Pôjde cena plynu hore?

Dobrý deň. Pôjdu ceny energií a plynu hore po posledných udalostiach? Treba lepšie zatepliť dom?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Zrovna od teba, by som takuto otazku tu necakal :)... z dlhodobeho hladiska energie pojdu hore s takmer 100% pravdepodobnostou. Cize ANO urcite zateplit najviac ako sa len da :)
Odpovedať
@vovo O koľko % myslíš že pôjde hore? Nemýľ si devalváciu a infláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp pozri tu nejde o inflaciu... ale v sucastnosti je nasa spolocnost zalozena na spotrebovavani fosilnych paliv. Nakolko sa nejedna o obnovitelne zdroje a teda s istotou sa raz minu. Zaklad je jasny... dopyt stupa (rastuce trhy napr. Cina, India...) zdroje sa minaju... co bude dosledkom? No zvysenie ceny predsa!
Odpovedať
@vovo Spýtam sa ináč. Koľko centi izolácie mi odporúčaš? :-) Nesúhlasím s výrazným zvyšovaním cien z dôvodu poklesu zásob. Veľkosť ťažiteľných zásob je daná cenou paliva za ktorú sa predáva. Každé palivo a každej lokalite má iné náklady na ťažbu, a niekedy sa oplatí a niekedy nie. Preto sa svetové zásoby fosílnych plaív neustále menia, niekedy dokonca rastú, ale to neznamená že niekto čerpá ropu do zeme :-) Fosílne palivá majú konkurenciu v celulóze (konope, trávy, dreviny). Produkcia tohto paliva môže mnohonásobne prevýšiť ťažbu fosílií. Fosílne palivá sa používajú z dôvodu financovania vlastníkov vrtov. Id eo koncetráciu kapitálu a moci. Konope si môže technicky dopestovať každý. V trópoch rastie ako burina.
Odpovedať
Vlastne ani konope si už nevypestujeme, lebo pôda na Slovensku sa rozpredáva zahraničnému kapitálu. Vlastne si nedopestujeme už ani potraviny.
Odpovedať
nie :-)
Odpovedať
No ale plyn môže prúdiť aj cez Baltik a Poľsko, a pokiaľ nebudú olitici machrovať, tak by ceny mohli ostať ako sú. Či?
Odpovedať
presne tak si to myslim aj ja. to nie malo byt k prvej otazke, teda sucasne nedavne udalosti, neovplyvnia momentalne ceny plynu.
Odpovedať
Ok. Jediní kto budú zvyšovať ceny sú asi teplárne, lebo bola slabá zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nikto nevie čo spraví cena plynu v budúcnosti - ak by to niekto vedel, tak je najbohatší človek na zemi, takže tvoja otázka má čisto špekulatívny charakter. Je aj varianta že ceny plynu vzrastú čoskoro, keď naozaj USA a EU uvalia sankcie na Rusko a Rusko sa bude chcieť pomstiť tým, že zastaví plyn (aj keď tým spraví škodu aj sebe ale nikto nevieme čoho je vlastne Putin schopný). Plyn síce môže ku nám prúdiť aj zo západu ale odkiaľ ho západ zoberie keď aj oni ho kupujú z Ruska??? Táto varianta platila keď bola vtedy kríza na Ukrajine a Rusi chceli posielať plyn Európe len nie cez Ukrajinu, pretože tá im za plyn neplatila, ale keď sa Rusko rozhodne plyn neposielať do EÚ, tak v EU bude chýbať 30% plynu. Ale čo sa týka podstaty tvojej otázky - prečo potrebuješ vedieť budúcu cenu plynu aby si sa rozhodol či zatepliť dom alebo nie? Rozhodni sa podľa terajšej ceny plynu a tvojej peňaženky. Ak na to peniaze máš, tak to určite nie je vyhodená investícia - opýtaj sa každého kto zateplil či toho v budúcnosti oľutoval.
Odpovedať
cena plynu nespravi nic, ta sa predsa nereguluje sama. o tej sa rozhoduje na svetovych trhoch. plyn neprudi len z ruska, alebo zapadu, ale aj z juhu, bio plyn aj inymi cestami :-). zasoby plynu su aj inde. keby si rusi este odstavia aj predaj plynu, tak tym stratia hlavne oni. je im jedno, ci budu mat na seba uvalene sankcie, alebo nebudu. predaj plynu si neodstavia, to by bola hlupost. aj ked v konflikte moze ist o hrdost, neide o hlupost. putin sa len snazi ukazat, ze aj on je velky pan a zjavne sa mu dari. zacina sa mu darit uz aj s predajom zbrani a to trosku ste opicku (resp. jeho krk, lebo on je iba hlava).
Odpovedať
@richardptr Rusi údajne platili za vojenské základne na Kryme lacným plynom pre Ukrajinu za 0,1 eur/m3. My ho kupujeme za 0,5 eur/m3. Po obsadení Krymu už nemusia predávať plyn tak lacno. Nás sa teda zdražovanie nebude týkať?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radopp ale, netreba hned panikarit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nie som ekonóm, len sa domnievam, že cena je regulovaná aj požiadavkou. Nominálne sa za posledných 50 rokov nezmenila, vtedy bol plat 800-1000Kčs a plyn stál 30h, dnes 800€, plyn stojí 30c. Tí čo s ním obchodujú, potrebujú predať, nemôžu ísť nad kúpnu silu. Ale fakt je, že ceny materiálov a aj izolácií sú tak priaznivé, že šetriť na izolácii je škodlivé.
Odpovedať
@jan45 mate pravdu, ceny izolacii su velmi dobre a setrit na izolacii sa urcite neoplati.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
obnovujem temu, podla poslednych info k nam ide o polovicu menej plynu...moze nastat situacia, ze plyn pojde na zaklade tohto hore? jedna sa mi o kurenie, bol som rozhodnuty pre plynovy kotol.... vdaka
Odpovedať
@sabernr Nie, rezervy ma slovensko plne, takze aj s 50% nehrozi nedostatok cez zimu. Ten pokles sa skor odrazi na reverznom toku do UA. A take znizenie tranzitu nebude dlhodobe, aj rusi na nom skoduju.
Odpovedať
Profilova fotka
@sabernr osobne si myslim, ze nepojde, ale nie z racionalnych dovodov, ale ze sa blizia sa volby :). Ale ak to beries dlhodobo, moze sa stat, ze po volbach 2016 bude vsetko ine.
Odpovedať
Profilova fotka
Hore pojde cena vsetrkych energii to je jasne. Ci to bude tento rok buduci ten po nom alebo hned zajtra je irelevantne... Ak to aj teraz SUDRUH najsocialnejsi FICO nedovoli, tak pride k skokovej zmene neskor, ale bude to sudruhovou zasluhou hoci nie za jeho vlady. Dufam ze uz to bude coskoro!
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp dobře zateplení nie je len o plyne.
Odpovedať
je mi jasne ze plyn regulovany donekoncena nebude a ze ceny energii pojdu hore. predpokladam, ze ak pojde hore cena plynu tak by mala ist aj cena elektriny. alebo sa mylim?
Odpovedať
Ak sa jedná o ceny plynu a elektriny na rok 2015, tak od 1.1.2015 ceny elektriny aj plynu na Slovenskú klesnú oproti roku 2014. Dominantný dodávatelia nakupujú elektrinu a plyn priebežne počas celého roka. A tento rok bola priemerná cena plynu a elektriny na burzách nižšia ako v roku 2013. Aj keby cena na burzách v posledných troch mesiacoch roku 2014 výrazna vzrástla, tak už to celkovú cenu pre rok 2015 výrazne neovplyvný. Takže zateplovať, zateplovať a zateplovať, :) Zateplenie Vám vydrží desiatky rokov, nízka cena elektriny a plynu desiatky rokov nevydrží.
Odpovedať
Podla Ing. Hirmana je dnes uz iste, ze v zime cez Ukrajinu plyn nepride :-| Bude prichadzat cez Nemecko a Cesko, ale Fico aj tak slubuje znizenie cien /volby su nastastie uz v novembri/, to je skoro ako zly vtip. Takze zateplit a kurit drevom a elektrinou, neskor TC.
Odpovedať
@stastnyjim Aké najstrašie bezproblémové zateplenie si videl?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Klesli dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu o 60 %: http://www.dailymail.co.uk/news/artic... .
Odpovedať
Profilova fotka
čítal som,dnes, že ceny plynu pôjdu o 7% dolu nakoľko je prebytok plynu
Odpovedať
Profilova fotka
@iigor hej, ale nejaky koumak v spp fixoval "vyhodne" nakupne ceny na x rokov dopredu :), aspon tak sudruh premier vraveli.
Odpovedať
@sabernr :-D na základe takých informácii sa nemôžeš rozhodovať. Euro je stabilná mena , ceny budú rásť alebo klesať pomaličky, tak isto aj ceny komodít. Vynechajme také katastrofické scenáre ako veľká vojna, finančný kolaps alebo dopad meteoritu atď. :-D
Odpovedať
@leilak1 ja som uz bol rozhodnuty vopred, len ma zaujimal nazor inych :)
Odpovedať
Idealne je neriesit cenu plynu... aj ked ona sa prejavi cez ine tovary a sluzby. Pokles ceny ropy, vraj prebytok plynu, zhodnotenie franku o 30% za den, v sucasnosti sa deje mnoho veci veeeelmi rychlo a bez akychkolvek reálnych argumentov. Osobne odporucam pozriet Princess of Yen (napr. na Youtube) pre pochopenie ako a kam sa to vyvija.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?