Pálenica

Zdravím, chcem sa opýtať či mi nevie niekto náhodou vysvetliť ako to chodí v tých páleniciach. Pred pár rokmi sme mali dosť jabĺk, nevedeli sme čo všetko s nimi a tento rok to vyzerá tiež sľubne tak sa chcem spýtať či sa oplatí dať vypáliť do pálenice, vyjde to lacnejšie ako kupované? A oni mi to zafľaškujú alebo mi to dajú v kanistri? Ďakujem.
Odpovedať
Vypalenie dnes vyjde dost draho. Ale mas to svoje,vies,co si do toho dal,takze sa to s kupovanym neda porovnat.
Odpovedať
co som pocul tak dost ludi chodi palit do madarska, je to tam vyrazne lacnejsie kvoli nizsej dani (tusim)..takze asi sa to oplati :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 by som si nebol až taký istý tým, že vien čo som si dal. Dovezieš do pálenice kvas, zložíš ho tam, ešte aj drevo na kúrenie si musíš doniesť, potom prídeš o tri dni pre vypálené a zaplatíš. Len stále nevieš, či Ti vypálili naozaj z toho, čo si si doviezol. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@benco v Maďarsku si môžu dokonca legálne páliť doma pre vlastnú potrebu 50 litrov na osobu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 co poznam ludi tak su cely cas co sa pali ich ovocie, pri tom... Zopar ludi, karty, clovece...
Odpovedať
Tak troska k veci :) @jamesko : V palenici, (normalnej, statnej) to chodi takto : Privezies si, alebo si od niekoho nechas priviest kvas, na konkretnu hodinu (plus minus to samozrejme kolise, palenie nieje ZSR aby bolo presne na minutu), ale proste vies ze dnes vecer cca okolo 9tej napr. Drevo nechas doma, vo vacsine palenic to ide na plyn, popripade drevo zabezpecia sami (ak vobec, nemam skusenost s nosenim dreva do palenice)Pekne si pockas, kym pride rad na tvoje, a z tvojich natiahnu kvas do kotlov. Ktore su samozrejme prazdne.Osobne by som nechcel ist do palenice, kde mi daju zo susedovho alebo susedovi moje predsa... Cakas par hodin, ochutnavas atd. a pockas kym sa tvoje palenie skonci. , das si demizony, naplnia sa, zaplatis, odchadzas. Liter palenky vychadzal tusim na 4,50e. Domaca palenka na trhu ma hodnotu od 10eur (najlacnejsia) vyssie. Opravte ma prosim ak sa mylim.
Odpovedať
@floydian lepsie bybsom to nenapisal ☺
Odpovedať
@jamk1 Aj v nasom okoli sa pali tak, ze si majitel pocka,pokym sa mu vypali to, co si priniesol. Nechat tam 3 dni? To som este nepocula...s tym by som urcite nesuhlasila, nedoverovala by som tomu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ja osobne nepálim a ani nepikem, ale píšem zo skúsenosti, ako som to zažil, keď som susedovi viezol do pílenice v Hronskom Beňadiku. Verím, že nie všade to funguje rovnako. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 presne takto to robievam aj ja... som pri pálení osobne
Odpovedať
@floydian ešte taká otázka, koľko litrov kvasu je minimum aby mi to vypálili? keďže som písal že by som chcel z jabĺk tak som sa dočítal že zo 100kg kvasu vychádza 7l 50% alkoholu, môže to byť tak? A ešte jedna otázka, ako je to potom so skladovaním? Dá sa to nejak fľaškovať ako víno napr.?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamesko minimum kvasu-zalezi ake velke maju kotle na palenie, niekde je to 350, niekde 500 litrov, ale aby si mal aspom tych 300 aby im to nepriharalo, alebo tak nejak, este to môze byt aj tak, ze ak by si mal menej, tak ti to zmiesaju s niekoho druhym kvasom, ktory ma tiez toho menej, ale to by som ja teda nechcel, iba ze by som mal menej kvalitny kvas, to by mi asi tak nevadilo :) Ja som bol palit minuly rok prvy krat mal som asi 350 litrov kvasu sliviek a bolo z toho asi 42,5 litrov 52% aj cosi. Ale z jablk tecie asi menej, zalezi hlavne od cukornatosti, cim viac-tym viac :) Flaskovat si to môzes napr. tak, ze das do flasky-korkovy stupel a zavoskovat, aspom tak som mal ja, co mi môj otec odkladal od narodenia prve roky :) inak je asi dôlezite len aby to bolo v skle a mozno v tme to neviem, a po vypaleni by sa mal nechat este demizon pootvoreny, nech z toho vyprchaju nejake latky, alebo tak, cca 3-4 dni aj tyzden ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ehm,pre predstavu.tieto dobroty su môjho dobreho kamarata.najprv bola zvedavost teraz je to už vášeň.par fotiek dám z koštovačky.je tu par flias ktore su odmenene zlatou medajlou zo sutazi u nas a v zahranicí.okrem ineho jeho trnka je v narodnom salone destilatov vo Vrabloch.tušim 10 rocne prijimaju.a jedna dobra rada.len zdrave čiste ovocie patri do maceratu.nazdravie.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Mozete my niekto poradiť ako má chutiť kvas jabĺk mám ho už asi 6 tyzdnou a bojím sa či sa my neskysol poraďte dik
Odpovedať
http://www.palenica-lucenec.sk/index.... @dobik
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?