Osloboďte sa od vecí

Ahojte, nenazvala som tuto temu Zero Waste, pretoze pre mna asi viac dolezitejsie je uvedomenie si vseobecnej zavislosti na veciach...(mozno aj na modrej streche? :-D ) a tym padom pride clovek akosi samozrejme aj na zero waste temu...chcem pozvat vsetkych na diskusiu a hlavne prakticku cast, tj. prosim o konkretne prispevky / inspiracie ohladom toho, ako ste zredukovali nielen odpad vo Vasej domacnosti, ale aj "odpad" okolo seba - a hlavne co Vam to prinieslo, ci naozaj slobodnejsi zivot atd...dakujem ;-) ;-)
Odpovedať
1
2
12
Profilova fotka
Toto je povedal by som coraz diskutovanejsia tema. Tak my sa snazime nakupovat uz bez plastovych sackov, zena si posila textilne sacky aj na zeleninu, aj na ovocie a tie do obchodov si nosi. Taktiez co sa tyka kozmetiky, tak ju chodi kupovat do nejakych bezobalovych obchodov
Odpovedať
kuk aj toto z kona: http://www.modrykonik.sk/blog/nesvadb...
Odpovedať
@kafulienka ja mam pocit, že moja manželka sa cíti slobodnejšie tým, že má viac vecí na výber aj pri behaní po obchodoch aj doma výberom v šatníku. to je čo sa týka šatstva. Samozrejme to nepreháňame. Nepripadáme si nejako závislý na veciach. čo sa týka odpadov, tak keďže sme v relatívne malom meste na východe, tak nejaký bezobalový obchod tu nefunguje, skôr nákupy do plátených tašiek, prípadne kartónová krabica na nákup, ktorá je v obchode. K separovaniu učíme aj deti, ale aj tak sa mi zdá toho vyprodukovaného odpadu strašne veľa.
Odpovedať
...ja viem urcite, ze minimalizmus vo veciach mi pomohol technicky v tom, ze hravo zvladnem upratat dom - tym padom usetreny cas, vela casu... a snazim sa riadit heslom: kolko kusov do domu, tolko z domu :-)
Odpovedať
Keď chcete byť tak úžasne bio - eko a cítiť sa slobodne, tak do práce a na nákupy treba zásadne chodiť na bicykli a to aj keby sekery padali. Darmo ušetríte jeden sáčok, keď sa na nákup dovalíte na aute veľkom jak tank. Včera som bol v Kauflande a na bicykli som bol iba ja a parkovisko plné áut. Manželka tiež presadzuje novú bio-eko módu, ale pre mňa to je iba póza, módna vlna, praktické skutky svedčia o opaku. Alebo jej kamošky, súcitia s lesmi v amazónii a pritom všade jazdia na starom dízlaku.
Odpovedať
@kafulienka zero waste nebude nikdy. Uz aj taky praludia mali odpad. Kosti z mamuta, atp.
Odpovedať
@megdesign preto som to nenazvala Zero Waste, ale Oslobodte sa od veci...ja by som uvitala konkretne priklady, kto sa ako sebazaprel a dokazal porazit materializmus sam v sebe... :-) a co mu to "konkretne" prinieslo do kvality zivota...
Odpovedať
@kafulienka tak ja sa nad touto temou zamyslam uz davno, od puberty som bola vo vselijakych eko, enviro a pod. spolkoch. Je smutne, ze separovanie odpadu sa zavadza na SK len v poslednych rokoch, aj to je to bieda,vacsina ludi na to kasle. Vidim to na nasej ulici, ze ja vykladam kupu na komunal len kazdy druhy tyzden, aj to nie je plna, niektori susedia maju kupy kazdy tyzden kopcom nalozene.. Co ma najviac stve je to, ze sa neviem zbavit pouzivania plastov - napr. clovek ked ide do Lidla, tak uz pomaly nic zo zeleniny si neviem kupit bez plastoveho obalu..nechapem, naco este aj mrkvu a uhorky balia do igelitu.. V inych obchodoch pouzivam sacky usite zo zaclon. Do bezobaloveho obchodu to mam daleko a v zlej dostupnosti..Predsalen clovek tam kupuje pomerne tazke veci, ako strukoviny, prasky na pranie a pod, a teda vliect to 30 minut peso, aby som sa dostala na autobus je pre mna nemyslitelne..auto nepouzivam.. Vyhybam sa akejkolvek chemii v domacnosti - upratujem s octom, sodou, na riad bio rozlozitelne pripravky. Sprchovacie gely a pod. vobec nepouzivame, jedine obycajne mydlo - podporujem rucne vyrabane.. Co sa tyka oblecenia - mame vsetci ozaj minimum, ked to porovnam s inymi ludmi z okolia. Casto kupujem v sekacoch. Jedine, co neviem, co s tym, su veci, co uz nechceme, alebo co uz decko vyrastlo. Posunut nemam komu, kontjnery na textil mesto nema.. Neviem, ci mi to prinieslo slobodnejsi zivot, ale mam to nejako v sebe, ze tak, ako nezahodim obal na zem, tak tak nezahodim plastovy, alebo skleneny obal do komunalu..Ja dufam, ze aj u nas to ludia zacnu vnimat tak, ako napr. vo Svedsku, kde je to povedomie o neprodukovani odpadu a separacii a recyklacii velmi silne..
Odpovedať
@kafulienka konkretny priklad? No kamarati mali v 19-tich uz kazdy svoje auta a ja som chodil peso, lebo som proste auto nechcel. Ved naco. Oslobodil som sa ako NEO v Matrixe. Po dvoch rokoch som si auto kupil, lebo sa mi nechcelo sa kamaratmi chodit peso - cize mne to prinieslo to, ze ma kazdy vecer boleli nohy.
Odpovedať
@akvi "a teda vliect to 30 minut peso, aby som sa dostala na autobus je pre mna nemyslitelne" Aky autobus?!?! Ked chces byt EKO, treba chodit peso, nie na dieselovom stroji, co teda vobec eko nieje.
Odpovedať
@megdesign prvy prispevok beriem, konkretne udavas, ze co ti to do zivota prinieslo...druhy nie, ;-)
Odpovedať
@akvi ja nosim (a to nielen svoje nadbytocne veci z domacnosti, ale uz mi davaju aj kamosky) bud k fararovi Kuffovi do Zakoviec alebo v Poprade su za zeleznicnym priecestim smerom na Presov socialne byty, je tam spravca, ten to potom rozdava (asi podla zasluh, dufam ;-) )
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kafulienka odkedy som upratovala svokrin byt po tom co odisla do DD viem, ze na veciach zavisla nie som :-N A najviac ma na tom stvalo, ze kolko veci slo do komunalu, ale fyzicky to nebolo mozne triedit... Útechou mi bolo, ze v KE je spalovna, takze sa to aspon nemusi skladkovat ale bola z toho tepla voda pre obyvatelov. Este tam je kopa satstva, napríklad kabaty este z Unry a ja neviem co s tym... Tak poradte ZeroVastisti ;-)
Odpovedať
@kafulienka no ked niekto chce byt strasne eko-bio-raw a neviem co a z nakupov chodi na diesel samochode, ktory vyprodukuje nadherne mnozstvo CO, je teda fakt na zamyslenie. Inak mimochodom, na Facebook, pripadne prispevky sem posielate ako statusy? Dymovymi signalmi? Pri vyrobe tej elektroniky/PC, NTB, MT, .../ vies kolko sa vyprodukovalo CO? :-)
Odpovedať
@megdesign ano, uvedomujem si to, preto som hned do popisu dala do zatvorky aj tu "modru strechu", kazdym prispevkom aj ja produkujem ten CO2...aj tak verim, ze zamer pochopi co najviac ludi a tato tema prinesie v konecnom dosledku viac dobra x-)
Odpovedať
je fajn sa nad tym tak trocha zamysliet, no isto by som to nejak neprehanal :)
Odpovedať
chodime nakupovat len bicyklom, aj v zime. vyborna vec na otuzovanie. potraviny berieme len tolko co dokazeme zjest,. ak nieco vystane , ide to sliepkam. sliepky to vymienaju za vajicka. nosime si kvalitne tasky co vydrzia. bazen nemame nechceme, maximalne osviezovaciu sprchovu zonu. travnik nechceme , monsanto nechceme. Stromy chceme. Na jar a na leto mame vlastnu zeleninu a ovocie. chemiu sme nikdy nepouzili, cervikov vykrojime, ak o nich nevieme asi ich zjeme, nikto este neumrel. Susedia vedia , ze nepouzivame chemiu , oni ano , tak pre male deti chodia po ovocie k nam. Napriek tomu nechavame po sebe nejaku chemicku stopu, ale snazime sa tie veci robit co najviac prirodzene...
Odpovedať
paradoxne keby drviva vacsina ludi nabehla na taky sposob zivota , tak to sposobi hospodarsku krizu a vojny. takto sa len otravime a zasypeme odpadkami.
Odpovedať
@megdesign Ak by som mala ist z nasho bezobaloveho obchodu domov peso, trva mi to dve hodiny.. Takze dve hodiny tam, dve naspat..no co ti ja viem, budem si musiet jeden den do tyzdna vziat volno, len aby som mohla nieco nakupit.. A to nehovorim, ze aj "obycajny" obchod mam najblizsi 45 minut peso.. Tak to mam co robit..Este to vysvetlit sefovi, ze aby som mohla byt uplne eko, tak by mi mal dat jeden den volno, aby som to stihla.. a vlastne co mam co kupovat v nejakom obchode, priamo k vyrobcom treba ist a najlepsie samopzrejme peso.
Odpovedať
@akvi takze si vlastne len taka half-eko :-)
Odpovedať
@kafulienka tak s tym oblecenim - aj ja som to najprv nosila do azyloveho domu, pokym jeden takyto azylak neurobili pobliz nas a zistila som, kde vacsina tych prinesenych veci konci. Obyvatelia toho domu zamorili nasu ulicu odpadom a to doslova. Ludia im tam nosia veci na oblecenie, ale aj hracky pre deti a pod. a oni vacsinu tych veci vyhodia. Keby ich aspon vyhodili do separovaneho zberu, alebo teda ked uz, tak do komunalu, ale oni tie veci vlacia k stojisku kontajnerov a je tam stale neporiadok. Naucili sa tam uz chodit aj vselijake asocialne zivly a rozvlacia to cez dve ulice.. Takze ja do azylaku uz neodnesiem nic.. Kontaktovala som aj zriadovatelov toho azylaku, prislubili napravu..ale len prislubili, nic sa nezmenilo.. O.i. najprv sa citili urazeni, ze nie je pekne, ze ich hned z toho obvinujem, ale ja mam dost dokazov, ze to robia oni, takze potom sklapli a zmenili retoriku..
Odpovedať
@megdesign kym nebyvas v jaskyni, nie si eko.. ;-)
Odpovedať
@akvi tak pochybili nadriadeni, prave preto nosim tie veci spravcovi...nedavam "len tak zivlom" :-)
Odpovedať
@megdesign ekologiu aj minimalizmus treba vnimat skor ako cestu - podstatne je ze si uvedomis co chces na svojom spravani zmenit a zacnes to riesit krok za krokom. myslim ze neviem o ziadnom minimalistovi alebo eko zmyslajucom cloveku, ktory by mal pocit ze uz spravil vsetko co mohol. nie je podla mna fer zhadzovat tych co su na ceste a snazia sa sirit nejaku osvetu len preto, ze sami este neprisli do ciela
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign dymovy signal tiez produkuje co2 tak len blyskanim zrkadielok je to eko
Odpovedať
@wolodymyr pri vyrobe zrkadla vznikol CO2, este je tam ortut... Blyskat len vylestenymi gulkami :-D Gulky vylestit líščim chvostom. Pred odberom chvosta treba pockat kym liska umrie prirodzenou smrtou :-S
Odpovedať
@akvi stare oblecenie mozes kludne darovat niekomu aj na zrecyklovanie , napr na nasej skole sme sili vrecka zo zaclon, vankuse so starych svetrov a pod. urcite by sa niekto potesil
Odpovedať
Co2 je potrava pre rastliny
Odpovedať
@xaxaxaxa vsak jasne, ale jeho produkcia je vacsia ako spotreba...
Odpovedať
Prispejem aj ja. Okrem triedenia odpadkov a nakupovania do krabíc z obchodu, často chodím do lesa a vynášam z neho odpadky. Odhadujem, že za posledné roky som ich vynosil tak za jeden veľkokapacitný kontajner. Tento rok sa chystám zlikvidovať menšiu čiernu skládku na pozemku, ktorý som vlani kúpil. Tam je toho odhadom za 1-2 kontajnery. Ale urobil som aj jeden nezvyčajný krok. Sused kúril do minulého roka uhlím. Navrhol som mu, že mu dám zadarmo drevo na 5 rokov z nášho lesa, ak sa vzdá uhlia a bude kúriť drevom. Súhlasil a túto zimu už kúri len drevom a štiepkou :-)
Odpovedať
1
2
12
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?