Plot z dreva - akú životnosť má kôl v zemi?

Ahoj.Prosím Vás ma niekto skusenosť s plotom z dreva ktorého kôl je v zemi chcem vedieť s akou životnosťou mam asi tak rátať myslim roky,kym mi kôl odhnije.priemer kôlov cca 10-15cm .Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpovedať
1
2
Taketo podobne ploty si chcem postaviť len sa bojim,že mi to dlho nevydrži. ;-(
Odpovedať
@davidpopo Podzemnu cast natri poriadne gumoasfaltom a ty uz ho asi menit nebudes :-)
Odpovedať
no ked to poriadne vykupes v gumoasfalte tak 2 vrstvy tiez si myslim ze to vydrzi, inak ak sa ti nechce betonovat co keby si to hodil na zemne skrutky a mas to v suchu?
Odpovedať
Profilova fotka
@davidpopo Ak použiješ agátové drevo, tak to bude prvý krok k úspechu. Časť, ktorá bude zakopaná v zemi treba dobre naimpregnovať proti vlhkosti. Gumoasfalt, ako tu radili nie je zlé riešenie, ale skôr by som sa prikláňal k metóde, akú používali naši dedovia. Časť dreva, ktorá bude v zemi bypáliť v pahrebe a následne ponoriť do oleja. Takéto drevené koly stoja v okolí Levíc vo vinohradoch určite 50 rokov a viac a nepodliehajú skaze. :-)
Odpovedať
olejom (prepalenym) sa natierali aj zeleznicne prazce a veru existuju dodnes.
Odpovedať
Prakticke skusenosti. Agatove koly, ktore moj dedo pouzival vo vinohrade vydrzali veky. Aj dnes ich kupis, len maju take sofistikovane meno, ze akacia. Nie je to nic ine ako obycajny agat. Morene koly z dreva neznameho povodu, kupene v hornbachu osetrene proti hnilobe naterom vydrzali ani nie 5 rokov a odhnili na nich tie casti ci su v zemi. Gumoasfalt sme nemali Betonovat ich netreba, staci predvrtat do zeme dieru, na to ti staci v hornbachu kupit jednu zemnu skrutku. Do nej zatlcies koly tak, aby aspon 1/5 jeho dlzky bola v zemi. Staci k tomu poriadne kladivo (pucka) ale lepsie je baranidlo z rurky. A na upevnenie pletiva aspon pozinkovane vruty s ockami, ked uz nie nerezive.
Odpovedať
@stan27 snažim sa cenovo to mať čo najlacnejšie potrebujem 150 m. Plota :-( a už len tie kôli neviem kolko ma vyjdu a budem ich porebovat asi cca 70 ks :-( :-( :-(
Odpovedať
No ja mam v plane prepalenym olejom z auta natret tu cast čo pojde do zeme ale možno si kupim ten gumoasfalt hadam mi to vydrži 7 -10 rokv :-)
Odpovedať
@davidpopo to urcite ano, vies co kup klasicky gumoasfalt poriadne to na 2x pretri, a ak tomu neveris este kupis vo farby laky taky ten sprejovy gumac (pouziva sa to na spodok aut) a este tym to presprejujes...chapem 150m neni ziadna sranda..mi sme robili 50m,,,cize okolo 20 stojek a na zemne skrutky...stale lacnejsie ako betonovanie...drzim palce
Odpovedať
@davidpopo vypoleny ej z auta. Ekologicke riesenie ako svina. To uz mozes natierat carbolom ako podvaly. To prezije 100 rokov. Hlavne v pode a naedne v podzemnej vode
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_ prosim ta netrep blbosti o podvaloch je to smiesne .. podvaly tlakova impregnacia metoda plnych buniek ako elektricke stlpy @davidpopo po tebe kupit auto hotovy zazrak .. nauc sa pretocit ODOmeter a sprav si bazar ... omluvam sa ak mas vrakovisko tam je prepaleny v autach urcite :-|
Odpovedať
koly z agatu vydrzia 30 rokov v pohode. cim hrubsie tym lepsie. pod 15cm by som nesiel. pouzitie gumoasfaltu je kontraproduktivne a urcite ho neodporucam. zbytocne vyhodene peniaze a maximalne neekologicke (ne)riesenie. kym koly zhniju narastie agatov na 3x tolko kolov co ste pouzili. prehnite nenatrete koly mozete v klude spalit. tie natrete gumoasfaltom by som nepalil. dobre je vrch kola zrezat sikmo a natriet napr. lanovym olejom, pretoze toto miesto je najnachynejsie a zacne hnit ako prve. dalsia slabina je styk so zemou. vyberal som zo zeme 15 rocne koly a boli v zemi odhnite na 1-2cm. dalsich 10 rokov by zvladli s prehladom. opalenie som taktiez skusal. koly boli cerstvo odpilene a odkornene. ked som ich strcil do ohna iba z nich tiekla voda a sycala para. mal som pocit, ze na opalenie spalim raz tolko dreva ako mam kolov. o casovej narocnosti a pracnosti ani nehovorim. opalenie som vzdal ako neefektivne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
na jar sme robili tiez cca 150m plota. za jeden den boli osadene vsetky koly. vrelo odporucam pozicat zemny vrtak. druhy den doobedu bolo natiahnute lesnicke pletivo, vyska 150cm.
Odpovedať
@wolodymyr nemam vrakovisko a taky olej zozenieš v hoci akom servise nemyslim doslova prepaleny :-) ale šak vieš aky.
Odpovedať
hele, čo som našla:
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba je tom pekné až na preklad, taký materiál sa u nás nedáva ani na nábytok . To je ako keď v Kanade obijú RD rezanými plátmi cédrového dreva a vydrží to 50 a viac rokov bez náteru. Konkrétne k tomuto, v našich podmienkach, kde sú časté íly a nepriepustné zeminy, by tento tvar bol zberňou vody, a teda hnitia. Bohužiaľ, našinci preberajú takéto ukážky aj v iných oblastiach a pretože im nemá kto vysvetliť následky, prejaví sa to až pri užívaní.
Odpovedať
@jabadaba :-) idem dať roxory do zeme a zalejem ich betonom,nejdem davať už drevene kôli :-)
Odpovedať
@jan45 môže byť Janko, ja som úplný laik v tomto ohľade. Len mi to prišlo ako praktická ukážka poriešenia dreva pod zemou. Ale ako v našich podmienkach....to už je mimo mňa, priznávam. :-)
Odpovedať
@davidpopo tak si to poriešil trvalejším riešením a hlavne odolonejším. Super. ;-)
Odpovedať
Keď som čital,že ošupať (zbaviť kôry) + narieť gumoasfaltom+ trvanlivosť atď. tak som to radšej riešil s tym roxorom :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Prosím, vie mi niekto poradiť aký postup je najlepší pri osádzaní kolov? Vyhĺbim jamy cca 3 m od seba (spraví nám to UNC bager), osadíme do nej agátové koly. A čím to treba zasypať, keď netreba betónovať? Ďakujem!
Odpovedať
Agatove koly som teraz nedavno po asi3rokoch menil lebo jedna tretina zhnila ,ze to uz by som do zeme nedaval a boli obsypane strkopieskom a navrchu hlinou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@igor20030 čím ste stlpiky zasypávali ak smiem vedieť?
Odpovedať
@davidpopo Ja dodam vlastny recept cast kôla ktory bude v zemi odporucam opalit...co je velakat ucinnejsie ako nejaky nater voci hnilobe. Sam mam zopar smrekovy gulatin a vrckolky mam oplechovane pozinkocanym plechom ako bolo hore spominane postaci aj sikmy rez.
Odpovedať
@palko80 ano pipajam sa, kol treba poriadne opalit, nestaci len ocmudit. alebo potom nadehtovat ako zeleznicne stlpy, akurat len imbecil by to hodil na svoj pozemok :-D
Odpovedať
@mar1ek1 pouzil som drveny strk 4-8, ktory sa dava pod zamkovu dlazbu, pretoze mi ostal a potreboval som sa ho rozumne zbavit. ukazalo sa, ze je to lepsie riesenie ako pouzitie piesku. koly drzia lepsie hned od zaciatku. tie zasypane pieskom sa hybu este aj teraz, ked uz piesok prerastol travou. najlepsie je vyvrtat mensiu dieru ako je priemer kola a kol zatlacit bagrom. ak mate moznost pouzit bager tak nevahajte.
Odpovedať
@rapidek @palko80 - opalit smrek je jednoduchsie ako cerstvy agat. davat do zeme smrekove koly je vsak skoda. smrek v zemi nic nevydrzi. jedine ak mate drevo zadarmo. a aj tak je to skoda :-D to uz radsej zabetonovat klasicku zeleznu rurku.
Odpovedať
DAvali ste si an takyto plot - Len kola v semi an neaku ohlasku?
Odpovedať
@dusanruz nerobil som ešte žoaden plot teda zatial nie a ohlašku davať nemam v plane
Odpovedať
@dusanruz @davidpopo sa pretekáte, kto tu napíše väčšiu hovadinu?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?