Platba za plyn

Ahojte. Chcem sa spytat, ci zalohova mesacna platba za plyn 150 eur nie je vysoka. Zacali sme v novom dome kurit v decembri. Manzel hovori, ze je to vela. Co vy na to? Lokalita Bratislava, plocha cca 250m . Dakujem, Andrea
Odpovedať
1
2
@ninarisoandrea Nič nevieme o tvojom dome projekt , zateplenie , poschodový či bungalov. Sestra má má podobné m2 poschodový veľký dom ... solár , krb občas použijú a platia 60eur mesačne . 150 je určite moc . Len ak strelím 80 -100 eur OK .ak viem len m2.
Odpovedať
Je ppschodovy, certifikat vysiel na A0, je aj zatepleny poriadne, krb aj solar su. Tu sumu mi poradil sef fy co to stavali. Ze prva zima je narocna. :-)
Odpovedať
@ninarisoandrea bude na pekne darceky pri preplatku si myslim
Odpovedať
My, 154m2, prizemny dom, tiez v A0, nemame ani krb ani solar, vetranie rekuperacia, jediny zdroj tepla je plynovy kondenzacny kotol, mesacne platby 25EUR. Kurime na 22,5°C. Ziadne nedoplatky, resp. plus minus par EUR. Vo vasom pripade predpokladam, ze do 40-50EUR sa bez problemov vojdete. Takze budete mat hodne slusny preplatok. Ved si to schvalne odsledujte na plynomeri.
Odpovedať
Je to vela,ale zatial, prvy rok to nechaj.aby ste nemali vysoke nedoplatky.Oni vam to dalsi rok upravia podla predoslej spotreby. Za plyn platis celorocne,aj napriek tomu, ze kuris iba par mesiacov v roku.Ale cez letne mesiace si "predsporis" aj na zimu,kedy je spotreba vyssia.Kedze ste zacali byvat na zimu,nemas nic nasetrene z leta,takze by si mala velky nedoplatok...
Odpovedať
@majki555 to je logika, zaplatit radsej 1800EUR plynarnam, len aby nemala nedoplatky...
Odpovedať
@ninarisoandrea to je pravda,prvu zimu vzdy viacej minies na kurenie,stavba este schne. Vzdy lepsie vyssie platby a nech je preplatok ako potom nedoplatok. Po roku si znizte platby.
Odpovedať
@gashtaan Logika,nelogika...na jesen jej pride zuctovanie a vzdy je prijemnejsie,ked ti prid preplatok,ako nedoplatok, nie? Presla som rovnakym problemom.Nastahovali sme sa v zime,mali sme nizsie zalohove platby.ked nam prisiel nedoplatok, ktory sme museli zaplatit do troch dni, nebolo nam vsetko jedno...
Odpovedať
@hoblinka13 @majki555 len tak zo zvedavosti - vy drzite v domacnosti kasu?
Odpovedať
@majki555 Ja mam nazor ako @gashtaan, radsej by som cely rok neplatil nic a zaplatil to jednorazovo pri vyuctovani, ako napriklad pri vode (tam SeVaK posle raz za 6 mesiacov fakturu podla spotreby a vybavene). Preco by som mal niekoho uverovat z mojich penazi bez toho aby som z toho nieco mal? To mi hlava neberie. Ale tak ako ty rozmysla vela ludi. Aj medzi kamaratmi casto pocuvam, ze si dali schvalne vyssie platby aby sa potom vytesovali z preplatku. A ked im poviem, ze preco si nedaju nizsie platby a radsej si to neodkladaju aspon na svojom ucte (ak uz teda nevedia peniaze zhodnotit inak) kde maju aspon nejake urocenie, tak sa na mna pozeraju ako na mimozemstana.
Odpovedať
@majki555 zaujimava forma sporenia, len úroky berie SPP a nie ty :-) @ninarisoandrea tvoj realny náklad asi nebude vyšší ako 100€ ale možno ani nie 50€. pozri na plynomeri koľko ste spotrebovali a podľa toho viete spraviť približný odhad a nastaviť optimálne platby.
Odpovedať
Ahojte, ešte nebyvame, zálohu som znížila na 100 eur. Ďakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd to je o finančnej gramotnosti a Slováci ani štatisticky na tom nie sú dobre v tejto oblasti. Sme dosť zaostalí národ, ale to je vidieť vo všeobecnosti. Tých pár jedincov to nespasí :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan presne to som si pomyslel aj ja, no si ma predbehol. Ja mam 19 e elektriku a 25 eur plyn a radsej nech mam nedoplatok ako preplatok. Zasa z nasho pohladu sa nedaju ocakavat horibilne nedoplatky, ale ak ma niekto dom od developera a kuri este elektrikou, tam vie byt pekne prekvapko. |-|
Odpovedať
@viperko veru, dom od developera... si predstav, ze si das postavit dom na kluc, vraj poriadne zatepleny s A0 certifikatom a sef stavebnej firmy ti potom zahlasi, ze si mas nastavit mesacne platby za plyn 150EUR. Co si ma clovek pomysliet o takej firme?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no a preto developerov nechcem ani vidiet. Vystavali tu celu zonu a sledoval som stavebne postupy a aj ked som financnik uctovnik, somsa chytal za hlavu ako mozu majstri toto robit. A keby mi toto firma povedala, tak sa zacnem obavat, ved certifikat znesie vela bohuzial.
Odpovedať
Však po vyúčtovaní automaticky vždy upravia zálohové platby podľa predchádzajúcej spotreby. A odcitavanie spotreby všade prebieha inak .myslí nie celé Slovensko naraz má odcitane hodiny koľko spotrebuje.
Odpovedať
@danculd nie kazdy si moze dovolit dat jednorazovo trebars 300€ za nedoplatok. Poznam cloveka,ktory bol hrdina,ze novostavba zateplena,nastavil platby a musel brat spotrebny uver,aby zaplatil nedoplatok. @gashtaan nasa domacnost neplati navyse,mame nastavene platby podla spotreby,takze otazka je bezpredmetna. a kazdy kto staval,rekonstruoval vie,ze prvu zimu spotreboval viacej energii,ale zase to netreba prehanal s preddavkami do zavratnych cisel
Odpovedať
Profilova fotka
@1gugu upravia, ale neviem najst racionalny dovod, preco by som mal davat peniaze len tak ako preddavok a potom mi vratia. Orientacne podla jedneho mesiaca sa da urcit priblizna spotreba a zalohove platby. Peniaze sa daju ulozit na nejaky sporiaci ucet, nie pchat ich molochom ako SPP, SE.
Odpovedať
@hoblinka13 hlavne, ze tu jej radis, nech dava kazdy mesiac o stovku viac nez treba... myslis, ze by to inak preflakala na automatoch, ci aky to ma zmysel?
Odpovedať
Je pravda, ze vysoke mesacne platby a nasledny preplatok je z financneho hladiska nezmysel, v podstate poskytujeme bezurocnu pozicku plynarnam elektrarnam atd. Avsak zivot a ludske myslenie nie su iba vyslovne racionalne a pragmaticke. Clovek potrebuje aj pocit zabezpecenia a ten si vytvara napr. aj takouto rezervou a za ten pocit je ochotny zaplatit. Argument, ze danu ciastku mozeme odkladat osobitne tiez v zivote neobstoji .
Odpovedať
Ja by som asi radšej počkala do prvého zúčtovania a uvidíte potom. Radšej nech je tam viac ako menej, keď tak si to potom upravíte
Odpovedať
@gashtaan ano? A kde som napisala,aby platila o 100€ viac?
Odpovedať
Profilova fotka
nejde mi ako si do hlavy 19€ zaloha za elektriku, 25 € za plyn. Nechapem, nevravim ze neverim iba nechapem. Ludia bavime sa o domoch? Ci 1 izb. bytoch. Nesvietite, nevarite,neperete , nemate susicku, leto virivka , cerpadlo na polievanie a podobne veci?To akoze 19€ za elektriku teda -5€ platba za hodiny, to akoze zo 154€ za ok vyzijete s elektrikou?
Odpovedať
@viperko @gashtaan no ale toto vysvetlíte a zároveň to dokážu pochopiť len ľudia, ktorí nekráčajú od výplaty k výplate a položí ich aj 300 eurový nedoplatok, resp potom rátajú každý deň a cent do výplaty. Takíto sa naozaj vytešujú aj z 50 eurového preplatku, ako keby niečo vyhrali a že ich mám okolo seba dosť. Tým som sa na MS nechcela nikoho dotknúť. My ostatní chápeme, že na umelo navyšovaných platbách profituje len SPP a zároveň teda máme finančnú rezervu z ktorej nie je problém prípadný nedoplatok uhradiť. ja si to teda neviem ani predstaviť nemať bežne dostupných 1 - 2 tisíc eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@fidorka7 nevidim v tom rozdiel,ale nevadi, ci vratia alebo doplacat je podla mna rozdiel. Ked platit mescne o 20 ci 30€ viac clovek neciti,ale ked pride nedoplatok 300€ to uz clovek pociti. To akoze netrem biedu ale peniaze si vazim
Odpovedať
@fidorka7 ved prave clovek co zije od vyplaty do vyplaty by si mal udrzovat nejaku dostupnu financnu rezervu, ktoru bude moct v pripade nudze vyuzit... a nie tlacit stovky € do eletrarni a plynarni, a potom zivorit do vyuctovania, lebo k tym peniazom sa dovtedy nedostanu ani keby potrebovali. Pride cas vyuctovani a vyroji sa tu kopec ludi, co sa budu vytesovat ako dostali preplatok 400€ a ze ako pekne si nasetrili. To naozaj neviem pochopit...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan kazdy ma nato iny nazor a je podla mna zbytocne vnucovat niekomu nieco co ten druhy nemusi zdielat. Vsetko je nazor jednotlivca a je to kazdeho osobna vec. Kazdy kto ide do domu vie co to obnasa a ked si niekto mysi ze wauu mam dom , lenze na druhej strane ,,zivori,,je podla mna chore.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 v mojom fotoblogu mas spotrebu po mesiacoch, nahliadni. 8-)
Odpovedať
@gashtaan Vieš čo pri tých úrokoch ktoré sú teraz v banke je si myslím šuma fuk či sú v banke peniaze alebo v SPP. Zas taká tragédia to nebude a investovať cca 1000- ku tiež nie je práve výhra.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?