochopil majstra Budhu, tak všetky prírodné materiály majú dušu. Polystyrén a kamenná vlna sú umelé. :-)
Odpovedať
Asi to je blbosť, zrejme mal na mysli "ducha", niečo ako genius loci.
Odpovedať
Profilova fotka
Děkuji za názory, co se tyče me otázky, chápu že nejsem jedina, kdo se na tuto otazku ptal a mohla bych si to zjistit, kdybych mela volny čas není problém a jelikož to resime ted, tak takhle jedině se dozvím otázku na mou odpověď .. Co se tyče dohadování na slově ,, dýchá, , mi přijde směsné... chtěla jsem Vaše Názory a Já už z toho usoudím s přítelem. ..říka, Kazda rada nad zlato. . 👍 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp @jamk1 Nedá mi nevyjadriť sa aj k téme dýchania domu aj keď rád sledujem takéto témy kde ľudia surovo pretláčajú svoj názor bez ohľadu na argumenty ostatných. Nieje náhoda že pri tvorbe skladby obvodového plášťa sa radia vrstvi z menším difúznym odporom smerom do exteriéru ( škoda ak to potom majiteľ znehodnotí akrilátovou fasádnou omietkou ktorá je totálne paronepriepustná ). Proste je dobré keď mikroskopická vlhkosť má zo stien kadiaľ odísť či už z ohľadu lepšej vnútornej klímy alebo životnosti materiálu. Toto nebolo dôležité pri starších stavbách a prirodzených netesnostiach v nich. Čo sa týka vetrania určite by som do novostavby riešil rekuperáciu, pretože za posledných pár rokov sa ľudia na slovensku naučili nahádzať na dom obrovské hrúbky polystyrénu vraj kôli ušetreniu enrgie ale ešte sa k nim nedostalo že aby sa to nazhomaždené teplo nevyvetralo oknami je potrebná rekuperácia ( rátam že tak za 10 rokov to bude tak bežné ako dnes zatepľovať 20 cm polystyrénu ). Len si zrátajte objemy vzduch podľa normy je pre obytnú miestnosť odporúčané na jednu osobu vymeniť 25 m3/h vzduchu alebo min 0,5 objemu vzduchu v miestnosti za hodinu, pri takomto vetraní je zbytočné 20 cm zateplenie a okná z trojsklom bez rekuperácie.
Odpovedať
@martosko Cez okná sa v zime nárazovo vetrá reálne 5 - 10 m3 na osobu a hodinu. Rekuperácia potom nemá opodstatnenie ani teoreticky. 3-sklá sú už za cenu 2-skiel. Ich výhodou je že sa skoro nerosia a nie je pri nich tak chladno ako pri 2-skle.
Odpovedať
@martosko Co sa tyka rekuperacie, nieje lepsie vyvetrat klasicky oknami, ako investicia do reku? Pytam sa ako laik. Co dam do rekuperacie, kolko rokov mozem vetrat aby uniklo teplo v hodnote rekuperacie? Navyse rekuperacia ide tiez na nejaky pohon, nie? Elektrika je dnes velmi draha zalezitost.. Ak sa mylim, opravte ma prosim...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Ok možno je lepšie vyvetrať oknami ale môžeme ísť ešte ďalej a nemusíš vôbec zatepľovať a môžeš použiť staré okná a všetko sa ti vyvetrá cez netesnosti a zasa ušetríš na zateplení a oknách. Proste je to o tom že zateplenie je len polovičné riešenie problému udrží teplo v dome ale ako dnu dostať čerstvý vzduch bez tepelných strát je druhá časť a nepoznám zatiaľ iný spôsob ako je rekuperácia. Preto žiadny dom bez rekuperácie nemôže byť zaradený do pasívneho štandardu. Ale chápem aj teba že treba nájsť kompromis medzi nákladmi a návratnosťou.
Odpovedať
@lubomird @radopp Odporucam precitat, je to realne z praxe ako je to vlastne s tym vetranim: http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... Riadene vetranie s rekuperaciou tepla nie je ani tak o navratnosti (tomu neverim ani ja a som zastanca strojoveho vetrania) ale o komforte. Keby sme vsade uprednostnovali financie pre komfortom, tak pred 60-70 rokmi vacsina domov namala ani splachovaci zachod (moj sused oproti cez ulicu to tak stale ma), vodu len vonku v studni, teplu vodu prihrievali na sporaku na drevo, rozvod elektriny bol scifi a napriek tomu spokojne zili. Takze ano, da sa bez vacsich problemov zit aj bez vydobytkov 21. storocia. Je to len a len o komforte a kazdy nech si uz zvazi na co ma na co nie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?