O aký strom ide ?

Dobrý deň, chcel by som vedieť či viete a akého stromu to je, ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page... je to toto?
Odpovedať
@ninaclaudius pravdepodobne áno, Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Áno je to Rhus. Sme docela spokojní. Na jeseň sa pekne sfarbí a tie kvety ( plody ? ) vydžia až do jari na vetvách. Listy na jar nasadzuje trochu neskôr. Dobre sa tvaruje - kedykoľvek možno neželaný konár odstrihnúť. Čo sa týka invazívnosti musíme raz do roka výhonky z koreňov mimo ( zo zeme do cca 2m od kmeňa ) ostrihať, čiže žiadna veľká starostlivosť.
Odpovedať
zaujimave, s takym som sa este nestratla, no vyzera celkom pekne . da sa nejak korigovat jeho velkost? je to narocny strom na zeminu alebo svetlo?
Odpovedať
Profilova fotka
@grogyjhh velmi pekne, nic take som u nikoho na okoli nevidela,strasne mi to pripomina koral :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kosto13 da sa to normalne kupit a zasadit?
Odpovedať
semena su dokonca jedle, je to zname, caso pouzivane azijske korenie
Odpovedať
@normicka Je na zozname inváznych rastlín, môžete dostať pokutu za šírenie. @zita19 Sumach pálkový je mierne jedovatý, u citlivých ľudí môže vyvolať alergickú reakciu aj na dotyk. Ako korenia sa používa sumach garbiarsky Rhus coriaria. https://www.stoplusjednicka.cz/skumpy...
Odpovedať
@wegar hej, ja som bola v tom, ze je to to iste. Zas som mudrejsia
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ja som to kupoval dakde v baumaxe, Lidli alebo ????
Odpovedať
Profilova fotka
@wegar no neviem... Tiež som ho kúpila normálne v záhradníctve.
Odpovedať
@jankazb Napísala som, že môže, nie že je to kauzálne. Ak sa do toho niekto obuje, môže nastať situácia, že všetky rastliny v zozname inváznych musí majiteľ pozemku zlikvidovať (tak, aby sa nemohli ďalej rozširovať ani na skládke apod.), prípadne od neho možno vymáhať aj pokutu. Pre fyzické osoby je to do 3000 €. https://spravy.pravda.sk/domace/clano... https://poprad.dnes24.sk/mesto-poprad... http://old.lehota.sk/ekologia/2014/in... Že sa o to dosiaľ nikto zvlášť nezaujíma a nikto to nekontroluje, neznamená, že taká situácia v blízkej budúcnosti nenastane v oveľa väčšej miere. Nikto sa nebude pýtať, či rastlina bola zakúpená v záhradníctve alebo vyrytá na inom mieste, či sa k vám dostala nekontrolovaným šírením. Aj za likvidáciu čiernej skládky je zodpovedný vlastník pozemku, takisto v tomto prípade bude zodpovedný vlastník za rozširovanie a za likvidáciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@wegar dobre, teória je fajn. Nevadilo by mi v princípe stromček vykopať, skôr teoreticky toto neviem ako. Vymožiteľnosť práva na sk je mizerná. A vididim ako mi nabehne do záhonov NAKA a bude kontrolovať co mam posadene. :-D. Ale toto ja iba na odľahčenie ;-)
Odpovedať
@jankazb napríklad od snezienok musis mat blocek, aj ked ich sadila do predzahradky prababka. Brat ma 25 rokov korytnacku, tu suchozemsku, u nas zakonom chranenu, kupeny normalne jej museli "pas" vybavovat, lebo raz s nou zasli k vetosovi a upozornil ich, ze ma od takých korytnakov ziadat doklady a ked doklady nie su hlasit. No to bol dobra kabaret, lebo kupili ju v chovprodukte pred rokmi, blocek nemali., vsak kto by skladoval blocek od korytnaka 20 rokov :-p A bez pasu ju ani nemozes predat, lebo to je nezakonny obchod s chranenymi zivocichmi :-p Ale to tiez len tak mimo misu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 stupidnych zákonov mame dosť, ale to každý štát má také perly. Zvieratá - chápem. Ale snežienky???? U nás na kopaniciach plne dvory 😂
Odpovedať
@jankazb Snežienky sú chránené CITES, medzinárodne. V záhradníctvach tie balíčky cibuliek majú nápis "Bulbs from cultivated stock" - že sú vypestované v kultúre a nie z voľnej prírody. Predávať sa môžu len v rámci EÚ, ani do Nórska či Švajčiarska ich predajcovia nepošlú. Pri prevoze do republiky by mal mať dovozca certifikát CITES, inak zhabanie a mastná pokuta. http://www.sopsr.sk/cites/?page_id=14
Odpovedať
Profilova fotka
@wegar to viem, ale reagovala som na Zitus, keď písala ze musím mať bloček od snezienok v záhrade aj keď ich sadila prababka. A inak... Bežne si ich kupujem od babiciek na trhu. Nie ze by som mala doma malo, ale ich každé €poteší.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ....skús si zasadiť Cannabis sativa a možno uvidíš aj tú NAKA :)
Odpovedať
@lifelike cannabis indica ti pride pozbierat NAKA, konope siate ich nezaujima
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike no neviem... Viem o miestach kde sa pestuje... :-D. My sme na konci sveta, tu majú tradíciu skôr prevdadzacske skupiny :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike a inak.. 1-2rastlinky v kvetinacoch na terase by boli efektne :-D, len mi ich mm nechce dovoliť :-D,
Odpovedať
@jankazb v Presove pred par rokmi dakto zasadil konope do kvetinaca na namesti. Cirkus okolo toho nekonecny, vo setkych správach to bolo. =-) Policajti kvetinac strazili. :-D A potom vydal kriminalisticky ustav vsledky testov, ze bola to konopa siata, ta co nase stare mama mnohe generacie pred nimi pestovali na poliach a vyrabali z toho najekolkogickejsie platno... Lenze dnes aj mak pestovat je problem, nie to este konope Otazka pre pamatnikov: Kto si pamata na rozpravku Konôpka?
Odpovedať
Profilova fotka
dočítala som sa, že canabis indica je poddruh canabis sativa..., ale pravda je, že práve až tá indica je zaujímavá :) Konope siate vraj tiež môžeš pestovať, ale obmedzene a musí to byť nahlásené - neviem, čo je na tom pravdy, to mi tvrdil otec. A s tým makom o tiež bude časom zaujímavé. Kolega tu mal pred viacerými rokmi na návšteve rodinu z Ameriky a tí boli v šoku, keď im napiekli koláče a doma si mleli mak :) :).
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 pamätám rozprávku a mam dokonca originál utkane konopné plátno zopár metrov od babičky. Už roky to prekladám, netuším na čo kedy použijem, ale je mi to srdcovka, lebo babička tkala.
Odpovedať
@jankazb take platno aj ja prekladam :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?