Pevnosť dreva a železa

Profilova fotka
Ahojte, snažil som sa googliť, ale k ničomu rozumnému som sa nedogooglil. Potreboval by som vedieť pevnosť železa a dreva podľa hrúbky. Dajme tomu na šírku 1 meter. Moja predstava je asi taká, že niekto má nejaké tabuľky, kde je povedzme - drevená doska zo surového smreku dĺžky 1 meter, šírky 1cm a hrúbky 1cm vydrží záťaž 15kg (trepem čísla). 1 meter dlhá, 1 cm široká a 1mm hrubá čisto železná doska vydrží zaťaženie 50kg a podobne. Existuje niečo také, resp. dá sa to nejako vypočítať? Momentálne mi to treba len kvôli tomu, aby som vedel akú hrubú oceľovú plau potrebujem na pracovný stôl do dielňe, aby sa neohla keď budem po nej trieskať kladivom, ale do budúcna určite budem riešiť rôzne nosnosti kadejakých driev a podobných vecí. Keby niekto vedel v tejto oblasti pomôcť, bol by som rád.
Odpovedať
@megosoft samozrejme, ze sa to da vypocitat, ale akou rychlostou, z akej vysky a akym tazkym kladivom po tom budes trieskat? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft ideš na to moc profesorsky Ak niekto chce stôl so železnou platnou (nie je bežný kutilsky) zvyčajne vie čo chce.Ale aby som ani ja len nefilozoval.Ak ide o zamocnicky stôl pevný rám a jokloviny alebo uholnikov, priecne vyztuhy pod stolovou doskou.hrubka 5-6 mm
Odpovedať
@megosoft nie su take tabulky, su tabulky na jednotliove ocele, na dosky ti nikto ohyby preratavat nebude. Koho to zaujima ten si to vie vypocitat. AK chces pracovny stol na 90% staci drevo, cim hribsie tym lespie cca 40mm buk dub... Ak chces zelezny na zvaranie, tierskanie daj si podla seba, hlavne si pred tym skus chytit nejaku oplatnu 1m2 hrubu 1cm kolko to vazi aby si to vobec zdvihol. Hlavne po stole sa vacsinou netrieksa na to su zenezne nakovy alebo nejake riadne masivke kusy.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak akože mohol by byť aj drevený... ale drevený má môj ded a celý život hovorí, že banuje, že urobil drevený a ne železný... A čo na ňom? No klasická hrubá robota - zverák, pribíjanie klincov, brúsenie nožov na brúske, sem tam asi nejaká práca s rôznymi chemikáliami, vŕtanie na vrtačke so stojanom, sem tam oflexovávať nejaké veci... a tak podobne. Takže zas aby to aj niečo vydržalo, neže mi tam kvapne trebars kyselina sirova (neviem, či realne s ňou budem niekedy niečo robiť) a vypáli džuru až po podlahu :D
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme, nebude to jediný stôl v mojej dielni, budú dokopy 3 + umývadlový blok 1. bude na hrubú robotu, ten by mal byť železný, to je to, čo sa pýtam :) 2. bude na jemnú prácu - elektorniku, rezanie závitov, spájkovanie a podobné srandy 3. bude počítačový - monitor, klávesnica, myš, priečinok na džady počítačové atď atď 4. bude umývadlo nerezové s odkvapkavačom Nič také zložité :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mne strechár hovoril, že drevo na stojáka to ako žena v ľahu. Veľa vydrží :-) Sranda bokom ak chces klasicky "pong" tak daj železnú konstrukciu a na to, že drevenú dosku zlepene z viacerých vrstviev. V robote máme pongy kde sú hrubé 5-6 cm a slon po nich može skákať tak držia. Neviem či si už trieskal po železnom stole ale garantujem ti, že radšej to budeš pribíjať na kolene.
Odpovedať
Profilova fotka
@oldoss Trieskal som veru a máš pravdu :D Odporúčanie je teda 5-6mm hrubá železná platňa a na ňu nejakým spôsobom (asi skrutka so zápustnou hlavou a matica zo spodu?) pripevniť nejakú 4 násobnú preglejku? Či aj hrubšiu? Preglejky sú drahé jak riť...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?