Poistenie nehnutelnosti

chceme staviať domček. Musí byť poistený už hneď od samého začiatku, tz.od základov? Alebo ako to je? Ako to potom vykomunikovať s poisťovnou a ktorá je najlepšia?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter0812 ja som poistil v prvej fáze až po uzatvorení stavby oknami a dverami, skôr sa asi nedá. Potom opäť po kolaudácii už ako poistenie domácnosti + oplotenie.
Odpovedať
@peter0812 No, dom nemusi byt poisteny vobec, ak ho teda nezakladate uverom. Ale da sa poistit uz od zakladov. https://byvanie.pravda.sk/peniaze-a-p... My sme poistovali uz od zaciatku. Ked si to zoberiem, tak hruba (otvorena) stavba bola do 3 mesiacov pod strechou a takto aj zimovala a uz vtedy sa moze stat vela problemov, od vandalizmu az po prirodnu pohromu.
Odpovedať
@peter0812 @danculd Máš pravdu, že poistenie nie je povinné. Iba ak by si to vyžadovala banka k hypo úveru. Ale o informácii v tom článku, že stavba sa dá poistiť už od základovej dosky trochu pochybujem. Na to, aby sa poistila stavba, musí byť zapísaná na katastrálnej mape ako rozostavaná stavba. A k tomu treba znalecký a geometrický plán. Rozostavanou stavbou podľa definície je stavba, ktorá má obvodové múry aspoň vo výške 1m resp. musí mať jasný tvar a veľkosť 1. nadzemného podlažia. Takže nejaké múry tam musia byť. Neviem, či by sa dala zapísať aj základová doska, podľa mňa to autor, alebo tí, ktorých citoval, mysleli obrazne, že od základov. Ja by som to trochu upravil - že poistiť sa dá rozostavaná stavba, ktorá je zapísaná na katastri ako rozostavaná stavba.
Odpovedať
http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@chrobak7 Nemas pravdu, poistovna nepotrebuje mat zapisanu rozostavanu stavbu v katastri, to potrebuje iba banka aby mala ako zapisat zalozne pravo. Ak by si napriklad staval bez uveru tak nezapisujes do katastra ziadnu rozostavanu stavbu, zapisujes tam rovno az skolaudovanu stavbu na zaklade kolaudacneho rozhodnutia, inak ti to kataster odmietne zapisat. Pre poistovnu je potrebne len urcit buducu predpokladanu hodnotu stavby a mat platne stavebne povolenie. A ak chces mat poisteny aj stavebny material ulozeny na pozemku tak je potrebne mat oplotenie pozemku. Manzelka pracuje v poistovni, takze to mam z prvej ruky :-).
Odpovedať
Profilova fotka
Netreba aby bola stavba zapisana ako rozostavana. Poistili sme v AXE a nebolo to treba. A znalecky tiez nie.
Odpovedať
@danculd @rebecca363 Nehádam sa, možno máte pravdu. Ja som robil naraz poistenie, záložné právo aj čerpanie úveru. Ja zom musel zapísať stavbu, tak to bolo asi kvôli záložnému právu.
Odpovedať
Profilova fotka
Povinné nie je, pokiaľ nemáte na stavbu úver, no povedzme si na rovinu, to poistenie vie v istých prípadoch veľmi pomôcť. Takže ja by som sa bez poistenia asi neodvážil ísť do niečoho takého
Odpovedať
takže asi bude najlepšie priamo sa o tom pobaviť s niekým kto sprostredkuje poistenie nehnutelnosti, že?
Odpovedať
@peter0812 pozrite si stránku www.zlataminca.sk - je to hodnotenie verejnej mienky a špecialistov, hodnotili sa poisťovne a banky na SR. Stavbu si nemusíte poistiť vôbec, ale je super to mať zabezpečené už od začiatku (viď. príklad s víchricami nedávno). Najprv máte možnosť si poistiť len hrubú stavbu (živelné pohromy, vandalizmus, krádež...) a potom prípadne aj ostatné (vedľajšiu stavbu, domácnosť...). Dnes sa dá už všetko zabezpečiť, ešte aj poistnú udalosť, ktorú spôsobí domáci miláčik :-D dokonca existujú aj rôzne výnimky ;-) Je možnosť vybavenia zmluvy už aj na diľlku, to znam., nič nemusíte podpisovať, zaplatením sumy sa zmluva zaktívni. Keby ste mali otázky, pokojne sa pýtajte. Pekný večer.
Odpovedať
@rebelix ja neverim takymto kadejakym oceneniam...je to zvacsa vsetko dohodnute a kupene...
Odpovedať
@cina1 Nie si sama, kto tomu neverí. Ale ja s tebou kvôli tomu "bojovať" nebudem :-D tiež som mal podobný názor a teraz to beriem, tak neutrálne :-) v podstate je mi to aj jedno. Pri poistných udalostiach veľa záleží na tom, kto má na starosti moje zmluvy a ako sa snaží mi pomôcť a že kde mám zmluvu, v ktorej poisťovni ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cina1 Je to pomôcka pre ľudí. Keď chceme, využijeme, keď nie, nie. Ale keď to využijeme, je väčšia pravdepodobnosť, že človek nedopadne ako s Rapid Life-kou ;-)
Odpovedať
@rebelix ale ved ja tiez nechcem bojovat :-)
Odpovedať
už som sa poradil s odborníkom a tým,že je to bude na hypotéku,musí to byť poistené.Takže už som sa s nimi dohodol.
Odpovedať
@peter0812 Tak ak dobre chápem, v banke si musíte poistiť aj hypotéku a aj dom? Pre istotu si potom ešte dajte prekontrolovať tie zmluvy. Stretávam dosť často "zaujímavé" zmluvy :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?